Despre limba rusă din biserică

38

Scriam anterior într-un articol despre influența bisericii ruse asupra mentalității basarabenilor și instrumentele acestei biserici ruse prin care suntem ținuți în captivitate.

Ceea ce mi-a atras atenția în noaptea Învierii este faptul că o parte din slujba de Înviere se ține și în limba rusă. Tradiționalul „Hristos a înviat” este rostit și în limba rusă. Se întâmplă nu doar la Catedrala Metropolitană din Chișinău, dar și în majoritatea bisericilor din R. Moldova. De ce noi, românii, cei care vorbim limba română trebuie să auzim în biserici limba celor care ne-au ocupat și ne-au rusificat timp de secole. De ce nu rostim „Hristos a înviat” în turcă, doar am fost peste 300 de ani sub Imperiul Otoman?

Mi se pare total deplasată această situație. De ce preoții din Moldova tolerează și susțin această influență și această spălare de creieri? Cum să fie găsit cel puțin un curajos care să se opună acestor norme absolut neclare, absolut aberante.

Nici cei aproape 25 de ani de Independență nu au fost de-ajuns pentru a ne rupe din lanțurile acestei influențe a bisericii ruse. Poate greșesc, dar nu l-am auzit pe Patriarhul Kiril al Rusiei sa îi felicite pe credincioși în limbile lor materne, așa cum o face Papa de la Roma de exemplu.

Iar dacă oamenii/enoriașii/credincioși nu sunt deranjați de o asemenea situație și rabdă, atunci nu există aproape nicio șansă ca lucrurile să se schimbe în viitor. Poate numai dacă schimbarea generațiilor va avea efectul scontat.

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

38 comentarii

  • …limba rusa in biserici trebuie pur si simplu interzisa prin lege ca tranzitia sa se faca ‘lina’…altfel se va prelungi agonia profitand de ignoranta mamaligarilor inca zeci de ani: vrei slujba in limba rusa, te cauti in buzunare de cateva kopeici si te duci la Moskva…

   • @Panda un pic mai sus: Stema Moldovei este pe Stema Romaniei alaturi de stema Transilvaniei, a Olteniei, a Dobrogei si a Muntenie. Asa s-a format Romania cap de Panda ce esti de buna voie si nesilit de nimeni ca sa ofere o casa la toti de un neam si o limba si o cultura. Similar s-a format si Germania si Franta sau Spania acu +200 de ani. Este perioada formarii statelor europene moderne daca nu te doare capul de Panda bolsevic citind un pic de istorie. Citeste, citeste si iar citeste daca nu esti gata de spalat la creier daca nu deja! Moldovenii sunt romani prin cultura, limba, spiritualitate si neam ca si oltenii, ardelenii, banatenii sau muntenii (valahii). Aceste state europene moderne cladite pe principii de comunitate de neam, limba si cultura sau geneza incepand de acum 200 de ani pana mai recent (unirea Germaniei) a fost rezultatul unei desteptari nationale si a unei alinieri politice si economice pe valori comune cu acordul puterilor politice si militare ale vremii. Este trist sa vezi ca in Basarabia (traditional parte a Moldovei) acest proces este fracturat de alogeni urmasi ai celor descalecati de pe cai si tancuri si care din pacate au gasit capete destule de spalat la creier de-a lungul timpului cum le-a convenit servind intereselor lor meschine prin dezbinare, minciuna, ura si teroare. Cred ca existenta inca a 2 state romanesti este ultimul proces national modern inca nefinalizat in Europa iar singura piedica este spalarea la creier masiva dea- lungul timpului chiar si mai recenta (utlimii 25 de ani) in RM.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Rom%C3%A2niei

  • In primul rand sunt 300.000 de moldoveni in Rusia si nu 500.000 sau chiar 800.000 cum minte propaganda rusa iar in al doilea rand ar fi mult mai bine ca acei 300.000 sa plece in Europa pe salarii de 5-6 ori mai mari decat in Rusia unde nu doar ca au salarii mici dar mai sunt si tratati ca niste animale.

