De ce voi merge la offline-ul diasporei

21

Era anul 1999. Aminitirile și astăzi sunt extrem de vii. Primisem două vești în acel august 1999, prima – am fost admisă la Facultatea de Jurnalism la buget și a doua – mama obținuse viză pentru a merge în Italia. După mai bine de 25 de ani de pedagogie, fiind profesoară la clasele primare, mama a fost nevoită să lase munca pe care o iubea atât de mult, dar și copiii la care ținea extrem și să plece în Italia pentru a ne asigura nouă o viață mai bună. Acest stat incapabil, ineficient, corupt, ne-a alungat părinții de acasă și ne-a făcut pe noi, copiii rămași aici, orfani. O bună bucată de vreme, scrisorile din fiecare săptămână erau cele mai așteptate, discuțiile la telefon fiind un lux. Apoi, a venit era internetului, datorită căruia distanța nu mai pare atât de mare. Totuși prin skype, viber sau facebook, dragostea părintească își pierde din intensitate, iar efectele acestei stări de lucruri sunt devastatoare pentru viitorul unei societăți.

Drama pe care o trăim aproape toți cei din R. Moldova nu înseamnă decât că acest stat nu își respectă cetățenii, îi umilește și îi ține prizonieri ai unor guvernări corupte.

Cunosc pe pielea proprie ce înseamnă să fii departe de părinți, ce înseamnă sacrificiul pe care îl fac mamele sau tații noștri. Dar eu mai am o speranță pentru acest stat, poate ultima speranță. Și această speranță vine de la diasporă, mai cu seamă de la tinerii care au ales să își facă studiile în străinatate, să se formeze în țări europene, acolo unde funcționează principiile unei democrații spre care tindem. Am încrederea că acești tineri nu sunt molipsiți de viciul corupției, al furtului (sistemul sovietic a avut grijă să îi molipsească cam pe toți cei născuți și crescuți în URSS de ”plăcerea” de a fura) și odată ajunși în funcții de decizie vor rămâne fideli principiilor democratice pe care le-au învățat în țările europene.

Iată de ce am decis să fiu alături de diasporă la offline-ul organizat între 18-19 martie, la Veneția, Italia. Cred cu tărie că diaspora poate fi acea a cincea forță motrice care să schimbe lucrurile în bine în R. Moldova. Când mă refer la schimbare am în vedere și schimbarea clasei politice, a modului de guvernare, a modului de funcționare a acestui stat.

Aici, acasă, au rămas prea puțini care să poată produce o schimbare calitativă. Satele sunt pustii, copiii orfani, tinerii fără rădăcini.

Îmi exprim încrederea că împreună putem găsi o cale de dezvoltare pentru acest stat. Dacă nu, înseamnă că am eșuat definitiv, iar ultimul care va pleca din R. Moldova va ține bine minte să stingă lumina.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

21 comentarii

 1. Marghita dela Cetatea Hotin on

  Salutare !
  O mică remarcă la textul de mai sus,
  în care se repetă de câteva ori /poate ostentativ?/noțiunea de -stat -.
  Chiar credeți că actualul teritoriu ciopârțit din vechea Basarabie istorică,
  din fosta Moldovă glorioasă medievală a lui Ștefan
  și o nouă creatură stalinistă comunistă teroristă
  este un -stat – ?
  dondonesc terorist mafiot neo-comunist anti-românesc, anti-fire națională, anti-european?
  Nu ! Nu ! Nu !
  Nu e un stat,
  ci un teritoriu, o provincie istorică românească, ocupată la 28 iunie 1940 de tancurile ruseștiși
  și care trebuie să revină în baza dreptului internațional
  la Patria-mamă Re-Întregită , România Mare Europeană.
  Când majoritatea mioritică orbecăită la vedere și la limbă
  dintre Prut și Nistru, se va ilumina, atunci vom Re-Veni cu toții la Normalitate !
  Deci, doamnă Ileana, cu toată considerațiunea,
  atenție la cuvintele scrise !

