De ce Timofti nu îi acordă cetățenie lui Băsescu

14

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa, Maria, au depus o cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. Se întâmpla la 18 martie 2016, cu câteva zile înainte ca președintelui Timofti să îi expire oficial mandatul de președinte.

http://unimedia.info/stiri/sotii-basescu-au-depus-o-cerere-pentru-cetatenia-republicii-moldova-111459.html

Probabil speranța fostului președinte al României, Traian Băsescu, a fost să obțină cetățenia R. Moldova cât mai curând posibil. Ar fi fost un gest simbolic și plin de încărcătură emotivă dacă lucrul acesta se întâmpla pe 27 martie, când este marcată Unirea Basarabiei cu România. Dar nu a fost să fie.

Mai este o șansă, de Ziua Europei, pe 9 mai, președintele Timofti în mod solemn ar putea să acorde cetățenia R. Moldova soților Băsescu.

Surse din cadrul Președinției R. Moldova mi-au comunicat că cererea dlui Băsescu se examinează, dar nu este o prioritate. Lucrul acesta se va decide într-un timp rezonabil, iar legea nu stabilește anumite limite de timp.

Acordarea cetățeniei „în interesul Republicii Moldova” este un drept suveran al statului nostru, mi-au mai spus sursele.

Sper să nu se ajungă la situația când președintele Timofti va spune că „nu știu ce nu avem, dar era bine să avem” ca să îi acordăm cetățenia R. Moldova soților Băsescu.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

14 comentarii

 1. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  / Fostul Președinte Traian Băsescu la Sibiu, 10 aprilie 2016 –

  Partidul Mișcarea Populară (PMP)
  își propune drept obiectiv RE-Unirea R. Moldova cu România.
  http://www.ziarulnational.md/basescu-face-confesiuni-surprinzatoare-am-discutat-despre-unire-cu-un-presedinte-al-rusiei-nu-a-zis-nu/

  „Pe cei pe care îi vedeţi pe la televizor spunând „Nu se poate, nu vor ruşii,
  nu vor francezii, nu vor americanii” sunt oameni care nu ştiu.
  Vă asigur că dacă în Parlamentul de la Bucureşti şi în Parlamentul de la Chişinău
  s-ar vota RE-Unirea ea ar deveni o realitate.
  Probleme avem cu Parlamentul de la Chişinău,
  pentru că românii vor în proporţie de 80 la sută RE-Unirea.
  La Chişinău, lucrurile merg mai greu,
  dar timpul curge în favoarea acestui proces care trebuie să aibă loc”.
  – Timp de zece ani, cât am deținut mandatul, am deschis subiectul în întâlniri
  cu cei mai importanţi oameni politici ai lumii, inclusiv cu un şef al Federaţiei Ruse,
  „unul din cei doi care s-au perindat în mandatele mele, a fost Medvedev şi Putin”.
  – „Vă asigur că nimeni nu spune nu, din varii motive, dar cel mai important este
  că e o aspiraţie legitimă şi de aceea nu poate fi refuzată României doar pentru că cineva nu vrea.Este însă obligatoriu ca acest deziderat să se realizeze conform actului de la Helsinki din 1975, adică prin voinţa părţilor”.

 2. e simplu, asteapta ok-iul de la coordonatorul aliantei….in locul lui Basea dupa o saptamina doua as fi retras cererea….inca un pic si ma dezic eu de a mea(cetatenie) daca vrea colita poate sa faca schimb…..ca nu cumva sa schimbam tare numerele recensamintului secretos!!!!

  bravo elena pentru subiect…..de parca ar fi un tabu 🙂 pentru altii

  • Ai jucat bilot toate lectiile de istorie? Ia de aici- Romania este prima tara din lume care a recunoscut independenta R. Moldova. PROSTANACULE.
   Iar unica tara din lume care calca in picioare neutralitatea R.Moldova este care? -Detine efective militare armate ilegal pe teritoriul nostru si este singura din lume. De Rusia ai auzit Derbedeule ?

