Cum sovieticii ne-au otrăvit viitorul

8

Am discutat un subiect extrem de trist și de sensibil la emisiunea Alb&Negru cu prima femeie colonel din R. Moldova, Mariana Grama, cea care cunoaște în cele mai mici detalii despre pesticidele rămase din perioada sovietică și consecințele pe care le simțim și le vom resimți încă sute de ani.

Am ajuns la concluzia că sovieticii ne-au făcut un cadou extrem de otrăvit când ne-au transformat într-o grădină înfloritoare pe harta uniunii. Ei au utilizat pesticide, chimicale în exces pentru a avea roade bogate, pentru a îndeplini planuri cincinale și pentru a hrăni întreaga URSS. Aici, pe acest teritoriu al nostru, au făcut tot felul de experimente, cu bună știință au infectat solul într-atât de mult încât astăzi și încă secole vom suporta consecințele dramatice pentru sănătatea noastră.

În primul rând, astăzi putem pune la îndoială aproape tot ce consumăm din R. Moldova: carnea, ouăle, laptele și mai ales peștele. Din cauza pesticidelor care au rămas abandonate fie în depozite, fie neautorizat după destrămarea URSS, astăzi ne îmbolnăvim de hepatite, ciroze, cancer.

Doar din cauza utilizării dustului în gospodării anual avem circa 3000 de copii care se nasc cu deficiențe mintale. 

http://unimedia.info/stiri/video-mariana-grama–despre-utilizarea-dustului-anual-avem-circa-3000-de-cazuri-de-copii-cu-deficiente-mintale-127998.html

Mai mult, utilizarea pesticidelor în agricultură este direct proporțională cu mortalitatea generală și infantilă din țara noastră. Așa au vrut sovieticii, să chimizeze agricultura moldovenească. Și au reușit, au distrus-o și ne-au distrus și nouă sănătatea, pentru generații înainte.

Astăzi, cei care vor să închine acest teritoriu Moscovei, ar fi bine să citească aceste rânduri și să se gândească la ceea ce ne-au făcut sovieticii până acum. Ei ne-au otrăvit, iar țările europene, prin intermediul NATO, ne curăță de otravă.

Am și o adresare către președintele țării Igor Dodon care tot ne spune cât de bine ne va fi alături de Federația Rusă:

-Dle Dodon, invitați-l pe prietenul dvs, dl Putin la Chișinău ca să îl hrănim cu niște carne, lapte, ouă, brânză și ce o mai vrea el, dar toate crescute pe lângă aceste depozite de pesticide. Să demonstrăm toată ospitalitatea noastră pentru cei care ne-au deportat străbunii și ne-au otrăvit viitorul.

Poate să mai aducă și ceva milioane de euro pentru a atenua cumva consecințele dezastruoase pe care le suportăm noi din cauza politicii URSS.

Sau NATO este bun doar când ne oferă bani pentru lichidarea pesticidelor? În rest, e mare bloc militar? Fiți mai onest totuși cu oamenii, măcar cu cei care v-au votat.

În emisiunea de mai jos veți găsi mai multe detalii despre faptele ”eroice” ale sovieticilor care ne-au umplut de pesticide.

P.S. Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Probabil ca ati vazut imaginea virala pe Internet cu Dodon ingenuncheat parca „cerind mila” ca un penibil la monumentul teroristilor de la Bender cu VK. Asta a ales RM asta are. „Unde nu e nici Dzeu nu da” ! Chiar credeti ca RM mai are vreo sansa de a emite pretentii la FR acim sau in viitor decit reintoarcerea la experientele de mai sus ? RM este insasi un experiment al FR. Unul f. rau mai rau chiar ca mai sus cred relativ la impactul total negativ asupra populatiei si asupra regiunii chiar zic eu.

