Cifre concrete ale propagandei rusești în Moldova

12

Discuții contradictorii după ce Ucraina a interzis mai multe site-uri rusești, inclusiv rețele de socializare precum vKontakte sau Odnoklassniki. Potrivit datelor companiei Opinion Software Media, citate de tvrain.ru, pentru luna martie 2017, cel mai popular site din Ucraina este vKontakte , după motorul de căutare Google. 54% dintre ucraineni utilizează zilnic rețeaua de socializare vKontakte . Yandex.ru se situează pe locul 4 cu 43% dintre utilizatori. Odnoklassniki.ru este pe locul 5 – cu 35%, iar mail.ru – pe locul 6 – cu 32%. Rețeaua de socializare facebook.com are doar 24% de utilizatori, în Ucraina. Curios este faptul că în top 10 site-uri cele mai urmărite în Ucraina se regăsește și wikipedia.org.

Potrivit studiului Gemius Audience din România, rata de penetrare a internetului în Ucraina era în 2016 de 62%. Metodologia Gemius este lider în măsurarea audienței în peste 35 de țări.

Ce avem în Republica Moldova? Mai bine de 2 milioane de utilizatori de internet și o rată de penetrare a internetului de 70%, în 2016, potrivit aceluiași studiu.

Cel mai vizitat site din Moldova este în continuare Odnoklassniki. O medie pe lunile februarie, martie, aprilie 2017, potrivit trafic.md, arată că 55% dintre utilizatorii de internet în Moldova își petrec timpul pe Odnoklassniki. Potrivit tabelului pe care îl puteți vedea mai jos, 6 site-uri cele mai populare în Moldova sunt cu content în limba rusă, chiar dacă au și versiunea în limba română. Odnoklassniki.ru, sputnik.md, kp.md, mail.ru sunt pline de conținut propagandistic rusesc.

Un simplu calcul matematic arată cât de mare este preferința moldovenilor pentru contentul rusesc și cât de dăunător este canalul de propagandă rus – Sputnik.

Și acum ca să fie mai simplu voi utiliza o comparație.

Imaginați-vă că cifra de 876 522 688 sunt pagini cu informații, iar cifra de 2 milioane reprezintă oamenii care accesează aceste pagini pe internet. Raportând cifra totală a paginilor (876 522 688) la cifra totală a cetățenilor (2 000 000) obținem un număr mediu de pagini pe care un cetățean le consultă pentru perioada analizată. Cifra de 438 reprezintă numărul de pagini cu content propagandistic rusesc sau în limba rusă, iar 7 este cifra de pagini cu content în limba română. E ca și cum un om ar citi o carte de 438 de pagini și un altul care citește o broșură de 7 pagini. Întrebare retorică: Cum va gândi, vorbi și cum va acționa acel om care citește 438 de pagini cu conținut propagandistic rusesc?

Pentru comparație, în România unde 58 la sută din populație adică 10,6 milioane de cetățeni au acces la internet, cele mai vizualizate site-uri potrivit zonait.ro sunt: Facebook, google.ro, Youtube, google.com, yahoo.com, olx.ro, emag.ro, Filelist, Wikipedia, Instagram.

Iar potrivit trafic.ro, cel mai accesat site este adevarul.ro.

Așadar, avem o rată de acces la internet mai mare decât în Ucraina și România, dar sunt mari semne de întrebare cum utilizăm această oportunitate. Nu suntem interesați prea mult de știrile din R. Moldova, ne place să irosim timpul pe Odnoklassniki și habar nu avem ce e aia Wikipedia. Și ne mai întrebăm de ce oamenii cred în tot ce li se spune și au încredere în tovarășul Putin.  Argumentele sunt mai sus.

(UPDATE) Definițiile la propagandă, prelucrarea directă și indirectă a maselor, le aveti mai jos:

dexonline.ro – PROPAGÁNDĂ s.f. Răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți.

wikipedia.org – Pentru a deveni propagandă, ideologia și doctrina trebuie să fie răspândite printr-un sistem de comunicare, printr-o serie de evenimente organizate pe o perioadă lungă de timp, cu scopul de a face ca auditoriul să adopte un nou fel de a gândi.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. Trebuie interzis tot ce este rus si pravo 5 ani 🙂 complet. Planglica Sf. Gheorghe trebuie declarat la fel ca si Zvastika minim 5 ani in opinia mea. Numai asa se va |potoli” lumea. Simpatizantii rusofoni trebuie ajutati sa plece in Rusia definitiv. Site-uri gen sputnik si altele asemenea trebuie blocate in opinia mea.