   • 1. nu bate capul, in Rusia la moment salariile sunt mai mari, si IMPORTANT – este de lucru!!!
    2. am doi fosti colegi (domeniul IT) ambii se simt super si fata de majoritate nici nu vor sa revina,
    3. referitor la numar sunt datele oficiale ale FMS, ~560 000 de moldoveni inregistrati la intrare in Rusia pentru 2014, cifra de 800 000 e neoficiala, estimativa, fiindca sunt multi nelegali + moldoveni cu pasapoarte altor tari
    4. daca asa e de rau in Rusia si leafa micai cum explici ca de acolo vin deja 75% din remitentele gastarbaiterilor?!

   • Cred ca majoritatea sunt etnici rusi din cei 300k si multi probabil rusofili din ceilalti :(. Mai bine sa stea in Rusia si sa nu mai (re)vina (!) vreodata. Chiar as dori sa fie asa bine pentru ei acolo si sa nu mai revina deloc. Din pacate Rusia este in picaj si asa va fi pentru urmatorul deceniu sau cam asa din ce se zice (petrol$, Crimeea, Donbas..si altele care sunt sau vor veni ca ursul este inca flamand se pare). Sa speram ca nu sunt buni de altceva acei concetateni decat de Rusia si nu pot pleca altundeva 🙂 si nici de revenit nu sunt buni ca au uitat romana (sau moldoveneste cum zic ei)

   • Polilogu on

    MIHAI bate campii! Salariul mediu pe economie in Ro este 474 Euro, indiferent ca esti bugetar sau la privat, pensiile ating si ele in medie 240 euro . Salariile IT ating in medie 1100 euro/luna, dar merg pana la 5000 euro/ luna. Romania are peste 4 milioane de cetateni angajati in UE si nu vin acasa(nici nu trebuie sa vina,sa stea acolo si sa castige! Vin cand vor , oricum!)Oficial somajul in Ro se ridica la 6 la suta. Dar este de munca cat te tin baierile! Numai sa vrei sa muncesti in RO cu 80 ron /pe zi !Chestia e ca nu se vrea cu atat(desi e un castig f bun!) pentru ca merg si lucreaza pt 80 euro pe zi in UE! De ce ? SIMPLU! vin cu bani acasa aproape lunar sau trimit ( aproape 20 de miliarde anual!)Medicii castiga acolo pana la 5000 euro/luna ca si specialistii in general . Asa ca vino MIHAI in Ro sa vezi cum s-au transformat orasele si satele in RO de cand este RO IN UE.Sa le vezi casele, masinile (exista si cate 3 masini intr-o familie si inca ce masini!!) Vino Mihai sa-ti prezint pe o vecina de-a mea , basarabeanca get beget ( si-a pierdut accentul rusesc, te avertizez , dupa 10 ani de RO) profesoara de muzica la o scoala, care nu s-ar mai duce inapoi nici daca o picuri cu ceara,desi mama ei inca in viatasi traieste in Chisinau.Si totusi MIHAI nu suntem multumiti! Vorbesc serios!!! Pentru ca diferenta dintre Ro si o tara din occident e enorma. Cam de 80 de ani diferenta, iar intre cum privesc ei lucrurile si cum le bajbaim noi este de cel putin 100! Dar , hai sa-ti mai spun si altceva. Uite, incepe sezonul de vara in agricultura. Poti veni in Ro pt 3 luni, exact cat dureaza sezonul de recoltare. Te ajut sa lucrezi pe o combina Glass cu aer conditionat, cu computer la bord, o adevarata uzina pe roti nu altceva. Iti asigur garantat un castig de 1200 euro pe luna. Te simti in stare? Conditia prima e sa nu bei. Nici macar …o bere. Nu, nu pt ca ti-ar interzice legea. Pt simplu motiv ca nu te poti urca in cabina.Are senzori anti alocool si se blocheaza automat totul! Deblocarea te costa cam 500 de euro. Bani cash !
    Deci, asta e MIHAI ! Nu fa propaganda comunista ca te citim si noi cei din Ro . Si nu mai credem in minciuni. Cam de 10 ani, dar inainte…”credeam„

 1. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  ASASINATE
  ———————————————-
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu, în 2011 ?),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia,
  s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă
  din parcul central din Ismail.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe
  al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  ————————————————————-

 2. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  ASASINATE
  —————————————–
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor /.

