De ce Igor Dodon ne propune federalizarea

11

Liderul PSRM, Igor Dodon, care a aces alături de lidera PAS, Maia Sandu, în turul doi al alegerilor prezidențiale a refuzat invitația la emisiunea Alb&Negru pe care o realizez la UNIMEDIA. Eu încă mai am speranța că Dodon va accepta într-un final să onoreze invitația mea, pentru că sunt extrem de multe întrebări. Ar fi corect și respectuos față de cei care ne urmăresc ca Igor Dodon să accepte invitația și să răspundă la toate întrebările, fără ocolișuri, fără a se ascunde după deget.

Sau poate socialistul Igor Dodon are ceva de ascuns? Și dacă are ceva de ascuns, atunci cum cețeanul, alegătorul își poate forma o opinie corectă înainte de alegeri? Cum poate să voteze informat și conștient, când candidații se feresc să iasă în spațiul public, să participe la emisiuni incomode, și în afara instituțiilor media pe care le controlează?!

Până una alta, am găsit în arhivă o ediție a emisiunii Alb&Negru din 19 martie 2014, cu participarea liderului PSRM, în care am vorbit pe larg despre anexarea Crimeii de către Federația Rusă, dar și despre soluțiile sale pentru viitorul R. Moldova. Viziunile nu s-au schimbat in acești doi ani de zile. Atunci Igor Dodon folosea noțiuni precum “lovitură de stat în Ucraina, uzurparea puterii în Ucraina de către forțele radicale de dreapta”, pe care le numea “neo-naziste” și care “au organizat proteste pe Maidan și au preluat forțat puterea în Ucraina”.

http://unimedia.info/tv/alb-negru/55/video-igor-dodon-in-studioul-unimedia

Tot în acea emisiune socialistul amintea despre teritorii care au fost sute de ani parte a R. Moldova și care acum sunt în componența Ucrainei (deși R. Moldova ca stat are doar 25 de ani).

L-am întrebat dacă Crimeea a fost ocupată de Federația Rusă și iată ce mi-a răspuns Igor Dodon:

“Acțiunile Federației Ruse în raport cu Crimeea este acțiunea unui stat care încearcă să apere cetățenii săi care istoric se aflau pe un teritoriu care era parte a Rusiei. Nu am văzut nimic ce ține de ocupație. Ați văzut forțe străine? Ocupație a fost în Iugoslavia, Cosovo, Iran, Libia, Siria. Ați văzut trupe oficiale ale Rusiei care au început acțiuni militare în Crimeea? Ocupație este atunci când o țară străină vine pe teritoriul altei țări și începe acțiuni militare. În Crimeea au fost dislocate baze militare ruse în baza unui acord parafat, ratificat de cele două Parlamente”.

Și atunci, și acum candidatul la președinție Igor Dodon își dorește federalizarea R. Moldova, dar și organizarea unui referendum cu privire la vectorul geo-politic al acestei republici. În opinia generalului Ion Costaș, federalizarea ar însemna pur și simplu distrugerea R. Moldova, crearea unui haos și mai mare prin crearea a trei subiecți egali ai unei federații (Chișinăul, Tiraspolul și Comratul).

http://unimedia.info/stiri/video-ion-costas-federalizarea-inseamna-distrugerea-completa-a-r–moldova-122435.html

Dar câți dintre cetățenii noștri înțeleg în general ce înseamnă federație, care sunt riscurile, cum se va trăi ulterior într-o astfel de construcție? Cine își imaginează acum deputați de la Tiraspol și Comrat în Parlamentul de la Chișinău, deputați care ar putea vota pentru limba rusă – a doua limbă de stat în R. Moldova și multe alte inițiative care să ne țină înlănțuiți de Federația Rusă. Probabil pentru unii nu au fost suficiente gulagurile sovietice.

Tot în 2014 liderul PSRM ne speria că Iurie Leancă risca să fie ultimul premier al unei Moldove integre, așa cum a fost Ianucovici a fost ultimul președinte al unei Ucraine integre. Exista riscul să pierdem Transnistria, Găgăuzia și nordul țării. Au fost doar simple sperietori, după cum ne-a arătat foarte bine istoria și timpul.

