Copiii înfometați ai Moldovei

6

Articolul de astăzi este despre un om plin de curaj și dedicație în tot ceea ce face. Vorbesc despre Victoria Morozov, tânăra care deja de 10 ani face voluntariat și acțiuni de colectare de fonduri pentru Moldova, pentru familiile social-vulnerabile de la noi. A fost o plăcere deosebită să vorbim în cadrul emisiunii Alb&Negru de pe UNIMEDIA despre proiectele pe care le realizează cu atâta implicare și devotament.

Victoria este un exemplu care inspiră, pentru că ceea ce face ea în fiecare zi nu este deloc ușor, te consumă foarte mult emoțional. Să vezi copii care nu au ce să mănânce, care nu au condiții normale de viață, care trăiesc în case unde acoperișul curge de fiecare dată când afară plouă, să descoperi copii care niciodată nu au văzut o piscină sau nu au gustat niciodată pizza este destul de greu, în condiițiile în care ne place să credem că Moldova nu este totuși o țară săraca.

Aceștia sunt cei 6 copii ai unei familii social vulnerabile din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi de care Victoria Morozov are grijă. Ei s-au trezit fără să știe când și ce vor mânca astăzi.

R. Molodva mai este încă o țară foarte săracă, iar ochii flămânzi de copil contrastează extrem de puternic cu ai celor care își permit să se scalde în vinuri spumante de 500 de euro sticla. Pe de o parte foamete, pe de alta lux. Acestea sunt două forme ale unei singure republici, cu o mare parte a oamenilor care sunt foarte săraci, și o mână de oameni extrem de bogați, cu averi făcute în mare parte pe seama celor săraci.

Eram obinuiți odată să credem că doar în țările din Africa copiii mor de foame și trăiesc într-o sărăcie de nedescris. Nu e așa. Și în Moldova sute sau chiar mii de copii se trezesc neștiind ce vor mânca astăzi. Sute de părinți nu sunt în stare să le asigure copiilor lor mâncare pe masă și o viața decentă.

Datorită unor oameni cu sufletul ca pâinea caldă așa cum este și Victoria Morozov, mii de copii au descoperit cât de frumoasă poate fi viața. Au descoperit gustul de pizza, pepene verde sau cum se pot distra într-o piscină.

Iată câteva dintre proiecte pe care le desfășoară Victoria Morozov, deținătoarea Premiului Național pentru Tineret la categoria Activism Civic în anul 2013:

 1. Din 2008 pînă în prezent a găzduit peste 900 de voluntari internaționali în RM pentru implementarea diverselor proiecte de susținere a copiilor vulnerabili și famiilor acestora
 2. Din 2008 a organizat sute de acțiuni de colectare de fonduri internaționale (colectati peste 600 000 euro) pentru implementarea proiectelor în RM (operații pentru copii, inetervenții medicale, crearea Ludotecilor, cumpărarea/ reparația caselor pentru familii vulnerabile etc.)
 3. La moment finanțeaza în fiecare lună peste 50 de familii vulnerabile din raioanele Hincești și Anenii Noi pentru a preveni abandonul copiilor și a asigura copiilor în dificultate o copilărie fericită
 4. Deja de câțiva ani organizează Summer Project, un proiect în care timp de 10 zile, în august sunt realizate activități de animație socio-educativă, distracții și activități la aqua parc. Beneficiarii proiectului sunt, anual, aproximativ 500 de copii vulnerabili.
 5. Tot de câțiva ani realizează și Building Project unde sunt reparate case ale familiilor vulnerabile. Banii sunt colectați din donațiile voluntarilor internaționali.

Din păcate, fără susținerea financiară din exterior, fără astfel de donații, care în niciun caz nu înseamnă cerșetorie, fără voluntari ca Victoria Morozov acești copii ar fi trăit în continuare în sărăcie și nu ar fi cunoscut ce înseamnă o copilărie cât de cât fericită. Despre autorități nici nu pomenesc aici, pentru că în mare parte sistemul de ajutoare sociale existent crește paraziți sociali care preferă să trăiască pe banii statului decât să muncească și să își asigure un trai decent.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Sofica Rotărița on

  B/ RUSIFICAREA CONTINUĂ LA BĂLȚI !
  un comentariu preluat: /Valeriu Uşurelu /:
  ziarul ” Timpul”, 5 Aprilie 2012
  http://www.timpul.md/articol/armatele-celor-doua-limbi-la-balti-32939.html

  „În douăzeci de ani de democraţie mimată”,
  s-a mentinut predarea în limba rusă
  la unica școală internat din Bălți.
  Mă intreb cu ce au greșit orfanii băștinași, că sunt băgați
  în Fabrica de MALDAVANI marca dodon.
  Că altceva nu cred că iese mai bun de acolo.
  Ba mai mult, am informație că profesoara de l. română
  trebuie să raporteze conducerii (plan de studii , s.a. )
  în limba rusă . ?????? !!!!!!!!!!
  ——————————————————————————
  Cât vor mai dormi oare funcționarii de la Ministerul Educației ?
  ———————————————————————————-
  CEREM SĂ FIE TRANSFORMATĂ IMEDIAT ÎN ȘCOALĂ NAȚIONALĂ
  CU PREDAREA IN LIMBA ROMÂNĂ !
  JOS OCUPAȚIA IMPERIALĂ !