 3. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  ASASINATE
  —————————————
  episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /,
  de la manastirea Noul-Neamt de la Nistru, mare patriot roman
  accident» la comanda lui Vladyka Kantareanu Russki Ocupant.

 4. Cred ca trebuie evitat intradevar un scenariu gen Mirorita in care cetateanul RM accepta in mod resemnat ce decid altii pentru el si nu se ia in „coarne” cu ei (politicieni) pe acest subiect care influenteaza in final optiunea identitara. Cred sigur ca slujba in fiecare parohie din RM sa fie in romana iar in bisericile minoritatilor (rusi, ucraineeni..etc.) in limba lor. Asta este peste tot practica numai daca RM este inca o gubernie (ascunsa) cum se banuieste. Este intradevar trist ca la 25 de ani de la independanta biserica RM inca se supune in mare parte bisericii ruse. Nu vad nici un fel de sens sau rost dar o continuare trista a politicii de vasalitate si pe aceasta coordonata a ocupatiei nedeclarate. Spiritualitatea alaturi de Media (AV) ar trebui sa fie printre prioritati in definirea coordonatei si coloanei nationale si in final a regasirii identitatii. Care este atunci aceasta pentru RM ? Rusa sau una fabricata ?…pai de aci pornesc in fapt toate problemele in RM daca te uiti la radacina lor !…:(

 5. Salve Elena!

  Ai adus în dezbatere publică un subiect social complex,pentru că amintește și confirmă faptul că băștinașii din
  Moldova Estică continuă să suporte persecuțiile Ocupației Ruso-ucraino-comuniste începută din iunie 1940!

  Atât timp cât Reunirea României cu Moldova Estică nu s-a realizat din 1991 până în prezent,unde Mitropolia Sucevei și a Moldovei lui Ștefan cel Mare din cadrul Patriarhiei Române să-și recapete bisericile și mănăstirile din Moldova Estică Ștefană (care i-au fost luate nedrept,cu forța armată,prin minciună/complot prin Pactul Hitler-Stalin din 23 august 1939,iar mai apoi Ocupația Sovietică a României și a Moldovei Estice separate, aprobată de Anglo-americani în oct. 1944 prin Acordul Churchill-Stalin sau Tratatul de la Paris din febr.1947,unde frontiera României Estice impusă cu forța armată a URSS la Prut, prin ultimatum în iunie 1940,a fost impusă,încălcând principiile Cartei/Convenției Atlanticului din 25 iunie 1941 dintre Aliații Anglo-Americani,unde frontierele dintre națiunile Europei stabilite cu forța/violența armată nu erau recunoscute și trebuiau/trebuie restabilite granițele Națiunilor dinainte de Conflagrație,deci anterioare de Conflictul al Doilea Mondial declanșat de Hitler-Stalin din sept.1939, prin invadarea Poloniei,din punct de vedere juridic al dreptului internațional),atunci regiunea(România,Ucraina,Rusia) nu va prospera economic !Pe Dumnezeu nu poți să-l amăgești,cum cred unii nostalgici după Uniunea Sovietică/Sclavagistă marxist-comunistă!

  Să cugetăm și să medităm bine,cine se bucură de dezbinarea și conflictele dintre Creștinii Ortodocși Români-Ruși-Ucrainieni prin continuarea Ocupației economice,religioase ilegale a Moldovei Estice din iunie 1940 până în prezent sau deznaționalizarea autohtonilor Români Moldoveni din ținuturile/județele Cernăuți,Hotin,Cetatea Albă,Chilia/Ismail aflate în componența Ucrainei?Necreștinii sau ateii obsedați de materialism,iubire de arginți!

  Dacă, noi Creștinii ortodocși Traco/Geto-Români,Greci sau Slavi(Ruși,Ucrainieni,Bulgari,Sârbi) care am fost creștinați direct de Apostolii lui Hristos,Andrei, Filip,Pavel suntem incapabili de a ne înțelege și a face Dreptate Creștinească între noi(Reunirea României Creștin Ortodoxe),atunci cum putem să-i readucem la Hristos,la Pace Înțelegere,Armonie,Creștinism Ortodox pe celelate Națiuni ale lumii ce au căzut în Erezie/Păgânism materialist, a Minciunii colective,a Sectelor,a Poligamiei/Desfrânării etc.?

