Cine să fie eroul care să realizeze un film despre deportări

5

Când am citit pentru prima dată cartea maestrului Nicolae Dabija ”Tema pentru acasă”, mi-a venit imediat în minte scenariul unui film cutremurător despre drama prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada sovietică. La 76 de ani de la primul val de deportări în Siberia, niciuna dintre guvernările de până acum nu a susținut realizarea unul film artistic sau documentar despre această filă neagră din istoria neamului nostru. Niciuna! Pentru că nu le pasă de istorie, nu le pasă de memoria basarabenilor care au murit în drum spre Siberia, nu le pasă de viitorul acestui neam.

Discutam si cu maestrul Anatol Durbală despre realizarea unui film după cartea scriitorului Nicolae Dabija. Dl Dabija, el însuși este în căutarea unui regizor de film care să vrea să facă o asemenea peliculă. Am vorbit și cu actualul președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu despre această idee. Mi-a povestit că, după ce a citit cartea ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija, în minte i-au apărut deja secvențe de film. Deci, nu mai este nevoie de un scenariu pentru film, el există.

Cu toată compasiunea pentru evrei, dar ei au știut foarte bine cum să prezinte întregii lumi drama prin care au trecut, atrocitățile la care au fost supuși în perioada celui de-al doilea război modial. Astăzi, un glob întreg empatizează cu suferința pe care au fost nevoiți să o simtă, de la copil, la vârstinc. Am urmărit probabil zeci de filme despre dramele prin care au trecut evreii în cel de-al doilea război mondial. Aș fi vrut să plâng și la un film despre basarabenii noștri duși în Siberii de gheață. Prin același genocid au trecut și ei. Poate nu au fost arși de vii, dar au fost arși de căldură în acele vagoane ale morții cu care au fost duși în Siberii de gheață.

Explicația pe care o tot aud este că nu avem bani. Bine că avem milioane pentru tot felul de reforme care duc la nimic. Sau bani aruncați aiurea pentru reparații, pentru mașini de serviciu, pentru deplasări neclare. Bine că sunt bani pentru furat.

Oare câți dintre noi, basarabenii care cinstim memoria buneilor noștri deportați, am dona pentru ca un astfel de film să fie turnat? Cât s-ar aduna? Un leu, doi trei? Sau un milion de euro? Cine este gata să își asume o asemenea responsabilitate și să intre în istorie aproape ca un erou?

Între altele, Virgil Mărgineanu a dezvăluit în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că regizoarea de film Leontina Vatamanu lucrează acum la un film documentar despre deportări. Filmul ar putea să apară cel puțin peste un an. Pe această cale transmit felicitări pentru curajul de a urma această provocare și mult succes în realizarea unui asemenea film atât de necesar.

Atâta timp cât această dramă prin care a trecut neamul nostru și care are repercursiuni grave asupra noastră, a generațiilor care vin, nu va fi cunoscută publicului larg și nu se va vorbi cu voce tare, vom fi schilodiți în minte și gândire, fără ca măcar să știm de ce.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. 1 din Romania on

  Statul R. Moldova nu va face filme despre deportarea basarabenilor. Nu exista interesul sa se afle adevarul, sa se formeze un sentiment national, sa urmeze intrebari principiale si existentiale. Ar fi complicat pentru stapanii R. Moldova. Un popor care are trecut, instinctiv cauta si un viitor. Lumea trebuie rupta de trecut ca sa isi piarda viitorul, identitatea, sensul, istoria. Istorie, patriotism, viitor, prosperitate, respect, lege, reguli, rigoare, competenta, adevar, mandrie nationala? Nu, pentru ca atunci se termina rolul tradatorilor, hotilor, ticalosilor, mincinosilor, obraznicilor… Nu, pentru ca se incheie „epoca” celor care stapanesc acum… Nu, pentru ca pleava care are puterea, din cel mai umil birou al unei institutii publice pana in fruntea tarii, se agata de actuala situatie, fiind constienta ca nu vrea/nu poate/nu stie sa faca altceva. Nu, pentru ca actuala situatie le aduce prosperitate, viata fara griji cu efort minim. Nu, pentru ca noi, ceilalti, intelegem, acceptam, suntem lasi si indiferenti.

 2. Academia Cașa-Vencu de Soroca on

  O propunere-
  Zina-Carabina,
  a cărei părinți au fost deportați de ocupanți în Siberia din motive religioase,
  iar actualmente această Zina Grecioasa
  este mâna dreapta a dondoniștilor roșii sângeroși neo-comuniști
  și care a promis că va trage în tinerii unioniști protestatari de pe stradă din aprilie 2009
  care manifestau contra mafioților comuniști anti-români și anti-unioniști din Vârful Puterii.

