Comisia de la Veneția a fost tranșantă. Ce vor face însă guvernanții?

7

Greul de pe umerii Comisiei de la Veneția a trecut. Avizul multașteptat a fost emis. Recomandările pe care le face Comisia sunt cât se poate de explicite, iar guvernarea ar trebui să țină cont de acestea, pentru că, în fond, din cauza asta, a transmis spre expertiză Comisiei de la Veneția proiectul de lege care prevede trecerea la sistemul mixt de vot.

Experții sunt cât se poate de clari: Deși alegerea unui sistem electoral este decizia suverană a unui stat, amendamentele propuse în proiectul de lege privind trecerea de la un sistem proporțional la unul mixt generează motive semnificative de îngrijorare.

În avizul Comisiei de la Veneția scrie negru pe alb: În lumina acestor îngrijorări și având în vedere lipsa unui consens cu privire la această problemă polarizantă, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă în prezent.

Deci, experții europeni nu au spus că schimbarea nu este recomandabilă în prezent, dar că este  prerogativa suverană a țării, dar au formulat anume așa: o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă în prezent. Dacă ar fi să traducem acest limbaj diplomatic, Comisia de la Veneția a spus un NU categoric schimbării sistemului electoral în Moldova.

Asta în timp ce Georgia a primit aviz cât se poate de încurajator la proiectul de lege care prevede trecerea la sistemul electoral proporțional, adică pe liste de partid. Încă un motiv în plus de gândit și analizat cui îi convine această schimbare și de ce se insistă atât de mult pe aceste modificări.

În plus, în comunicatul de presă emis de Serviciul European de Acțiune Externă este specificat că ”revizuirea propusă, dacă va fi adoptată de Parlament, inclusiv implementarea, va fi percepută prin prisma obligațiilor R. Moldova ca membru al Consiliului Europei. Reamintim că democrația și statul de drept sunt la baza Acordului de Asociere. În acest context, așteptăm ca autoritățile R. Moldova să respectele autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajăm R. Moldova să continue și să întărească cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și subdiviziunile ei”.

Ce ar mai trebui să fie scris, explicat, transmis, pentru ca inițiatorii schimbării sistemului electoral să renunțe la proiect și să îmbunătățească actualul sistem de vot? Cât de clari ar trebui să fie experții europeni pentru ca aici, în R. Moldova, să nu se recurgă la manipulări ale maselor în favoarea modificării sistemului electoral?

Este total neclar cum un partid (PD) care spune că este pro-european să ignore valorile, standardele europene.

Analistul politic Oazu Nantoi spunea în cadrul emisiunii Alb&Negru de ieri că în cazul în care autoritățile de la Chișinău nu se conformează recomandărilor Comisiei de la Veneția, ar putea urma o izolare pe plan internațional a R. Moldova și chiar există riscul să revenim la vizele pentru țările UE.

Personal consider că e o poliță mult prea scumpă de plătit pentru ambițiile și interesele PD, ambiții susținute și cu votul socialiștilor și al grupului popular european.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Nantoi „malai viseaza”…
  .
  Plahotniuk va continua si mai departe sa sperie UE cu tankurile rusesti, si in acst context iarasi va fi sustinut
  Romania este mai aproape ca oricine, stie bine ce se face in politica noastra, ei si??? tot una dau bani banditilor

  • Eu nu as da bani in locul romaniei si EU, pana nu se rezolva problema energetica. Observ o liniste, nu protesteaza nici un partid ca au refacut contractul de la cuciurgan. Nici nu se discuta solutii, sau ce ar trebui facut pe aceasta tema, nu vad proteste, nimic. Putem sa-i tragem si la loto pe deputati, dar cum si cand se rezolva problemele serioase? Sistemul energetic, apararea, justitia, invatamant, canalizarea, apa, spitale, transporturi. Toti au avut ocazia sa le rezolve pe rand si nimic. E o perdea de fum in care se arunca bani ca in gaura neagra, e o lupta in spate cine prinde banii.