  Am spus și repet,o Românie Reunită cu Moldova Estică( inclusiv cu județele Cernăuți,Hotin,Cetatea Albă,Chilia) este o Românie Creștin Ortodoxă puternică,prosperă în UE și în lume,fiind în avantajul atât al Rusiei,Ucrainei cât și al Patriarhiei Creștin Ortodoxe din Jerusalem!Pentru că Rusia,Ucraina continuând să persecute/deznaționalizeze Românii Creștin Ortodocși din România Estică/Moldova Ștefană comite un Mare Păcat înaintea lui Dumnezeu, risipindu-și banii/puterea economică,diplomația în folosul minciunei comuniste/egoiste/ateist-materialiste(cu Dodon,Voronin și adepții lor) ori a satanei în loc să-i ajute material/humanitar cu acești bani prin ONU(PNUD) sau direct în acord cu autoritățile acestor țări pe Creștinii Ortodocși din Egipt(Copții),Etiopia,Sudan sau Jordania,Siria,Iraq,Iran care îndură foame,frig,lipsuri materiale grave,fiind cei mai săraci și cei mai discriminați/persecutați cetățeni din aceste state,stând în corturi ONU,adăposturi agricole alături de animale sau excluși la marginea satelor,orașelor în apropiere de pustiu !

  E destul să vizitezi aceste țări ca se te convingi direct,pe viu cum sunt tratați autohtonii Creștin Ortodocși!
  Iar numărul lor scade dramatic din an în an în aceste țări,fiind uitați,abandonați de noi,Confrații lor ortodocși în Hristos care ne certăm între noi de la lucruri mărunte!Înțelegi din Lacrimile lor sincere,din suflet greșelile noastre!

  Reiterez,misiunea unui Creștin Ortodox în această viață e de a chema Creștinii/oamenii căzuți în păcat la Îndreptare prin Pocăință Sinceră la Hristos,cât mai este timp,pentru că urmează apoi Pedeapsa/Urgia Lui Dumnezeu,din care NU mai există scăpare/alternativă!

  În lume există abia 250-260 milioane de Creștini Ortodocși dintr-o populație totală de peste 7,2 miliarde locuitori,doar 3-4% din populația lumii,dar pe umerii acestora atârnă o Mare Responsabilitate înaintea lui Dumnezeu! Dacă acești Creștini Ortodocși cad în multe păcate/minciuni,certuri mari/litigii sau Sarea Pământului(cum ne numea Hristos),atunci această Sare care-și pierde Gustul/Credința este aruncată în drum și călcată de toți trecătorii/păgânii spre bucuria demonilor satanei !Iar Îngerii buni ai lui Dumnezeu,acordați oamenilor la Naștere prin Botez în Hristos ,plâng pentru noi că nu ne pot ajuta să avansăm în Paradis!

  Aceste lucruri le înțelegi mai bine când te afli în cealaltă lume,dar acolo nu mai există Cale de Îndreptare/Pocăința Sinceră din inimă prin Lacrimi/al doilea Botez prin post aspru,rugăciune înainte la Preot și Biserica Creștin-Ortodoxă, precum în această viață terestră scurtă/efemeră,pentru că acolo e Viața Eternă: ori te afli în Lumina Sfântă a Paradisului cu Drepții/Martirii ,ori în Întunericul Veșnic Îngrozitor al Infernului!

  Acolo joaca cu ateismul marxist-comunist/capitalist din această viață,ereziile,materialismul,minciuna,invidia către alți Creștini,desfrânarea,egoismul,lauda deșartă/mândria,lenea,iubirea de arginți au alte dimensiuni ,fiind mari obstacole sufletului pentru a accede la Lumina Eternă a Paradisului! Doar Faptele Bune realizate în această lume din dragostea sinceră,autentică pentru Hristos,Maica Domnului,Sfânta Cruce(Suferințele pentru ștergerea păcatelor din trecut) sunt luate în seamă înaintea lui Dumnezeu! În afară de acestea e laudă deșartă,goană după vânt sau Grija Lumească,cum spuneau strămoșii.

