Cum primăria jupoaie ONG-urile

5

La sfârșitul anului 2014, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o hotărâre neinspirată care pune în condiții inegale Organizațiile Non-guvernamentale care au luat în chirie spații de la Primăria Chișinău. Mai exact, vorbim despre spațiile din clădirea de pe str. București 68.

Astfel, consilierii municipali au aprobat majorarea chiriei pentru spațiul pe care îl are în gestiune Primăria capitalei, atât agenților economici cât și ONG-urilor. Cuantumul a crescut de 4 ori. CMC a plasat organizațiile non-guvernamentale alături de agenții economici, chiar dacă ONG-urile, prin statutul lor sunt non-profit.

Surse din cadrul unei organizații care stă în chirie de ani buni în clădirea de pe str. București 68, susțin că până la majorare plăteau 12 mii de lei pe an, acum factura a crescut la 50 de mii de lei. În această situație sunt mai multe Asociații care închiriază spații pe str. București 68.

Mai curios este că decizia CMC pare să nu fie valabilă pentru toți. Astfel, artiștii stau gratis în această clădire. Stau gratis și cântă, atunci când e nevoie, la evenimentele organizate de Primăria Chișinăului. Statut aparte au fratii Advahov, Alex Calancea, Cristi Aldea Teodorovici, adică sunt privelegiați de primărie. Lista este completată și de alți artiști.

Deși, anumiți consilieri municipali le-au promis Asociațiilor Obștești că vor face modificările de rigoare, așa încât ONG-urile să nu fie afectate de noile tarife, până acum nu s-a întâmplat nimic. Acum proiectul este la conslierul municipal liberal Iurie Topală, însă demersuri au fost făcute către mai mulți consilieri municipali.

ONG-ul despre care vorbeam mai sus are acumulat pentru chirie, datorii de aproape 40 mii lei. Dacă tarifele la chirie nu vor fi micșorate până la sfârșitul anului, atunci Asociația va pleca din clădirea de pe str. București 68. Unele organizații deja demult au făcut acest lucru.

În concluzie, nu pot să spun decât că așa arată țara, așa arată capitala care are grijă de cetățenii săi, care susține și protejează drepturile organizațiilor non-profit.

Am scris despre această problemă în speranța că cei vizați să se autosesizeze și să fie operate modificările de rigoare, dacă le pasă de cei care mai încearcă să facă inițiative bune în țara asta.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Organizatia non-profit nu inseamna ca nu poate avea rulaj, salarii, cheltuieli. Unele firme comerciale nu au profit mai ales la inceput, sau cand timpurile sunt grele, au chiar cheltuieli, mai dau si faliment. Exact asa mi-a explicat un prieten care a facut un ONG, si radea de mine ca trebuie sa fac profit, pe cand el se plimba cu masina de la ONG si are si salariu cheltuieli si nu il freaca fiscul asa de tare. Mai atrage si fonduri de la fraieri. Multe ONG-uri sunt pravalii private de fapt, e o modalitate sa nu platesti impozite. Uite fondul Clinton e ONG, vine nenea Bil si citeste o lectie, si acolo vin cateva sute de mii $, el are cheltuieli diferite, s-au adunat 2 miliarde, nu mai stie pe ce sa le cheltuie.

  Daca suntem asa de corecti, ce are primaria cu ONG sau alte tipuri de artisti, si inchiriere de spatii? E agentie imobiliara primaria? Dupa parerea mea, chiar daca o face primaria, sa zicem ca are niste spatii in plus, sa le inchirieze la pretul pietii, sa nu faca nici o discriminare. ONG sau artist sau papa de la roma, toti drepturi egale, nu asta ne dorim?

  Primaria trebuie sa se ocupe de oras! Nu are treaba cu brazi, concerte, artisti, ong-uri si alte minuni. Mai bine ar antrena pompieri si le-ar cumpara echipament, mor ca mustele la un incendiu.

  Sunteti profund de stanga! Gandire tipic comunist socialista.

 2. Primaria jupoae si cei care au construit case proprii prin faptul ca ea credite pentru izolarea blocurilor cu apartamente privatizate pe degeaba da sa intoarca credite trebue toti,inclusiv cei care izoleaza din bani proprii, fara sa primeasca macar un leu pentru asta.

  • Blocurile astea ar trebuie sa fie private, proprietarul e asociatia de locatari. Cand cumperi un apartament iti cumperi de fapt cota parte din acel bloc. Cota inseamna si obligatii, iti platesti intretinerea, ai grija blocul sa fie in stare buna, conform normelor, ai grija cine administreaza asociatia, etc. Proprietarii acestui bloc trebuie sa puna mana la mana si sa-si izoleze blocul, e in interesul lor in primul rand. Daca nu inteleg, primaria sa le puna amenzi pana isi pierd apartamentele acei care nu au inteles.

   Primaria ar trebui in schimb sa vina cu reguli stricte de constructii, si sa urmareasca indeplinirea lor. Primaria nu are ce cauta la subventii sau initiative de acest gen. Ea trebuie sa le arda o amenda asa de mare incat ei sa-si izoleze casa si sa aiba grija ca fatada si tot ce e in jur sa fie ideal de frumos si curat. Primaria trebuie sa organizeze infrastructura si regulile, iar politia si justitia sa dea in cap celor care nu le respecta. Primaria nu e biserica, nu e casa de cultura sau de caritate.

   Daca cineva e sarac si nu are cu ce plati, foarte simplu. Amenda, nu plateste, i se pune sechestru pe bunuri, se vinde la licitatie apartamentul pentru a recupera amenda. Are copii care o sa moara de foame? Foarte frumos, daca are copii ii vor fi luati pentru ca nu ii intretine asa cum trebuie. Bea, face scandal? Cateva amenzi, copii luati, trimis la puscarie sau dezintoxicare. Voi cum credeti ca functioneaza in tarile din vest? V-ati deprins ca toti va sunt datori. Incearca sa faci galagie in vest, sau sa te comporti in felul acesta 🙂

   Faceti ordine si lumea o sa inceapa sa se intoarca, acuma din motivele acestea multi pleaca.

Lasă un răspuns