Dacă nu noi, atunci cine?

9

Săptămâna aceasta bila albă merge fără nicio rezervă către diaspora. Moldovenii noștri aflați peste hotare au inițiat o mobilizare fără precendent pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Grupuri precum „Adoptă un vot” sau „Diaspora contează”, „Diaspora votează” demonstrează cât de mult le pasă celor care au plecat în străinătate de viitorul R. Moldova. Ei vor să construiască un viitor frumos acasă, pentru a putea reveni odată și odată, pentru a putea fi utili țării lor. Este de înțeles această extraordinară mobilizare, dacă nu ei, atunci cine? Cine a mai rămas în R. Moldova? Cui îi pasă de viitorul acesui teritoriu? Cât de mulți sau de puțini am rămas?

http://unimedia.info/stiri/video-moldovenii-din-diaspora–despre-turul-ii-al-alegerilor-prezidentiale-este-cea-mai-mare-mobilizare-din-online-122573.html

Această mobilizare în diaspora ar putea ridica mari semne de întrebare cu privire la asigurarea dreptului la vot fiecărui cetățean. Reprezentanți din diaspora își exprimă îngrijorarea că la unele secții de votare din străinătate ar putea să se epuizeze cele 3000 de buletine de vot, câte sunt transmise secțiilor de votare, potrivit legislației. Asta înseamă că oamenii pur și simplu nu vor avea pe ce să voteze. Precedentul din 2014 de la Londra sau Paris când s-a votat pe foi A4, dar care nu au fost luate în calcul, ar putea să se repete și la aceste alegeri.

http://unimedia.info/stiri/video-diaspora–ingrijorata-ca-nu-vor-ajunge-buletine-de-vot-in-strainatate-122574.html

Ce face CEC între timp? A decis să mărească numărul buletinelor de vot pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării. Dar acest lucru nu rezolvă problema în sine, pentru că la secțiile de votare care vor fi aglomerate în ziua scrutinului mai mult de 3000 de buletine nu pot fi transmise, iar secții de votare suplimentare nu vor fi deschise. Soluția ar fi ca moldovenii să meargă spre secțiile unde în primul tur de scrutin nu a votat multă lume. În acest sens, a fost creată și o hartă. Asta înseamnă ore de mers în plus, bani în plus. Dar asta poate însemna și dublarea voturilor, ceea ce ar fi extraordinar.

Problema însă este că statul (autoritățile, guvernarea) nu face aproape nimic pentru a le asigura moldovenilor din diaspora dreptul la vot. Așa s-a întâmplat și în România, la alegerile prezidențiale, când mii de români din afară nu au putut să voteze din cauza cozilor imense de la secțiile de votare. Atunci însă ministrul de Externe a fost demis pentru că nu a putut gestiona corect situația în diaspora. La noi cine oare va răspunde dacă mii de cetățeni nu vot putea vota pe 13 noiembrie? Răspunsul este aproape previzibil, din păcate.

Ce putem face noi, aici, acasă este la fel să ne mobilizăm, cu toate regretele și dezamăgirile trecutului. E mai constructiv să privim spre viitor decât în trecut. Hai să facem asta pe 13 noiembrie!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Aici în RM ne zbatem ca peștele pe uscat, suntem dedublați și deșirați la nivel de mentalități sociale, nu mai suntem la noi acasă, separatismul ne macină și ne roade din teritoriu, spațiul informațional este unul străin, alofon și imperialist, securitatea cetățenilor e la cota zero, justiția coruptă a ieșit de pe orbita statului de drept – despre ce fel de stat suveran, independent, indivizibil, integru mai poate fi vorba dl. Dodon?
  Unde vrei sa ne duci dodoane rusofoane?!

