De unde și cum ne informăm corect

14

După biserică, oamenii din R. Moldova au cea mai mare încredere în mass-media (mai cu seamă televiziunea). Așa arată sondajele. Indiscutabil, presa este o armă puternică: fie de informare, fie de manipulare și propagandă. Este destul de greu să discerni între informare și manipulare sau propagandă. De multe ori, oamenii nu își pun multe întrebări cu referire la sursa lor de informare și cred orbește în ceea ce li se spune la televizor. Și e greșeala lor pe care ar trebui să și-o asume și să suporte consecințele.

Să spunem astăzi că nu avem de unde să ne informăm corect și echidistant este nesincer. Există cel puțin un ziar care a făcut și face tradiție de jurnalism profesionst, echidistant, corect: Ziarul de Gardă. Abonamentele se pot achiziționa destul de ușor, iar dimineața, la ceai sau cafea, poți să îți faci un obicei sănătos în a citi ziarul. Decât niște discuții interminabile despre nimic cu prietenii, mai bine un articol de presă sănătos.

De atâtea ori oferim exemplul bunăstării altor țări, dar puțini dintre noi iau exemplul cetățenilor europeni, de toate vârstele, care nu își încep ziua fără a răsfoi și citi ziarele. Ei citesc în metro, în trasportul public, la un ceai, la o cafea, la micul dejun. Noi, însă, ne lamentăm că suntem manipulați și devenim victimele propagandei puterii.

E la fel de nesincer să spunem azi, în era tehnologiilor informaționale, că nu avem de unde să ne informăm, că nu avem acces la informație, că nu știm ce se întâmplă cu adevărat în țară. Sunt atâtea surse online. Deschideți cât mai multe și citiți din mai multe surse. Adevărul este undeva la mijloc. Iar acum, în campanie electorală, nu vă sfiiți să puneți întrebările care vă frămâtă. Nu vă lăsați pur și simplu folosiți. Da, întrebările sunt neplăcute, dar politicienii trebui obișnuiți cu un astfel de comportament, trebuie obișnuiți cu oameni care gândesc, care se interesează, care pun întrebări, care sunt informați. Pentru că un om informat, este un om puternic!

Recent, am făcut, pentru protalul everydayjournalism.md, un top al celor mai credibile surse de informare pe care le consult periodic. Aceasta este recomandarea mea, dar cu siguranță veți descoperi și alte surse în care să aveți încredere.

„Elena Robu are o experiență de peste 10 ani în domeniul jurnalismului de televiziune și trei ani în cel online. Numeroasele materiale jurnalistice pe care le-a realizat, oamenii pe care i-a cunoscut, dar și vasta experiență dobândită a ajutat-o, cu siguranță, să înțeleagă care sunt cele mai credibile și echidistante surse media. La solicitarea noastră, jurnalista a realizat și un top a acestora, precizând însă că sunt foarte puține instituții de presă credibile.

Unimedia – pentru că este portalul de știri unde îmi desfășor activitatea de jurnalistă;

Europa Liberă – pentru că este un exemplu de jurnalism profesionist;

Ziarul de Gardă – pentru că este un ziar cu tradiție în a realiza investigații de răsunet;

Rise – pentru că efectuează investigații profunde;

IPN – pentru că și-a menținut echidistanța de-a lungul anilor.”

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

14 comentarii

 1. Mai exista si capul, care poate tine minte anumite fapte, si face corelari 🙂 Poate compara cu realitatea. Poate verifica ce scrie si in documente, si ce fac in realitate acesti oameni. Una e ce se declara, alta e ce se intampla. Iar articole scrise de „ziaristi” … 🙂 , unii nu inteleg cum functioneaza economia, nu cunosc o gramada de lucruri fundamentale, dar au parere.

  Atentie mare si la canalele internationale sau zis profesioniste, minciunesc si ei la greu.