  • Zvastika era pe primele ruble sovietice, si chiar pe unele unitati ale armatei rosii in razboiul civil.

   Era parca un organism, care sanctioneaza tv, ziare care minciunesc, nu am auzit nimic de ei de mult timp. Mai e si mecanismul cand poti da in judecata pe acel care minciuneste. In campanie am auzit de multe ori cuvantul mincinos, a avut vreodata finalitate? A fost dat cineva in judecata pentru calomnie si minciuni? Macar simbolic. Am auzit ieri de la Maia Sandu, ca nu va da pe nimeni in judecata, e capitol inchis. Desi ar trebui sa dea in judecata pentru minciuni, calomnie, dezinformare, sexism, descriminare, de ce nu si biserica ar trebui data in judecata, acei care au distribuit acele stiri. Sau asteptam sa faca Merkel pentru noi acest lucru? Da, dureaza, da, e greu, dar cand va veni la putere va face sa fie mai usor, poate din a doua incercare, fiindca in 2009 ei nu au inteles ca trebuie justitie, ca trebuie sa ai o inchisoare civilizata.

 2. In afara de planul A care inseamna inchis. Avem un plan B? Avem o alternativa sau incercare de contracarare?

  Militarii si politia au esuat, nu controleaza teritoriul republicii moldova, e cel mai important esec. Acei care lucreaza in justitie au esuat fiindca nu au reusit sa faca un sistem credibil, corect si functional. Economistii au esuat, e saracie peste tot, investitorii nici nu vor sa auda de moldova. Politicienii au esuat, aici e chiar de rasul curcilor. Sistemul de invatamant a esuat, copii nu pot da bacul si majoritatea nu pot gandi, citi, prelucra informatia, nu avem specialisti. Medicii au esuat, nu stii daca te mai intorci sanatos de la spital, lumea fuge de doctorii din moldova.

  Eu va intreb daca acei din divertisment, jurnalistii, mass media au esuat si care e planul vostru? Care e obiectivul vostru? Ce ati facut in ultimul an, ce v-ati propus pe anul curent, si urmatorii 3-5 ani? Aveti macar curajul sa ziceti tare, am esuat! Aveti curajul sa vedeti unde sunt erorile si aveti capacitatea sa le corectati? Stiti ca ati esuat? Stiti unde sunt problemele? Vorbiti tare si unde trebuie despre ele? Ati cerut ajutor de la colegi din exterior?

  Cifrele pe care le aratati arata ca echipa de jurnalisti si acei care creaza divertisment, mass media pierde batalia comericala la toate capitolele, sunt incompetenti si cum ar zice Trump „esti concediat!” fiindca piata nu te vrea.

  Apropos, in rusia Navalnyi a reusit sa-si faca atat de popular blogul incat are o audienta destul de mare. Teoretic Maia Sandu s-a pozitionat initial la fel ca el, luptatoare anticoruptie fara geopolitica. Ii place si internetul, fiind arma ei principala. Dar nu vad nici un filmulet cu ea sa arate concret cazuri de coruptie, castele, etc. Nici Nastase. Vad doar niste interviuri cu raspunsuri evazive, politicianiste, tulburi. Nu vad claritate, pragmatism, text clar si simplu care sa ajunga la cap, nu vad nimic concret. In schimb se plang ca nu au acces la alte televiziuni. Tehnologia de azi iti permite sa-ti faci propria tribuna care poate depasi ca audienta o televiziune deja existenta, cum vedem in moldova penetrarea internetului e mai mare decat in romania! Poate nu au ce spune? Sau nu au gasit modalitatea corecta de comunicare de nu se uita nimeni la ei? Iti poti face canal pe youtube si filma cu 2 bani, si o fac cu succes copii, dar ditamai opozitia nu poate face un canal cu audienta de juma de milion, si sa bata puterea cu cazuri concrete, cu idei clare, cu creativitate? Timp pana in 2018 nu mai e, eu nu o sa mai dau votul meu sa salvez pe careva, nici nu mai vin daca sunt prosti.

  Mie mi se pare ca lucrati dupa schema sovietica, majoritatea emisiunilor facute in moldova sunt facute ca in RSSM, la fel si ce numiti voi muzica, divertisment. Tot din RSSM sunt si textele in loc de lenin si marx avem pe stefan si eminescu, forma e aceasi, mergi cu flori de sarbatori, faci careuri, te lauzi si dupa iti cauti de nevoi. Lupta nu se da pentru destructurarea si modificarea sistemului, dar pentru cine preia controlul sistemului.