 2. jurnalista Robu se exprima corect cand afirma ca RM este plamadit ca stat. Majoritatea cetatenilor prutonistreni se considera altceva decat romani, urmasii lui Stefan cel Mare ,graitori de moldoveneasca in acceptiune sovietica. Nu are nicio importanta pentru ei ca in partea dreapta a Prutului se afla toate capitalele feudale moldovenesti si tot aici isi gasesc somnul de veci majoritatea absoluta a domnitorilor de pana la 1812. Nu are nicio importanta pentru ei ca datorita conditiilor istorice vitrege nu au participat cu absolut nimic la formarea limbii romane moderne contemporane. Cu toate acestea au o ura viscerala pe romani chit ca traiesc unii dintre ei intre Prut si Carpati. Ma intreb in sinea mea daca acesti locuitori prutonistreni nu sunt chiar altceva decat romani ca este impardonabil sa-ti renegi neamul si sa-i aduci mereu insulte. Prin urmare alegerea lui Dodon nu este chiar intamplatoare iar politica de ajutor neconditionat e falimentara. Uitati-va la rusi si sa luam exemplu de la ei, nu au ajutat cu nimic RM, mai mult au adoptat masuri dure la exportul produselor pe piata rusa.Urmarea , tot in directia est privesc, se caciulesc in fata lor, iar despre ceilalti din vest numai de bine!!!!! toti sunt homosexuali, au apucaturi anticrestine, nu aduc decat rau si consternare!!!! Sa auzim numai de bina

  • ce prostii
   adica coruptia si furatul e de o 100 de ani pe acest pamant, pina la sovietici nu se stia de asta…. ;))))
   da in SUA sau UE unde coruptie nui mai putina (sunt mai fini, se ascund mai bine) tot sovieticii iau invatat???

   • Da, IOANE, AI DREPTATE. Nu sovieticii i-au invatat pe occidentali coruptia. Coruptia o gasesti demascata si în BIBLIE !! CELE 10 porunci -DECALOGUL- acolo a fost formulat prima data !! Sovieticii au chiar vrut sa stearga din toate mintile pamîntului si BIBLIA si pe DUMNEZEU !! Sigur ca stii ce -i aceea ATEISM STIINTIFIC!! Putin face acum o ultra inovatie …sovietica:pune in mâna clasei …mîncătoare CRUCEA !!(fireste a patriarhului KIRIL!) Numai ca nici inovatia asta nu e rusesc- putinista. Inaintea lui a facut-o EUROCOMUNISMUL lui G. Marchais, Enrico BERLINGUER si LA PASIONARIA !! Doar ca la vremea aceea, tata Brejnev nu a fost de acord si le-a dat peste cap multe scatoalce ! Pe el îl interesa mai mult Rotenn ARMEE im BUNDESREPUBLIK sau Brigade roso in ITALIA ! Pe Castro si CHE GHEVARA i-a platit , probabil , mai bine !! Asat nu e coruptie? Ba da , este !!

  • @coressi – o clarificare totusi: In genere romanii, mai ales aia dintre Prut si Carpati simt o fobie acuta pentru cam tot ceea ce este muscalofil respectind intocmai perceptele buneilor Musatini (Stefan) ca si basarabenii deatlfel nu si alte populatii de prin RM din pacate. In general cu romanii nu prea glumesti cind vine vorba de mankurti si muscalofili. Corectia civica este in general f. f. dura gen excluziune sociala totala prin RO/ UE, probleme cu autoritatile RO/ UE si expulzare odata dovedit.

   Pentru cei ca se dau basarabeni doar pentru avantaje romanesti – cum sugereaza domnia voastra mai sus – si sunt in fapt mankurti (in vorbe si fapte) inca (ne) dovediti atunci cetatenia daca este dobindita aiurea se retrage relativ repede si cu ridicarea dreptului de a intra prin UE pe considerente de securitate (vezi mai jos de ce si cit de serios este). Stiti vreunii care misuna prin UE/ RO in asemenea conditii sau altele asemanatoare sunati la 112 in RO sau oriunde in UE pe motive de securitate. (vezi mai jos articolul) sau trimiteti note pe website-urile respective ale institutiilor UE/ RO. Sunt altii in masura sa vada ce si cum cu acesti indivizi si contactele lor nici o grija !