  Atentie mare in campanie electorala, lucreaza echipe intregi care se ocupa de imagine. Cine e negru sau gri vrea sa apara alb. Una spune alta va face. Unii, pe care nu ii mai dorim, incearca de rasputeri sa treaca neobservati 🙂 isi schimba numele, coafura …

 2. Din păcate posturile TV sunt de departe cele mai puternice instrumente de (dez)informare şi manipulare (bineînţeles că nu toate, dar marea lor majoritate). Începând cu anii ’90 când la proteste oamenii strigau furioşi „Aţi minţit poporul cu televizorul !”, până în zilele noastre când denumirea aparatului s-a schimbat în „tembelizor” …
  Personal prefer la orice oră surse de pe Inet, unde putem descoperi şi metodele preferate pentru manipulare/”spălare a creierului” (de ex. politicscam.ro). Evident că nici acest spaţiu nu scapă de pericolul manipulării, în special cu ajutorul celei mai noi „profesii” – comentatorii/”postacii” plătiţi, denumiţi bombastic – „experţi în comunicare”. Se pare că în România au fost câştigate nişte alegeri cu ajutorul unor echipe de asemenea experţi de pe facebook.

 3. Catița dela Tighina on

  Bravo autoarei curajoase civic pt. articol !
  două puncte-
  1,
  Când est-moldovenii mioritici majoritari vor scăpa de ocupația rusească religioasă teroristă
  Vladimirească Markelească Putinistă Kiriistă de la Moscova,
  abia atunci vom putea realiza Re-Unirea cu România
  – ÎN BAZA RESTABILIRII „ACTULUI RE-UNIRII” pt. TOTDEAUNA CU ROMÂNIA
  DIN 27 MARTIE 1918 VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DE LA CHIȘINĂU !
  – Și în baza Rezoluției 148 a Senatului American din 28 iunie 1991 referitor la Nordul Bucovinei
  și Basarabiei istorice, teritorii românești rupte de ocupația rusească din 28 iunie 1940.
  2.
  Atenție la postul de radio Europa Liberă de la Praga
  ce emite în limba română doar pt. Rep. Moldova.
  /Postul pt. România a fost închis mai demult/.
  Nu mai este ce a fost odată- în perioada ceaușistă.
  Actualmente sefulița lui -OANA SERAFIM-
  propagă pe ascunse un anti-unionism agresiv cu referință la est-moldoveni,
  la indicația celor de genul lui Pettit Amabasador de la Marea Moartă
  cu ortografiere prostească în franceză.
  Tot această partizană anti-unionistă Șefă le-a oferit locuri de lucru bine plătit -blog special-
  și altor anti-unioniști
  – jurnalista de la București ne- R. Liberă Sabina Fati
  – bloggerului spion Ernest Vardanean, ruso-fon anti-român și anti-unionist anti-moldovean
  – și culmea banilor ! – unei jurnaliste din Serbia teroristă, Gordana Knezevici,
  care nu are nici o legătură cu noi, cei din Moldova de Est.
  Rușine ! Jos manipularea mediatică !
  ——————————————————————————————————
  Who is Who ?

 4. Dar, care ne sunt modelele ? Uitaţi-va la tv, este suficient să faci un tur al programelor. Cine sunt indivizii care apar ? Fetite şi marţafoi, analfabeti de prima mâna…
  Aţi văzut o emisiune în prim time cu vreun profesor care a obţinut nu ştiu ce premiu, ori un întreprinzător onest şi de succes, un agricultor, un inginer isteţ ? Cine să promoveze formatori de opinie ?

 5. …Apropo de surse de informare relativ impartiale: Transparency International are din cand in cand articole despre RM (mai jos unul chiar mai recent). Este o organizatie ca si RISE (de tip investigativ dar mai mare si mult mai elaborata)

  http://www.transparency.org/

  …Se pare ca tot s-a pregatit de$… si s-a inceput de furat$ (+1mild.$) si de spalat$(+20 mild.$) de pe timpul Voronin / Dodon. Acestia 2 trebuie sa fie judecati si ei alaturi de Filat si Platon si Shor cred (mai jos anii cand s-a pus la cale toata isprava$). Incredibila $schema$ tip vory (dupa cum ii place la Dodon vorba: „scheme” de conducere (in loc de plan de guvernare), mai jos una din schemele la care a fost parte voit sau nevoit fiind la guvernare)
  🙁

  http://infoprut.ro/45491-transparency-international-raport-devastator-despre-sistemul-bancar-din-rep-moldova-este-infestat-de-grupuri-de-interese.html

  Diferenta dintre ciocoii acelor vremuri (Dodon/ Voronin) si altii si astia mai noi este ca acum se stie (relativ mai multa transparenta) si a inceput sa se stie si dezastrul de atunci pe cand atunci totul era in negura si bezna (tip bolsevic) ca sa se opereze in liniste$ (aviz celor care le plac de dodoni$ si lupi$). Se vede bine ca integrarea spre Europa si RO aduce mai multa lumina si transparenta in societate cam pe totate planurile inclusiv vory-isme (ca tot ii plac dodonului rusismele). Imaginati-va (iar) o societate vory cam cum cred ar fi cu dodoni si lupi

  🙂

 6. Catița dela Tighina on

  motto:
  NUMAI RE-UNIREA noastră cu România Mare europeană –
  Vechea Dacie Stră-Bună Zalmoxiană
  NE ESTE SALVAREA și Re-Venirea la Normalitate!

