Cum am învățat limba română

16

În 1987 am mers pentru prima dată la școală, la vârsta de 6 ani. Clasa întâi am început-o studiind alfabetul chirilic. Primele litere le-am scris într-un alfabet străin de patrie și neam.

Îmi amintesc și acum cu câtă bucurie am descoperit limba română, alfabetul latin în 1989, în renumitul ziar de pe atunci „Literatura și arta”, care în momentele de glorie a atins recordul de 250 000 de exemplare. A fost cel mai frumos lucru și cea mai bună idee atunci să se publice în fiecare număr de ziar pagini de abecedar. (Merită aici să amintim numele scriitorului și deputatului din Primul Parlament, Nicolae Dabija, care a avut un rol esențial în promovarea și realizarea acestei revoluții) Așa am învățat să scriu și să citesc în grafia latină. Îmi amintesc și acum cum am decupat din edițiile ziarului „Literatura și arta” fiecare pagină de abecedar, învățam pe de rost poeziile asociate literelor. Au fost momente pe care îmi este dragă și acum să mi le amintesc.

Așa, la vârsta de 9 ani, am învățat să prețuiesc limba neamului meu, așa am perceput eu independența.

Din păcate, astăzi am ajuns să facem nenumărate filosofii cu privire la denumirea limbii vorbite în R. MOldova. Așa-zisul curent al moldovenismului care a botezat limba română în limba moldovenească, a făcut să apară la un moment dat și un dicționar român-moldovenesc. Aceste acțiuni nu au făcut decât să ne dezbine și mai mult, să inducă în mintea conaționalilor noștri că într-adevăr ar exista două limbi și că moldoveneasca ar fi diferită de română, ceea ce este o adevărată insultă în adresa istoriei și a strămoșilor noștri.

Astăzi, limba română nu este încă la ea acasă în R. MOldova, nu este la ea acasă în Constituția R. Moldova. Persoanele de vârsta a treia încă mai scriu în grafie chirilică, iar o sumedenie de rusisme au invadat vocabularul nostru. Astăzi încă mai cachiem din rusă sintagme, propozitii, fraze, texte. Mulți continuă să gândească în rusă și apoi să facă traducerea în română.

Norocul și speranța este în tânăra generație care vorbește din ce în ce mai corect și mai frumos limba română. Vorbesc despre copii care au rămas în R. Moldova, pentru că în multe familii plecate peste hotare nu se vorbește decât sporadic limba română.

Ce poate fi însă mai frumos decât să poți vorbi acasă limba neamului tău!

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

16 comentarii

 1. In moldova trebuie lucrat mult la terminologie. Nu poeziile sunt problema, ci cum se numesc piesele de la masina, termeni de constructii, termeni de medicina, financiari, agricultura, computere, transport, etc. Atractivitatea limbii astazi se face prin muzica, film, ce asculta si citeste lumea.

  • Dar gagauzi, rusii, si alte minoritati NU vor sa invete singuri sau la cursuri LIMBA ROMANA. Dar nu va dura multi ani acest lucru. Ucraina va fii obligata sa LIPEASCA/UNEASCA ODESSA de TRANSNISTRIA prin distrugerea portului si aeroportului din Odessa (tactica militara). Dupa acest lucru ceea ce este forta armata ruseasca va fii la Ucraina, PARTIDELE PRO RUSIA NU vor mai castiga peste 40% intre Nistru si Prut, si UNIREA cu ROMANIA va fii mai usoara.

