Cine are cele mai mari șanse să devină următorul președinte al țării

12

E adevărat, de atâtea ori am auzit asta, deciziile Curții Constituționale nu pot fi contestate, nu se discută, ele se execută. Ultima decizie a CC care se referă la alegerea directă a președintelui țării pare la prima vedere una care ar mulțumi cetățenii, că doar ei asta au și cerut – alegerea directă a președintelui. Dar de ce oare oamenii nu se bucură? De ce au impresia că totuși va urma o furtună, că se coc noi scenarii, că ceva necurat va fi la mijloc.

De ce asemenea presentimente? Pentru că în povestea R. Moldova, de cele mai dese ori câștigă răul, chiar dacă uneori acest rău are o față foarte blajină.

Decizia Curții Constituționale pare să fie un cadou neprețuit pentru liderul PSRM, Igor Dodon, care în acest moment pornește cu prima șansă în alegerile prezindențiale, dacă ele vor fi directe. Asta o spun sondajele de opinie. Dodon are cele mai multe șanse și din cauza că stânga este consolidată, din cauza că liderul PN, Renato Usatîi nu are 40 de ani și nu poate participa la scrutin, dar și din cauză că dreapta este dispersată.

Dreapta este dispersată, la fel și electoratul. Sunt cel puțin doi candidați de pe dreapta eșichierului politic care ar putea participa la scrutinul prezindențial, de fapt au și anunțat public acest lucru. Este vorba despre lidera grupului de inițiativă pentru constituirea Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Marea provocare este consolidarea dreptei pentru a avea mai multe șanse decât stânga la alegeri. Sunt alegători care o susțin pe Maia Sandu, dar nu ar vota pentru Andrei Năstase la funcția de președinte, sunt alegători care vor proceda exact invers, îl vor susține pe Andrei Năstase, dar nu vor vota pentru Maia Sandu. Deocamdată nu este clar cum va proceda omul de afaceri Ion Sturza. Este interesat să participe la scrutin? Este capabil să consolideze această dreaptă și să îi reprezinte pe alegători? Este capabil să îl devanseze pe Igor Dodon în cadrul alegerilor? Cred că da, doar dacă implicarea va fi plenară și va exista intenția sinceră de a sluji acest popor.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. Sturza nu are sanse la presedinte,deoarece lumea numai poarta Calosi emoticon smile
  Usatii daca ar vrea binele poporului apoi ar inainta un candidat de peste 40 de ani din partea sa, dar asa scopul lui este scaunul de presedinte si nu binele poporului.
  Ce tine de Maia Sandu si Nastase astia ar trebui sa imparta electoratul in jumate, deoarece ambii sunt din radacinile PLDM -ului.
  Da de Dodon am putea spune ca el are mai multa sanse, deoarece el si in 2014 la parlamentare si aratat ca are electorat.
  Si daca ne intrebam noi tara care tindem spre UE, noua ne trebuie un presedinte prorus?! Totusi ramine la faza ca doar poporul isi poate alege presedintele si anume ar trebuyi sa alegem corect noi cei ce suntem proeuropeni!

 2. Maia Sandu ar fi cea mai potrivită persoană pentru funcţia de Preşedinte al R.Moldova ! În funcţia pe care a deţinut-o anterior-Ministru al Educaţiei, a dat dovadă de multă fermitate, curaj şi îndrăzneală.N-a dat nici un pas înapoi, chiar dacă multora nu le convenea personal şi o criticau nefondat.Ea ,de fapt, a fost unicul „bărbat” din Guvernul R.Moldova.

 3. Obiectivul politic al viitorului presedinte ales de intregt poporul ar trebui sa fie reîntregirea a neamului românesc. Sa nu uitam ca Unirea trebuie dorita de catre marea majotitate a populatiei. Dar atita timp cit populatia nu este informata, nu poate avea dorinte si convingeri in aceasta directie. Un segment important al acestei populatii (la sate si chiar in orase) dezaproba tocmai pentru ca nu are cine-i informa si indruma. Daca nimeni nu se va ocupa de acest aspect al informarii, fiti sigur ca Dodonel cu rusofonii lui nu stau degeaba. ,,Partidul unionist Dreapta” si ,,PN”L-ul, sunt singurele partide ce s-a angajat in aceasta actiune nobila. Ar fi de dorit ca aceste doua partide surori, sa gaseasca acele modalitati de cuprindere a întregului teritoriu in a explica si educa pina la ultimul cetatean. Acestea sunt formatiunele politice datatoare de sperante este o gura de aer proaspat intr-o politica contra tarii dusa de comunistii lui Dodon si Voronin. ,,Partidul unionist Dreapta” si ,,PN”L-ul, prin puterea de convingere, poate sa-si faca multi adepti, votanti. Depinde de modul cum vor sti sa se faca cunoscute in media si daca va demonstra ca sunt de partea poporului.

 4. Daunazi dreapta cum o numiti cerea alegeri anticipate, cu dodon si usatii, erau gata de alegeri si erau siguri ca vor castiga. Acuma s-au trezit, si sunt disperati?

  In europa exista si stanga, in moldova de ce nu exista stanga proeuropeana? Ne uitam la belgia, acolo fiecare directie are varianta flamanda si franceza, asa ar trebui sa fie si in moldova.

 5. ion zastavnetchi on

  ion zastavnetchi. Sansă de a fi ales o va avea candidatul la președenție care va fi înaintat de societatea civilă după sondaje, discursuri coordonate cu poporul. Poate chiar înaintarea să fie săvărșită la Marea Adunare Națională. Atunci nu va avea nici o șansă candidaturile pe care le vor înainta unioniștii, alte partide, chiar și socialiștii. De persoana care va fi aleasă la această funcție depinde orientarea dezvoltării Republicii Moldova. Fiți vigilenți!

Lasă un răspuns