   https://www.thesun.co.uk/news/2135011/russian-spies-have-infiltrated-britain-and-the-west-in-greater-numbers-than-the-kgb-ever-managed-to/

   Este doar opinia mea la comentariul dvoastra din ce cred eu sau am mai auzit

  • Comparam societatea noastra cu un cird de oi, care au rapan(parazit care face mincarime la oi ,ca rezultat oile pierd lina) .Aducem niste oi, din alta parte, care-s curate si le dam drumul in cardul nostru de oi.Ce se intimpla cu oile date?Exista trei cai:1) sa le dam drumul in turma,rezultatul, se umpe si acele oi de rapan. 2) nu le dam drumul in turma le separam,avem un inconvinient, trebuie spatiu aparte,dar exista pericolul ca odata si o data vre-o oae rapanoasa o sa intre in spatiul acela si le va umplea de rapan.3) pina a da drumul la oile curate in turma trebuie lecuita turma..trebuie cumparat crealinul(preparatul contra la rapan) pentru a trata oile.Dar bani pentru crealin nu sunt, ne ducem la acel cu oile curate ca sa-l rugam sa-mi deie prin imprumut crealin.Si persoana ne da crealinul prin imprumut.Dar stapinul ei, ia crealinul si-l da la cioban care este angajat sa aiba grija de oi,Exista doua variante:1)ciobanul foloseste crealinul si spala oile,ca rezultat oile sunt tratate si nule mai cade lina de pe ele.2)ciobanul vinde crealinul la altul si nu spala oile ca rezultat oile in prag de iarna ramin fara lina.Aici vrau sa-ti spun ca cei plecati in mare majoritate s-ar intoarce dar nu pot sa se intoarca ca-ci oile sun bolnave si ciobanul a vindut preparatul de tratare, pentru aceasta ciobanul care a furat a fost schimbat si pus un lup cioban pe oi.Consecintele le intelegi….Si in cirdul de oi sunt oi care dau mult lapte,care dau lina moale, care dau mieluti doi ori trei sanatosi.Dar sunt si oi care nu dau lapte sunt sterpe lina le este tare.Lupul chind le va minca nu va face diferenta inre cele bune si cel rele.Stapinil care este real stapin pe oile care dau lapte mult lina fina si mieluti doi ori treichiar si unul dar sanatosi ,le va pune nume ,pe cele care sunt sterpe cu lina tare le va hrani bine si le va sacrifica pentru a mai face ceva bani.Si principalul nici o data nu-l va pune pe lup stapin pe oi.

 3. Foarte interesant, ati fost la varsta cand multi ca dumneavoastra au plecat la studii in romania, departe de parinti. Ati fost la varsta la care in URSS te lua in armata. Sa spui ca ai dus dor si ai suferit atata e o exagerare. Eu cred ca dimpotriva copii ar trebui sa fie independenti cat mai devreme, unii la noi si la 40 de ani stau cu parintii, nu este normal asa ceva! Nu este nici o drama, la aceasta varsta e ceva natural. Inteleg copii mici, preadolescenti aici sunt categoric ca nu trebuie lasati, dar de la 17 ani omul e bine sa inceapa sa devina independent, lipsa parintilor este benefica.

  Majoritatea tinerilor care fac studii in strainatate, nu se vor intoarce. Faceti o statistica sa vedeti cati s-au intors pana acum. Care au copii, acei copii nu mai sunt moldoveni, si nu vor fi, pentru ei moldova e tara straina.

  Mai spuneti ca cei nascuti in URSS sunt „molipsiți de viciul corupției, al furtului”. Eu nu as face asa afirmatii, sunt sute de mii, daca nu milioane de oameni nascuti in URSS care traiesc pe toate continentele, lucreaza foarte bine, s-au integrat perfect, si urasc coruptia si furtul. Ce nu pot zice despre cei care au ramas acasa, si care s-au nascut dupa URSS, astia sunt disperati, lenesi, au un cu totul alt sistem de valori.