  Reiterez,Schimbarea în Bine vine de la fiecare din noi!

  Acestea fiind spuse,vă doresc un Paște Fericit și Pace tuturor!

  • Complexul mioritic din nefericire – L-as numi deja Sindromul Miorita in RM – resemnare in loc de luat problema de coarne si rezolvata. Omul isi mai face norocul si cu mana lui cateodata dupa cum se zice prin popor.

 6. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  Notă Speciala:
  ————————————–
  Şi în anul 1917
  premergător Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918,
  mai mulţi Patrioţi Unioniști basarabeni au fost ucişi de către bandiţii ocupanţi bolşevici:
  4.
  Alexei Mateevici, poetul naţional si PREOT MARTIR
  /n. 27 Martie 1888 s. Căinari – d. 24 August 1917,Chişinău /, otrăvit.
  3.
  Simion Murafa
  (n. 1887, Cotiujenii Mari, Șoldănești – d. 20 August 1917, Chişinău)
  jurist, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, publicist,
  promotor al culturii muzicale. Impuşcat din spate de teroriştii ocupanţi.
  2.
  împreună cu Andrei Hodorogea
  (n. 1878, Slobozia-Hodorogea, Orhei – d. 20 August 1917, Chişinău),
  inginer-hotarnic, participant la mișcarea națională din preajma Unirii din 27 Martie 1918
  ambii împuşcați din spate de teroriştii ocupanţi bolşevici.

  Din fericire, alți doi patrioți unioniști, scriitorul bucovinean Liviu S. Marian /1883-1942/ și amicul lui, Romulus Cioflec, scapă cu viață în acea zi neagră de 20 august 1917 din această ambuscadă organizată de bandiții ocupanți la via lor de pe șoseaua Hânceștilor de la marginea de sud a Chișinăului.
  În 1933, în Parcul Catedralei din Chișinău, a fost înălțat un monument în memoria celor trei martiri basarabeni, dar care a fost distrus după un ordin al administrației comuniste după ocupaţia sovietică din1940.

 7. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  AGENTURA KGB IN MOLDOVA DE EST:
  MARIAN LUPU / in genunchi la Moscova /
  SI POPIMEA RUSOFILA
  februarie 2012:
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4561-osanalele-lui-lupu-patriarhului-kgb.html
  ———————————————————————————————————-
  „Patriarhul este un pastor foarte luminat şi activ în punerea în aplicare a misiunii sale,
  care contribuie benefic asupra fortificării înţelegerii reciproce între popoare,
  renaşterii valorilor creştine şi a moralităţii,
  care este atât de necesară oamenilor în aceste vremuri dificile”,
  – a declarat Marian Lupu despre patriarhul bisericii KGB de la Moscova,
  transmite „Romanian Global News”.

  Fiind singurul demnitar strain prezent la festivitatea împlinirii a trei ani de la întronizarea Patriarhului Kiril, președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat dovada unei maxime obediente
  fata de biserica ocupantului din Basarabia.

  Lupu s-a mai si laudat declarând că era de datoria lui de a reprezenta la aceste manifestari
  pe ortodocşii din Republica Moldova, care fac parte din parohiile parte a Patriarhiei Moscovei,
  se arată în comunicatul Președinției de la Chisinau.

  Seful interimar de peste Prut a continuat sa bata câmpii exprimând recunostinta
  pentru vizita în Republica Moldova a Patriarhului, menţionând că ,,aceasta a influențat benefic
  din toate punctele de vedere starea spirituală a societăţii din țara noastră”!!!!

 8. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  Presa italiană:
  „Miliția” Patriarhatului de la Moscova acționează inclusiv în Moldova
  unimedia info 9 Nov.2012
  ————————————————-
  ‘Armata” Patriarhului de la Moscova este îmbrăcată în uniforme de culoarea neagră
  și este înzestrată cu o brasardă roșie.
  „Milițienii” au drept scop protejarea locurilor de cult.
  Patrulele numite „Sfânta Rusie” există neoficial de câțiva ani,
  membrii acestei organizații se angajează în acte de violență

  inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova

  și se bucură de sprijinul deplin al Bisericilor locale și ierarhilor de la Moscova.
  Despre aceasta scrie publicația italiană „Vatican Insider”,
  transmite UNIMEDIA.