 2. Dupa alegeri nu va face nimeni ordine … in mod normal ar trebui dupa alegeri cec-ul sa identifice toate problemele de acest gen si sa dea solutii iar deputatii sa voteze cea mai buna. E o problema tehnica, care se rezolva usor. Dar indiferent cine va veni nu va dori sa o rezolve, ca sa aiba marja de manevra dupa. Lor le convine haosul de fapt, mai ales celor de la putere, care vin dupa alegeri. Le convine sa puna limitari si sa fie totul interpretabil. Daca ar fi totul clar si simpu, la ce mai trebuiesc ei? Cine a incurcat PLDM, PL, PD si cine era majoritatea pro europeana dupa 2009 sa faca o ordine in acest domeniu? Au gasit voturi pentru legi mult mai putin importante si stupide.

  Daca avem drept de vot, ar trebui sa poti sa-l exerciti din orice punct al universului. Ce e aia hartie cu stampila 🙂 evul mediu. Trebuie vot electronic. Ce e aia votam doar duminica. Se voteaza de pe data X pana pe Y ca in america.

  Problema e ca daca se voteaza simplu, clar, rapid, comod, la ce mai trebuiesc reprezentantii? E calea spre democratie directa. Aici ar trebui sa fie dezbaterea prezidentiala, parlamentara cand ne cer votul, sa ne propuna modele mai bune de alegeri (asta electoral e de fapt cel mai simplu), modele economice, etc. Ei insa ne forteaza sa alegem raul cel mai mic, si fac show „- esti prost, – tu esti mai prost …”

  Vrem vot electronic, din orice punct al lumii (si de pe marte), la orice tip de alegeri sau referendum. Vrem sa fim intrebati mai des ce parere avem pe diverse probleme. Vrem sa putem retrage mandatul reprezentantului oricand daca nu ne mai place, sa nu poata vota daca nu l-am mandatat sa voteze pe diverse probleme. Ne promite un viitor presedinte sau partid asa ceva?

  • si ce ai sa faci daca dupa alegerile electronice ( peste vreo 6 luni de ex.) se demostreaza ca hackerii au patruns in sistem si au modelat rezultatele alegerilor dupa bunul lor plac? Scoti parlamentul in afara legii si declari alegeri anticipate? Nici in state mult mai dezvoltate ca noi ( de ex. Belgia, Olanda, USA Elvetia etc.) votul electronic este doar un test experimental. In toata aceste tari oamenii merg la sectiile de votare si voteaza in persoana. Nu e cazul sa cereti imposibilul de la CEC-ul nostru, avind in vedere si finantarea modesta de care dispune.

   • Vot electronic exista, si in SUA, iar in elvetia, estonia e folosit destul de intens. Daca peste 6 luni se dovedeste ca a fost o frauda la alegeri, da, se reiau alegerile, se pedepsesc acei care au fraudat, asta ar trebui sa functioneze si cu hartia. Tu zici ca hartia e mai sigura? Cu hartie si sectii de votare s-au falsificat milioane de voturi pe planeta noastra, si nu de un an doi.

    Propune tu un sistem de vot rapid care poate garanta ca oricare individ cu dreptul de vot oriunde se va afla il va putea exercita. Si propune un sistem de vot fara posibilitate de frauda.

    Daca nu avem mecanism corect de votare, si nu toti voteaza, despre ce democratie vorbim?

 3. Rarița dela Chilia Dunării on

  IMPORTANT la 13 Nov.2016-
  MAI-A-M O Șansă, Ultima la Chișinău!
  ––––––––––––––––––————————————————————-
  – Ajutor cu transport pentru votanții din străinătate-
  „Bunii Samariteni” –
  https://www.facebook.com/groups/327330864290265/

  – Lista Secțiilor de votare pt.Maica Sandu din străinătate-
  http://cec.md/index.php?l=ro

