Complexul ”5 izvoare” de la Trifești, Rezina

8

Localitatea Trifești din raionul Rezina se face cunoscută prin cele 5 izvoare ale sale, cu valoare de unicat, dat fiind calitatea și capacitatea deosebită a acestor surse de apă. Altfel, localitatea este una destul de mică cu o populație de peste 800 de locuitori, dintre care 95 de elevi.

Intrarea în sat este una obișnuită pentru marea majoritate a localităților din R. Moldova, cu un indicator și o răstignire.

Casele sunt mici, gardurile din piatră. Este un sat vechi, care păstrează stilul buneilor noștri, fiind atestat prima dată în hrisoavele timpului la 25 februarie 1604. Aici nu vei vedea case impunătoare cu două sau trei nivele, așa cum e în jurul orașului Chișinău sau în jurul marilor orașe din republică.

Căutăm parcul satului unde, încă în 2006, a fost reamenajat un complex de izvoare, la indicația președintelui de atunci, Vladimir Voronin. Arhitectorul care a gândit acest complex este Mihai Rusu, care, ulterior, a fost decorat cu medalia Meritul Civic. Mihai Rusu are în palmares peste 150 de lucrări de arhitectură realizate.

Întrebăm de copiii din sat unde sunt izvoarele, iar unul dintre ei ne spune că deja aproape totul a fost distrus.

Găsim într-un final parcul cu tot ce s-a mai păstrat din arhitectura de acum 11 ani.  Complexul 5 izvoare este unic în felul său, a fost gândit și realizat destul de frumos. Imaginile de mai jos sunt elocvente.

Locuitorii din Trifești au cu ce se mândri. Dar este mare păcat că ceea ce se renoveză, nu se mai păstrează, nu este îngrijit și, într-un final, distrus. În imaginile de mai jos vedeți în ce stare a ajuns parcul după 11 ani de la renovare.

Unul dintre izvoare deja a secat.

Nu este suficient doar să renovezi, să tai panglici, să faci poze frumoase la inaugurare, dacă peste 10 ani parcul arată ca o zonă părăsită și periculoasă, mai ales pentru copiii mici.

Cum găsiți localitatea Trifești

Este situată la 80 km de Chișinău, pe traseul Chișinău-Rezina. Drumul este bun, chiar până la intrarea în parc.

Potrivit wikipedia.org, o legenda spune că pe aceste locuri locuia un țăran pe nume Trifan care avea 3 fete; Trifan locuia într-un bordei pe un deal, pe care și acum locuitorii din sat il numesc „dealul Trifanului”. S-a intimplat așa că pe aceste locuri să poposească domnitorul țării Moldova, Ștefan cel Mare. Trifan, auzind de aceasta, a mers și el să ceară o bucată de pământ pe care să o lucreze și astfel să-și hrănească familia. Ajungând el la Ștefan i-a spus acesuia toată durerea lui. Ștefan l-a ascultat și a zis: „Trifan, trei fete, aici să trăiești și să muncești, iar locul acesta să se numească Trifești, acum și în veac”. De atunci multă apă s-a scurs pe râulețul Cogilnic care curge prin sat, dar Trifeștiul poartă mândru numele său dat încă de Ștefan cel Mare.

În concluzie pot spune că satele Moldovei sunt frumoase, dar nu are cine să le îngrijească. Oamenii sunt tot mai puțini și fără o speranță în viitor.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. mai multi ani la rind (cit au fost comunistii la putere) acolo a fost si bazin cu pestisori
  dar daca nu sta nimeni cu bita sa pazeasca si sa paleasca daca strici – avem ce avem,
  istoria se repeta deja ca fars, nici ceva marunt nu putem macar „vărui” din ce sa contruit

 2. http://adevarul.ro/moldova/politica/dodon-sankt-petersburg-noi-sfarsit-constientizat-diferiti-lumea-occidentala-alte-valori-1_593161405ab6550cb8b3ad18/index.html