  – În baza Re-Stabilirii „ACTULUI RE-UNIRII” pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu România
  din 27 martie 1918 votat de SFATUL ȚĂRII de la Chișinău !

  – Și în baza Rezoluției 148 a Senatului American din 28 iunie 1991
  referitor la Nordul Bucovinei și Basarabiei istorice,
  teritorii românești rupte de ocupația rusească din 28 iunie 1940
  în baza protocoalelor secrete din 23 august 1939 dintre Germania fascistă și Rusia comunistă
  – și cu trimitere la Tratatul de Pace de la Paris din 28 Octombrie 1920
  întrucât Statele Unite, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi restul statelor aliate
  au aprobat şi au recunoscut în mod explicit Re-Unirea Moldovei cu România.
  —————————————————————————–
  LA DATORIE ! /așa cum o spune Johannis /

 7. Toate, dar absolut toate sursele mediatice, inclusiv presa on-line, manipuleaza, filtreaza informatia si pun accentele pe care le urmaresc. Inclusiv Unimedia, inclusiv Ziarul de Garda cu investigatiile sale, inclusiv postul de radio finantat din bugetul Departamentului de Stat al SUA, Europa Libera. Doamna Robu, cred ca va dati seama ca blogul dvs. este citit nu de cel mai needucat si neavizat segment al publicului cititor. Asa ca… mai incet cu pianul pe scari, sau mai bine zis, mai atent cu asemenea topuri si catalogari. Unii ar putea crede ca insultati inteligenta lor.

  • „Sunt atâtea surse online. Deschideți cât mai multe și citiți din mai multe surse. Adevărul este undeva la mijloc.” Într-adevăr cei care îmi citesc blogul reprezintă un public avizat, elevat care parcurge cu ochiul tot ce scriu. Pentru asta mulțumesc! Cu respect!

  • @Dna Elvira. Totul este relativ chiar si manipularea sau opinia sau chiar minciuna daca vreti (in caz ca ati citit Emmanuel Kant intelegeti ce vreau sa zic).

   Manipularea si formatorii de opinie sunt perspective relative la optica (si educatia) individului care primeste informatia si eventual nu poate sa o interpreteze corect sau chiar deloc.

   Daca ai un mancurt (bolsevic sau nu) calibrat deja pe sputnik.md (de exemplu) este clar ca mintea acelui sarman doarme total din punctul de vedere al pro europenilor (si chiar a bunului simt) si este „pierdut in tranzitie„ individul probabil pe vecie dar este activ si ok pentru dodoni si lupi cred la vot. Ce-i mai rau pentru societatea RM este ca acest individ este votant si poate produce seisme politice la fiecare 4-5 ani cu impact social si economic major societatii fara sa isi dea seama. Calitatea informatiei este cruciala iar un mod pragmatic de a o prezenta este critic cred in jurnalismul media (de orice fel) mai ales in RM zic eu.

   Multe publicatii media prezentate de Dna. Elena mai sus sunt intradevar referinte pragmatice (fapte nu neaparat analize si comentarii) de unde careva poate culege date si nu interpretari neaparate. RISE da fapte de exemplu in general, deci date…nu cred ca manipulezi prea mult daca dai fapte reale si nu interpretari. Daca le comentezi da eventual poti manipula cumva. Cred zdg. md si unimedia.md deasemena (dar si altele) par relativ pragmatice deasemenea comparativ cu zeci de alte publicatii online sau offline din RM care troll-eaza si formeaza (sau formateaza) creiere deja (unele) alienate (sau amputate) ale votantilor.

