Demnitarii penali din România și R. Moldova. Cine are mai mulți condamnați?

5

Zilele trecute, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, ținea morțiș să ne prezinte o statistică despre demnitarii moldoveni sau funcționari publici care au încălcat legea și care sunt fie condamnați, fie cu dosare penale. S-a întâmplat după ce l-am întrebat în emisiunea Alb&Negru când vom asista la dosare penale pe numele guvernanților. Din răspunsul ministrului, se pare că Procuratura Generală are cel puțin aceleași rezultate ca DNA-ul românesc sau chiar le depășește. Doar faptul că R. Moldova are condamnați doi foști premieri cât înseamnă. În privința unui  fost premier lucrurile sunt clare (Vlad Filat). Dar cine este cel de-al doilea premier? Misterul a fost foarte mare întrucât chiar și ministrul Justiției a refuzat să ne divulge numele demnitarului. Știu că anterior probleme cu justiția a avut fostul premier Chiril Gaburici, din cauza diplomei sale de studii. Să fie el cel de-al doilea premier? Oricum despre un alt prim-ministru condamnat la închisoare Procuratura generală nu ne-a spus nimic.

Iată ce statistică a prezentat ministrul Justiției, în cadrul Forumului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, Panelului „Combaterea corupției și reformarea justiției – este posibil un progres real în Republica Moldova?”:

Din 2014 până în prezent, subiecți ai infracțiunilor de corupție și conexe acesteia, aflate la o avansată fază de investigație, urmărire penală sau chiar în proces de judecată au fost și sunt:

2 prim-miniștri,

14 procurori,

vicepreședinți ai BNM,

5 miniștri și viceminiștri,

78 persoane cu funcții de răspundere din domeniul ocrotirii sănătății (inclusiv 10 directori de spitale),

23 persoane cu funcții de răspundere din domeniul educației,

37 primari,

2 președinți de raion,

16 conducători de departamente, subdiviziuni din cadrul ministerelor și ai altor autorități publice, 8 directori și adjuncți de agenții, autorități publice,

51 de șefi și adjuncți de instituții autonome și subdiviziuni din cadrul autorităților publice (inspectorate, birouri),

17 controlori fiscali, auditori, revizori,

93 de directori de întreprinderi și organizații de stat,

28 de colaboratori ai Serviciului Vamal,

40 judecători,

13 avocați,

205 polițiști,

28 ofițeri de urmărire penală,

28 executori judecătorești,

2 experți judiciari,

63 avocați,

108 conducători de întreprinderi și organizații din sectorul privat,

5 conducători de instituții bancare,

260 persoane fizice.

Statistica arată bine, din perspectiva luptei cu corupția. Dar întrebarea întrebărilor este câți din această listă sunt condamnați și stau la pușcărie. Poate doar persoanele fizice.

Dacă ne uităm peste Prut, la felul cum a înțeles DNA și justiția românească să își facă meseria, iată ce avem.

În 2015, România avea nu mai puţin de 36 de miniştri penali. Încă unul s-a adăugat în anul 2016. Este o listă lungă în care se regăsesc nume din toate partidele care s-au perindat la guvernare. 11 miniştri dintre cei 36 au fost încarceraţi, alţii au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar cinci au fost arestaţi preventiv. La aceste cifre se adaugă evident avocați, șefi de spitale, medici, profesori, manageri de instituții publice, oameni de afaceri și alte categorii.

Iată aici un raport al condamnaților pe 2016.

anul 2016 deputați miniștri primari judecători președinți consiliu județean prefecți polițiști
decembrie 1 2 2 1 1
noiembrie 1 6 2 2
octombrie 4 1
septembrie 1
august – iulie 5 1
iunie 2 1 1
mai 5 5 1
aprilie 1 1 1 1
martie-februarie 1 3 26 politisti si vamesi
ianuarie 2 4

Sursa: Direcția Națională Anticorupție din România

Lista este a celor condamnați, în urma unor decizii definitive ale instanțelor de judecată. Ce avem noi în R. Moldova sunt cauze penale care au fost pronite, dar care nu au o finalitate de ani de zile. Care este veriga slabă în tot acest sistem? Cred că este vorba despre om, despre factorul uman, fie că este politician, procuror sau judecător.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Adevarul este ca in tara asta nefericita zeita Themis a suferit mutatii grave, nu poarta balanta dreptatii, nu mai este personificarea ordinii divine. O justitie mai canceroasa nu exista. Toate rapoarte internationale indica acest fapt. Asa-numitii juristi din tara de nicaieri au jurat credinta lui Ipocrit. Puscariabilii juristi, numiti politic, vor sa-i scape de puscarie pe cei mai odiosi puscariabili. Fac farse judiciare si sa adorm cetatenii cu ideea oarba ca ei nu lucreaza pe model troc, ca judecatoriile nu seamana a talcioc. Cazul Filat. Este mai mult decat un proces politic. Este razbunare si supliciu ca in Evul Mediu Intunecat. In Romania exista DNA. In colonia penitenciara dintre Prut si Nistru exista faradelege si sperjur instutionalizat. De aia, e nevoie de straini, de specialisti din tarile nordice. doar asa se va schimba ceva.