  • Eu am suferit nu pentru mine, dar pentru mama mea, care a fost nevoită să plece din școală, să lase munca de pedagog, pentru ca acest stat nu le putea plăti salariile. Mai sufăr și acum pentru că mama mea, ajunsă deja la pensie, este remunerată cu 1080 de lei pe lună. Despre asta era articolul meu și nu despre faptul că mi-a fost greu să mă descurc, pentru că am rămas singură la 18 ani. După cum vedeți, independența față de părinți mi-a fost destul de utilă.

   • Am si eu mai multe rude, unchi, socri, exact in situatia mamei voastre. A fost desigur un stres mare pentru ei si copii, dar pe de alta parte au vazut europa. Au reusit sa respire, sa se simta din nou tineri, sa mearga din nou pe bicicleta! Va dati seama ce inseamna sa mergi pe bicicleta imbracat ca tineretul prin italia, cand la tine in sat, statutul de profesor aproape de pensie, presupune o anumita tinuta! Unii s-au intors si isi amintesc cu mare placere de timpul petrecut in europa chiar daca au trecut si prin momente foarte grele. Au avut nevoie de perioada de adaptare in moldova, a fost iar un soc sa traiasca in moldova.

    Din aceleasi rude, care s-au intors mai mult din cauza copiilor, nepotilor, au revenit la meseria de pedagog, dar se inchid scolile in sate, nu mai sunt copii.

    In privinta pensiei, nu stiu daca sunt solutii pentru ei, e o generatie care din pacate asa se va duce, nu se va rezolva nimic pentru ei. Sunt ei vinovati? Nu stiu. Pe de o parte ei au sustinut si educat o armata de oameni sovietici, ce vedem noi acuma e rezultatul a ce s-a predat in scoli inclusiv de mama voastra, de rudele mele. Desigur nu ei au ales programul, dar nici nu s-au impotrivit, nu l-au inteles de fapt, pregateau pentru alta viata. Dar o faceau cu sarguinta. Simteau ei ca ceva e putred, dar nu stiau ce. Iar dupa multi nu s-au adaptat, nu stiau ce sa faca pur si simplu. E o tema foarte complicata, unica solutie eu cred ca ar fi sa fie pur si simplu inlocuiti complet, poate cu voluntari din vest, care vor face o scoala complet noua.

    Oricum eu le multumesc acestor oameni ca au reusit sa iasa de sub URSS si ne-au dat noua o sansa, ca copii nostri sa aiba o viata mai buna. Cel putin la o parte care a vrut, o parte se pare ca se intoarce inapoi in URSS, acolo era mai comfortabil. Ce nu inteleg ei este ca acel URSS nu mai este, si ca acuma ei il vad altfel decat era el atuncea.

   • Nu,domnisoara ELENA ROBU ! NU AI RAMAS SINGURA!! Esti vie si plina de freamat si de proiecte si de dileme si de sete de cunoastere AICI si ACUM printre noi !! Cine de la 18 ani a reusit sa razbeasca, va razbi mereu si mereu viata , si în viață, prin viată ! Viata nu e curgere lina si plina de miere ,lapte și …somn pusă la indemînă de unii parinti odraslelor lor. In ultimii ei ani de profesorat, am avut 8 elevi ”moldoveni” în liceul unde am functionat. La patru dintrei ei le-am fost si diriginte. Doi dintre cei opt au …abandonat.( Nu cunosc motivele). Cu ceilalti, care au mers pana la capat,adica pâna la luarea bacalaureatului romanesc, nu mai m-am intâlnit. Fusesem spitalizat tocmai pe cand avea loc întâlnirea de 10 ani de la absolvire. As putea sa le dau chiar si numele, dar nu vreau sa ma… ”înjure ” cumva! (Vorba vine !)In tinerete am fost si ”dascal de țară”, cum banui ca a fost si mama dumitale. Imi dau seama , ba mai mă si crucesc , cum poate trai mama cu o pensie mai mica de 4 ori decat a mea ! În fine…Important e ca te-a ajutat sa devii OM pe picioarele dumitale ,înarmată insa cu armele necesare ca sa razbati in viata ! Pentru o mama adevarată este SUPREMA SATISFACTIE ! De aceea zic, domnisoara ROBU:nu ai fost singura ! Ai fost printre oameni mereu, cu toate antenele activate si puse pe…receptie ! Asa vei fi si de acum incolo ! Doar te citesc, uneori te si recitesc si, știi bine , nu interferam cu toate ideile .Viata, adica EXPERIENTA DE CUNOASTERE te va conduce exact acolo unde VREI sa ajungi .Cand ajungeam la predarea si analiza LUCEAFARULUI lui EMINESCU nu puteam sa exclud ”VIATA CA VOINTA SI REPEREZENTARE ” a lui SCHOPENHAUER din nicio explicatie.