 2. Interesant individ Oazu Nantoi, Frontul popular, fondator PSD care acum e condus de Selin (sovinist rus, va mai amintiti ce facea cativa ani in urma prin Balti?)! Dupa a servit in PD vice-presedinte! Dupa a servit in PPE, apropos nici nu stie daca mai e membru sau nu, nu mi-e clar a plecat din partid oficial? Poate nu s-a mai prezentat pe acolo, dar o fi prin liste pentru orice caz. Din interviu zice ca nu are nici o problema sa mearga in alt partid pe viitor.

  Asta e un exemplu viu pe care il dati ca sa votam partide pe liste inchise la alegeri? Omul acesta ne vorbeste de doctrina si valori? Eu vad ca le-a incercat pe toate, dar la fel de repede le-a parasit urmand puterea. Asta e un mercenar, azi e nationalist, maine socialist, democrat, popular european, schimba doctrina si valorile cam la fiecare ciclu electoral.

  Am auzit de Nantoi din anii ’90 dar am citit CV-ul lui prima data, sunt uimit! E o descoperire pentru mine acest om. Deschideti si voi pagina de wikipedia inainte sa dati exemple, daca dotiti sa fiti convingatoare.

  Nu imi mai pasa de moment nepotrivit, de 25 de ani aud aceasta si ca peste 1-2 ani va fi elvetie, doar sa vina unu al nostru. Stiti cand s-a intamplat ceva? In 90 cand lumea a iesit in strada si si-a cerut drepturile, concret au zis ce vor, sistem capitalist ca in america. Copiati america sau elvetia 1:1

 3. Mihai Corj on

  Așadar, la scurt timp, după confernța de presă organizată la Infotag, pe 8 iunie a.c., subsemnatul a recepționat mesajul infra.

  Dear Mr Corj,

  On behalf of the President of the Venice Commission, I would like to thank you for this information and proposal.

  Yours sincerely,

  Pierre Garrone

  Chef de division/Head of Division

  Division des élections et des partis politiques/Elections and Political Parties Division

  Secrétariat de la Commission de Venise/Secretariat of the Venice Commission

  Conseil de l’Europe/Council of Europe

  Avenue de l’Europe

  F-67075 Strasbourg cedex

 4. Marghita dela Cetatea Hotin on

  TRANȘAREA CEA MAI IMPORTANTĂ-

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

  JOS MAFIOȚII DE LA CHIȘINĂU ȘI BUCUREȘTI !

 5. Nu vreau să judec pe alde Nantoi prin prisma trecerii lui de la un partid la altul – în privința asta am punctul meu de vedere. Mulți au trecut prin filiera PCUS, fiind membri, dar în suflet rămânând iubitori al neamului și patriei sale, adică patrioți. Exemplu: Nicolae Testimițeanu și alții ca el. Da, e adevărat, omul care a trădat odată, poate să-și repete fapta conform ocaziei. Pe de altă parte cu câtă înverșunare se avânta prin declarații și manifestări pentru unirea cu Patria Iurie Roșca? Ei, și? Ce s-a dovedit? A fost un joc politic și bătaie de joc de toți cei care l-au susținut. Asta-i toată tragedia neamului nostru. Iată PD și toată „camarila” lui se declară pentru Europa, iar în principiu fac un joc nebulos și meschin, nu pentru a recâștiga și reevalua valorile aspirațiilor naționale, ci mai degrabă subjugarea în masă a tuturor cetățenilor, iar de ochii lumii arătând cu degetul ba unul, ba la altul. Oare nu este clară poziția PD și PSDM de a întoarce carul istoriei noastre înapoi spre junglă? Dacă Stalin a deportat forțat sute de mii de moldoveni din țară, acum Dodon îi deportează benevol, promițându-le locuri de muncă în Rusia, lăsând copii în grija străzii. Ce dragoste de țară vor avea ei mai apoi când vor crește? Patriotism? Asta e grija lui Dodon-Plahotniuc pentru prosperarea poporului? De aceea ei cer încuviințarea – oarbă!!! din partea cetățenilor pentru schimbarea alegerilor în palament – dinainte și-au calculat avantagele lor.

Lasă un răspuns