  Potrivit publicației, jumătate din cetățenii Federației Ruse se pronunță în favoarea organizării miliției

  formată din voluntari și aflată în subordinea Patriarhiei Moscovei,
  al cărei scop este ajutarea poliției în investigarea cazurilor ce țin de religie.

  Printre mai multe exemple ale activității acestei organizații,
  publicația italiană menționează și unele acțiuni întreprinse pe teritoriul Republicii Moldova.

  „Nu a fost trecută cu vedere și Republica Moldova,
  țara care cândva a fost vasală Rusiei Sovietice,
  iar acum a devenit o feudă a Rusiei lui Putin și Patriarhiei Moscovei”,
  scrie „Vatican Insider”.

  De asemenea, publicația reamintește „un episod care a avut loc pe 9 septembrie anul trecut,

  când un grup de reprezentanți ai autorităților locale și doisprezece preoți de la Moscova
  au invadat Mănăstirea de la Sagaidac.

  Cauza unor astfel de acțiuni a fost problema contestării dreptului la proprietate.
  Călugării au declarat ca au fost supuși la violență fizică din partea reprezentanților Moscovei.

  Aceștia din urmă l-au amenințat pe egumen declarând că lăcașul sfânt
  trebuie să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei”.
  ————————————————————————————–
  VATICAN INSIDER
  LA STAMPA it
  7 Nov. 2012
  http://vaticaninsider.lastampa.it/nel-mondo/dettaglio-articolo/articolo/russia-rusia-putin-19522/

  7/11/2012
  Mosca: nasce la milizia del patriarcato
  ————————————————————–
  …Non è risparmiata certamente la Repubblica Moldava,
  feudo della Russia sovietica, oggi di quella putiniana e del Patriarcato di Mosca.
  Per ricordare un episodio, il 9 settembre dello scorso anno,
  un gruppo costituito da autorità locali e dodici preti moscoviti hanno fatto irruzione
  nel monastero della Resurrezione di Sagaidac.
  La ragione riguardava ancora presunte questioni di proprietà.
  Secondo le dichiarazioni dei monaci, avrebbero subito violenze fisiche
  da parte dei rappresentanti di Mosca con la minaccia esplicita all’igumeno,
  il superiore, che, qualora fosse entrato nel Patriarcato di Mosca,
  sarebbero cessati i problemi.

 9. Foarte rău ați ascultat slujba daca nu ați auzit din partea cui sau adus felicitari, si sinteti un om ce nu prea se intereseaza de religia sa daca nu cunoasteti ca biserica Ortodoxa din Moldova a fos înființata cu 200 de ani in urma si pina la momentul dat sustinuta de cea a Rusie .Nemaivorbind de faptul ca nici cetateanca a tari in care traiti nu va puteti numi deoarece va considerati romanca.

  • Aceasta Mitropolie a Moldovei supusa canonic Moscovei , ar trebui sa dispara cat mai urgent … nu este decât o reminescenta a imperialismului si colonialismului rus pe aceste meleaguri . Nu exista decât o singura Mitropolie a Moldovei cu o adevărată legitimitate spirituala si legala … cea de la Iasi !

 10. In primul rând vina apartine bastinasilor moldo-romani … adica latini . Ce cauta ei la sânul Patriarhiei Ortodoxe Ruse când noi ca neam am fost crestini cu secole înaintea rusilor ? Penibil !

 11. Panda are perfectă dreptate. Corect este ca romanii sa-si faca mendrele in Romania si sa lase Moldova in pace.
  Dar, de fapt, romanii mai degraba isi vad de treburile lor, iar asa zisii „romani” trimbiteaza continuu.