  • Ioane, tocmai voiam sa constat că tot ce scrii aici corespunde cu ceea ce ai scris privitor la articolul PREVIZIUNEA STRATFOR… aparut in ZIARUL NATIONAL de astazi 26 februarie,2017 ora 10: 30. Si scrii textual :”MOARTE AMERICOSHILOR! FORTZA RUSIA ” ! Deci: 1) te cheama Ioan sau IVAN ? esti molotovean sau basarabean?
   PS – DA, toti comunistii au venit la putere prin HOTIE in 7 noiembrie 1917, cand bolșevicii leninisti au au doborat Guvernul KERENSKI !! Si-au insusit prin nationalizare averi fabuloase pe care le-au administrat ierarhic in folosul lor. Pe restul i-a facut sclavi spalîndu-i pe creier cu propaganda leninista ! Cu aceste averi imense nu au stiut sa faca altceva mai bun decat sa creeze o masinarie de razboi infernala(compexul statal comunist militarizat si terorist !) instaurator al TOTALITARISMLUI. Mai intîi cu TROȚKI, pe care apoi l-a ucis STALIN dimpreuna cu toti cei care i se opuneau,Apoi istoria hotiei comuniste s-a derulat de la sine ! Cu toate ororile si grozaviile ei. Pana cand a facut IMPLOZIE !! GORBACIOV nu a mai putut salva absolut nimic ! A crezut doar ca se poate ! Tot comunistii L-AU DOBORÎT ! PUTIN CREDE SI EL CA SE POATE, ÎMPLETIND COMUNISMUL CU CRESTINISMUL PRAVOSLAVNIC. Adica , ceea ar fi vrut sa faca ȚARISMUL ! Nu va reusi nici el NIMIC! Ba da,poate va reusi sa fac sute de milioane de morti atomici. Munti de cadavre pe zi datorita radiatiilor!!! In caz ca i-a luat DUMNEZEU MINTILE !! Rusia nu va reusi sa stapaneasca lumea cum vrea ea ! O civilizatie care a deschis portile Universului gasind cele 7 planete asemanatoare PAMANTULUI, care a pus la indemana omenirii CALCULATORUL si INTERNETUL,(pe care-l folosim noi exact la ora 22 ,ora RO) care a facut cibertronul UE, NASA, REVOLUTIA ADN ,LASERUL ETC ETC ESTE PREFERATA ORICAREI ALTE CIVILIZATII RUSO-COMUNISTO-IMPERIALE. Ca sa faca ei o astfel de civilizatie trebuie ori sa o fure ( au furat secretul bombei atomice !) ori sa… o faca ei insisi . Mai au cand ? Mai pot recupera înapoierea tehnico -stiintifica ? Unde SUA si Europa detin suprematia si o vor detine si de acum incolo?
   Cum stam atunci cu lozinca dumitale SMERT AMERIKANSOV ? Nu, nu spune nimeni ca rusii nu si-au adus o mare contrubuite la civilizatia omenirii, ca nu exista intre rusi cinste, corectitidine, creatie de toate felurile! La asa ceva a dat raspuns , PRINTRE ULTIMELE RASPUNSURI VALABILE BORIS NEMTOV CEL CIURUIT DE ACELEASI GLOANTE ALE NECUNOSCUTILOR OMULETI VERZI INFILTRATI IN UKRAINA !!ADICA A TERORISMUL HOT SI CORUPT RUSESC ! Poporul rus traieste ,din pacate, si acum sub sceptrul autodistrugator al PARADOXULUI bine- rau, fara sa reuseasca inca sa și-l clarifice !Alte popoare s-au lecuit de el, desul de demult !!