  Cred ca o sa ajute rusii. 🙂 sau mai bine zis 🙁 Ala de l-au ales satenii @Rezina a ajuns de la imbecilitati tip clovn si circar de circ falit la halucinatii si chiar elucubratii. (vezi mai sus) Mai bine i-ar mai da cite o harta sa mai taca dracu’ din gura ca se face de tot risu’. Este cred in ultima faza de schizofrenie. Cei de la ospiciu plus cei din parlament au luat la analiza agravarea acestui delirium traemens al acestui personaj ales sef de tarla colhoznica (RM) de niste schizofrenici sa vada daca mai este in toate facultatile mentale ? 🙁 Acordul de Asociere este un privilegiu care RM cu cu greu l-a obtinut de la UE, acest aiurisitic care era parlamentar la vremea respectiva este constient in schizofrenia lui de acest lucru ca nu RM a acordat UE acest privilegiu ci invers. RM nu era si bineinteles nu este pregatita de acest statut atat de $ important, si pecare probabil il va pierde curind, pentru supravietuirea ei artificiala tip perfuzii$ (tinind cont ca RM nu se poate intretine vreodata si in nici un context. Ce mama dracu’ este cu acest discurs halucinant tip delirium fara noima si legatura facut parca la un ospiciu chiar aceasta populatie mutlinationala nu mai are nici o legatura cu relaitatea chiar trebuie desfiintat acest asa zis stat pentru pierderea oricarei legaturi cu sensul si realitatea ?

 3. Totul arata asa fiindca valoarea caselor din acel sat e foarte mica, daca nu e negativa. De ce arata asa de frumos satele din europa? Fiindca acolo o casa are o valoare mare de piata. Valoarea casei inseamna in primul rand cat de sigura e zona, daca exista economie, locuri de munca, daca exista infrastructura, spitale, scoli, gradinite, de drumuri, apa, canalizare, comunicatii nici nu mai pomenesc. Orice cumparator sau chirias se uita la acesti parametri si dupa se uita la cat e de placut sa locuiesti acolo, cat e de frumos. Ca sa-si pastreze valoarea caselor sau sa le creasca valoarea se fac planuri urbanistice, se intretin strazile, fatadele, gazonul, parcul, etc. Oamenii o fac singuri, ei au un interes direct, ei vor sa-si vanda casa cel putin la acelasi pret, casa fiind si un element de economisire, un obiect care poate sa castige valoare in timp.

  Politicienii pot construi monumente, face cimitire eroilor, taia panglici, dar o fac degeaba, ele vor ajunge paragina, fiindca oamenii nu vad nici un folos din aceasta. Initiativa si dorinta trebuie sa fie de la oameni si sa fie constientizata de ei. Politicientii de fapt trebuie sa lucreze la acei parametri, securitate, piata, infrastructura. Ei nu o fac.

  Cand vii din vest in moldova primul lucru care il vezi e ca nu e nimic ingrijit. Nu mai vezi copaci tunsi in oras, nu mai vezi gazon tuns, nu mai vezi plan urbanistic, vezi garduri si constructii fara nici un stil. Nu mai vorbesc de starea drumurilor, marcaje. Daca vii cu trenul … vezi ruine si buruian de la ungheni pana la gara din chisinau, trenul in interior e foarte vechi si murdar (bravo ministrilor transporturilor din ultimii 25 de ani!). Cand cobori din tren treci prin piata de vechituri, bine ai venit in moldova. Transport public urat si murdar, oameni obositi.