Între timp, Igor Dodon a reușit să declanșeze și un scandal diplomatic, consecințele căruia am putea să le simțim extrem de puternic dacă Igor Dodon devine președinte.

http://unimedia.info/stiri/ucraina-retrage-temporar-ambasadorul-din-republica-moldova–dupa-declaratiile-lui-igor-dodon-despre-crimeea-122386.html

Atenție mare pentru cine vă veți da votul la 13 noiembrie 2016, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Analizați la rece toate promisiunile pompoase și pe alocuri otrăvite care se fac în campanie electorală. Gândiți-vă nu doar la confortul vostru ca alegători, dar și la ce fel de viitor vreți să aibă R. Moldova. Gândiți-vă la cei care urmează să trăiască pe acest teritoriu. Alegerea nu o faceți doar pentru voi, dar și pentru urmașii voștri.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

  • Daca vreti razboi votati-l pe Dodon. Terenul e pregatit. Ucraina si-a retras de la 1-11-2016 ambasadurul din R. Moldova dupa declaratiile lui Dodon privind Crimeea. Probabil si Romania va lua masuri. Dupa ce guvernul Romaniei a reparat mii de gradinite si scoli din R. Moldova, dupa ce zeci de mii de studenti invata gratuit, Dodon intentionat ii numeste pe romani jandarmi. Romania e in UE, Ucraina e in razboi cu Rusia. Ce se va intimpla daca UE retrage regimul de vize, Ucraina va introduce vize.

 1. Dochița dela Cetatea-Albă on

  DETURNAREA VOTURILOR
  ————————————————–
  1)
  Acest prim tur din 30 Oct.2016 de la Chișinău a fost fraudat și manipulat.
  Dodonistul rusofil terorist neo-fost-comunist nu putea lua un asemenea procentaj mare de voturi- 48 procente, pe când Mâca Sandu – doar 39 procente. Anterior, Dodon a declarat de mai multe ori cu ochi de intelop că va învinge din primul scrutin, deci știe el ce știe din bârlogul mafioților pușcariabili, căci sistemul de computerizare își are baza în subsolurile lor SIS-tematice anti-românești și anti-unioniste. Doar un exemplu – în or.Bălți majoritar rusofil cu 50 procente rusofoni, Dodon a luat doar 46 % de voturi, iar în toată Rep. Moldova cu 75 % de românofoni, deci 25 % rusofoni, oficial el a luat 48 %. Unde-i logica ? Deci, imediat la încheierea scrutinului, mafia oficială teroristă i-a oferit lui Dodon din start bonus circa 30 procente furate de la ceilalți candidați, iar est-moldovenii est-mioritici dorm în continuare din lașitate, frică, trădare de neam, prostie, etc. Oricum, ei mai au 2 săptămâni până la 13 nov, turul 2 –
  să se trezească din somnul lor de moarte votând pe Mâca Sandu /răul mai mic/ și să apeleze la observatorii internaționali pt. a contracara fraudarea scrutinului 2 prin SIS-temul de computere mafiot.
  2)
  -Declarație Vladimir Voronin, Liderul Comuniștilor / Ziarul de Gardă, 1 nov.2016/-
  „Lumi­na a fost deco­nec­ta­tă la câ­te­va sec­ții de vota­re, mai mul­ți ale­gă­to­ri au fost plătiți,
  s-a făcut agi­ta­ție elec­to­ra­lă în apro­pi­e­rea sec­ți­i­lor și în cele din urmă,
  au fost numă­ra­te votu­ri­le la fel de repe­de ca și în cazul Demo­cra­ți­lor
  care au adu­nat cele 29 de mii de sem­nă­tu­ri într-o zi”, –
  susținând faptul că aceste alegeri AU FOST FRAUDATE !
  3)
  – Dumi­tru Ciu­ba­șen­co, /can­di­da­tul mafiotului Usatâi fugit la Moscova/ la scru­ti­nul pre­zi­den­ți­al /circa 6 procente/
  Într-un mesaj pe pagi­na sa de face­bo­ok, Ciu­ba­șen­co l-a învi­nu­it pe lide­rul soci­a­list Dodon
  că a intrat în câr­dă­șie cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Pla­ho­t­niuc
  și că rezul­ta­te­le ale­ge­ri­lor AU FOST FRAUDATE de ulti­mul în favoa­rea lui Dodon.
  „Dacă v-ați înțe­les cu Pla­ho­t­niuc și ați decis să mer­ge­ți cu el până la capăt,
  iar el v-a tră­dat în pri­mul tur, eu ce legă­tu­ră am?”, a decla­rat Ciu­ba­șen­co.
  http://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/turul-ii-ciubasenco-negociaza-cu-dodon-libertatea-lui-usatii
  —————————————————————————————————————
  DE CE MAIA SANDU NU SESIZEAZĂ PROCURATURA
  ÎN PRIVINȚA FRAUDĂRII ALEGERILOR din 30 Oct. ?

