Diaspora se mobilizează din nou. Mai sunt speranțe?

36

Conaționalii noștri stabiliți în străinătate nu au lăsat mâinile în jos, nu s-au resemnat, ba din contră, își cer drepturile în continuare. Așa cum este firesc, diaspora vrea să voteze în condiții egale, când tuturor alegătorilor să le ajungă buletine de vot și să le fie create condiții să poată vota, adică mai multe secții de votare. Nimic mai mult. Sunt solicitări rezonabile, în strictă conformitate cu Constituția țării, dacă tot autoritățile se cramponează de prevederile din legislație.

De ce nu s-a dorit o luptă cinstită în care să câștige cel mai puternic? Cui i-a fost și îi mai este frică? De fapt, de ce să îți fie frică de popor, dacă ești în serviciul lui, dacă el  te plătește și îți oferă încredere?! Cum e să câștigi într-o bătălie nedreaptă?

Ne îndeamnă să bem ceai și să nu ne “diorgăim”, adică să nu facem valuri. Dar diaspora a decis să facă valuri, adică să se implice mai departe, să ceară invalidarea alegerilor din 13 noiembrie, pentru că ei au puterea să mai iasă la un tur 3 de scrutin, dacă va fi nevoie. Votul din diaspora le-a fost furat, prin faptul că nu au fost puse la dispoziție buletine de vot și secții de votare. Este impresionantă această determinare a diasporei care anunță pentru duminică, 20 noiembrie, proteste în marile orașe europene. Să ne vadă și să ne audă toată lumea. Să vadă o Europă întreagă cum cetățenilor R. Moldova li se respectă drepturile omului.

După aceste acțiuni ferme ale conaționalilor noștri din străinătate, să vedem cum va motiva Curtea Constituțională decizia de a valida sau de a invalida alegerile din 13 noiembrie. Decizia pentru viitorul acestei țări iarăși este pusă pe umerii celor 6 judecători ai Curții Constituționale. Unde va înclina balanța? Vor solicita mai multe probe decât sunt acum pentru a lua o decizie? Vor sfida zecile de mii de cetățeni ai R. Moldova din afară? Nu ne rămâne decât să o vedem și pe asta.

Distribuie.