Cimitirul Eroilor din Chișinău, transformat în depozit pentru crengi

5

Cimitirul Eroilor din Chișinău situat pe strada Decebal 17 este de mai bine de câteva decenii într-o stare deplorabilă. Doar plăcuța de la intrare amintește de faptul că acest loc este un monument istoric.

Dar astăzi arată și mai grav decât până acumm pentru că acest loc, unde au fost înmormântați sute de soldați de diferite etnii participanți la cele două războaie mondiale, s-a transformat într-un depozit pentru crengi sau copacii care s-au rupt în urma calamităților naturale de săptămâna trecută. Un monument istoric transformat într-un depozit.

Iată întreaga recunoștință și respect pentru cei care odihnesc pe veci aici. Iată toată ”Gloria Eroilor Armatei Române”.

Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul primului război mondial. Acolo erau înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, iar în anii următori și veteranii războiului. Mai multe detalii aici.

Potrivit wikipedia, În Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care au fost înhumați 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

În 2013, Asociația republicană a participanților la războaie (ARPR) a declarat că a reușit să identifice circa 200 de morminte din cele peste 3000 care au existat la sfârșitul anilor 1940 în complexul memorial.

Am căutat să identific măcar câteva morminte astăzi, dar aproape nimic nu se mai vedea printre grămezile de crengi rupte și adunate de pe străzile Chișinăului.

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementează situația mormintelor militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă, înhumați în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova și care, în mare parte, au fost desființate după anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”.

Suntem în anul 2017, iar pozele făcute aici vorbesc de la sine cum sunt respectate acordurile între cele două Guverne.

Pentru câtă vreme Cimitirul Eroilor a fost transformat, cu bună știință, în depozit nu se știe. Dar cu siguranță nu așa se cinstesc eroii și istoria neamului nostru românesc.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Daca acest cimitir este relativ la Armata Romana atunci intradevar Ambasada Romaniei @Chisinau doarme in papuci cum se zice si din pacate (!). La fondurile masive $ ale M.Ap. Romania este mai nimic$ sa reabiliteze acest loc si chiar mai multe daca sunt sesizate de diverse persoane/ autoritati si cum s-a mai si facut in fapt. Important este ca cimitirul sa nu fie amestecat cu „gheroii” rosii muscali ca Dodon n-ar bani pentru partea lui din cimitir (ciuma rosie) si nimeni nu se va baga vreodata daca este amestecat cu acei criminali jegosi – ar fi chiar cinic sa fie amestecat armia invadatoare rosie de criminali de drept comun cu armata nationala romana. Imi amintesc ca au fost niste persoane de-a lungul timpului care au semnalat cazuri similare de membrii marcanti ai armieii romane si statui, comemorari au fost facute in diferite raioane al republicii. Sa speram ca cineva de la ambasada inactiva a RO @Chisinau citeste sau macar le puteti trimitie on nota daca intradevar este un cimitir al eroilor romani si nu asa-zis „anti-fascisti” cu bunelul lui Dodon si a lui Voronin pe acolo banuiesc sau chiar mai rau – acei pitici din taiga asa zis soldatei de rasu’ plansu’ vazuti prin filmele BBC din WW2 despre armia jegoasa rosie 🙁

 2. Anica dela Cetatea Hotin on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 3. Roman Sava on

  Multumesc pentru articol.

  Va rog anuntati Ambasada Romaniei de la Chisinau si Ministerul Afacerelor Externe de la Bucuresti in legatura cu acest fapt strigator la cer. O voi face si eu la randul meu.

  O zi buna,
  Sava

 4. 1 din Romania on

  Imi este imposibil sa inteleg de ce un cimitir a devenit locul de depozitare pentru crengile si copacii din Chisinau. Orasul Chisinau nu are un loc special amenajat, undeva, in afara orasului, unde sa fie duse resturile vegetale rezultate in urma calamitatii de acum cateva zile, sau pur si simplu ca urmare a curateniei de primavara din fiecare an? Depozitarea resturilor in cimitir mi se pare de o bestialitate si de un primitivism imposibil de explicat. Depaseste orice imaginatie si orice logica. As fi curios sa aflu cine a avut aceasta idee, cine a permis aceasta cruzime…

Lasă un răspuns