 2. Dochița dela Cetatea-Albă on

  PĂZEA –
  Ofensiva mafiotică oligarhică anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană
  Lista presei on-line din Chișinău care cenzurează SIS-tematic mesajele anti-mafiotice și unioniste
  ————————————————————————————————————————————
  – ziarul Timpul md /cont blocat din 2011/
  – apropomagazin md /comentarii ascunse vederii/
  – ziarulnațional md / ne-afișarea comentariilor mele/
  – adevarul md /cont blocat din 2015/
  – Ziarul de Gardă md /selectiv, parțial, mai ales SIS-tematic pe timp de noapte/
  – blogul doamnei Vitalia impune înregistrarea obligatorie și și-a pierdut cititorii
  – blogul Anicăi Guțu nu acceptă comentarii / alte opinii
  N.B.
  BRAVO ziarelor
  „România Liberă” și „Cotidianul” din București și infoprut ro
  care publică imparțial comentariile est-moldovenilor.

 3. daca nu se mareste prezenta la vot cu un procent semnificativ ,sa se ajunga pe la 60, 65%, Maia Sandu nu are nicio sansa.in conditiile in care se mizeaza pe faptul ca cei mai multi vor fi proeuropeni.In alta ordine de idei , mai realist ar fi sa ne imaginam RM condusa de Dodon si asteptarile moldovenilor estici. La buna vedere!

 4. Exista un scenariu care l-am mai vazut pe acest bloguri si care este expus de analisti de mai multa vreme. Cel al Noii Rusii (un fel de stat construit de la Donbas pana la gurile Dunarii (ismail, Ucraina) care sa creeze acel cordon securitar Rusia il doreste prin Belarus, FInlanda, noua Rusie si Suedia impotriva NATO. Acum Transnistria si UTA nu vor ramane prea mult in componenta RM deci este nevoie de o legalizare caci aceste „conflicte inghetate” nu prea merg bine se pare. Odata federalizata Ucraina si RM Transnistria, Donbas si UTA dupa modelul Cehoslovaci si Yugoslavia (drept international) au dreptul se se secesioneze de RM legal ca independente si apoi sa se alipeasca la cine vor ele prin „referendum”. Singurul motiv prin care Crimeea nu este recunoscuta ca desprinsa din Ucraina dupa dreptul international este ca Ucraina nu era la data respectiva un stat federal altfel totul era ok cu dreptul international.

  Cam asta este federalizarea si aceste cozi de topor mancurte doresc sa o aduca in RM. Chestia cu „reunificarea” RM este o abureala fara noima. De aceea se face mare caz si in Donbas pe federalizare ca sa legalizeze dezmembrarea Ucrainei incet dar sigur din ce se zice pe ici pe colo. Transnistria a zis clar , i-a luat gura pe dianinte pe oficiali pe acolo, ca nu conteaza cine iese la Chisinau dar ei raman „independenti”.

  Acum odata cu Transinistria si UTA probabil Balti desprinse din RM federala in baza unor „referenduri fantoma” dupa federalizare presedinetele RM poate invoca art. 51 ONU prin care poate chema trupe straine (Rusia) sa „protejeze” ceea ce a mai ramas din RM (probabil tulburari politice si sociale „organizate” ca sa dea un prilej la „invitatie”). Art. 51 ONU este temeiul in care Rusia este prezenta in Siria (la apelul Bashar Al Assad sa „protejeze” Siria de teroristi).

  In fata acestui scenariu in derulare Ucraina va trebui sa invoce acelasi precedent ONU prin care Israel a invadat temporar sudul Liban ca sa creeze o zona de securitate impotriva unei amenintari reale la securitatea nationala venita dinspre un inamic deja in conflict (Rusia). Tinand cont de situatia Ucrainei cred ca ONU va aproba aceasta zona de securitate relativ repede si RM (sau ce a mai ramas dupa Transnistria si UTA desprinse) va fi de facto parte a Ucrainei (sau controlata de) pana la clarificarea situatie de securitate. Din pacate cam acesta cred va fi scenariul post alegeri Dodon banuiesc din ce zic analistii si punand cap la cap info. si tragand ceva concluzii lgoce ma gandesc.