 2. Limba noastră de conversație, în îmbrăcămintea alfabetului latin, am învățat-o în familie, până la clasa I, anul 1961, de la tatăl meu (absolvise 4 clase primare în anii 1925-1930). În școală învăța-m aceiaș limbă, numai că alfabet chirilic. Cântecele populare, remanțele, scenele de teatru, noutățile în limba română le audiam numai seara târziu prin intermediul posturilor de radio: Iași, București și Europa Liberă. Se deosebeau de limba vorbită de noi Basarabenii sau în Bucovina numai după dialecte. La școală a-m învățat-o în alfabet chirilic, deoarece era mai ușor de utilizat la studii, în serviciu, etc., unde persista limba rusă. Era foarte dureros, când vede-ai nopțile în sălile de subsol, la cămine, cum studenții din grupele cu predare în limba natală traduceau opere de Marx, Enghels sau Lenin din rusă în moldovenească.
  În prezent limba a revenit la veșmântul ei latin, dar nimeni din istorici nu povestește cum se vorbea, se scria în anii de după Marea Unire și până, poate în franceză? Mulți din persoanele de vârsta a treia cunosc aceste lucruri, dar nimeni nu încearcă să se expună în transport, în parcuri, pe străzi, cu o care-va observație în adresa tineretului ce vorbește atât de frumos, utilizând un mat rusesc cu nouă etaje. Ba se mai referă și la dialecte românești la această temă.
  M-ă scuza-ți de erori și de concluzii, dar mai bine n-am arăta cu degetul, în loc să ne perfectăm graiul, indiferent că s-a născut în RSSM – o republică din cadrul URSS. În prezent ce e mai presus „independența” sau „limba română”. Ce ne așteaptă în viitorul apropiat: precis că nu limba germană!

 3. Ei, DA! De trei ori DA! domnisoara ROBU ! Ai scris adevarat si frumos. Ceea ce e adevarat e si frumos ! Sunt profesor de limba si literatura romana si as putea vorbi despre ea ore in sir ! Am avut elevi proveniti din Basarabia si sunt de-adreptul fericit ca le-am inoculat o dragoste mare pentru limba PATRIEI NOASTRE !
  Intre altele, marturisesc ca am invatat alfabetul chirilic si eu datorita revistei LITERATURA si ARTA de pe vremea aceea !Tocmai din dorinta de a stii ce se intampla cu limba romana in… RSS MOLDOVENEASCA -”patria” lui EUGEN COSERIU. Am fost abonatul acestei reviste inca din 1972 . (Doamne , ce tanar eram atunci!). Sa ajung sa ascult insulte , (da, da asta e) la adresa limbii mele, n-as fi crezut in viata vietilor mele ca ar fi posibil. Si uite ca s-a intamplat !
  Mult noroc !

 4. Marghita din Dobrica on

  Cele Mai Frumoase Texte Unioniste – (2)
  ———————————————————————-
  Visez s-ajung în România !

  de Nicoleta Rotaru,
  elevă în clasa XII-ea la liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău
  Premiul 1 la Festivalul de Poezie Patriotică, ediția a 7-ea, 2014

  1.
  Eu nu am fost nicicând în România
  Şi mâna nu am dat cu fraţi de peste Prut.
  Nu am jucat cu ei “Hora Unirii”,
  Dar mult aş vrea pământu-i să-l sărut.
  2.
  Nu am cântat “Deşteaptă-te Române”
  Lângă un suflet ce simte acelaşi dor.
  Însă am iubit, slăvit, purtat în suflet
  Acelaşi imn, acelaşi plai, acelaşi viitor.
  3.
  Eu încă nu am fost în România,
  Însă pe Decebal şi Burebista
  Îi ştiu din Daciada lui Silvestru şi Dabija,
  Din draga “LA” citind revista.
  4.
  Ştiu! Mulţi visează să colinde lumea
  Să cucerească culmi, să urce munţi.
  Eu astăzi am nevoie de străbuna
  Ţara de la care fost-am smulşi.
  5.
  Nu mi-am văzut Pământul, mamă,
  Pe care în inimă îl port pe veci,
  Dar recunsoc că scumpă-mi este ţara
  Unde am crescut şi am urcat poteci.
  6.
  Îmi place peste râu să îi admir glia
  Să stau pe mal şi să privesc tăcând.
  Nu îmi doresc mai mult decât crescând,
  S-ajung nu doar cu sufletul în România.
  ––––––––––––––––––––––––––—————