 2. Sofica Rotărița on

  „Mens sana in corpore sano” –” Minte sănătoasă în corp sănătos” (latină).
  —————————————————————————————————
  Formula lui Iuvenal a devenit deviza educației fizice.
  Iuvenal sau Iuvenalis (Decimus Iunius Iuvenalis), poet latin care a trăit în secolele I și II
  după Christos. A scris Satirele (Satires), critică aspră și pitorească a viciilor,
  care se remarcă prin realismul descrierilor, vioiciune, forță retorică, stil satiric de mare efect.
  1.
  Misterioasa apă a Dacilor-Apa Sfântă ! De la cele 7 Izvoare, între lacurile Bolboci și Scropoasa pe Dâmbovița, aproape de zona Cheile Zănoagei, pe Valea superioară a Ialomiței din Bucegi. Simbolul celor 7 izvoare se regăsește pe scuturile de luptă dacice, sculptate pe Columna lui Traian de la Roma și pe replica acesteia de la București. Zalmoxe o băuse înainte de a deveni Zeu. Se spune că e cea mai pură apă din Europa, cu zero la nivel de bacterii.
  Dezvăluirile lui Radu Cinamar și altele.
  2.
  Cele mai bune ape- de Borsec, Borșa, de Govora, de Tușnad, de Covasna,de Slănic, de Călimănești-Căciulata, de Hunedoara,de Amara, de la Stațiunea Zizim-Lacul Sărat, de Olănești, dela Herculane, de la Sărata-Montearu, de la Vâlcele, etc.
  3.
  -„Mied”- un leac și băutură
  miraculoasă dacică din miere fermentată și apă. Priscus (diplomat roman) scria prin sec. V d.Hr: „- De acolo am călătorit pe un drum neted, așezat într-o câmpie a Banatului și am trecut peste mai multe râuri navigabile, dintre cele mai mari, după Istru, era așa-numitul Drecon, apoi Tigas si Tifisas. Pe acestea le-am trecut în bărcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile râurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poartă în căruțe, deoarece locurile sunt mlăștinoase. Prin sate ni se aducea de mâncare, și anume în loc de grâu, mei, iar în loc de vin, MIED, după cum îl numesc localnicii”.

 3. Problema e cunoscuta demult, de cand era inca urss, chiar unul din motive pentru independenta era acesta, poluarea chimica, s-a mai adaugat atuncea si cernobil. Ma mira ca descoperiti abia acum. Care au trait acele timpuri isi vor aminti.

  Solul, apa, oamenii sunt contaminate in moldova. In sate toti tin animale in ograda, si beau apa din fantana din aceasi ograda, uda plantele cu apa din aceasi fantana. Gunoiul sta peste tot, nu se sorteaza si nu se distruge cum trebuie, practic el intra in sol odata cu apa si ajunge in fantana. Canalizare nu exista, vc-ul este tot in ograda … a baut omul o pastila si merge la vc care ajunge in apa! Toti stropesc plantele cu chimicale, dau antibiotice la animale, iar dupa mananca oua, lapte, fructe, legume, apa. Chiar daca unii nu o fac, pentru ei o fac vecinii. Unii beau mai mult alcool in speranta ca e mai sanatos, dar beau alcool foarte ieftin contrafacut, otrava. Nu exista laboratoare in moldova, nu exista trasabilitate ca in USA sau europa, nu exista control veterinar, nu exista control al calitatii. Totul este la negru, necontrolat. Spitalele sunt focare de infectie, deseurile medicale nu se gestioneaza corespunzator.

  De ce credeti ca agricultura e la negru? De ce credeti ca moldova nu reuseste sa exporte productie agricola la nivelul Olandei sau Belgiei? De ce nu isi acopera cotele europene si vor sa exporte in rusia? Fiindca nu trec controalele, ei vor sa exporte la negru fara control in rusia. Nici rusii nu sunt prosti, au venit vad ca si au mai retras certificatul la 5 fabrici. De acea si voteaza cu Dodon si mimeaza lupta cu coruptia, fiindca acei de jos lucreaza la negru, ei se tem ca efectiv vor muri de foame. Lucrand corect vor da faliment. Ei stiu ce au in sol. Ei stiu ca majoritatea sunt bolnavi si mananca otrava, dar se tem ca nu vor mai avea nici aceasta otrava de mancat. De ce credeti ca moldova nu e in stare sa asigure un mar fiecarui elev? Fiindca nu are mere mancabile.

