De ce un adolescent are nevoie de blog

11

La una dintre primele ore cu grupul de adolescenți care s-a încris la cursurile de orientare în jurnalism, organizate de Academia Prospera, le-am vorbit tinerelor despre blogging (așa cum suntem deja obișnuiți, în jurnalism sunt mai multe femei decât bărbați). Le-am spus că este o modalitate foarte bună ca să exersezi scrisul, mai cu seamă dacă vrei să te faci jurnalist. În felul acesta, selectezi teme de interes pentru public, înveți să te documentezi, înveți să îți pui întrebări, înveți să faci față tuturor criticilor, care nu neapărat sunt constructive. Dar cel mai important este că îți construiești propria personalitate, cuvânt cu cuvânt, idee cu idee, acțiune cu acțiune.

Le-am mai spus că un blog este brand personal, pentru că iti dezvăluie personalitatea, realizarile tale, stilul de viață, abilitățile pe care le ai. Blogul necesită multă dedicație, inspirație, pasiune pentru scris, atenție pentru selectarea subiectelor și impactul pe care îl au postările.

Mă bucur că toate elevele din grup (care au între 12 și 18 ani) și-au creat un blog unde scriu despre viața de adolescent, dar și despre interesele pe care le au. Aceasta este platforma unde își pot exprima ideile, gândurile, dorințele. În plus, dacă ești foarte bun, poți face și bani frumoși din această pasiune.

Vă invit să le vizitați blogurile, să vă expuneți părerile și să le dați și unele recomandări care sunt binevenite, cu siguranță.

https://annabaciu.wordpress.com/

https://danieladumbravablogspot.wordpress.com/

https://laurentiamarian.wordpress.com/

https://cameliahodorogea.wordpress.com/

https://mihaeladarie.wordpress.com/

https://guritalexa.wordpress.com/

Cu cât mai mulți tineri implicați vom avea, cu atât mai multe șanse de reușită sunt pentru această țară.

P.S. Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

 1. „așa cum suntem deja obișnuiți, în jurnalism sunt mai multe femei decât bărbați”

  Asa cum sunteti obisnuiti in Republica Moldova, fiindca in alte tari nu e asa deloc. In moldova e caracteristic sa spui e meserie de fata sau baiat …

  • Sofica Rotărița on

   Ioane,
   Și tu de unde vii, nu te-ai născut în Rep. Moldova cumva?
   Chiar dacă eventual vețuiești prin apus, pe undeva pe la construcții,
   te faci a uita de unde vii ?
   Și ce limbă străină mai vorbești ?
   Chiar o poți vorbi ?

 2. Sa se asigure ca sunt obiectivi si nu cad in capcane politice bolsevicoide gen „moldoveni, moldovenism” si alte aberatii asemenea care au adus atatea probleme 200 de ani si inca. Sa invete filologie si istorie din surse considerate obiective ca stiinte ca sa invete sa discearna si sa analizeze in timp informatie vs. dezinformatie. Cei de pe la Sputnik si Noi de exemplu si altii asemenea prin RM au fost candva la aceeiasi varsta si probabil sperante si uite ce in ce hal au esuat in opinia multora si ce aberatii arunca cateodata prin media neprofesional dovedit special$ sau voluntar (mankurt). Daca scriu in ISO639 sa-i zica romana si nu „moldoveneasca” iar continutul articolelor sa fie atunci parte demna a spatiului cultural romanesc prin forma si expresie nu aiureli de care sa le fie rusine si lor si celor care le citesc odata si apoi mai deloc (!) sau mai rau lasandu-le cate un comentariu ” pe masura” sa le ajunga cu „varf si indesat” 🙂
  Am citit cateva de mai sus nu am lasat comentarii ca par relativ bune corelat @varsta decat aceasta recomandare generala pe acest blog ca opinie. Atat timp cat vor contribui cu condeiul la acest stat romanesc sa fie si mai cultural romanesc in continuare va fi bine altfel vor deceni ibcet dar sigur alte talente irosite prin RM pentru o cauza fara legatura cu cultura ci mai degraba cu intoxicarea informationala. (deci subiecte ale discreditarii profesionale). Cam asta cred eu si succes si curaj!

  • 🙂 te rog sa dai o referinta ce scrie in ISO639 , ce e in registru, chiar sunt curios, registrul e inchis (cu plata)

   Am discutat pe acest blog anul trecut ca lipseste i din A in aflabetul adoptat de primul parlament al r. moldova. Nu imi este clar care gramatica functioneaza in r. moldova? S-a organizat cineva pe aceasta tema? Au discutat, au facut un plan cum se poate corecta? Ce zic scriitorii, uniunea scriitorilor, ziaristii, academia, blogherii, juristii pe aceasta tema? Sau nu le pasa? As fi curios cum explica deputatii din primul parlament (mai ales scriitorii si poetii) cum au reusit sa faca aceasta eroare?!