   Sa nu uitam ca in istorie regimuri totalitare detestate au venit la putere initial in mod democrat (prin vot) daca ne amintim de nazisti sau bolsevici…democratia nu prea este chiar pentru oricine (Isaac Asimov) ci necesita o maturitate care eu cred ca in RM inca lasa de dorit tocmai datorita toxicitatii informatiei diseminate masiv si necontrolat (cod audio-video inca nevotat(!))

   • Despre unimedia. Am fost o cititoare constanta in trecut. Pe vremea lui Voronin, Unimedia era ca o gura de aer proaspat. Dar de cand s-a afiliat unui centru de putere politica, nu poti sa nu-i observi partialitatea. Chiar si monitorizarea campaniei electorale de catre API a aratat ca site-ul favorizeaza un anume candidat electoral. Despre ZdG. De accord, este un ziar pragmatic, produce investigatii bine documentate, factologice, seci, fara opinii si interpretari. Dar daca urmaresti ziarul cu regularitate de-a lungul anilor, intelegi ca nu toti cei, care ar trebui sa fie investigati, sunt investigati. Unii sunt investigati, iar altii sunt trecuti cu vederea. Impresia e ca multe investigatii se initiaza conform unor criterii de apartenenta politica a protagonistilor. Deocamdata n-am observant acelasi lucru si la Rise, dar e si o sursa media aparuta recent. Despre Europa Libera. Acest post are acum o sarcina de indeplinit: sa contribuie la edificarea natiunii civice moldovenesti. Pana una alta, in afara de cateva institutii media (radioul si televiziunea publica, radio Chisinau, radio Europa Libera…), despre care se stie cum sunt finantate, despre celelalte institutii media, in mare parte – companii mici, organizate in srl-uri, nu stim mare lucru despre felul cum functioneaza, putin probabil ca pot sa se autofinanteze. Deci, am tot dreptul sa pun la indoiala continutul pe care mi-l furnizeaza. In rest, sunt de acord cu cele expuse mai sus.

 8. Catița dela Tighina on

  C) VARIA
  O preluare de la Paul Szasz Sebes, tânăr inginer din or. Săcele /Brașov
  Octombrie 2016
  http://www.curaj.net/?p=131323

  Am venit recent de la Chişinău.
  Am stat 3 zile în Rep. Moldova.
  Am simţit pulsul societăţii moldoveneşti. Recunosc că nu mi-a plăcut.
  Umbra fratelui de la răsărit este din ce în ce mai puternică. Se poate observa cu ochiul liber.
  Nu este nevoie să fii mare specialist. Ajunge să mergi în piaţa de suveniruri.
  Acolo se vând uniforme cu distincţii şi embleme ale statului rus. Mă refer la uniforme militare.
  Oare se pregăteşte ceva ? De ce autorităţile de la Chişinău nu verifică acest lucru ?

  În cadrul oamenilor persistă un sentiment de dezamăgire şi de frică.
  Unii parcă s-au şi resemnat cu faptul că va ieşi Dodon. Refuză să mai spere.
  Partea proastă este că lumea crede că în toată Uniunea Europeană se fură.
  De vină este, în mare parte, guvernul de la Chişinău. Ei dau de înţeles că aşa este în Europa.
  Ceea ce este o mare minciună.

  Se vorbeşte despre combaterea propgandei ruseşti. Se face ceva în acest sens ? Normal că nu !
  Pe cablu e plin de posturi ruseşti. Româneşti sunt puţine. Însă şi acelea, din câte am văzut eu, nu sunt cele mai bune.
  Avem şi locuri unde stăm bine. Prin plimbările mele am observat că foarte mulţi oameni recunosc
  că vorbesc limba română. Nu am înregistrat o reacţie negativă pentru faptul că sunt din România.

  Am avut ocazia să studiez manuale de istorie. Aici noi avem o problemă mare !
  Ei ştiu mai multă istorie decât noi. Ei ştiu istoria noastră. Am văzut acolo şi date despre istoria Braşovului. Nou nu învăţăm nimic despre istoria acestei regiuni. Regiunea care, în trecut, a făcut parte din România. Istoria Basarabiei este absentă în manualele dn România.
  ————————————————————————————————————————————–
  Concluzia cu care am plecat este că România este marele absent în Rep. Moldova.
  S-ar putea să fie ultima şansă.
  Istoria şi generaţiile viitoare ne vor judeca.

 9. Pingback: Presa și autoritățile : pe baricade! – Elena Robu

Lasă un răspuns