Despre unire, în cifre

12

O cercetare sociologică realizată de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu Realitatea TV din România arată că 28% din populația R. Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea statului cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniștilor. (fumn.eu)

Mi s-au părut interesante datele, dar și comentariile profesorului universitar, Dan Dungaciu, de aceea vedeți mai jos câteva dintre cele mai relevante cifre și comentarii cu privire la acest sondaj.

45% din respondenți au păreri pozitive despre unificarea Germaniei

52% din respondenți au vizitat România, alții 48% – nu au fost în România

17% – au vizitat România în 2016

22% – au vizitat România în urmă cu 2 ani.

Este un nucleu de 39%, oameni care vizitează România. Ei devin mult mai apropiați și mult mai deschiși la ideea reunificării. Cei care nu au vizitat România nici nu au de unde să afle că ceva bun se întâmplă în România. Prezența mediatică a România în R. Moldova este aproape nulă, explică profesorul universitar Dan Dungaciu la Realitatea TV.

Cetățenia română va ajunge o temă majoră de discuție, consideră Dungaciu.

11% – au declara că au cetățenie română – asta înseamnă vreo 300 de mii.

3% – au depus cereri

16% – planifică să redobândească cetățenia română.

Profesorul Dungaciu spune că vom avea declarați potențiali și reali cam 1 milion de cetățeni români în R. Moldova. Când ai 1 mln de cetățeni compacți la frontierele tale ce faci? Te întorci cu spatele? O să poți să te întorci cu spatele? Va fi o presiune fără precedent, pentru că niciun stat din regiune nu se confruntă cu așa ceva.

28% este nucleul dur al unioniștilor. Sunt oameni care se pronunță total pentru unire sau mai degrabă pentru unire. 28% este punctul de plecare, ei nu au nicio voce publică, niciun partid care să îi reprezinte, sunt doar acolo, în populație, pe care nimeni nu vrea să îi scoată la suprafață. S-ar putea ca cineva să încerce să îi scoată la suprafață în alegeri prezidențiale, spune Dungaciu

36%  consideră că singura soluție pentru integrarea în UE este unirea cu România.

Dacă îi întrebi de beneficii, ajungem la 51-52%, un potențial care nu ar trebui ignorat.

51% consideră că viața lor se va îmbunătăți într-o mare măsură, mică sau la fel dacă se produce unirea.

Cît de realistă este reunificarea? Foarte realistă, realistă și mai degrabă realistă – 36%.

Liderii politici asociați cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) și Dorin Chirtoacă (16%), iar dintre partide lider este Partidul Liberal cu 52%.

Marea greșeală a PL în acest moment este că nu discută această temă. Dacă PL își va asuma această temă, s-ar putea să avem surprize la alegerile prezidențiale, mai crede Dungaciu.

Cine se opune unirii:
populația din R. Moldova – 45%, principalul obstacol
partidele politice din R. Moldova – 30%
Rusia – 14%
UE, SUA – 2%

Ce percepe cetățeanul R. Moldova este că Unirea nu se va întâmpla pentru că nu vrea populația și partidele politice din R. Moldova.

Mai multe detalii aici.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

  • Locuitori din Republica Moldova NU stiu ca in ROMANIA salariile, pensiile, veniturile oamenilor sunt de cateva ori mai mari si asa vor ramane multi ani inainte. Multi moldoveni sunt mintiti de presa din Rusia ca viata in Romania si Uniunea Europeana este mai grea. ROMANIA sa acorde cetatenia romana si la persoanele care NU cunosc limba romana. In acest mod ei nu vor mai vota mereu cu partidele pro rusia : partidul socialistilor, comunist si partidul nostru. In Transnistria a scazut foarte mult procentul moldovenilor dar a ramas la fel procentul rusilor si ucrainienilor.