  • Gospodar Ascvit – Basarabia este un teritoriu bine documentat si cunoscut si geografic si politic intre Prut si Nistru – vezi mai jos url. Acest teritoriu este RM acum dar sudul Basarabiei istorice nu mai este in componenta RM ci a Ucrainei (aranjamente sovietice teritoriale in secolul trecut). Basarabia istorica facut parte pana mai acum 200 de ani din Moldova (vasalitate otomana la acea vreme si chiar de ceva timp inainte si dupa) si apoi din RO (din cand in cand) in contextul unirii principatelor romane acum 200 de ani si mai apoi a dobandirii independentei RO. Majoritatea ultimilor 200 de ani din pacate Basarabia a fost (fortat) parte (direct / indirect) din Rusia tarista si mai apoi bolsevica si mai apoi chiar vasala Federatiei Ruse se banuie si chiar se vede ma gandesc fara ochelari, binoclu sau telescop. Din pacate am uitat bruma de rusa pe care m-a batut si terorizat zilnic activistul Ilici (din Transnistria (stahanovist agricol) descalecat pe Bac (din Jiguli) ca sef la educatie) sa o invat caci cred pe paruski era mai pe inteles pentru tine aci. Exista chiar o miscare hipnotica 🙂 mai recent reprezentata de o formatiune acum deja politica mai la Sud si Est de actuala Basarabie (in Ucraina dar chiar si prin Gagauzia se banuie) care se erijeaza mai nou in Basarabia si care este se pare finantata de Rusia (bineinteles tot este rusofon daca citesti despre ce vor si cine sunt indivizii ma indoiesc chiar ca este vreunul vorbind romaneste sau macar cu ceva nume basarabean pe acolo). Devine din ce in ce mai puternica aceasta miscare din pacate, se pare in contextul Donbas, Crimeea, Odessa, Transnistria si conceptul Noua Rusie din pacate pentru (viitorul) RM. Pe Sputnik media gasesti mai multe detalii pe subiect ca banuiesc iti place mai mult sa-l citesti decat orice altceva daca inca n-a fost interzis in RM ca in tarile baltice ca face (nedeclarat) jocul Rusiei. (nu inteleg nedumerirea domniei tale chiar deloc gospodar Ascvit Ilici)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Bessarabia

   http://www.paginaderusia.ro/o-noua-miscare-separatista-in-ucraina-pro-rusii-din-sudul-basarabiei-ameninta-vor-autonomie/

 3. Polilogu on

  Subiect tardiv si incheiat ! Basescu, PMP si Romania nu mai are nevoie si nu mai crede ca e necesara cetatenia ” moldoveneasca” pentru BASESCU. Ultimele luni de evolutie politica a REPUBLICII MOLOTOVA, mai ales, nu mai prezinta nicio garantie de reusita pentru NIMIC:Avansarea cererii lui Basescu a avut un scop f f bine gandit ,precis si f bine intentionat. Efectele scontate – categoric nu cele de presedinte al Basarabiei nici cele de un alt mandat prezidential in RO – nu s-au produs. Populatia REPUBLICII MOLOTOVA nu este pregatita pentru UE (inclusiv alaturi de RO!) si nu a pregatit-o nimeni cu asa ceva in cel mai responsabil mod cu putinta!Fie din incapacitate morala, fie din incapacitate pragmatica, fie din alte pricini si mai grave.Ar fi -si sunt- multe de discutat despre totul si toate, dar… asta e situatia. Timpul nu asteapta dupa nimeni , iar evolutia lucrurilor sunt intr-o interdepedenta care a depasit capacitatea locala de intelegere a prioritatilor si solutiilor.Nu a reusit RO sa fie in masura sa contribuie la clarificarea hatisului, a mlastinii morale care va inghiti REPUBLICA MOLOTOVA, dar nu va reusi nici RUSIA actuala, Ceea ce pentru spatiul pruto-nistrean nu mai este doar eșec, ci o adevarata tragedie. Cum se vor clarifica lucrurile, cum se vor aseza noile directii ale lumii si ale spatiului geostrategic in care ne aflam e foarte greu de spus. Alegerile din SUA si situatia din UE isi vor spune cuvantul din plin insa! Un lucru a devenit, de aceea ,foarte cert:zona in care ne aflam si a carei cheie de rezolvare era Romania, nu mai poate avea sperantele de stabilitate pe care le-a avut.Revirimentul de niciun fel si de niciun grad nu s-a produs.Basarabenii , fie romani, fie alogeni, fie de alte nationalitati nu gandesc precum cei din RO.Imprevizibilul are, asadar, campul larg deschis.

