Cum arată parcul ”Valea Morilor” după furia ninsorii

3

Vestea bună este că parcul ”Valea Morilor” a ”supraviețuit” ninsorii abundente și devastatoare din noaptea de joi spre vinerea trecută, care s-a abătut ca un dezastru peste R. Moldova și, în special, peste Chișinău.

A fost un soare darnic azi, care i-a încălzit pe muncitorii veniți să curețe parcul. De ajutor au fost și carabinierii. I-am surprins lucrând până seara târziu. Bravo lor că au venit să dea o mână de ajutor atunci când natura mai mult decât omul are nevoie de asta.

În rest, este destul de greu și dureros să te uiți în jur la copacii zdrobiți, fără crengi, fără coroane, fără vărfuri, distruși de furia intemperiilor. Zeci de copaci căzuți din rădăcină sub presiunea zăpezii puternice.

Este și cazul acestui copac care pur și simplu a îngenunchiat în apă, rupt din rădăcină și distrus de furia zăpezilor.

Probabil, acest copac va mai sta așa o vreme, până vor ajunge la el și cei de la Spațiile Verzi. Pentru bicicliști sau cei care aleargă în zonă este un impediment, pentru unii o durere, iar pentru alții un peisaj de admirat.

Dar cel mai periculos este faptul că peste tot sunt cabluri, fire, crengi care atârnă și care pot în orice moment să cadă. Deja o persoană a decedat pentru că a fost electrocutată de un fir spânzurat aiurea.

Câte cazuri dramatice ar mai trebui să se întâmple pentru ca cineva, măcar cineva să iasă în fața oamenilor, să își ceară scuze pentru că nu face față situației și să plece din funcție, să își prezinte demisia de onoare. Măcar cineva? Există un asemnenea om pentru care onoarea este mai importantă decât fotoliul pe care stai și care la un moment dat tot va cădea, dar atunci durerea provocată de cădere ar putea să fie dură de tot?!

Dacă există, vreau să îl văd. Dar dacă nu îl văd, înseamnă că nu există.

Dacă nu ești în stare să gestionezi lucrurile, pleacă și lasă pe alții mai buni decât tine să facă asta.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. 1 din Romania on

  Autoritatile inca nu gestioneaza situatia. De fapt, autoritatile nu exista. Unde sunt gospodarii acestei tari, acei lideri care au solutii si rezolva rapid problemele? Daca dupa o furtuna de zapada apare un blocaj de acest fel, Doamne fereste de mai rau! Dupa obiceiuri sovietice, se asteapta ca voluntarii sa rezolve problemele, iar autoritatile sa se ascunda sau sa dea din umeri. Acesta este „respectul” aratat cetateanului. In cateva imagini pe Youtube (Oleg Brega), elevi ai unor scoli din Chisinau isi riscau viata incercand sa adune crengile cazute. Pe langa crengile cazute erau trunchiuri de copaci gata sa cada. Profesorii erau cu elevii, dar nu sesizau pericolul. Astfel de probleme se rezolva cu profesionisti si cu mijloacele adecvate, nu cu copii. Cablurile electrice sunt in grija si raspunderea furnizorului de energie electrica, cetatenii nu au competenta necesara sa repare sau sa mute cabluri. Un furnizor serios de energie ar fi lucrat 24ore/24 pentru remedierea situatiei cablurilor electrice cazute/rupte, la nevoie ar fi angajat colaboratori, pana la inlaturarea tuturor pericolelor. Dar cui ii pasa de cetatean?

  • In primul rand cetateanului nu ii pasa de sine insusi. Viata nu costa nimic, a murit au facut praznicul si gata. In vest exista legi si asigurari de viata, care schimba destul de mult sistemul.

   In vestul europei toate scolile au asigurare de accident pentru copii. Daca copilul pateste ceva cat e la scoala ingrijirile medicale se vor face din asigurarea scolii. De exemplu isi sclinteste un picior la educatia fizica, sau se bate, sau ii cade un copac in cap. Asiguratorul inpune multe conditii de functionare si pedepseste fiecare accident prin cresterea pretului asigurarii. De acea un director de scoala va plati pe cineva sa faca curat sau va avea un contract cu o firma de curatenie care va intretine totul. In caz ca exista pericol, se declara vacanta scolara pana la remediere. Fiindca despagubirile platite in caz de accident sunt mult mai mari.

   In privinta companiilor si cablurilor. In cazul nefunctionarii furnizorii duc pierderi uriase. De acea in interesul lor este sa remedieze problemele cat mai rapid. Aceasi frica de pierderi ii face sa nu aiba cabluri pe stalpi in orase, nici nu prea stiu unde mai sunt cabluri aeriene prin europa, aproape peste tot sunt in pamant. Mai ales in preajma scolilor, gradinitelor, caselor trebuie sa fie in pamant. Nici nu mai spun cat ar plati un furnizor despagubiri pentru faptul ca s-a electrocutat cineva.

   Ce inseamna asigurare de viata. Nu e asigurare de viata ca in urss unde puteai sa nu primesti nimic. Majoritatea au diverse credite, asigurate, asta inseamna ca o viata de om poate costa cam cate credite are. In medie e cam 200-300 mii euro.

   Cu vorbe, poezii, gesturi simbolice si laude, nu se va face nimic. E lucru greu de durata pentru a construi si regla un sistem. Cea mai simpla cale e implementarea acordului de asociere europeana. Trebuie cooperat cu alte tari, avut sistem de prevenire, avut echipamente, oameni pregatiti si antrenati, avut acces la fonduri. Urmarind online sedintele cmc si ale guvernului, suntem foarte departe.

   Un bun articol aici: http://www.contributors.ro/global-europa/dezastrele-naturale-din-moldova-și-oportunitațile-relației-cu-ue/

 2. 1 din Romania on

  …Completare la comment-ul meu anterior:
  Inca nu e tarziu ca „autoritatile” de la Chisinau sa apeleze la colegii lor de la Bucuresti. Zilnic, în România, se defrişează 41 de hectare de pădure, dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale, arată datele Romsilva. Daca interventia se face la presedintele Iohanis, vine si firma lui preferata Schweighofer Industrie. Sa vedeti cum dispar toti copacii, tot, sa vedeti ce „curatenie” fac astia in cateva zile…

Lasă un răspuns