Pomenile de Paște de la partide, un fel de experiment Pavlov

5

Potrivit dexonline.ro, CORÚPȚIE este:
1. Abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie
2. Desfrânare, depravare

În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, partidele politice au început să colinde satele pustii ale Moldovei cu pomeni pentru cei care o duc mai greu, pentru cei cărora guvernările le promit de fiecare dată o viață mai bună. Întrebarea este: o viață mai bună pentru cine?

sirbu pomene

Oamenii noștri așteaptă să fie corupți, să li se dea pomeni, să fie ajutați, indiferent de unde vin aceste ajutoare. Câți dintre aceștia au avut puterea să refuze asemenea ajutoare?

Mi se pare totuși atât de necreștinește acest comportament. Și mă refer aici la majoritatea partidelor politice, care au umblat de-a lungul anilor cu tot felul de pachete-pomeni pentru a-i corupe pe alegători.

pomeni4

Eu aș compara acest fenomen cu experimentul lui Pavlov asupra câinelui său. Să ne amintim despre ce este vorba. În experimentul lui Pavlov, hrana adusă unui câine a fost asociată unui sunet. În urma asocierii repetate, hrană și sunet, sunetul va provoca aceeași reacție ca și hrana, și anume salivarea. Reacția nouă obținută la apariția sunetului a fost numită reacție condiționată.

Vă las pe voi să faceți asocierile, ceea ce pot să spun este că unii cetățeni ai R. Moldova (ca să nu generalizăm) au o reacție condiționată față de partidele politice. Amintesc aici cum se comportă alegătorii după ce primesc cadourilor electorale.

Un raport Promo-Lex arată că la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, cel puțin 9 concurenți electorali au oferit pomeni electorale oamenilor cu drept de vot.

https://promolex.md/index.php?module=news&item=1761

Consider că așa se naște corupția, așa oamenii își pierd libertatea și devin dependenți.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Cum se spune corect ,,Paste”, sau ,,Pasti”?
  S-a clarificat denumirea biblica de SFINTELE PASTI, si nu Paste, dar ar trebui ca preotii sa explice enoriasilor la Sfanta Liturghie in timpul predicii acest lucru, pentru ca de multe ori se face un fel de gluma la adresa altora spunand „paste fericit” referindu-se la pascut, din pacate asta-i adevarul si cine poate sa explice mai bine decat ei !
  „Paste Fericit” chiar ca suna anapoda
  ,,Paste” e un cuvant la singular, iar cuvantul biblic este totdeauna la plural, adica Pasti (pe romaneste)
  De aceea trebuie sa spunem Pasti si nu Paste; fiindca asa se spune in Sf.Scriptura. Nu a spus nimeni ca nu trebuie sa spunem: Ssarbatori Fericite”.
  „Paste Fericit” chiar ca suna anapoda!

 2. Salve Elena!

  În acest articol era bine să aduci imagini cu membrii partidelor lui Dodon sau Voronin care donau sacoșe cu bunuri alimentare de consum în timpul campaniei electorale prin satele Molovei Estice jefuite/ruinate de șefii comuniști de colhoz,îndoctrinați de școala sovietică de partid,cu ateism științific,românofobie/creștinofobie!

  Orice donație/pomană acordată cu laudă deșartă este greu acceptată înaintea lui Dumnezeu,precum darurile lăudăroșilor farisei la săraci,însă bătrâna văduvă care dona ultimii doi bănuți câștigați greu, onest și donați discret în Casa Domnului au fost cu drag primiți înaintea Cerului,eveniment amintit de Hristos în Biblie!

  Îmi amintesc și acum de campania electorală agresivă a comuniștilor lui Dodon,Voronin din primăvara anului 2009 sau din vara anului 2011 cu votarea stabilității și a Soluției zgomotoase insuportabile la multe articole comerciale,bunuri alimentare,crezând că majoritatea tinerilor/cetățenilor sunt roboți/pioni electorali!

  Iar în legătură cu fenomenul corupției,acesta e voluntar menținut de autoritățile comuniste,precum sărăcia artificială,pentru că astfel ei pot controla majoritatea cetățenilor rămași în țară și speriați de Unire,Unionism,Nato etc.de posturile radio-tv din Rusia care au invadat spațiul mediatic de mulți ani în Moldova Estică!

  Dacă în perioada de creștere economică în țările Europei după 2010 autoritățile nu au mărit/dublat salariile funcționarilor,profesorilor,muncitorilor din industria ușoară,însă în perioada aceasta de criză economică majoră în majoritatea țărilor lumii,cauzată de dificultățile/datoria Chinei,scăderii prețului barilului de petrol,creșterii șomajului în statele vestice ale UE ,conflictelor din Orientul Mijlociu,Ucraina etc.e mult mai greu să lupți cu fenomenul corupției,când e la mijloc o chestiune de supraviețuire a cetățenilor salariați în Moldova Estică,precum în Haiti,Mali,Niger,Sudan,Bangladesh!
  Dar nu vreau să repet gândurile din comentariile anterioare.
  Aș spune multe la acest subiect,dar mă opresc aici.Un vechi proverb spune,vorba multă -sărăcia omului!

 3. Lațcu Unionistu din Chilia on

  ALERTĂ MAXIMĂ !
  ————————————-
  Diversiune teroristă oligarhică mafiotică
  anti-românească și anti-unionistă
  ———————————————————————–
  Ziarul Literatura și Arta din Chișinău din 28 Aprilie 2016 publică pe 2 pagini
  toată informația despre Ședința Sfatului Țării-2 din 23 aprilie 2016-
  Lista membrilor, Lista Departamentelor de lucru,
  Rezoluția referitoare la Re-Unirea cu România, alte informații unioniste.
  Ei bine, pe Internet aceste 2 pagini – 2 și 3 nu se pot citi liber,
  sunt glazurate pentru ochi noștri, ca să nu le putem citi.
  Celelalte pagine se pot citi liber.
  Cine-i Comandantul Plahiș MariLup Dodonist Usatist Voronist din SIS-temul KGB ocupant terorist?
  https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBNDNJMDVqMkZPUjQ/view?pref=2&pli=1

Lasă un răspuns