Cine și cu cât se vinde

9

Suntem în perioada când șpaga electorală va decide viitorul acestei țari, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori până acum. Omul zombat și manipulat a votat pentru 100 de lei sau pentru un pachet cu câteva kilograme de sare, orez, macaroane sau ulei. Atunci pachetul a prins bine, au avut ce mânca o zi sau două. Dar mai departe cum facem? Sarea și macaroanele i-au costat mai scump, pentru că aceste așa-zise pomeni electorale sunt tot din banii cetățenilor, bani camuflați sub diferite forme.

Acum serios, cât costăm noi, ca alegători? Cine și cât acceptă să i se dea și să ia? Ce fel de șpagă electorală ați accepta? Pentru cine dintre candidați v-ați da votul?

Din seria macaroanelor electorale fac parte și programele/promisiunile scrise atât de frumos și rostite cu voce blândă și nevinovată în campania electorală, la întrunirile cu alegătorii. Facem tot, numai dați-ne votul. Și unde se face tot, înseamnă că nu se face nimic.

Suntem amăgiți cu stabilitate, cu progres, cu lupta contra corupției, cu faptul că împreună suntem o forță și vom reuși. Ei cu siguranță reușesc, noi, însă, alegătorii, reușim doar să rămânem fără speranțe cu fiecare ciclu electoral.

Aș vrea să cunosc măcar un caz când aceste pomeni electorale au fost refuzate, când sarea și macaroanele i-au fost aruncate în față marelui politician care s-a pornit la cumpărat oameni. Măcar un caz când un om a spus NU și a mers mai departe pe drumul său, cu sărăcia sa, dar și cu speranța sa.

Astăzi, se cumpăra semnături, voturi, oameni, comunități, popoare. Și astfel li se ia demnitatea și libertatea. Atât timp cât vom accepta favoruri și pachete electorale, atât timp cât vom tolera minciuna și nimicnicia, atât timp cât ne vom vinde valorile, nimic nu se va schimba, noi nu ne vom schimba și nici generațiile care vin. Totul (îmi place să cred că totul) depinde de alegerile noastre pe care le facem zi de zi (sau odată la 4 ani).

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Unde ati fost doamna Elena?! Am intrat in panica!
  Bine ca sunteti iar cu noi!

  Este ingrozitor ce se intampla in apropierea alegerilor presidentiale. Este o lupta murdara, bazata pe invective si bani. Mai rau este ca vor cistiga acei ce dau banii la alegatori. Daca se va intimpla asa, anarhia se va instala dupa alegeri.
  Mai nou, Putin a declarat ca e linistit in privinta Moldovei, asteapta doar sa se lipezeasca apele. Oare la ce se refera?!
  Ar fii ideal sa existe un site oficial unde oamenii sa poata depune reclamatii in aceasta privinta, dar si politicienii sa-si prezinte necazurile sau propunerile. Sunt sigur ca ar fi multe de spus si poate asa, vazandu-si numele intr-un astfel de context, si-ar asuma si domnii poli-ticieni responsabilitatea pentru faptele dansilor si o mai buna transparenta

  Nu ma gindesc decit la ce poate fi mai rau, si cred, ca ar fi bine de facut o lege sau mai bine spus un statut, pe care sa-l semneze si sa fie obligati sa-l si respecte toti ce doresc presedintia.

  Dodon, Lupu, trei ani dupa ultima realegere, acesti domni nu au facut nimic! Acum i-au apu-cat harnicia si dai si ,,lupta” pentru ca trebuie sa fie iar pe val!
  Daca se va intimpla sa cistige oricare din ei, ma repet, deschid drumul catre anarhie!

 2. Cu părere de rău acesta este adevărul amar.Moldovenii se vînd pentru un pachet cu alimente, ca mai apoi să spună ,că au fost mințiți.Unora nici nu le pasă, nu mai cred într-o schimbare și profită de daruri electorale. Demnitatea,adevărul,libertatea și credința nu mai ai valoare în țara asta. Dumnezeu să-i judece pe cei care fură și mint poporul căci justiție nu avem.Dumnezeu să ajute oamenii adevărați și cinstiți, care au curaj și spun adevărul.

 3. eu zic ca e mai putin vinovat cel care da decat cel care primeste si prin urmare isi vinde viitorul pentru o punga cu te miri ce! ceea ce a mentionat doamna Robu e valabil in tot spatiul romanesc cu precadere in mediul rural mai putin informat. Faptul ca se procedeaza asa din cauza saraciei este o scuza ieftina.Un episod din al doilea razboi mondial< cand incepuse blocada Berlinului de vest de catre sovietici in jurul aeroportului unde aterizau avioanele americane erau foarte multi copiiii germani fara parinti care se uitau cu pofta la ofiterii americani care mancau ciocolata, dar niciunul dintre copii desi erau subnutriti, nu cersea pentruu ca stiau ca nu trebuie sa se umileasca. Acest comportament a fost pentru americani extraordinar din punct de vedere moral ramanand perplexi de atitudinea lor. Prin urmare, vrem un alt alegator, , se poate in timp cu multa educatie! la buna vedere

 4. Daca pentru un om simplu, fara prea multa cultura politica. toti politicienii sunt la fel si el nu sesizeaza diferente plecand de la ideea ca oricum in urmatorii 4 sau 5 ani toti il vor fura, se gandeste ca macar sa ramana cu niste macaroane, ulei ,orez, zahar etc in urma alegerilor, cred ca asta e psihologia explicata mai simplist…neincrederea, indiferenta, lipsa de interes, incultura stau de fapt la baza acceptarii acestor pomeni…rezultatul e catastrofal si demonstreaza mereu ce rol important are educatia in viata si nivelul de trai al popoarelor…

 5. Domnilor;
  Actul de UNIRE al poporelor care vorbesc aceeasi limba, au aceeasi origine, aceeasi cultura, etc., trebue legiferat si inscris in „” Drepturile Omului „”. Romania si Basarabia trebue sa inceapa discutzii cu SUA si UE in acest sens. Este vorba despre rapturi ca cel cu dictatul Stalin – Hitler. Germania trebue data ca exemplu de „” UNIRE „”.

  Roshii ca DODONOFF, Voronoff, nu inceteaza sa fluture Jandarmul roman ca slogan de URA intre popoare si nimeni din Basarabia nu este deranjat de aceasta infamie. Atata publicitate se face acestui slogan stalinist _ komunist incat ai crede ca basarabenii erau batutzi in fiecare zi de acest jandarm. Eu ca basarabean, care am apucat sa traiesc in Basarabia romaneasca 20 de ani, o singura data in comuna mea basarabeana un jandarm a dat 2 palme unui hotz care a furat porumb din pamantul vecinului sau.Acest hotz nu a fost trimis in siberia si nu a primit un glontz in cap.
  Nimeni nu vorbeste de fericirea de a fi fost in URSS, de faptele jandarmului lui BERIA si compania

 6. Fratilor fiti un pic mai pragmatici ,luati banii,ca sunt furati de la voi,iar in cabina de vot uitativa in sus si votati cu Sandu,ea are experienta guvernamentala si va pune tuturor coruptilor camere si stopuri pe potriva in interesul poporului

 7. D-a Elena ,daca sincer eu nu cred ca noi odata la 4 ani putem schimba situatia celor care au furat de la noi si piinea si cutitul,cred in presiunea reformelor nemtilor prin politici sa prinda coruptii in capcana unei justitii functionale

Lasă un răspuns