  • Nici acei din tarile scandinave nu v-or putea face ceva.Societatea este atit de bolnava de neimaginat.Incercati sa intrati in vorba cu o mie de persone romani(moldoveni)rusi,gagauzi ucraineni etc,fara sa stie cine sunteti,ca si cum o conversatie la o bere ori un sprit,asa zis stat la taifas.De facut o statistica,ce valori impartasesc,care le este telul in viata,ce si-ar dori cel mai mult,cum o fost cu rusii.Ce este integrare europiana.Ce insemna Europa pentru dinsii.Atitudinea fata de homosexuali.Atitudinea fata de a fura de la locul de munca.ce este religia pentru ei.Atitudine fata de poporul nostru cel roman.Cine este moldovean si cine este roman..Atitudinea fata de deportarile staliniste.fata de revolutia din octombrie .Cine o fost lenin, daca-l mai iubesc.Faceti statistica si procentul de raspunsuri pozitive .Deodata o sa intelegi ce este societatea din molotofa,si pricinile de ce am ajuns in asa hal …..

 2. Din pacate nu se pot arde etape, si in romania a fost la fel 1998-2010 , in 1998 toti au zis ca vor in UE si au inceput din exterior sa puna conditii si sa monitorizeze, dar abia in 2010 s-au vazut ceva rezultate palpabile, multi au scapat, a fost si teatru si de toate. Moldova nici macar la 1998 nu e fiindca nu e sigura ca vrea sa mearga in UE.

  Trebuie sa ai procuror, dar si alte structuri. Astia trebuie sa cerceteze, sa adune probe, sa stie sa le utilizeze, dupa sa inceapa sa castige procese, dupa o lupta intreaga sa-i tii in inchisoare fiindca el odata ajuns in inchisoare foloseste avocati ca sa iasa cat mai repede de acolo sub orice pretext. Daca credeti ca e asa de simplu va inselati.

  Din pacate oamenii care inteleg ca se pot realiza, trai mai bine, se duc unde e mai bine, iar unele tari special creaza conditii ca ei sa vina acolo. Alte tari creaza conditii ca ei sa plece. De ce sunt importanti acesti oameni buni? Fiindca ei produc plus valoare. Restul doar mananca ce au produs ei. Judecatorii, procurorii, toti politicienii, functionarii, chiar ziaristii, ei au functia de distribuire a acestei plus valori si urmaresc cum se redistribuie. Cu cat mai putina plus valoare, cu atat ei se mai mult se mananca intre ei, trag plapuma de la unul la altul, cu atat mai putin ajunge la acei care asteapta aceste ajutoare, cu atat acei care asteapta sunt mai cuminti, iar acei care pot produce plus valoare vad ca nu prea le ramane nimic, mediul e ostil si pleaca acolo unde conditiile sunt mai bune. Daca plus valoare e mai multa, ai ce redistribui, toti o duc mai bine, dar exista tentatia, riscul sa le ia prea mult, de acea trebuie tinut un echilibru. Raportul lucratori/nelucratori trebuie sa fie mare.

  Il ajutam cand eram mic pe bunelul meu la albini. Imi placea foarte mult. Frati, verisori, nu au venit niciodata sa vada ce e cu albinile, in schimb le placea foarte mult mierea :), dar mie mierea nu imi place, e prea dulce. Periodic cu bunelul raream trantorii, altfel erau prea multi, mancau mierea, se micsora numarul de albini lucratoare. Poate muri familia teoretic, daca sunt prea multi, de fapt vor muri de foame, dar vor trage cu ei si o gramada de albini bune.

  Iar ne uitam la romania, ne uitam la dimensiune, ne uitam la demografie, comparam si intelegem ca situatia in moldova e mult, mult mai proasta, si nu se va imbunatati curand. Asa ca nu lucram in stil, noi ne facem ca suntem opozitie si comentam pe facebook, blog, etc. Dar ne gandim foarte bine ce actiuni trebuie facute, cui cerem ajutor, cum il folosim. Trebuie atacati serios pe toate fronturile, in primul rand juridic, monitorizati, hartuiti, sa nu le fie comod deloc. Ei desigur nu se vor da batuti, batalia va fi foarte grea. Lasam un alcoolic sa bea pana se stinge? Ii mai dam unul altul din mila cate ceva de baut, sau ne apucam de capul lui?

Lasă un răspuns