 5. Se vede ca ati suferit in anii cei mai frumosi din copilarie! Aveti dreptate sa scrieti cu naduf si cu patima.Nu ati avut o copilarie de invidiat
  Descopar in dumeavoastra un om demn, o luptatoare neobosita pentru a face bine neamului nostru. Cu trecerea timpului simt ca veti intra in panoplia marilor romani basarabeni,: Nicolaie Dabija, Grigore Vieru, Dumitru Matkovski, Leonida Lari, Valeriu Matei, Ion Hadirca, etc
  Ar fi frumos ca numele dvoastra, Elena Robu, sa fie purtat din gura in gura de viitoarele generatii. Sau ati putea ajunge un viitor consilier de renume la presidentia Romaniei
  Pentru merite deosebite in mentinerea cauzei romanismului va ofer virtual un buchet de flori .
  Să fim mândri de dumneavoastra, Elena Robu si de înaintașii noștri, să le cinstim cugetul și fapta, să le ducem idealurile spre împlinire!

  Cum au reusit rusii si popurul rus din Moldova sa anihileze, sa pedepseasca tot ce este romanesc ? De ce nu s-a intimplat, acest lucru,. la unguri, estonieni, etc ?
  Problema cea mai dureroasa si de neinteles este ca si in ziua de azi, victima tine cu agresorul.!?

 6. Dacă s-au important cuvinte și expresii din rusă, asta nu-i în sine un lucru rău. În Maramureș, la tren și farmacie li se zice „țug” și „potică” și nimeni n-a sărit în sus că se germanizează limba română. Pur și simplu, e o notă regională, dată de influențele externe. Bineînțeles, toate cu o limită, că una e a se folosi anumite cuvinte sau calchieri din rusă sau chiar și cuvinte românești dar care au căpătat alt sens în Basarabia (de exemplu „rutieră” pentru microbuz, care e și mai ușor de pronunțat) și alta e să se amestece româna cu rusa de nu mai înțelege ceva decât cel care știe amândouă limbile.

  • Ei au fost şcolarizaţi complet în URSS, deci au ajuns la un nivel de bilingvism(cam ce se întâmplă în România cu engleza, doar că natural), iar când ajungi la un nivel de bilingvism, limba caducă pierde teren foarte rapid, chiar o poţi pierde în 100 de ani. Deci au trecut printr-un proces asemănător romanizării; de la un nivel foarte jos, ţinuţi acolo de Imperiul Rus, au trecut la o viaţă mult mai complexă şi acerbă printr-o şcolarizare agresivă într-o limbă străină, care era utilă. În Maramureş şi Basarabia pre 1940 nu a fost cazul. Maramureşul a fost şi un centru al renaşterii naţionale, Basarabia nu a avut condiţiile necesare.
   Deci nu-i ceva ideal, dar este perfect natural, chiar este o minune că nu-i mai rău. Lucrurile negative au început după 94, dar şi aici a fost ceva natural, dar până atunci jos pălăria pentru moldovenii din Basarabia.
   A, Biserica Greco-Catolică a fost şi este de necomparat cu Biserica Ortodoxă. Practic din nimic ne-am trezit cu o naţiune, au fost absolut geniali latiniştii,bine, au făcut greşeli care ne costă şi azi, ţinerea cu dinţii de continuitate care ne-a fanatizat un pic şi a creat modelul pentru dacism, dar baza a fost atât de bine construită, standardele atât de înalte(raportarea la Imperiu Roman) că au împins un popor medieval spre o naţiune modernă, care cu nişte lideri la fel de geniali la momentul oportun putea da un imperiu.
   Deci hai să admitem că Moldova s-a descurcat foarte bine, mai trebuie să transforme moldovenismul sovietic în românism, iar cu unele măsuri se poate ajunge uşor la normalitate.
   Filme dublate şi subtitrate în română! O trecere la engleza cu subtitrare în română doar ar înlocui adversarul şi ar păstra moldovenismul sovietic. Bine, ar avea şi un efect pozitiv engleza cu subtitrare.