   • Sofica Rotărița on

    pt. Ion – Ionuț- Ionel- Ionaș, etc.
    ————————————————–
    Înainte de a arăta paiul la alții, mai uită-te prin dicționare,
    mai scrie cu majuscule numele proprii, mai folosește diacriticele, etc.
    Noblesse oblige, înțelegi ?
    Nu te mai umfla în pene prea fudule cu fundul gol.
    Noi, unii, cei de aici, de prin R. Moldova,
    uneori avem o limbă românească mai pură, mai stră-moșească
    decât unii de alde tine cu -mișto- și manelele interminabile, etc.
    și această în ciuda dominațiunii rusești, cum ar spune Eminescu.
    Las-o mai moale.
    Nu te mai fandosi atâta cu răutatea ta,
    păstreaz-o pt. familia ta de duminică.
    Eu sunt voluntar și la Academia Cașa-Vencu de Chișinău,
    ai auzit de ea din ceața ta Apusă de acolo ?
    Numai bine,
    dacă mai poți înțelege ce înseamnă bine !
    —————————————————————
    N.B.
    un citat din „tine” de mai sus-
    – „insusi idea” – ???????????????????????????????
    Și Dumneata dai lecții de română la alții ?
    Pașol na Turbinku = pune mâna pe gramatica românească !
    / corect – însăși ideea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    semnat –
    un profesor de română

 3. Sofica Rotărița on

  STOP RUSIFICĂRII !
  ——————————————
  Una din recomadările pt. aceste tinere bloggerițe –
  să fie mai originale, mai personale, să se deosebească prin frumusețea scrisului și a gândirii.
  Ar putea începe cu prenumele lor, scris corect în românește-
  1.
  Văd că una din ele se auto-numește Anna Baciu, cu doi de -nn-,
  influență rusească ocupantă. Vrea să fie rusoaică ?
  Oare de ce domnișoara respectivă nu optează pt. formele noastre stră-moșești-
  Anica, Anița, Anuța, Anca, Ancuța, Anișoara, etc.
  Oare nu sunt mai frumoase decât banala -Anna- chiar și cu doi de -nn- ?
  2.
  Și o altă – guritalexa-
  chiar dacă scrie românește, nu poate scăpa de rusificare,
  afișând ostentativ pe paginele ei titlurile cu litere de-o șchoapă în rusește.
  În era Înternetului, chiar nu găsește un site cu litere latine,
  ci trebuie obligatoriu să treacă prin spionii Kremlinului ?

  O las baltă aici și nu mai intru pe alte pagini.
  ——————————————————————————
  Fără supărare !
  Numai Bine !

  • @sofica insusi textul tau e plin de traduceri din rusa, cum e si textul autoarei blogului. „sa fie mai originale” zgaraie urechea puternic, si e tradus din rusa, insusi idea, tiparul si modalitatea de gandire e in stil sovietic, un roman ar fi gandit si scris un pic altfel.

   Eu cred ca acei din moldova inca mult timp vor trai cu rusa in cap ca model si limba. Ar trebui mai mult citit si cel mai important trait in mediul romanesc ca sa se stearga diferentele. Atentie trait in mediu romanesc, nu inseamna trait in romania dar ramanand in cercul moldovenesc. Casatorie mixta, copii la gradinita, scoala in romania mai fac corectii.

   Ana, Anca e folosit frecvent in romania. Anica, Anița, Anuța, Ancuța, Anișoara ai sa auzi in r. moldova, in romania nu prea.

 4. Aş lansa şi eu un apel încurajator tinerilor jurnalişti, adoima celui al lui Ion Heliade – Rădulescu: „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!”, dar… nu oricum! Mare grijă la calchierile din limba rusă care nu pot fi evitate nici măcar de cei cu experienţă, ca doamna Robu. Mie, aceste calchieri îmi sună în limba română ca şi engleza maestrului Yoda, din „Războiul Stelelor”. Un exemplu: „Cu cât mai mulți tineri implicați vom avea…” Eu sunt obişnuit cu formularea: „Cu cât vom avea mai mulți tineri implicați” sau în loc de „Cum sovieticii ne-au otrăvit viitorul”, parcă era mai bine „Cum ne-au otrăvit sovieticii viitorul” sau „Cum ne-au otrăvit viitorul sovieticii” …

  • exact 🙂 nu cred ca autorea isi va corecta limba, poate peste vreo 20 de ani, daca o lasam sa lucreze in romania izolata de acei din r. moldova. Cel mai trist este ca asa se invata in r. moldova la scoala, si e greu de corectat, nu mai zic de cum se vorbeste in familii si pe strada.

 5. Pingback: De ce un adolescent are nevoie de blog – Ziarul de Gardă

Lasă un răspuns