  Ce trebuie facut? Copiat legislatia si sistemul european de trasabilitate si control. Creat laboratoare, multe. Facut analiza solului si a apelor. Facut o harta a bolilor, o statistica corecta a cauzelor deceselor. Informat populatia. Concentrat pe canalizare, aprovizionare cu apa curata, colectat si reciclat deseurile corect. Monitorizat parametrii de poluare. Trebuie oprita producerea alimentelor dupa ureche pe sol, apa contaminata. Trebuie impus control igienic strict in lantul de prelucrare, stocare, vanzare a alimentelor. Sistem de amenzi si pedepse, deocamdata toti arata unul pe altul, dau din umere si dupa se musamalizeaza.

  Ce inseamna asta? Inseamna ca multi nu vor putea cultiva pamantul propriu pana nu il curata (s-ar putea sa fie nevoiti sa astepte vreo 50 de ani). Inseamna ca nu vor putea lucra la negru, vor plati si toate taxele. Inseamna ca vor trebui sa renunte la cresterea dupa ureche a animalelor din curti. Inseamna ca se vor lichida pietele acestea adhoc de pe strazi, si localuri gen piata centrala. Inseamna ca va trebui inchise spitale, firme, date amenzi usturatoare, unii vor sta la puscarie. Inseamna ca multi vor pleca din moldova. Inseamna ca vom recunoaste ca produs in moldova nu e asa de bun cum ni se spunea pana acum. Inseamna ca daca produci ceva oferi si o garantie, daca faci o greseala ramai cu datorii si faci si puscarie. Inseamna ca vom importa mai mult. Dar cu timpul vom fi mai sanatosi, vom avea solul si apa mai curate si vom putea produce calitativ.

  Problema exista si in romania, si acolo s-au folosit chimicale. Iar acei care au incercat sa faca agricultura bio dupa ce au facut analiza a solului si a apei, s-au linistit si au trecut pe agricultura ca de obicei folosind chimicale mai departe.

  Eu, de exemplu ma tem sa mananc orice produs in Moldova sau mai la est.

 4. Apropos, cand ziceti sovieticii, sa ziceti direct moldovenii sovietici. Chimicalele au fost gestionate si folosite de ai nostri, presedinti de colhoz, agronomi, brigaderi, colhoznici. Si au continuat sa o faca si dupa urss, continua si acuma. Ei sunt toti vii azi, multi au probleme de sanatate, dar povestesc cu nostalgie copiilor si nepotilor cat de bine era in urss. Au facuto pentru a atrage atentie conducerii, primi o medalie, un post mai bun, pentru a fi laudat, pentru a arata ca au facut peste plan. Turnau chimicale uneori nu dupa reteta dar mai mult, sa fie … Tot ei au folosit, stocat chimicalele aiurea, sunt sigur ca au incalcat toate instructiunile din documentatie. Tot ei au furat acele recipiente si tin muraturi, branza in ele. Nu au facut martienii, sunt parintii, si rudele noastre.

 5. Pingback: Cum sovieticii ne-au otrăvit viitorul | Andrei Buga

 6. Elena,citesc blogul tau des si te stimez pentru onestitate,dar nu esti si obectiva. M.Tven a spus ca daca nu citesti ziarele nu esti informat,dar daca le citesti esti desinformat.Eu am fost un adversar al sistemului sovetic,nu am fost membru PCUS, dar nu sunt de acord cu toate acuzatiile soveticilor.Am 17 ani in Occident si vad ca voi,aceia ,care vizitati UE 7-10 zile in an in calitate de turisti,nu aveti idee de realitate de aici.Pesticidele s-au foçosit abudent,fara masura si aici.Aici tot sunt multi copii bolnavi si cu dificiette mentale- dupa observatiile mele sunt mai multi decit la noi.Pur si simplu Occidentul a observat daunele aduse de pesticide si au luat unele masuri.Se folosesc si acum,des fara control fiidca multi agricultori n-au cunostintile necesare.Pe peninsula Iberica,unde am trait si lucrat 15 ani, 9 din 10 de virsta mea au numai 4 clase sau si mai putin.N-am timp sa va scriu mai mult,plec cu nepotii.