   • Bun comentariu. Ceea ce trebuie retinut cred printre multe altele din comentariu este ca nimic impus si artifical nu va tine in timp. Nihil Sine Deo ! Deci nimic fara Dzeu., deci fara sa vina natural si normal in viata noastra a fiecaruia ca milba si identitate naturala. Aviz statalistilor care creaza, etnogeneze airea in troleu prin Serbia si pe la Ural ceva ce nu a existat in loc sa revina la matca si origini naturale (romanism/ latinitate si etnicitate daco-geta comunitate de neam si limba cu toti romanii). Aviz ca mai sus, ca nu va tine aceasta „statalitate” aiurea in plus va distruge destine daca nu chiar mai rau dupa cum se vede si se anticipeaza deja cu venirea mankurtilor de joasa conditie subumana tip horror la putere deja de anul trecut ! Daca pe moldoveni i-a lasat Dzeu sa se uneasca cu fratii lor munteni apoi dobrogeni, basarabeni si ardeleni de la 1859 la 1918 ca aceeiasi natie de limba si etnogeneza evidenta atunci asa trebuie normal si natural nu artifical. Asa a fost si Germania (1871) ceva mai tinara ca si RO (1859) asa au fost toate statele moderne (inclusiv Rusia). Noi toti asteptam un stat romanesc in RM (de jure si facto) integrat monetar si pe piata muncii cu RO (integrata deja in UE) si de ce nu… in timp unirea in acelasi stat odata lb. romana patrunde masiv si etnicitatea se constientizeaza si la cei mai mankurtzi dintre mankurtzi (altfel ar fi periculos pentru RO si UE cred) sau alta etnicitate oficial recunoscute: rus, ucrainean, gaguz..etc.. Asa trebuia de acum 25 de ani incet incet un stat romanesc puternic in RM (#1 nu #2 chiar) si acum integrarea era deja facuta uitindu-ne toti la unire cind va fi daca va fi !

   • unele mici detalii:
    1. Pe 7 noiembrie 1917, nu comunistii au facut revolutie. Partidul se numea РСДРП, bolsevicii, erau o aripa din el, Kerenskii era prim ministru, practic o aripa din partid a inlaturat alta aripa. Apropos, ne uitam atent cum se numea partidul lui Hitler si de unde provine, aceasi familie. Ne amintim ca in 1918 a disparut si postul de rege din Germania.

    2. Nu am inteles ce ai vrut sa spui, „si-au insusit prin nationalizare averi fabuloase pe care le-au administrat ierarhic in folosul lor” ? Daca ne uitam atent acei de sus-mijloc nu erau din saraci deloc, insusi Lenin a dus o viata destul de buna in elvetia, el se plictisea. Daca ne uitam atent, ei s-au mancat intre ei, nimeni nu a reusit sa se foloseasca de avere cum zici tu. Eu as zice ca scopul lor era puterea de fapt, au ajuns la putere niste psihopati, care primeau placere sa vada suferinta. Iar poporul nici nu era indoctrinat cu leninism, poporul pur si simplu a fost exterminat metodic. Idea era ca cu astia vechi nu poti face un om nou, o lume noua, asa ca trebuiesc rasi de pe fata pamantului. Au omorat si pe acei care chiar credeau in comunism acei care urmau o idee, fiindca nu avea nimeni de gand sa faca comunism.

    3. Razboiul civil a fost castigat de leninisti, dar studiaza putin de ce. Decisiva a fost sustinerea URSS si alte tari gen Franta, fiindca si ele sunt republici, fiindca si ele au trecut prin ceva similar. Greseala lor a fost ca nu si-au dat seama cum se va termina. De fapt URSS a esuat ca idee si stat.

