Despre parcări… „smart parcări” în alte orașe europene

2

Chișinăul se vrea un oraș european. Doar se vrea, pentru că restul este totul cu fundul în sus. Vrem parcări. Sigur, eu ca șoferiță de aproape 5 ani ridic mâna în sus și sunt pentru amenajarea parcărilor în capitală. Mai mult, sunt și pentru parcările cu plată, în anumite condiții și în anumite zone. Și mai sunt pentru marcaje, drumuri fără gropi, trotuare pentru pietoni și transport public calitativ.

Autoritățile municipale însă vor să amenajeze parcări cu plată în stil moldovenesc, adică un fel de parteneriat public privat în care privatul să nu facă nimic, decât o aplicație prin care să plătești taxa pentru parcare și să iei 90% din venit. Iar primăria? Să amenajeze zonele pentru parcare din bani împrumutați pentru care noi, locuitorii din Chișinău, să plătim și să se mulțumească doar cu 10% din venit. Evident, aceste sume nu au cum să ajungă pentru întreținerea drumurilor sau alte lucrări planificate.

I-am intrebat pe conaționalii noștri care sunt stabiliți în diferite orașe europene și care sunt soferi cum sunt amenajate parcările și iată ce au răspuns:

*În orașul unde stau este o parcare subterană de 7 etaje, amenajată de autoritățile locale, cu videocamere, cu plată desigur, situată într-o zonă strategică, adică centrul orașului.

*În societățile civilizate, pe trotuare nu pot fi parcări, prin definiție

*M-au averizat prietenii că mai bine parchez în drum (și iau amendă mai mică) decât să parchez pe trotuar, atunci e amenda usturătoare.

*Dacă parcheti pe trotuare, rişti amenzi de la 60 euro în sus aici în Portugalia.

*Pentru parcarea pe trotuar în Paris – 135€ amenda.

*Alături de trotuare, sunt linii desenate, special cât să încapă un automobil, cu 3 tipuri de culori: albe sunt gratis, albastre – cu plată, iar galbene – pentru rezidenți

* Daca banii din taxele pentru parcări se folosesc pentru ameliorarea drumurilor, parcurilor, piste speciale pentru persoane cu dizabilități atunci e binevenit. Dar dacă acești bani se folosesc pentru a întoarce datoriile și banii furați de politicieni, atunci e mai bine ă fie lăsat asa cum este.

*În Canada parcările cu plată sunt un lucru normal, în special în locurile aglomerate (centrele oraselor). Sigur că nu-s parcări pe trotuare, ci alături de trotuare poți parca, dar trebuie să plătești pe oră. Referitor la parcări, banii sunt folosiți pentru plata salariilor angajaților publici, la reparația drumurilor.

*În Slovenia, parcarea este de la 1€ pâna la 2,50€ /ora, în medie. La farmacii, poșta, ai 30 min. gratis, la magazine – 1 sau 2 ore gratis. Amenda e 40€. Banii se duc la compania autostrăzi.

*La Ottawa de exemplu toate parcările sunt cu plată pe oră, prețul depinde de zona și de tipul de parcare, deoarece sunt parcări private și parcări ale primăriilor. Acestea sunt gestionate de către întreprindere municipală. Parcările din curte sunt parcări aferente blocului de locuit. E și normal ca locuitorii să aibă loc de parcare, dar ai numai un loc gratis. Dacă dorești al doilea – e cu plată. Toate parcările municipale în weekend sunt gratis, inclusiv parcarea Guvernului. Primele 20 de minute sunt gratis, iar în unele zone chiar și o oră e gratis. Controlul este destul de riguros. Ai depășit o oră, ai plătit amenda care costa 60$.

*Parcarea în Praga e divizată în 2 categorii:

1) Linia albastră continuă – parcheaza doar cei ce au reședință în sectorul dat.
2) Linia albă întreruptă – parcare cu plată, sunt zone unde parcarea e permisă maxim 2 ore și zone unde e permisă maxim 6 ore. Prețul în centrul orașului este de 40 de coroane cehe/ora (cca. 31 lei/ora).

*Un bun exemplu de organizare a parcărilor cu plată e Moscova. Și un bun exemplu al raportului cum sunt cheltuiți banii:
http://parking.mos.ru/

Mai jos aveți și o idee extraordinară a unei parcări ”smart” care este destul de compactă și destul de ușor de folosit. Iată în asemenea idee ar putea companiile private să investească. Eu aș folosi cu plăcere o astfel de parcare. Sigură și rapidă.

https://www.youtube.com/watch?v=f4FB7TCnbZU

Așadar, idei sunt multe, nu trebuie să inventăm bicicleta, nici să facem parteneriate publice private în stil moldovenesc, adică prin scheme și bani care să ajungă la niște buzunare concrete.

Dragă minicipalitate, întrebați oamenii ce vor și faceți lucrurile ca să fie comode și utile cetățenilor, că doar în serviciul lor sunteți. Sau ați uitat asta?

Informaţia este putere, informaţi-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

2 comentarii

  1. Parcarea smart e frumoasa, dar se va strica repede. Mai mult nu va functiona decat va functiona. Suna a autostrada suspendata a lui oprescu. Eu as merge pe solutii foarte simple.

    Sunt o gramada de modalitati de a gestiona locurile de parcare. Important insa sa se respecte cu strictete regulamentul de parcare, iar asta se poate face doar dand amenzi usturatoare. Loc de parcare in centru costa scump, o firma se va gandi de 10 ori inainte de a avea un sediu in centru. In afara locurilor de parcare pentru masini trebuie gandit si la zone unde se pot opri camioane care livreaza marfa, trebuie gandit la servicii gen smurd, pompieri, sa poata trece rapid. Sunt o gramada de probleme, practic trebuie reproiectat totul strada cu strada.

    In moldova traficul se poate compara cu tarile cele mai sarace din lume. Multe masini foarte vechi la care nu functioneaza corect luminile! Starea carosabilului deplorabila. Lipsa semnelor de circulatie si a marcajelor. Sa mai zicem de semafor cu sageata desenata?! Infrastructura proiectata incorect. O lipsa de cultura de condus, multi nu stiu si nu respecta cu strictete regulile de circulatie, toti se grabesc. Foarte multi si-au cumparat permisul de conducere, cu ei ce facem? Politia nu e reformata, efectiv te opresc si cer bani daca te vad cu numere straine. Nu mai zic de copii care se joaca noaptea pe drumuri nationale care trec prin sate neiluminate.

  2. Eu cred ca denumirea „european” pentru orice nu numai „oras” este improprie in RM incepind din Noiembrie 2016. Hai sa fim seriosi, aceasta republica este pe cale sa revina unde i-a fost de 200 de ani locul in fapt adica in Uniunea Eurasiatica si chiar direct in Rusia poate ca si provincie. Este o pierdere de timp cu orice lucru – chiar de orice fel – de acum in colo care mai are legatura cu Europa tinind cont ca RM in ansamblu curind va pleca catre taiga si stepa eurasiatica (pe cale democratica). Inca odata, cei care au votat ce au votat in 2016 si-au batut joc de 25 de ani de lupta pentru democratie si chiar orice incercari de europenism care s-au dovedit intutile.

Lasă un răspuns