 1. Obiectivul politic al viitorului presedinte ales de intregul popor in Basarabia, ar trebui sa fie reîntregirea a neamului românesc.
  Sa nu uitam ca Unirea trebuie dorita de catre marea majotitate a populatiei. Dar atita timp cit populatia nu este informata, nu poate avea dorinte si convingeri in aceasta directie. Un segment important al acestei populatii (la sate si chiar in orase) dezaproba tocmai pentru ca nu are cine-i informa si indruma.
  Daca nimeni nu se va ocupa de acest aspect al informarii, fiti sigur ca Dodonel cu rusofonii lui nu stau degea-ba.
  ,,Partidul unionist Dreapta” si ,,PN”L-ul, sunt singurele partide ce s-a angajat in aceasta actiune nobila. Ar fi de dorit ca aceste doua partide surori, sa gaseasca acele modalitati de cuprindere a întregului teritoriu in a explica si educa pina la ultimul cetatean.
  Acestea sunt formatiunele politice datatoare de sperante este o gura de aer proaspat intr-o politica contra tarii dusa de comunistii lui Dodon si Voronin.
  ,,Partidul unionist Dreapta” si ,,PN”L-ul, prin puterea de convingere, poate sa-si faca multi adepti, votanti.
  Depinde de modul cum vor sti sa se faca cunoscute in media si daca va demonstra ca sunt de partea poporului.
  Ar fi de dorit ca PNL-ul Dnei Pavlicencu sa intre cu mai mult devotament in prim-planul luptei pentru afirmarea Moldovei. Ar fi de dorit ca PNL sa aiba proiecte, dezbateri, să gândeasca mai mult, si să se vorbeasca mai puțin, să avem rezultate mai bune…
  Este nevoie sa aduceti in partid si oameni vocali cu simt acut patriotic, sa fie dispusi sa lupte pentru a convinge masele. Poate ca n-ar fi rau sa se formeze un grup distinct PNL cu ramificatii in structurile largi ale partidului.
  Alianta ,,DA” este sustinuta de rusi care au avut grija si au plantat tradatorii statalisti in per-soane cu influenta ca: Dodon, Voronin, etc.

 2. Elena, cititi va rog datele expeditiei etnogrofice/medicale din 1936 a Universitatii din Iasi prin Basarabia,
  lasati cu unirea, am fost pe primul loc cu mortibilitatea noinascutilor in timpul unirii
  doctori pur si simplu nu existau in provincie, sapun se cumpara la nunta sau o data in an, etc etc etc
  pardon sunt datele romanilor
  in URSS in acest timp exista medicinagratisa totala, invatamintul superior gratis, etc etc etc

 3. Eu cred ca multe din sondajele din RM sunt facaturi chiar platite la ordin unele. Tosusi as crede ca cel de mai sus (Fundatia Marii Negre) este mai aproape de realitate cunoscand ceva recent info. din zona si reputatia instituiei. Lucrurile merg total anapoda prin RM si statul este falit . Ca dintodeauna defapt dar totusi este mult mai bine decat 1995-2009 acum fiind transparenta si ceva prosoperitate personala dar din pacate exista o comparatie care se face din ce in ce in mai ult in RM. Lumea nu mai este in izolatoriu si inceput sa calatoreasca si sa vada Vestul. Deci lumea a plecat prin Vest si revine si tentatiile sunt din ce in ce mai mari de occidentalizare, modelul mama Rusia si Est este pentru cei care au stat si n-au vazut din ce in ce mai putini.(modelul Coreea de Nord izolator promovat 1995-2009 s-a crapat din pacate de cei care alienau populatia) . Aici varianta (prin) Romania este cea mai relativ usor abordabila de a ajunge Vest. Integrarea in UE ramane o situatie de +10 ani si eventuala si numai daca reformele continua ceea ce putin probabil tinand cont de forte politice destablizatoare tip Est (federalizare, UTA, Transnistria, Balti…etc.) si mai ales dizolutia statului politic si mai ales economic in ultimii 25 de ani.. Referitor la tendintele spre Est cred ca sunt in scadere si s-ar putea sondajele de stanga sa fie chiar masluite un pic in favoarea lor ca formatoare (false) de opinii voite tip Est (manipulare). Pe de alta parte aceasta Unire eventuala nu va trece (numai) prin „stomac” zic eu si de o parte si mai ales de cealalta parte a Prutului. Ma refer Romania nu va accepta rusofilia de tip politco statalist, statalistii si mai ales curentul moldoveni-moldovenism asociat (un curent apus de +300 de ani de istorie (de pe la +1700) si un curent de opinie tip sovieto-tzarist anti-romanesc de expansiune a Rusiei) , biserica pravo-rusa de tip mancurt. Deci nu se zice prea mult prin Romania ca se stie ca nu prea sunt solutii decat la nivel cetatean RM tip re educarea , revenirea la identitatea pierduta, demancurtizare si pregatirea bagajelor celor care nu pot accepta sau cred ca este o viata mai buna cu mama Rusia (cu directia spre Est si chiar Vest (desi aceasta categorie de populatie a dovedit preponderent ca nu se poate integra social si mai ales profesional in Vest (si cu atat mai mult in Romania). Romania este un stat national unitar, foarte puternic cu 90% romanii majoritatea de rit ortodox crestin (BOR) si asa va ramane . Cei mai credinciosi promotori ai romanismului sunt romanii moldoveni si asta se asteapta si de la basarabeni daca se vor alatura vreodata marelui stat romanesc sa contribuie la romanism nu sa distruga cum au facut mancurtii basarabeni in 1940 indemnati (ca si acum) de muscali si cazaci – nu vrem sa se mai repete 1940 nici de o parte si nici de alta a Prutului. Cam asa cred eu.

 4. Catița DinSus on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ­
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  ­
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 5. Pingback: Alte cifre despre Unire

Lasă un răspuns