  • Nu vezi ca bati campii mos Ioane, dezvoltarea artificiala a agriculturii a fost peste tot in lume dar efectiv in RM s-a exagerat a fost un experiment URSS ceea ce intradevar a poluat solul ireversibil as zice. Personal de fiecare data cand vizitez RM pe la rude evit orice produs de la piata mai ales ce-l adus „de pe la tara” cum se zice datorita celor de mai sus bine documentate de Dna Robu si stiute in fapt in occident dar si local dar si a lipsei organismelor de standardizare cum sunt in UE de certificare si acreditare a hranei. Asta-i si motivul rusii interzic agricolele din RM ca stiu ei ce stiu dupa ce au ajuns sa aiba tehnologia certificarilor alimentare recent (ultimii 5 ani)… Acu tocmai au interzis vinul din RM (ieri). Este o situatie de „razboi chimic” sovieticii l-au lasat prin RM, de aceea si NATO este prezent sa ajute in aceasta situatie ca rusii nu au technologia necesara sa incerce sa curate toxicitatea si rusii nu ar face-o oricum pentru RM ca urmasi ai URSS ar admite ca s-a facut asa ceva. (technologia ruseasca este oricum cu 50 ani veche decat a NATO cam la orice capitol). In UE se fac teste calitative si certificari, in RM nu se fac nici in CSI dar in Rusia au inceput de vreo 5 ani de aceea si acest asa zis „embargo” agricol cica este legat de acordul cu UE dar nici o legatura prea mare eu cred in special chestia de mai sus (toxicitatea). Pe masura ce aceste standarde patrund prin Georgia, Ucraina o sa vedeti mai mult si mai mult embargo. A compara ca mos Ion de mai sus Spania cu RM la poluare este complet aiurea si denota „fake news” sau stiri false „a la Sputnik”. Altii au trait 20 de ani prin occident si stiu mai bine cred fiind prin domeniu si inca activi cum s-a detox in timp ceva ce nu a fost in fapt prea poluat ca in RM. RM nu are o economie diversificata din pacate, agricultura si remitentele celor din UE (si ceva din Rusia) acum in prabusire fiind practic 90% din PIB RM. A hrani o populatie din ceea ce se prezinta mai sus in articol ar duce la distrugerea sanatatii cred. RM va trebui sa inceapa sa importe din ce in ce mai multa hrana daca NATO nu va putea detox agricultura curand intox de sovietici in 50 de ani (!). RM ar trebui sa ceara UE si NATO o prezenta mult mai activa sa detox o structura vitala economica a RM (agricultura). Dodon o stii de asa isprava a bolsevicilor ?! Moldova are viitor ! (mare grija ce mancam totusi de la bolsevici sursa de inspiratie (!) a ortacilor prezidentului). Este destul de ciudat mos Ioane ca cereti unui jurnalist sa nu-si faca treaba si sa expuna un pericol ca mai sus de aceea cred ca nu traiesti prin occident deloc ca n-ai gandi asa de loc. Dasvidaniya !

 7. Nu vă mai lamentaţi. Aveţi cumva impresia că acel „Codex Alimentarius” după care ne otrăvim zilnic ar fi OK?
  „Codex Alimentarius a aparut inca din anul 1963, acesta fiind opera Organizatiei Natiunilor Unite. ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international. Initial, Codex-ul s-a dorit a fi o protejare a consumatorilor din toata lumea fata de chimicale si pesticide. In cele din urma, el a hotarat folosirea chimicalelor si a produselor modificate genetic aproape fara nici o limita.”

  Industria farmaceutica sustine Codex Alimentarius ! De ce anume, cred că e limpede şi pentru cei cu doi neuroni şi o sinapsă.

Lasă un răspuns