Despre votul uninominal

3

De ceva vreme se discuta în spațiul public despre inițiativa mai veche a liderului PD, Vlad Plahotniuc, de schimbare a sistemului electoral din R. Moldova și trecerea la votul uninominal. De fapt, se vorbea despre un sistem electoral mixt. S-ar putea ca tocmai acolo să se ajungă prin relansarea acestei inițiative, astăzi, 6 martie. Un cadou tocmai bun pentru femei, de 8 martie.

Iată cum se ia și se impachetează frumos această inițiativă:

 1. Oamenii sunt dezamăgiți de partidele politice care nu sunt altceva decât SRL-uri, în beneficiul liderului
 2. Oamenii vor să le retragă mandatul de deputat celor care nu respectă promisiunile din campanie electorală, sunt corupți și își schimbă partidul politic
 3. Hai să fim darnici și să oferim și diasporei câteva locuri în Parlament

Ce se va obține de fapt:

 1. În Parlament vor ajunge oameni care își vor cumpăra voturile, prin coruperea alegătorilor – cazul Orhei
 2. Maia Sandu și Andrei Năstase câte un mandat în Parlament, pentru că încă nu au lideri credibili în teritoriu
 3. I se închide gura diasporei prin oferirea a câtorva fotolii de deputat.

Mai este și o mare necunoscută:

 1. Cum va participa la scrutin regiunea transnistreană? Câte fotolii de deputat i se va oferi în Parlamentul de la Chișinău?

Liderul PD, Vlad Plahotniuc spune că va iniția o amplă campanie națională de informare a cetăţenilor în care li se va explica ce înseamnă votul uninominal. De obicei, în țările democratice se face invers. Mai întâi consulți cetățenii, societatea și apoi vii cu inițiative. Și apoi, cine i-a întrebat pe cei din diasporă dacă ei vor funcții de deputat în Parlament? A existat vreo scrisoare publică, vreo solicitare, vreun sondaj care să arate acest lucru?

Deocamdată mai multe necunoscute decât cunoscute în această inițiativă ”democratică”.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Incepeti cu: „De ceva vreme se discuta în spațiul public despre inițiativa mai veche” si terminati cu faptul ca nimeni nu a stiut. Mai afirmati ca in tarile democratice totul vine intai de la cetateni si dupa se pune pe masa politicienilor problema. O sa va dezamagesc. Si in tarile democratice initiativele legislative vin de la politicieni (ei teoretic le aud de la cetateni, dar majoritatea vine de la ei). Si s-a auzit de mult timp, chiar dumneavoastra ati ridicat de nenumarate ori problema si erati pentru aceasta. Nu putem spune ca ne-au luat pe nepregatite toti au stiut.

  Trebuie sa fim corecti si sa fim coerenti cu sine insusi. Sa nu reimpachetam produsele si sa ne pacalim.

  Acuma la subiect, mie problemele ridicate mi se par corecte:

  1. Cand votez un partid habar nu am cine e in spate, mi se prezinta 1-2 indivizi harizmatici la tv si in spate sunt 100 pe care nu ii voi sti niciodata nici la fata nici pe nume, si care fura de rup pamantul.

  2. Da eu as dori sa pot retrage mandatul de deputat. De ce nu? De ce trebuie sa astept 4 ani si el sa se faca ca ploua, sa se ascunda dupa imunitate. Eu cand votez, eu il mandatez sa faca ce? Nici eu nici el nu prea stie, eu ii dau mandat in alb? Mai bine nu votez. Daca se aduna un numar de semnaturi, deputatul trebuie reales. Daca el e prins cu ceva probleme de coruptie sau altceva la inchisoare si reales. Daca s-a imbolnavit, murit, are probleme de familie, a inceput sa bea, nu vine la servici cam des, reales. Eu as mai face ca in USA, daca noi cetatenii adunam un numar de semnaturi, sa putem anula legi votate de ei. Prin mini referendum desigur. Mecanismul functioneaza foarte bine in USA. Si disciplineaza deputatii. Sa putem sa-i dam in judecata, si daca castigam, reales, pedepsit.

  In privinta diasporei, nu stiu ce sa zic, in primul rand ce e diaspora? Dupa mine diaspora sunt acei care nu au domiciliu in moldova dar sunt cetateni moldoveni, adica nu au o adresa in moldova, sunt inregistrati oficial in alt stat. Daca are o adresa (oficial in document, chiar daca nu mai traieste acolo de un secol) el nu este diaspora. Eu cred ca sunt putini in situatia in care totul e legal si au domiciliul legal in alt stat, s-ar putea sa nu se adune nici de 2-3 deputati. Fiindca majoritatea sunt la negru, sau pur si simplu sunt cu pasapoarte romanesti. Mergeti la orice consulat romanesc, jumatate la coada sunt cetateni din r. moldova. Ei de fapt au adresa in moldova. Ce nu pot ei face sa voteze de la distanta, aici ar trebui corectat, sa poata vota din orice punct al globului, si de pe marte daca a ajuns acolo. O alta problema sunt documentele expirate, pe care nimeni nu are chef si dorinta sa le prelungeasca, mai si costa timp, nervi, bani.

  Transnistria ar trebui declarata teritoriu ocupat. Dar si asa vor gasi ei portite.

  In privinta PAS, DA, PL care sunt de fapt SRL-uri, am putea pune aici si PLDM. E o problema. De fapt noi ne-am tot plans de SRL-ul PL care s-a tot fragmentat din acest motiv pana la as zice eu dezintegrare totala. Dar acuma ne dam seama ca si PAS, DA dupa 1 an si un tur electoral este un SRL. Si nu il putem scoate din acest concept pana in 2018, nu au oameni vizibili efectiv. Daca ei nu isi atrag oameni care sa poata fi vizibili si ocupa posturi, si se intampla ceva doamne fereste cu leaderii, s-a terminat jocul, asa a patit PLDM. Eu as zice, ca ei in loc sa se planga ar trebui sa-si ia notite. Ce nu te doboara te intareste.

  Exista o problema si e o problema PAS+DA+PL+PLDM si una mare, si ei stiu de ea si nu au solutii. Au avut timp sa se gandeasca dar nu au rezolvat nimic. Am urmarit atent conferintele si mesajele PAS+DA, nu raspund la nici o intrebare, nu propun nici o solutie, e acelasi text cu care au pierdut in campania electorala, tu esti rau, fiindca esti rau …, isi camufleaza neputinta, incearca un joc emotional, subiectiv, copilaresc. Ar trebui sa se maturizeze.

  Numiti 10 oameni din PAS pe care ii cunoasteti si ati vota cu ei. E o problema, ei ar trebui sa aiba vreo 30 de deputati, iar daca e sa guverneze inca o armata de ministri, directori, ambasadori, etc. Ii au? Lucreaza in aceasta directie? Cand se vor vedea rezultate?

  Nici nu ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca erau alegeri anticipate acum un an cand era in strada PAS+DA+Dodon, castiga dodon si parlamentul si guvernul si presedentia. Mie mi se pare ca e o lipsa totala de analisti si strategie in PAS+DA.

  E trist ce sa zic, probabil vom vota raul cel mai mic. Daca mai mergem din nou la votare.

  Ce sa zic, problemele ridicate sunt corecte, trebuie si ar fi bine sa putem alege si schimba deputati. Problema e in implementare, si prin faptul ca nu exista o forta care ar putea aplica reformele europene asa cum le intelegem noi in moldova.

Lasă un răspuns