 4. Atita timp cit veti promova si unii (RM) si altii (Diaspora) pe la Venetia coordonatele unui stat romanesc (fie #1, #2, #3..etc.) va fi relativ bine altfel va fi o pierdere totala de timp din nou tinind cont ca in 25 de ani atitia si atitia din diaspora si de prin RM au incercat orice cai dar nici unele naturale, normale bazate pe etnigeneza seculara si limba si deci nu au reusit mai nimic ba dimpotriva in cerc s-a ajuns inapoi la alde Dodon si ortacii mankurtoizi bolsevici. Un resume excelent mai jos de ce si unde probabil s-a gresit si ce directie se mai poate avea eventual inainte. Un articol intradevar f. f. interesant referitor la o retrospectiva pragmatica (25 ani) si eventual o directie inainte care sa faca ceva sens naturala, normala si pragmatica.

  http://www.ziare.com/europa/moldova/talentatul-domn-plahotniuc-sau-cum-sa-furi-un-nou-miliard-1455262

  O alta recomandare este aceasta emisiune cu Dl. Octavian Ticu unde deasemenea retrospectiv se analizeaza si recomanda aceleasi 2 variante clare de mai sus daca ceva se poate indrepta: 1) stat romanesc (mai sus mentionat) (cu limba, spatiu, cultura, etc. in legi de jure si facto, populatie) sau 2) unire cu RO (o varianta mult mai lunga ca romanii nu vor accepta 26% mankurti (votantii lui Dodon de anul trecut, cred nici 10% nu pot fi acceptati in RO). Orice altceva este sortit esecului ca si pina acum ! N-o urmaresc pe aceasta reportera de mai jos ca e statalista (moderata) si deci nu face sens orice cam zice/ scrie tinind cont de comuniunea de limba si etnie, etnogeneza naturala si normala care si ea si altii ca ea ar trebui sa le promoveze deschis daca chiar vor un stat (chiar unul inventat) sa faca sens. Are totusi eventual 2-3 emisiuni pe an care merita zic eu din punctul meu de vedere al preferintelor mele – asta este una de exemplu pe 2017 iar dl. Ticu este un istoric si politician inteligent zic eu si recomandarile sunt f. f. pertinente.

  https://www.youtube.com/watch?v=p5SVTkcgxnE&list=PL9uZo1mBZWs2TWMA_g1UZ3CXkULnXfnYm

  Un sfat, daca vedeti ca se revine in cercuri concentrice in discutii prin Venetia din nou la statalism chiar si ala moderat (tip PD/ DA/ PAS) (ca ala extremist tip moldoveni. moldovenism (PCRM/ PSRM) nu cred ca se vehiculeaza pe la Venetia) incercati sa profitati mai bine de timp si mergeti la muzee sau cu gondola ca va fi o irosire de timp din nou. RMolotova nu are nici un fel de resurse actuale sau viitoare de nici un fel (materiale, umane, financiare, acorduri/ relatii, teritoriale (sovieticii ati vazut au intoxicat pina si pamaintul) sa faca nici un fel de statalism altul decit un (alt) stat romanesc declarat de jure si facto (dl. Ticu zice clar) iar perspectivele de securitate economica/ militara si sociala sunt f. f. sumbre pentru RM (va recomand f. f. mult articolul de mai sus sa-l lecturati inainte). RM exista pentru un singur motiv: Rusia si RO au esuat sa anexeze/ uneasca acest petic de pamint acum 25 de ani si rusine lor ambelor state (RU/ RO) ca au lasat o populatie amestecata vraiste sa se chinuie intr-un adevarat genocid social care devine economic si mai mult (!!!) prin depopulare si o perspectiva economica de nesurmontat$ odata acordurile cu UE/ RO vor fi vraiste. Cam asta cred eu ! Sa aveti o excursie buna si vreme frumoasa pe la Venetia mai ales daca din pacate tot ce va veti alege vor fi plimbari cu gondola si muzee ca discutiile se vor termina steril din nou in statalism