  • De unde va luati Sofiicilor? Parca sunteti speriati de tancuri, de unde atita ura si agresie in voi???
   Doamna Elena de ce dati voie la asa comentarii pline de ura si negativism??? Ei sunt oameni bolnavi, in loc sa faca ceva de folos imbla cu instigare antinationala…

   • Marico ,
    une vezi tu aici instigare la ură anti-națională
    dacă cineva propune să se deschidă o școală în limba maternă
    și pentru copiii est-moldoveni băștinași, așa cum există pentru cei ruși, țigani, etc.
    Apropos, ai încercat să vorbești românește în magazinele din Bălți,
    ca să vezi reacția șovinistă a vânzătoarelor ruso-fone anti-moldovence,
    anti-naționale ?

   • Are dreptate d-na Sofica Rotarita. D-na Maria de ce ii astupati gura,stiti ce inseamna valorile natinale,stiti ce inseamna demnitate nationala???Trebuie sa ne unim si sa ne aparam urmasii nostri,viitorul acestei tari Moldova–copii,tinerii care trebuie sa CREASCA SANATOSI BINE EDUCATI SI INSTRUITI. Trebuie sa cunoasca istoria adevarata, limba,cultura, traditiile…e timpul sa cerem veneticilor sa ne respecte ca POPOR CU TOATE VALORILE NATIONALE,DE NEAM…JOS DICTATURA RUSA!

 2. 1 din Romania on

  „Să vezi copii care nu au ce să mănânce, care nu au condiții normale de viață ….. în condiițiile în care ne place să credem că Moldova nu este totuși o țară săraca.”
  Din pacate, R. Moldova chiar este o tara foarte saraca. Nu o spun eu, ci o spune orice analiza economico-financiara. Cu un PIB pe cap de locuitor in jur de 1.900 USD (2016), pe un loc 140 intr-un clasament format din 186 de tari, R. Moldova este printre cele mai sarace tari din lume. Pentru a fi indreptata aceasta situatie, in primul rand trebuie recunoscuta. Apoi actionat. Cu plecare de la situata actuala, a statului care nu se poate intretine financiar din resurse proprii, spre statul care isi poate asigura prin forte proprii cheltuielile. Cu reforme dureroase. asumate si platite de cetateni si de clasa politica. Cu austeritate pe ani buni, pana cand statul R. Moldova consuma cat produce, sau aproape. Din acel moment va exista un stat R. Moldova. Pana atunci, revenirea cu picioarele pe pamant si asumarea starii economice grave din prezent ar fi de preferat, incepand de la omul simplu pana la elite.
  De multe ori citesc opinii din R. Moldova in care se prezinta o realitate cel putin ciudata. Este asteptata o imbunatatire a nivelului de trai, o crestere a pensiilor si salariilor, un viitor mai bun, pe baza unor povesti cu UE, FMI si alti feți-frumoși, cu personaje si intamplari providențiale. Daca se aproba un nou imprumut de 100 milioane Euro, daca se fac struguri, alte fructe, mazare, cartofi si cereale, daca se produc conserve, vin, dulciuri si se vand pe piata rusa si/sau pe piata UE, se rezolva totul. Daca ploua. Daca nu da inghet sau bruma in aprilie, mai. Daca nu va fi grindina. Pe scurt, cu o strategie si o gandire de tip feudal, cu nostalgii din trecutul sovietic, se asteapta rezolvari de situatii la nivelul secolului XXI.
  Revenind la „Copiii înfometați ai Moldovei”… Acestia vor exista cat timp R. Moldova va continua sa aleaga saracia, minciuna, fantomele trecutului, lipsa de perspectiva…

  • E nevoie si de astfel de familii, altfel nu vin granturi. Aceste fonduri de binefacere, sunt un business in sine, si e un business mare si de succes la nivel mondial. Marea parte din bani se duc pe salarii, calatorii, etc. ale fondului. Unele sunt mai bune si transparente si reusesc sa faca macar ceva, altele pur si simplu fac banii disparuti. E bine ca 50 de familii au fost ajutate, dar asta nu rezolva problema.

   De ce nu avem apa si canalizare peste tot? De ce nu avem gradinita, scoala calitativa, unde copii sa fie hraniti, dusi in excursii in care sa-si cunoasca tara, sa-si cunoasca concetatenii, sa inteleaga ca mai sunt copii ca ei, ca sunt copii de mai multe nationalitati, ca sunt mai multe limbi, ca trebuie sa ne respectam de mici. Astea nu se pot rezolva prin binefacere. Deocamdata fiecare se descurca cum poate.

   Barurile sunt pline …, cate resurse se irosesc acolo

Lasă un răspuns