 3. Cred ca este o idee excelenta. Mai exista ceva asemanator (documentar) foarte bun facut de o echipa mixta de istorici si cineasti „Golgota Basarabiei” impreuna cu maestrul I. Ungureanu. Mai exista un mini documentar „in facere” se pare (se pare chiar de Dodon (!) cand nu joaca sah sau face pe primarul de Kisinev) de moldovenistii maldavani si mancurti (cei care au déportat basarabenii in fapt – autorii) dar care nu cred ca isi vor face „mea culpa” in acest film. Mai exista unul (scurt metraj) facut chiar de rusi in care totusi culmea se prezinta critic initierea acestui pogrom la Moskva contra basarabenilor dar executat totusi majoritar de maldavani si mancurti. Sa fim totusi corecti va rog. Crimele din Basarabia in 200 de ani incluzind propaganda si „spalatul la creier” si inclusiv deportarile au fost probabil initiate de ocupant dar majoritar executate de maldavani si mancurti locali. Ei sunt si cei care au si adus RM unde este politic si istoric acuma. Aceasta excludere de culpa a aproape 70% din populatie care prin foc si crima s-a instalat ca maldavani de facto (si in ultimii 25 de ani de jure) in 200 de ani la est de Prut furind averile si patrimoniul dar si traiul basarabenilor si a altor etnii (i.e. rusi si ucraineeni) nu va zice lucrurilor pe nume si adevarul. Autorii nu sunt intotdeauna la Moskva ci mai ales la Kisinev si sunt maldavanii (sau maldafanii) multi prezenti intr-o forma mentala alienatorie vecina cu dementza: mancurtism care a dus la acest statalism in ultimii 25 de ani. Cit timp vad ca autorii pentru situatia Basarabiei (mai nou ceea ce a ramas (RM)) sunt cautati la Moskva (initiatori) sau la Kiev sau chiar la Bucuresti (cum ca cica RO s-ar fi retras fara un foc de arma – adevarat si rusine desi nu stim contextul) sau la Iasi (ca a cedat Basarabia cu turcii asa usor – asa erau vremurile cred si nu stim contextul) nimeni nu va rezolva nimic si lucrurile se vor repeta (cum se si vede in fapt). Toti invinuiesc Moskva de propaganda (adevarat cei drept (i.e. Sputnik)) dar nimeni nu incrimineaza propaganda locala tip din Sputnik adica ce face Ostalep sau Stepanciuc de exemplu si alti citiva (nu multi cei drept) prin RM dar daunator mai mult ca Moskva cred pentru populatie si asa alienata propagandistic. Problemele (actuale) ale RM (Dodon de exemplu) si ale Basarabiei de-a lungul timpului (deportarile de exemplu) initiate la Moskva cei drept sunt rezultate totusi ale unei miscari locale (populatia RM). Pina nu se va culpabiliza si reface „mental” aceasta populatie locala sa inteleaga ce si cum aceste probleme nu vor fi rezolvate niciodata si repetate din pacate si din ce se vede cred eu.

 4. Maria-Voichița on

  PĂZEA la RUSIFICAREA lui SCHELLENBERG !
  ––––––––––––––––––———————————————–
  Anul 2013:
  O Prostie Moldafnescă stati-alistă de ne-imaginat !
  – filmul RUSIFICAT: „Vânătorul” / OHOTNIK – doar în limba rusă !
  subvenționat de Ministerul de Interne și cel al Apărării de la Chișinău.
  – Un agent spion terorist AMERICAN omoară mai mulți moldoveni în Pădurea /Domnească ?/
  pt.a destabiliza situația economică din RM și pt. plăcerea de a omorî
  pur și simplu pe moldoveni și de a le fura mașina !
  Iar trupele speciale din RM – niște gopnici rusofoni, cu accente de bandiți în limba rusă,
  gen Voievod Diversionist, apără RM de diversiunea occidentală !
  În rolul principal – un pseudo-cântăreț rusificat totalmente cu nume turcizat de Pașa Parfeni.
  Alte perle: la magazin se plătește cu RUBLE / anul 2013 /,
  toate numele sunt rusificate: Katiușa, Aniuta, Serioga, Ghenadi Vasilievici, etc.
  O ficțiune despre ceea ce este în devenire, „oblasti russkaya”: RM – creatura stalinistă ?
  Un film de Ivan Naniev și de nota 2 !

  Sponsor mafiot: Victor Șelin/alias Schellenberg/, patronul rețelei de cinematografe „Patria”,
  rețea care deține monopolul pe piața de cinema din Rep. Moldova
  și care difuzează filmele EXCLUSIV în limba rusă;
  proprietarul parcului de distracții „Aventura Parc”.

  N.B. Remember:
  Vânătoare de oameni în Pădurea Domnească/Glodeni la 23 dec.2012:
  Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mor­tal la o par­tidă de vână­toare la care au par­ti­ci­pat mai mulţi ofi­ci­ali de rang înalt, prin­tre care Vale­riu Zubco, pro­cu­ro­rul gene­ral al R. Mol­dova,
  Ion Pleşca, preşe­din­tele Curţii de Apel Chi­şi­nău (CAC), Ghe­or­ghe Creţu,
  vice­preşe­din­tele ace­le­iaşi instanţe, sau Ion Lupu, direc­to­rul Agenţiei Mol­d­silva.
  ––––––––––––––––––––––––————————————————-
  Rușine acestor Ministere anti-naționale rusificate !
  https://www.youtube.com/watch?v=bGb_NqYpplU

Lasă un răspuns