  Pe de alta parte eu sunt ferm convins ca avand un asemenea % (aproape jumate) curentul de opinie (bolsevic) mancurt pro rus este f. puternic in RM si cu si fara Dodon presedinte din pacate iar clasa politica nu si-a facut temele referitor la valorile europene, lb. romana, subiectele integrarii europene…etc. ceea ce au mentinut aceasta captivitate de constiinta sociala si „bomba cu efect intarziat” politic si social. Banuiesc ca daca li se mai ofera politcienilor o sansa si Dodon nu iese presedinte ceea ce este greu de crezut, aceste subiecte gen cod audio-video, lb. romana, valori europene etc. sa fie o prioritate inaintea pensiilor si salariilor si altor aberatii lumesti dar care nu schimba voturi si mai ales constiinte in mase (!). Promovarea legala a acestor valori vor schimba constiinte si nu vor mai tine populatia la fel de expusa si captiva la urmatorul vot daca va mai fi unul in RM si nu va mai fi geo politic ci probabil unul (mai) responsabil cred.

  Suna dur dar din pacate aci s-a ajuns „somnul ratiunii naste monstri” iar clasa politica a avut alte prioritati total aiurea in 25 de ani. Dodon si ortacii lui au iesti din negura timpului din acest somn nascator de monstri

  Peronal cred cu Dodon presedinte nu vor mai veni fonduri in RM (mai ales ca RM nu a parasit formal CSI) iar Rusia nu are de unde$. RO nu cred deasemenea ca va mai putea sprijini $ si politic in asemenea mediu ostil ca mai sus descris si intr-o asemenea situatie in care RM a intrat de buna voie (democratic).

  Cam asta cred referitor la parerile dvoastre. in articol care comunica ingrijorare reala din pacate asta-i populatia din RM cu privire la convingeri. Va fi un impas major din pacate economic, social si politic .

  • Intersant scenariu… Sa speram ca nu va fi cazul. Dar totusi cred ca RM a demonstrat deja (hotie$ si joc politic si economic la 2 capete (CSI si UE) neacceptabil, balans politic periculos intre est-vest) iar prin alegerea probabila a lui Dodon inca o data va demonstra ca este un factor major de destabilizare regionala (un stat nepredictibil si se vede nelegiuit prea bine si chiar anarhic si destabilizat mai tot timpul in 25 ani este un real pericol pentru toata regiunea). O RM in componenta Ucrainei este mult mai bine ca o RM independenta cred pentru toata lumea. Cred ca NATO si UE va accepta o apartenenta de facto la Ucraina decat sa vada o RM rusofila sau mai rau chiar cu trupe rusesti. Rusia cred ca ar fi acceptat mai degraba varianta unirii cu RO totusi din motive strategice si nu de securitate ca in cazul Ucrainei. Cat despre RO credinta ca aceasta comunitate romaneasca din RM este in maini bune in Ucraina este o garanatie mai buna decat mancurtizarea permanenta prezenta din RM sau asa zisa „independenta” care s-a dovedit asa de rau augur si asa alienatorie la intern si extern. Cam asa cred eu si cred ca as fi de acord ca aci la Chisinau sa fie „omuleti verzi” ucraineeni si nu din aia rusi care sa ia situatia sub control in RM pentru pacea regiunii.

   • Aiureli de om turmentat –
    Ucrainenii ocupanți interzic limba română în școlile băștinașilor
    din Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei istorice la Dunăre.
    Ne lichidează identitar !
    Numai Re-Unirea noastră cu Patria-mamă, România ne este Salvarea !

 5. Doamna Pavlicencu va ramane pentru totdezuna steaua calauzitoare a Unionismului in Basarabia MARE.
  Sa revenim la Doamna Sandu.
  Printzesa noastra din Padurea Adormita a dat o lovitura neasteptata cu cele 38 de procente castigata la Loteria de Stat Preshedintziala.
  Avem convingerea ca aceasta Distinsa Doamna poate MULT mai MULT deca pare. Domnia Sa a fcut tot ce se putea face in situatzia dificila in care se gasea. NU trebue sa -i cerem mai mult deocamdata, este randul alegatorilor sa profite pe data de 13.
  Maia Sandu v-a dat UNDITZA. Pe 13 venitzi sa pescuitzi liberi si nesilitzi de nimeni

 6. Nu-l credeți pe Dodon!
  Cu el, federalizarea va incepe sigur….
  Cineva spunea, ca unirea este mai dezastroasa decât federalizarea. Mai sa fie! Federalizarea duce clar la distrugerea statului, pe când unirea inseamna adunarea intregului neam si grija noastra a fiecaruia ca neamul sa o duca bine.
  Dodon, este un demagog de ultima speta prin ce spune si face.
  Iubește Rusia, dar noi ne temem de ea. Sa nu-i dam posibilitatea sa puna in aplicare distrugerea Moldovei prin experiențele lui teritoriale.

Lasă un răspuns