 4. Ambii președinți(Băsescu,Timofti) nu au fost la înălțimea așteptărilor cetățenilor,fiind prea indulgenți cu personajele controversate care au ruinat economic această regiune a Europei!Nemaivorbind de armată,care în ambele state românești a fost lipsită de achiziții de echipament modern(artilerie,flotă aeriană),aflându-ne foarte
  aproape geografic de țările din Balcani, Orientul Mijlociu sau Ucraina de Est!E destul să comparăm procentajul din PIB anual al Poloniei,Greciei,Turciei cu al României,iar al Moldovei Estice cu Lituania,Coația,Estonia!

  De asemenea,Băsescu a comis marea eroare de a se compromite alături de Voronin prin 2005-2006 în speranța că acest comunist se va schimba în bine,dar produsul regimului sovietic rămâne fidel idolilor săi!
  România a risipit prea multă energie,resurse economice într-o administrație coruptă, comunistă,românofobă a unui stat falimentar post-sovietic, creștinofob în fapte, în loc să ajute cu acești bani direct cetățenii Moldovei Estice prin proiecte social-economice sub egida ONU,UE(acces la apă potabilă în sate,canalizare,stadioane,centre de afaceri agricole)!Astfel cu acești bani ai României sau UE și-au ridicat funcționarii comuniști ai regimului Voronin vile multietajate,achiziții de automobile de lux de colecție,bujuterii scumpe etc.,pe scurt,doar risipă de bani publici!

  În timp ce în Estonia,Lituania,Letonia cu acești bani de ajutor economic din partea țărilor UE din anii 1995- 2005 s-au modernizat satele,orașele,centrele agro-industriale,exact contrariul ce s-a realizat în Moldova Estică pe timpul regimului Voronin sau al pretinșilor pro-europeni din 2009 până acum, care au păstrat aceeași funționari comuniști (judecători,polițiști,procurori,în ministere,departamente publice) în sistemul de administrație, fără Legea Lustrației/Epurării!
  Funcționarii comuniști-cameleoni din sistemul de administrație actual din Moldova Estică așteaptă cu nerăbdare revenirea rapidă la putere a grupării lui Dodon-Greceanîi ca să-și scoată în public medaliile ascunse în buzunarele vestelor ,acordate de Voronin în aprilie 2009,după masacrul tinerilor anticomuniști!
  Iar competența bună a funcționarilor păstrați în funcții după 2009 dă roade bune în economie și sondaje!

  Cetățenii rămași în țară sunt invadați de posturile tv de propagandă politică pro-Dodon-Lupu-Voronin din Moldova Estică,astfel gruparea Dodon este prezentată drept Opoziția Poporului,fiind ascunse automobilele Porsche sau vilele de lux ale acestora!
  Atunci nu este de mirare că la sondajele de opinie publică gruparea lui Dodon-Greceanîi-Radvan devine favorita alegătorilor din Moldova Estică ,alături de cea a tov. Voronin !Este rezultatul guvernării active,competente, solidare,de echipă a pretinșilor pro-europeni din 2009 ,care știu doar să se certe în public cel mai bine!

  http://www.ipp.md/public/files/Barometru/prezentare_2016-1_final.pdf

  Acestea fiind spuse,prezența ex-președintelui Băsescu pe arena politică de la Chișinău ar fi fost un cadou în plus grupării lui Dodon sau Voronin,precum defilarea blindatelor americane în Moldova Estică pentru zecile de posturi TV din Rusia ce au invadat/ocupat acestă regiune a Europei de mulți ani,unde mulți soldați francezi și-au sacrificat viețile în Primul Război Mondial din 1914-1918,conduși de generalul Berthelot, alături de străbunicii
  noștri,ca să ne vadă Liberi și fără Comunism într-o Românie Reunită Puternică în lume!

  Marxism-comunismul ateist din Rusia lui Lenin-Stalin-Beria a venit din Germania Imperială în 1917,ca să slăbească Antanta(Anglia-Franța-Grecia-România si Rusia Creștină),iar Pactul Hitler-Stalin din august 1939 este
  continuarea Complotului marxist-comunist din 1917,urmat de Înțelegerile dintre Roosevelt-Stalin de la Teheran,
  Yalta sau Acordul de Procentaj Churchill-Stalin din 1944!