  • Daca asa izbeliste este cu fonduri$ europene acum dar va dati sema cum va fi cand va fi gubernia Rusiei la anul cu Dodon si capetele lui de Yak de Taiga la putere. Eu nu inteleg cita saracie mai trebuie sa ia populatia ca sa ia furcile si sa-i goneasca pe Dodon si Voronin la Moskva si pe toti ortacii lor si sa interzica tot pravo rus ca in Ucraina. Ati vazut ca Dodon a inceput sa faca poze mai recent cu simpatizanti teroristi din Donetsk si Lugansk ? Eu nu stiu cum Ucraina ii mai permite survol pe deasupra ei cind zboara la Moskva. Ar tebui blocat in teritoriul guberniei lui (RM) si declarat persona non grata de la Don la Atlantic si Pacific si el si jegurile alea bolsevice care le are la colhoz/ partid.

   https://www.youtube.com/watch?v=WvRi7cMdSNI (vezi minutul 12:51 cu iubitori de teroristi , ma intreb care-i diferenta intre el si simpatizantii ISIS si de ce nu este aplicat acelasi regim international de criminalitate si la el)

   • Nu stiam ca Yak-ul traieste in rusia in taiga, stiam ca ei sunt prin munti prin zona mongoliei, nepal. La o cautare rapida prin internet nu am gasit yaci in rusia. As fi curios daca ai pune o referinta la yak-ul rus de taiga, chiar daca in zona sunt rusi cu ochii ingusti care arata ca mongolii.

 4. 1 din Romania on

  Prioritatile cetatenilor si autoritatilor locale sunt altele decat implicarea si buna gospodarire a Complexului ”5 izvoare”. La Trifești, Rezina, oamenii s-au resemnat. Nu le pasa.

  Inainte de a cauta vinovati, sa incercam sa ne pozitionam raportandu-ne la teoriile lui Maslow si la celebrele sale piramide, unde P sunt nevoi de ordin primar, iar S sunt nevoi de ordin superior:

  S ** autorealizare: utilizarea potentialului creativ;
  S **** nevoia de stima: statut social, respect de sine, recunoastere, putere;
  S ******** nevoi sociale: apartenenta, acceptare, familie, dragoste, prietenie;
  P ************ nevoi de siguranta: protectie, aparare, echilibru emotional;
  P **************** nevoi fiziologice: apa, aer, hrana, igiena, odihna, sex.

  La ce nivel suntem noi si societatea in care traim?
  Raspunsul il stim…
  Avem nevoie de o societate altfel, dar si de noi altfel. Pariul cu istoria poate fi castigat daca alegem acele valori care asigura lege, bunastare, educatie, respect. Pornind de la aceste valori, in timp, vom reusi sa iesim din starea de letargie in care ne aflam. Altfel, vom mai dormi cateva sute de ani.

  • Ca oamenii de acolo sa nu fie resemnati si sa-si ingrijeasca satul, trebuie sa-ti pui intrebarea: ai cumpara acolo o casa? daca ai avea acolo o casa ea are valoare? ai putea sa o vinzi cu pret mare? daca o cumperi ai acolo apa, canalizare, drum, curent, internet, magazine ieftine si diverse, spitale, banci, service auto, transport public comod pana la un oras, vecini bogati, locuri interesante de plimbare, sunt locuri de munca bine platite?

   Daca mostenesti o casa acolo, o dai gratis la vecini, cum se mai intampla prin moldova. Preturile sunt simbolice, casele si terenurile stau abandonate, copii nu vor sa locuiasca acolo, nu merita sa investesti nici un ban in astfel de case in astfel de sate. Va merita cand se vor crea conditii, cand economia va functiona.

   • 1 din Romania on

    La intrebarile tale dau un singur raspuns: cetatenii R. Moldova trebuie sa aleaga UE. „Va merita cand se vor crea conditii, cand economia va functiona”, iar aceste lucruri devin realitate doar daca cetatenii R. Moldova vor intelege ca singura cale este drumul european. Alegand Europa evolutia va fi de durata (peste 10 ani pana se va simti imbunatatirea calitatii vietii). Iata un motiv important ca orientarea spre Europa sa se faca acum, pana nu e prea tarziu.
    Spun toate acestea pentru ca am trait in Romania ceva asemanator. Dupa 20 de ani, la noi se observa rezultate pozitive, iar evolutia continua.

Lasă un răspuns