 7. Este indamisibil dupa 25 de ani sa mergi la un cinema si filmul inca sa fie tradus in rusa si nimeni sa nu faca nimic. Cam asta este situatia cu Lb. romana prin RM din pacate. Nu cod-audio video (+70% este inca rusa in spatiul media) , rusa peste tot intre si intra etnii sau majoritari (maldavani), persoane destul de multe care nu stiu sau nu vor sa comunice in romana. Lb moldoveneasca este in general denumita in rural si suburban si nu romana. In 25 de ani s-au spalat aproape 20 mild.$ in RM iar oficial s-au furat aproape 1 mild.$. din visteria RM. RM este fara finantare externa (cu exceptia RO) datorita riscului de tara care tocmai crescut din nou dupa declaratiile SUA. Cam astea sunt performante culturale prin RM, cele economice sunt inca mult mai rele (!). In Chisinau sunt masini mai scumpe ca in Bucuresti sau Budapesta din pacate pe la bugetari (!). Daca mergi pe strada cred 3 din 5 persoane raspund direct daca nu cumva indirect ca urasc romanii si Romania in acelasi tijmp RM se scufunda (cam toate capitolele), este transata de marile puteri in felii mai mici si populatia pleaca care incotro si sa nu uitam #2 la consumul de alcool (banuiesc consum „ca sa mai uite lumea de necazuri”). Educatie, cultura, etc. „moldoveni, moldovenism” cam asta este rezultatul…tot inainte ca (sau cu) rusii !!!…

 8. Un articol frumos, dar tot răul are şi o parte pozitivă. Aveţi multe gunoaie, dar şi diamante de negăsit în România. Am dat peste un vlog-er din RM din greşeală, eu nu-s pasionat de fenomen, şi ce am remarcat este simplitatea, normalitatea. Deci nu am întâlnit nici mândria nefondată ardeleană, nici obrăznicia oltenească, nici aroganţa muntenească, nici superficialitatea din Moldova românească. Deci a fost ca o gură de oxigen. Fără boss, fără toate cuvintele alea grosolane.
  Îl cheamă Ilie pe cetăţean.
  M-a faşcinat că încă folosiţi ştergar pentru prosop, am rămas blocat, încă folosiţi cuvinte româneşti la bază, pe care noi le pierdem constant. Pentru câteva clipe mi-am dorit să mă mut în Moldova şi posibil că o să o fac după o anumită vârstă.
  Nu m-au deranjat cuvintele ruseşti, probabil fiindcă nu le înţeleg şi voi aveţi o scuză bună pentru ele, am văzut şi un multiculturalism pozitiv pe alocuri. Deci Moldovenismul are şi un plus, pe lângă multele chestii negative, a îngheţat societatea, limba, puteţi să o luaţi de la zero, să ne bateţi rău în materie de românism cu o politică corectă, să aduceţi o gură de oxigen după unire.
  Desigur, realitatea este că nu prea vă permiteţi să inovaţi în faliment şi cu Rusia pe Nistru, asta s-a spus şi despre Transilvania, dar nu a fost să fie, însă aveţi şi voi partea voastră frumoasă, în câteva cazuri sunteţi mai români decât noi!
  Felicitări pentru articol.