 3. moldovlahul on

  aici comenteaza si angajatii fsb ului sectia propaganda care se fac,ca nu stiu ca propaganda este foarte subtila,inclusiv prin site uri nevinovate de publicitate.Nu degeaba Ucraina a luat masurile de interzicere a propagandei bolnave putiniste.habar nu avem de spre planurile si programele fsb iste de a nu scapa din gheare Basarabia ;Basarabia este o tara europeana,cu populatie de acelasi neam si valori cu cei din Romania.

 4. Rarița Sadoveanca Consăteanca on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOV­INA DE NOR­D ========
  ——— ♥ ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥­— RE-U N I ­R E! —♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 5. Elena, exista un asa fenomen ca logica. „Analiza” de mai sus sunt doar niste date statistice, care arata numarul de accesari/vizualizari a unui site. De unde rezulta aici „propaganda concreta”??? Majoritatea mijloacelor mass media fac propaganda. In RM unul din cel mai mare propagandist (ca sa nu zic propagandon) este unimedia, care face propaganda pentru PAS, DA, PLDM si activistii de acolo. Si propaganda curcubeului fara frica. De ce nu scrii si despre aceasta?

  • Am vazut pe Unimedia si pe gospodarul teritoriului (pe Dodon) pe la bloguri apropo nu numai pe statalistii UE ci si cei muscali ma gindesc. Eu cred ca Unimedia face propaganda ca orice business pentru cine plateste ma gandesc ca orice publicatie media din RM. Eu cred ca trebuie facuta o diferenta intre notorietate si credibilitate in media online in RM. A accesa website-uri notorii din lumea pravo in RM este rau intradevar ma gindesc (este ca si cum ai da heroina dupa rehab la un fost drogat) dar asta nu inseamna ca nu sunt credibile multe (999 este cu vanzari de examplu desi eBay sau OLX ar fi mai nimerite). A avea website-uri notorii dar nu si credibile gen Sputnik asta inseamna intradevar imbeciliatate cronica si numai o turma de handicapati ar accesa asemenea jeguri online. Populatie RM ar trebui sa detesteze lumea pravo din sculare in culcare ca si in Ucraina si Georgia. Adica un maldavan statalist (pro UE/ pro Rusia) iubeste pravo iar un bulgar care-i mai apropiat de pravo ma gindesc ca examplu nu deloc ba dimpotriva il detesta. Lumea pravo se zice ca este jegoasa si bineinteles foarte foarte saraca… Bunelul care a luptat impotriva pravo zicea ca miroseai gheroii pobeda de la minim 2 km la razbel, dupa mirosul pestilential stiai ca vin la atac inainte sa se auda „huraa” 🙂 Mankurtii: taiganezi (aia de 1.50 m) si maldavanii erau intodeauna avangarda cu NKVD imediat in ariegarda sa ii impuste daca ii apuca frica (cum se si intimpla in fapt). Neagu Djuvara – marele istoric roman si veteran WWII deasemenea mi se pare ca a comentat ceva asemenator referitor la gheroii pravo dar multi altii deasemenea. 🙂 🙁 Nu stiu de ce dar din povestile bunelui pentru mine s-a intiparit ca tot ce este pravo este jegos si pestilential

 6. 1 din Romania on

  In trecut, moldovenii au platit cu libertatea, chiar cu viata pentru valori nationale, limba, istorie, traditii. Acum, moldovenii (majoritatea?) adopta de buna voie modul rusesc de a fi si de a gandi, se duc de buna voie catre mass-media si site-urile rusesti, la festivitati gen pobeda. Aceasta e realitatea, acesta este paradoxul moldovenesc. Ce nu a reusit URSS cu forta armelor, a deportarilor si a dictaturii, a reusit Rusia in ultimii ani cu mijloacele mass-media.
  Aceasta situatie va afecta, mai devreme sau mai tarziu, pe toti cetatenii din R. Moldova. Vestul, inclusiv Romania, observa ca ajutorul dat R. Moldova accentueaza sentimentele proruse. Atitudinea prorusa si chiar antiocidentala a multor basarabeni pare un joc cu destinul, dar consecintele vor fi dureroase. Subestimarea UE si a politicilor acesteia reprezinta cea mai grava greseala pe care o fac acum multi basarabeni. Curand va veni nota de plata, este inevitabil. In viata, increderea si respectul se castiga foarte greu si se pierd foarte usor.

Lasă un răspuns