Despre proteste și ce ar putea urma după

12

Astăzi, de Ziua Micii Uniri din 1859, este bine să ne amintim de istorie și care ne sunt rădăcinile. Este un prilej să spunem cu voce tare că acest teritoriu a fost și este unul românesc, indiferent cum s-a împărțit harta politică a lumii de-a lungul secolelor, indiferent de cât de mare a fost și este influența Rusiei și cât de mult a încercat să ne spele creierii și să ne țină subjugați.

Astăzi, mulți comentează că forțele pro-europene și cele pro-ruse s-au unit protestând contra actualei guvernări pe care o consideră mafiotă și criminală. La prima vedere, întrebarea este firească ce au în comun cele două forțe? Fiind în mulțime am înțeles că oamenilor nu le pasă de jocurile geopolitice, de ce vrea o tabără sau alta. Ei pur și simplu au ieșit în stradă mânați de sărăcie, deznădejde, dezamăgire și dorința de a trăi mai bine, fără a fi furați în fiecare zi.

Nu voi spune ceva nou prin faptul că cei care au guvernat R. Moldova deja de 6 ani și care s-au declarat pro-europeni, au compromis această noțiune definitiv. Oamenii sunt confuzi și cred că în UE se întâmplă la fel, adică se fură ca în codru. Pentru că sub acest frumos paravan al integrării eurpene, s-au comis atâtea fărădelegi, despre care noi, cetățenii, nici nu ne putem da seama. S-a compromis și noțiunea de democrație, libertate, adevăr și tot ce se mai putea a fi compromis.

Dacă nu le este frică de proprii alegători și dacă sunt siguri că au sprijinul cetățenilor, să accepte alegerile anticipate și să demontreze prin rezultatul votului că au încredere în cetățeni. Cei care se opun dorinței unei părți a societății, de fapt se tem de ceea ce ar putea urma și anume că vor fi aruncați la groapă și că nu vor trece pragul electoral.

Cei care spun că în urma alegerilor anticipate, vor veni forțele pro-ruse la putere, părerea mea este că bătălia se va da în alegeri și dacă asta cere istoria să vină Dodon și Usatâi la putere, cu condiția să nu aibă 67 de voturi ca să poată modifica și Constituția după bunul lor plac. Între timp, opoziția care se va forma în frunte cu Maia Sandu, Ion Sturza și Platforma DA să se pregătească suficient de bine pentru următorul ciclu electoral ca să îl câștige și să poată forma o majoritate parlamentară confortabilă.

Abia atunci vom putea scăpa definitiv de actuala clasă politică de la guvernare, una care s-a compromis fără a se mai putea realibita, una care trebuie aruncată la groapa istoriei. Abia atunci, tânăra generație de politicieni va putea să se implice în forță pentru democratizarea acestei țări și pentru a o face membră a Uniunii Europene.

Despre beneficiile UE în comparație cu cele ale Rusiei pentru R. Moldova, în articolul următor.

Distribuie.