  • IVGΛ, tu bati campii, dar fara gratie, mandrie si orgoliu prostesc ca la basarabeni, n-ai sa intalnesti in nicio regiune din Romania. Cat despre „youtubistul” Ilie, nu stie lb rusa c-ar „gavarii”, iar lb romana o vorbeste stalcit, cu un vocabular limitat, ca un copil de 3 ani din Romania. Ingrijorator e faptul ca si-a atras printre „fani”, copii cu varste intre 7- 13 ani si din Romania, incantati sa-i vada provocarile prostesti, periculoase, pe care le executa, fara sa se gandeasca” Sau ti se pare normal ce face acest Ilie ? Mananca cacat de mata, mancare pentru caini si pisici, bea bulion cu mustar si sampon, sare din belsug, otet si coca cola, sau lamai cu tot cu coaja, se spala cu detergent pe dintii si nu mai stiu cate chestii retardate? Ai gasit exemplu demn de urmat si de admirat!!! Elevii din RM care pleaca la studii in Romania, vorbesc o romana groaznica auzului, agramati si cu un accent rusesc oribil, iar intre ei „gavaresc pa russki”, ca sa fie tacamul complet. Dupa 25 de ani de independenta sa nu-ti cunosti limba e dureros, iar faptul ca aici inca se foloseste limba ocupantului, iar mass media boraste ruseste, denota prostie, lipsa de demnitate! Doar 5% din populatia RM sunt etnici rusi, care, din pacate, inca detin suprematia in fosta colonie ruseasca. 70 de ani de rusificare ordinara, cred ca nici in 100 de ani nu se vor sterge (25 deja au trecut), iar moldoveanului sa-i vina mintea la cap. Crezi ca ungurii n-au facut genocid in randul bastinasilor din Transilvania, la fel ca rusii in RMoldova?Ungurii nu au putut maghiariza transilvaneanul roman , chiar daca le-au maghiarizat numele, spiritul romanesc n-a fost infrant, spre deosebirea basarabenilor care-au fost rusificati pana-n maduva oaselor, nici Stalin nu cred ca se astepta la asa performanta. Oare cand moldovenii se vor trezi la crunta realitate si nu se vor mai lasa calcati in picioare, unde le e demnitatea (falsa cu care se mandresc), cand isi vor asuma responsabilitatea faptelor sale si n-or sa mai dea vina pe altii pentru situatia in care sunt la ora actuala ? Sa priveasca peste gard la Tarile Baltice, poate invata ce-i aia demnitate!

   • Înseamnă că Ilie este o raritate printre români, fiindcă îmi place ca persoană, este o persoană pozitivă, optimistă.
    Ce vedeţi dv. ca o limitare este defapt româna vulgară, care nu are atâtea artificii, era limba unui neam de oieri din munţi, aspră şi eficientă. Apoi nu mi se pare că-i exagerat de rusesc accentul, are cam 25%, restul de 75% este moldovenesc. Deci accentul nu mă deranjează. Apoi, fiind un vloger mi se pare normal să vorbească limba lui, dacă doriţi româna academică, ascultaţi un academician. Nu toţi trebuie să fim academicieni, docţi, ingineri. Asta este o concepţie greşită la români, a judeca oamenii după studii.
    Provocările sunt provocări, nu trebuie să fiţi aşa de rigid, probabil publicul lui le adoră, oamenii se mai şi distrează, cum văd ei de cuviinţă, cred că oricine a făcut chestii de genul când a fost tânăr.
    Atâta timp cât nu-i pune pe alţii, este problema lui, eu am urmărit doar 2 videouri, am spus că nu-s pasionat.
    Am detaliat pe această pagină, comparaţia cu Transilvania nu ţine, fiindcă Transilvania a fost centru românismul, era normal să nu cedeze, din moment ce ei au inventat conceptul de naţiune românească şi l-au răspindit la aromâni, românii din Ţara Românească şi Moldova. România s-a născut în Transilvania ca concept, era culmea ca Transilvania să fie maghiarizată tare. Cred că nici în încă 200 de ani nu reuşeau complet. Apoi am explicat că alfabetizarea aproape completă a Transilvaniei s-a produs în perioada comunistă, în România, alfabetizarea Moldovei s-a produs în URSS. Deci nu ţin comparaţiile, chiar sunt la un nivel decent, depinde doar de ei.

Lasă un răspuns