 5. Salutare!!!Mersi D. Elena ca ridicati spre discutie teme ce paremi-se impartiale neavind un colorit politic precum suntem deprinsi sa citim si sa auzim de la analistii politici, blogheri, ziaristi si jurnalisti.
  Aflindu-ma peste hotare, contrar aspiratiilor mele formate de mic copil, de a trai intr-o tara frumoasa cu oameni harnici, frumosi si plini de viata, unde valorile crestine,poate agnostice,de bun simt omenesc sa prevaleze asupra a tot ce este neomenesc.Palindu-ma la fiecare pas de ipocrizie, minciuna,lacomie de mic, mi-am dat seama, ca totul ce se intimpla la noi, nu va aduce la bine, totul se va sfirsi tragic.Cea mai mai mare parte a populatiei nu intelege, care sunt radacinile acestui haos in care ne aflam si ce trebuie sa facem.Unde este inceputul restabilirii omenescului in societate,ce vrem sa facem, ca sa obtinem aceasta ?Totus linistiea in societate este determinata de insusi membrii acestei societati,de proportiea de omeni dispusi sa ofere, fata de cei care vor doar sa consume,dintre altruism si egoism,smerenie, simplitate si lacomie,demnitate ori mindrie, trufie.Fericirea noastra poate fi (scuzati-mi generalizarea,poate nu toti au parerea mea)numai la noi acasa,pe pamintul natal unde ne-am nascut , aerul,apa si solul este totul dat pentru noi cei ce s-au nascut in Moldova,Plecarea mea peste hotare, este determinata nunumai de starea materiala, dar si de starea emotionala sumbra, care o primeam zi de zi, la mine in Moldova.La un moment dat am ajuns sa constat, ca aflindu-ma mai departe aici, i-mi expuneam viata in pericol prin starea psihologica in care ma aflam zi de zi si daca mai prelungeam tot asa, ajungeam rau de tot, cu toate ca abilitatea de a munci cinstit si respect legile tarii si bunul simt nu m-a parasit. Asa ca strainatatea mi-a oferit ocazia sa ma restabilesc din punc de vedere emotional si psihologic.Plecarea multora din noi este determinata nu atit de bonusurile materiale, pe care aveam sa l-e primim, dar si de necesitatea de a supravietui.Aici peste hotare esti liber sa te determini, ori sa fii om liber, cu gindire libera democrata cu o constiinta inalta, ce te-ai debarasat de murdariea de la noi din Moldova,ori ramii cu principiile si valorile noastre postsovietice care le stim cu totii ce reprezinta,si prelungesti mai departe sa degradezi nesimtind suflul proaspet al tarii care te-a primit.

 6. Moldovioara dintre Prut si Nistru se zbate agonic intre Scila si Charibda. Adica intre Vestu si FRestu. Intre iubitorii de dreptate si simbriasii Kremlinului. Asa decide haita de fosile bolsevice, din tata-n fiu. RM nu este stat. Or, stat inseamna Lege. In RM Democratia este infantila, sau chiar lipsa. Or, democratie inseamna…Puterea poporului! Conducere de catre popor! Democratia (in traducere literala, din grecescul de la demos, „popor”; kratos, „putere”). In RM, ce este astazi? Ce-a fost de un sfert de veac? Kleptocratie!!! Comunism, despotism, hotie! Cum au evoluat lucrurile? De la comunsmul primitiv al epocii de piatra voronista la plutocratie. Guvernarea de astazi este o plutocratie deghizata sub masca democratiei. Potentatul „demo-kratos”si gusterii sai, fie ca se numesc socialisti, liberali etc., NU dovedesc inclinatie spre Lege, Onoare, Cinste, Demnitate, consolidarea societatii. In momentul de fata, RM se afla in fata colapsului. Din cauza ca nomenclatura a deformat valorile si principiile europene, oamenii pleaca si vor pleca. Bastinasii descresc, diaspora creste. Iar recensamantul spune povesti. Aceasta obraznicie a nomenclaturii medievale, unde „fostii” au devenit „actualii”, a facut din RM una dintre cele mai instabile si mai slab dezvoltate zone din lume. Fara educatie, fara proiecte economice de anvergura, RM cade de pe harta, transformandu-se, prin amnistierea fiscala si votul mixt/uni-nominal-izat, intr-o gigantica pustietate-spalatorie de bani negri.

Lasă un răspuns