Cum statul își sfidează cetățenii: Cazul moldovenilor din Dubai

6

Marian Gorea este unul dintre moldovenii stabiliți în Dubai, Emiratele Arabe Unite. A activat o perioadă în domeniul financiar-bancar și anume în Departamentul de Finanțare a Companiilor, National Bank of Abu Dhabi. În momentul de față a pus pe roate propria afacere în domeniul investițional. Și ca oricare moldovean care se află peste hotarele țării, îi pasă de viitorul țării de unde a plecat, de voie de nevoie. Doar că statului nu îi pasă de cetățenii săi care au plecat peste hotare și care contribuie, direct sau indirect, la prosperarea R. Moldova.

Marian Gorea a vrut să voteze în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, doar că această guvernare nu i-a oferit acest drept constituțional de a vota. Autoritățile i-au privat pe moldovenii din Dubai de dreptul de a vota. Și asta pentru că în Dubai nu a fost deschisă nicio secție de votare, pentru că nu avem misiune diplomatică în Emiratele Arabe Unite. E vorba despre aproape 2000 de conaționali de-ai noștri care nu au votat pe 30 octombrie și nici nu vor putea să își exprime opțiunea de vot pe 13 noiembrie, în turul doi de scutin.

Cea ma apropiată secție de votare este în Qatar, unde în primul tur de scutin au votat circa 30 de persoane. Distanța din Dubai până în Qatar este de 700 de km, iar biletul la avion costă în jur de 170 de dolari dus/întors. Dacă nu ești rezident în Emiratele Arabe Unite, ai nevoie de viză pentru Qatar. Dacă ești manager într-o companie, atunci viza ți se oferă la intrare în țară, dar dacă nu, atunci obținerea unei vize durează 1-2 săptămâni. Mai este o chestiune la mijloc, duminică în EAU este zi de lucru și e nevoie ca angajatorul să îți dea liber.

Comunitatea moldovenilor din Dubai a făcut nenumărate demersuri către CEC pentru a le deschide o secție de votare, dar CEC a motivat că nu există reprezentanță diplomatică în această țară arabă, dar și că turul doi de scrutin se desfășoară în aceleași condiții ca și primul tur. Conaționalii noștri sunt indignați și nedumeriți de faptul că s-a deschis ambasadă în Qatar, unde diaspora este foarte mică. Asta în timp ce toate țările lumii au și doresc să aibă o prezență activă în Dubai, în Emirate. Iată că demnitarii noștri au gândit altfel decât întreaga lume.

Chiar și așa, conaționalii noștri din Dubai s-au mobilizat și au creat un spot video în care îndeamnă alegătorii să iasă la vot pe 13 noiembrie.

 

Cel mai probabil, majoritatea moldovenilor din Dubai nu vor vota pe 13 noiembrie, pentru că statul nu le-a creat niciun fel de condiții. Ei au tot dreptul să ceară anularea alegerilor pentru că votul nu este reprezentantiv, iar pentru mii de alegători dreptul constituțional de a vota nu a fost asigurat.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Sunt sigur ca in lege zice ca cetatenii au dreptul la vot, conform codului electoral. Iar codul electoral cum s-a mai spus inainte lucreaza cu hartie, formulare, sectii de votare. Deci, induceti in eroare, in realitate statul le-a creat conditii sunt sectiile de votare care exista. Daca cineva se duce in desert sau pe luna, nu are decat sa vina pe data X la sectia de votare. Asa e conform legii, si ei sunt blindati. Aceasta e realitatea votata democratic. Sunt sigur ca statul nu zice ca asigura conditii in afara tarii, gen urne mobile, etc. Statul nu trebuie neaparat sa aiba consulate in toate tarile, ci doar unde ii trebuie. Asa ca coborati din lumea ideala, ca nu suntem adolescenti. Din 2009 avem majoritate pro europeana, ce au facut pana acum in aceasta directie?

  Eu sunt de parerea ca votul trebuie sa fie electronic, sa pot vota de oriunde. Ar trebui sa pot vota intro perioada de cateva zile, nu doar o zi de la 8 la 9. Cine promite ca se va ocupa de acest lucru dupa alegeri? Sunt sigur ca toti vor uita de aceasta problema imediat dupa alegeri, si situatia se va repeta.

  Odata votul luat, isi vor reveni la ce stiu ce mai bine, furat.

 2. A fi cetatean inseamna sa cunosti si respecti legile. Inseamna drepturi si obligatii.

  In mod normal nu ar trebui sa poti sa votezi daca nu cunosti legislatia. Ce votezi? Problema este ca politicienii au facut legile asa de prost si asa de incurcate, ca nici ei nu stiu ce mai e pe acolo. De acea e nevoie de un sistem de legi simple, de texte care nu pot fi interpretabile si sunt simplu de inteles si aplicat. Dar lor nu le convine, ca nu mai au marje de manevra.

 3. Rarița dela Chilia Dunării on

  – se poate de votat și cu paşaportul expirat,
  condiţia este ca paşaportul expirat să conţină şi codul numeric personal,
  pe care nu-l conţin paşapoartele eliberate până în anul 2000.
  /o decizie în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală
  la şedinţa de vineri, 14 octombrie 2016 din Chișinău/.

 4. Coana Sofica on

  Și acea primă imagine de pe acest video de mai sus
  cu o duduie stranie „apetisantă” pe jumătate goală galbenă dezbrăcată
  /dar cam urâțică totuși/
  chiar se află în Dubai? unde codul pt. femei este foarte strict ?
  Și oare de ce ați plasat-o la prima vedere ?
  Qui prodest ?

Lasă un răspuns