  Nu am memorie selectivă,iar Francofonia în Moldova Estică Ștefană nu se rezumă la Igor Dodon și Maia Sandu!
  Pe scurt,nu vreau Conflict Ruso-American pe pământul lui Ștefan cel Mare!Există deja țările Orientului Mijlociu!
  Spun și repet,nici SUA,nici Rusia,nici Germania NU sunt un model de dezvoltare pentru Moldova Estică!
  Suntem sătui de Pacte,Negocieri,Promisiuni,Acorduri și Trădări!

  Francofonia trebuie să revină în forță în Moldova Estică Ștefană ruso-turco-americanizată precum în Quebecul anglicizat din Canada!N-am uitat de mai 1812,iunie 1940 sau octombrie 1944,februarie 1945!

  Libertatea nu se vinde și nu se negociază!Prea mulți și-au sacrificat viața pentru ea!

  Pace tuturor!

 5. …Vorbind de alt subiect mai actual decât acordarea cetățeniei est-moldave președintelui Băsescu,mă scandalizează eroarea deputaților liberali de la Chișinău de a numi Panglica Marxist-Comunistă a Tinerilor Gardiști/Criminali Ruso-Comuniști din timpul Primului Război Mondial din 1914-18 sau Războiul Civil Rus din 1917-21(dorit de Germania Imperială atunci pentru slăbirea Antantei),unde mulți preoți creștin-ortodocși ruși,ucrainieni,români au fost asasinați de purtătorii acestei panglici marxist-comuniste,care a fost numită eronat,cu rea-intenție,Panglica Sfântului Gheorghe-pentru insultarea marelui Sfânt Protector al Oștenilor lui Ștefan cel Mare și al militarilor Creștini din lume!

  http://unimedia.info/stiri/pl-propune-interzicerea-utilizarii-simbolului-panglica-sfantului-gheorghe-114249.html

  Apropo,după bătălia de la Valea Albă/Războieni din iulie 1476,Ștefan cel Mare a ridicat Mănăstirea de la Voroneț,unde odihnește marele călugăr,consilier/duhovnic al domnitorului Ștefan, Daniil Sihastrul, închinată Marelui Sfânt Gheorghe!

  Panglica gardist-comunistă sau marxist-comunistă rusească nu merită
  această atenție publică,fiind un element de propagandă al posturilor rusești de televiziune,pentru deturnarea atenției publice de la problemele economice,sociale majore din Moldova Estică cauzate de aceeași comuniști ateiști panglicari!

  Ei au panglica gardistă/comunistă/ateistă ,iar noi avem Strămoșii din morminte/Oștenii lui Ștefan cel Mare care respectau Cuvintele lui Hristos,sacrificându-și viața pentru Creștinismul Ortodox,apărându-și țara și purtând pe drapelul de luptă și în suflet Imaginea Sfântului Gheorghe din vechile icoane creștine de la Jerusalem!

  Pace tuturor!

 6. E pe aproape de adevăr. Exact de asta nu i se acorda, nu ca ar fi cine stie ce onoare sau cinste prin Moldova apropo de politicieni, dar ar fi o piatra de moara dpdv politic, asocierea cu cineva pătat.
  Nu e dovedit dar sunt prea multe incidente penale in zona anturajelor lui, frate-su cu țiganii, Udrea cu mita si spălările de bani chiar in familie, fostul sot având deja condamnare definitiva in dosarul Microsoft, etc. persoane de care Băsescu nu s-a dezis niciodată, si acum merge cu ele înainte lăudându-le calitățile.

  • Polilogu on

   Pentru ce sa il judeci pe Basescu ? pentru ca la un moment dat a avut peste 12 milioane de voturi la referendumul de schimbare a Constitutiei si de reducere a parlamentarilor la doar 300… de bucati ? (astazi Ro are peste 500 de parlamentari , mai multi decat SUA!)S-a pus in aplicare hotarîrea poporului de catre actualul parlament din RO? NU!! Tu esti prost de-abinelea sau esti comunist fanatic?

Lasă un răspuns