  • Unitate intre ortodocsi la Moldova nu va exista pina lucrurile nu vor fi clarificate temeinic … ori Mitropolia Moldovei se uneste cu Mitropolia Basarabiei sub jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe Romane , ori sa plece peste Nistru sa se proclame acolo o „Mitropolie” supusa Moscovei … cu Smirnov sau Sevciuk mare „mitropolit-KGB” …

 12. Din cauza acestui abuz al Patriarhiei Ruse pe paminturi moldave , vedem cum au luat amploare cultele protestante si neo-protestante la Moldova . Patriarhia Rusa face jocurile altora … ale ortodocsilor e clar ca nu .

  • In fapt Biserica Ortodoxa Romana a ridicat statutul Arhiepiscopiei Chisinaului in 1927 la cea de Mitropolia Basarabiei . Rusii au calcat in picioare pe ortodocsii locali bastinasi vazuti ca o turma de salbateci de prin insulele Pacificului , tocmai buni de increstinat … Adica ortodocsii rusi mai noi , crestinau pe moldovenii deja ortodocsi cu secole înaintea lor … sa razi cu gura pina la urechi !

 13. Pingback: Elena Robu: De ce noi, românii, trebuie să auzim în biserici limba celor care ne-au ocupat și ne-au rusificat timp de secole? – Argumentul

 14. Polilogu on

  Catedrala Mantuirii Neamului aflata in constructie la Bucuresti va trebui sa poarte un alt nume! Cred ca numele cel mai potrivit este CATEDRALA SFANTULUI ADREI MANTUITORUL. Sfantul Andrei este alaturi de Sfantul Petru si ceilailati APOSTOLI ai lui Iisus Hristos unul din cei carora le datoram crestinismul in aceste parti de lume.BOR considera pe SFANTUL ANDREI drept intemeitorul crestinismului, inclusiv a poporului roman. Merita sa-i cinstim peste veacuri numele sau ecumenic.

 15. Doar integrarea în viaţa religioasă a bisericii moldoveneşti a celor cu astfel de viziuni ar putea schimba ceva. În situaţia în care se merge la biserică doar de Crăciun sau Paşti şi nu există o relaţie cu preotul sau alţi enoriaşi (stabili), e oarecum dificil să apară vreo schimbare. Limba şi metodele de exprimare şi le aleg înşişi oamenii, biserica nu este (nu ar trebui să fie) o instituţie centralizată în care totul e dictat de sus, iar lumea doar protestează. Cine doreşte schimbarea, poate contrbui nemijlocit la realizarea ei.
  De exemplu, în catedrala rusă din Berlin, în timpul slujbei de Paşti, se cântă şi în limba română (cât de şocant nu ar suna). Şi asta pentru că există acolo o comunitate de enoriaşi din R. Moldova care au dorit acest lucru şi l-au şi realizat. Dacă se doreşte, e simplu. Cu atât mai simplu ar fi în Moldova, unde totuşi suntem acasă.

 16. =Conu Dacu dela Cetatea Tighina= on

  A message from USA /May 2016/:
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  „Yes, I would like to see Moldavia Re-Unite with Romania –
  it is very difficult for a very small country to exist, especially today.
  And I do worry about the threats from Russia – I worry about Ukraine.
  I saw that country rebuilding itself into a strong country with happy people working
  and conditions so improved – and now I feel so sad about Ukraine.
  So, Moldavia by itself could be too weak but with Romania it would be stronger.
  The world is not a happy place right now – but I think it will improve”.
  /Lady Ann from East-Coast/
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-

 17. Pingback: Paradoxul „9 mai”

 18. Pingback: Ipocrizia corectitudinii politice | Portalul "Moldova Ortodoxă"

 19. Din câte ştiu, majoritatea locaşurilor de cult aparţin de Patriarhia Rusiei.
  Deci, dacă prin absurd nu aţi ştiut asta, dv. cel mai probabil ati vizitat o biserică rusească, care are bunăvoinţa de a vorbi si în română, nu invers.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Moldovan_Orthodox_Church
  https://en.wikipedia.org/wiki/Metropolis_of_Bessarabia
  https://en.wikipedia.org/wiki/St._Teodora_de_la_Sihla_Church
  http://mitropolia.md/
  http://www.mitropoliabasarabiei.md/intro.php

Lasă un răspuns