 4. Rarița dela Chilia Dunării on

  DETURNAREA VOTURILOR
  –––––––––––––––––
  1)
  Acest prim tur din 30 Oct.2016 de la Chișinău a fost fraudat și manipulat.
  Dodonistul rusofil terorist neo-fost-comunist nu putea lua un asemenea procentaj mare de voturi- 48 procente, pe când Mâca Sandu – doar 39 procente. Anterior, Dodon a declarat de mai multe ori cu ochi de intelop că va învinge din primul scrutin, deci știe el ce știe din bârlogul mafioților pușcariabili, căci sistemul de computerizare își are baza în subsolurile lor SIS-tematice anti-românești și anti-unioniste. Doar un exemplu – în or.Bălți majoritar rusofil cu 50 procente rusofoni, Dodon a luat doar 46 % de voturi, iar în toată Rep. Moldova cu 75 % de românofoni, deci 25 % rusofoni, oficial el a luat 48 %. Unde-i logica ? Deci, imediat la încheierea scrutinului, mafia oficială teroristă i-a oferit lui Dodon din start bonus circa 30 procente furate de la ceilalți candidați, iar est-moldovenii est-mioritici dorm în continuare din lașitate, frică, trădare de neam, prostie, etc. Oricum, ei mai au 2 săptămâni până la 13 nov, turul 2 –
  să se trezească din somnul lor de moarte votând pe Mâca Sandu /răul mai mic/ și să apeleze la observatorii internaționali pt. a contracara fraudarea scrutinului 2 prin SIS-temul de computere mafiot.
  2)
  -Declarație Vladimir Voronin, Liderul Comuniștilor / Ziarul de Gardă, 1 nov.2016/-
  „Lumi­na a fost deco­nec­ta­tă la câ­te­va sec­ții de vota­re, mai mul­ți ale­gă­to­ri au fost plătiți,
  s-a făcut agi­ta­ție elec­to­ra­lă în apro­pi­e­rea sec­ți­i­lor și în cele din urmă,
  au fost numă­ra­te votu­ri­le la fel de repe­de ca și în cazul Demo­cra­ți­lor
  care au adu­nat cele 29 de mii de sem­nă­tu­ri într-o zi”, –
  susținând faptul că aceste alegeri AU FOST FRAUDATE !
  3)
  – Dumi­tru Ciu­ba­șen­co, /can­di­da­tul mafiotului Usatâi fugit la Moscova/ la scru­ti­nul pre­zi­den­ți­al /circa 6 procente/
  Într-un mesaj pe pagi­na sa de face­bo­ok, Ciu­ba­șen­co l-a învi­nu­it pe lide­rul soci­a­list Dodon
  că a intrat în câr­dă­șie cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Pla­ho­t­niuc
  și că rezul­ta­te­le ale­ge­ri­lor AU FOST FRAUDATE de ulti­mul în favoa­rea lui Dodon.
  „Dacă v-ați înțe­les cu Pla­ho­t­niuc și ați decis să mer­ge­ți cu el până la capăt,
  iar el v-a tră­dat în pri­mul tur, eu ce legă­tu­ră am?”, a decla­rat Ciu­ba­șen­co.
  http://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/turul-ii-ciubasenco-negociaza-cu-dodon-libertatea-lui-usatii
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––—————————–
  DE CE MAIA SANDU NU SESIZEAZĂ PROCURATURA
  ÎN PRIVINȚA FRAUDĂRII ALEGERILOR din 30 Oct. ?

 5. Stim, s-a fraudat, s-a facut agitatie (de catre pd) in favoarea comunistoidului Dodon. Stim ca si acum se face. Ba mai mult, dodonistii umbla cu cumparatul. Sper ca moldovenii, cei care au vomat Dodon, sa se trezeasca la realitate si sa voteze Maia Sandu. da Domne minte moldovenilor!

 6. Indezirabilul Dodon umbla si acum cu prostirea in masa, cu tot soiul de petarde cosmaresti, la fel si activistii, comisarnicii pd-isti. Pentru ca Dododn este dupa chipul si asemanrea Mafie de stat, mereu alimentat de coordonatorul malefic. Speram ca oamenii – o parte din ei – vor intelege care este diferenta dintre dna Maia Sandu si un comunistoid indezirabil cu alura interlopa Dodon.

Lasă un răspuns