Despre proteste și ce ar putea urma după

6

Astăzi, de Ziua Micii Uniri din 1859, este bine să ne amintim de istorie și care ne sunt rădăcinile. Este un prilej să spunem cu voce tare că acest teritoriu a fost și este unul românesc, indiferent cum s-a împărțit harta politică a lumii de-a lungul secolelor, indiferent de cât de mare a fost și este influența Rusiei și cât de mult a încercat să ne spele creierii și să ne țină subjugați.

Astăzi, mulți comentează că forțele pro-europene și cele pro-ruse s-au unit protestând contra actualei guvernări pe care o consideră mafiotă și criminală. La prima vedere, întrebarea este firească ce au în comun cele două forțe? Fiind în mulțime am înțeles că oamenilor nu le pasă de jocurile geopolitice, de ce vrea o tabără sau alta. Ei pur și simplu au ieșit în stradă mânați de sărăcie, deznădejde, dezamăgire și dorința de a trăi mai bine, fără a fi furați în fiecare zi.

Nu voi spune ceva nou prin faptul că cei care au guvernat R. Moldova deja de 6 ani și care s-au declarat pro-europeni, au compromis această noțiune definitiv. Oamenii sunt confuzi și cred că în UE se întâmplă la fel, adică se fură ca în codru. Pentru că sub acest frumos paravan al integrării eurpene, s-au comis atâtea fărădelegi, despre care noi, cetățenii, nici nu ne putem da seama. S-a compromis și noțiunea de democrație, libertate, adevăr și tot ce se mai putea a fi compromis.

Dacă nu le este frică de proprii alegători și dacă sunt siguri că au sprijinul cetățenilor, să accepte alegerile anticipate și să demontreze prin rezultatul votului că au încredere în cetățeni. Cei care se opun dorinței unei părți a societății, de fapt se tem de ceea ce ar putea urma și anume că vor fi aruncați la groapă și că nu vor trece pragul electoral.

Cei care spun că în urma alegerilor anticipate, vor veni forțele pro-ruse la putere, părerea mea este că bătălia se va da în alegeri și dacă asta cere istoria să vină Dodon și Usatâi la putere, cu condiția să nu aibă 67 de voturi ca să poată modifica și Constituția după bunul lor plac. Între timp, opoziția care se va forma în frunte cu Maia Sandu, Ion Sturza și Platforma DA să se pregătească suficient de bine pentru următorul ciclu electoral ca să îl câștige și să poată forma o majoritate parlamentară confortabilă.

Abia atunci vom putea scăpa definitiv de actuala clasă politică de la guvernare, una care s-a compromis fără a se mai putea realibita, una care trebuie aruncată la groapa istoriei. Abia atunci, tânăra generație de politicieni va putea să se implice în forță pentru democratizarea acestei țări și pentru a o face membră a Uniunii Europene.

Despre beneficiile UE în comparație cu cele ale Rusiei pentru R. Moldova, în articolul următor.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Numai printr-o minune s-ar mai putea intampla ceea de credeti (si dv) despre anticipate. Cum nu cred in minuni, ci in analize(evaluari ) rationale, nu pot sa va spun decat ca va amagiti.Cauza romanismului s-a consumat in… RSS MOLOTEVENEASCA PENTRU MULTE DECENII.Unde mai pui ca omogenizarea de mentalitalitati intre basarabeni si romani ar cere si ea cel putin doua decenii.Intre ardeleni si ”regateni”, desi s-au sters multe diferente,ele inca mai persista cu toate că se implineste curand un secol de la Marea UNIRE.Consultati orice harta electorala a ultimelor legislaturi si va puteti convinge. O tragedie de proportii se petrece cu Neamul Romanesc( concept iorghist bine cunoscut )Deznationalizarea romanului basarabean a atins fibra lui interioara. Cazul Rosca- impartit ca persoana , intre a fi slav si a fi roman neolatin e concludent. Ce va fi si cine se face vinovat pentru starea psihosomatica la care s-a ajuns, nu stiu.Constat doar ingrijorat foarte , despre ceea ce se observa deja fara efort.

 2. Democraţia este compromisă, fiindcă poporul trăieşte într-un stat democratic pentru care nu a contribuit cu nimic, nu înţelege conceptele, nu le simte, nu le aplică.
  Poporul nu ştie de ce etnie este, poporul nu ştie şi nu a contribuit la acea cultură cu nimic. El nu are nimic în comun cu Europa ştiinţei, raţiunii, principiilor, secularismului, el vrea doar rezultatul acelor metode. La fel cum vrea cetăţenia Românie, dar nu vrea să audă de România.
  La fel ca în România, doar cu o anumită diferenţă, dată de întârzierea Moldovei, este o diferenţă uriaşă între vest şi est. Estul încă nu a trecut de reforma religiei, nu a avut un Martin Luther.
  Totuşi, acei hoţi, politicienii, fac parte din popor.
  Câţi protestari nu au făcut compromisuri, nu au dat mită, nu au măsuri duble de judecată la nevoie?

  Ce o să vină după? Poate un pic mai bine, dacă poporul a mai progresat, poate un guvernământ FSB.
  Poporul este jos rău, aici este problema.

 3. Personal am plecat demult din Moldova, si il cunosc pe Sturza dupa ce a facut in Romania, iar ce s-a intamplat cu rompetrol, legatura cu Dinu Patriciu nu a fost prea buna. M-as gandi de 3-4 ori inainte de a incredinta acestui om ceva. Restul mi se pare ca visati … a mai incercat si PLR si Leanca sa faca partid, si nu prea vad sa fi devenit o forta. In 2-3 luni nu veti face nimic, nu aveti timp nici sa-i verificati pe noii membri, decat daca nu aduceti pe acei din pldm si puneti 2 fete cu imagine buna in fata, care dupa vor fi doar de fatada, iar restul va continua.

 4. Ioane, Ioane,
  tu, fiind în străinătate, te delimitezi de cei ai tăi, rămași acasă.
  faci diferența între – voi- și -tu .
  Oare, -tu- nu esți tot o parte din noi ?/ sau ei/ ?
  Chiar dacă te afli în străinătate ?
  L-ai prins pe D-zeu de poale acolo ?
  Asta este ne-norocul nostru-
  dezbinarea și ne-apartenența voită la un TOT ÎNTREG !
  Cel pan-românesc de oriunde!
  Capisci, Iona Suruceano ?

Lasă un răspuns