Ce va fi cu unioniștii în următorii 100 de ani

22

Mă bucură nespus de mult faptul ca blogul meu este din ce în ce mai citit, iar unii chiar doresc să dea replici la anumite articole. Este cazul deputatul din primul Parlament, Victor Pușcaș, un promotor al statalității R. Moldova. Fostul deputat mi-a trimis pe mail replica sa la articolul Și cu stataliștii ce facem, pe care, evidend nu sunt obligată o o public, pentru că blogul nu este un portal de știri. Dar am hotărât că este bine ca cititorii blogului meu să fie la curent și cu alte opinii care sunt lansate în spațiul public referitor la viitorul R. Moldova.

Așadar, mai jos este articolul- replică al fostului președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș „Ce va fi cu voi, unioniștii, în următorii 100 de ani?”:

Elena Robu, moderatoarea emisiunii „Alb & Negru” de la portalul de știri „Unimedia”, după participarea autorului acestor rînduri la dezbaterile din 18.08.2016, dedicate Zilei Independenței, pe blogul de atitudine a postat un material, intitulat „Și cu stataliștii ce facem?”. Probabil că doamna astăzi face unirea, iar mâine va decide ce va trebui să facă cu stataliștii. Ne permitem să-i răspundem doamnei E. Robu – poate că se va proceda cu stataliștii așa cum s-a procedat cu Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Moldovei, fondatorul „Principatelor Unite Moldova și Valahia în 1859” ca el peste puțin timp după unire să apuce drumurile pribegiei prin statele Europene cu interzicerea de a mai reveni la baștină. Dar, poate că doamna a pus o întrebare retorică? În orice caz, cum ni se pare, întrebarea ei o combate o persoană care se identifică cu „alexandra”. Citind articolul „Și cu stataliștii ce facem?”, Alexandra zice „Întrebarea din titlu e incorectă, de parcă ar fi vorba de o minoritate problematică. Formularea corectă ar fi „Și ce au să facă stataliștii cu noi”.., pentru că ei sunt majoritari și „la butoane”… Răspund doamnei Alexandra la întrebare, ce o să facă majoritatea? Nimic doamnă. Nici un fel de represii. Suveranitatea și Independența statului moldovenesc aparține tuturor cetățenilor săi care sînt egali în fața legii și a autorităților publice, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere, origine socială, starea sănătății etc.

          Consolidarea independenței depinde de fiecare din noi – astăzi, mâine și peste o sută de ani. Ideea unirii, împărtășită de unii cetățeni ai statului moldovenesc (realizarea dreptului la opinie și libera exprimare) nu este un proiect politic și în mod legal nu s-a discutat nici o dată în acești 25 de ani și cred că nici nu se va discuta în viitor. Cei care afirmă cu răutate că Republica Moldova a eșuat ca stat reiese din problema eșuării unirii și fiind influențați de problemele, pe care, sînt ferm convins, le putem rezolva. Dar trebuie ca căutătorii permanenți de identitate să dorească acest lucru. Și atunci statalitatea Rapublicii Moldova va pătrunde în adîncimea secolelor.

          Probabil, că toți cei care doresc binele poporului nostru ar trebui să fie de acord cu fostul ambasador al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei care concluzionează urmatoarele: „În timpul cînd unirea cu România este irealizabilă, iar potrivit sondajelor și nepopulară, întoarcerea sub tutela Rusiei ar fi o nenorocire națională. Moldova trebuie recunoscută în mod serios ca un stat independent  cu un amestec al identităților. Însă oamenii, indiferent de problemele lingvistice, trebuie foarte serios să perceapă obligațiunea civică de a construi statul independent și înfloritor al fiecăruia.” (traducere de către autor din limba rusă).

Ultimul sondaj sociologic petrecut de IMAS în perioada 25.07-08.08.2016 demonstrează faptul că majoritatea respondenților susțin statalitatea Republicii Moldova, și necătând la o sumedenie de probleme, se mândresc cu statul său și demonstrează încredere în viitor.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

22 comentarii

 1. Pai sa rezolve problemele, ce asteapta atata? sau e bun doar din gura sa dea.

  1. sa ridice nivelul de viata, sa aiba statul verticalitate sa nu ceara pomeni de la vecini sa-si plateasca activitatea curenta
  2. sa rezolve problema transnistreana, sa plece armatele straine
  3. sa rezolve problemele din justitie ca tot e din domeniul lui

  Ce asteapta? ca nu mai are mult pana la suta lui, inainte sa moara sa lase lucrurile in ordine.

  • rusia vrea sa fure iar R. Moldova cum a facut acum 70 de ani. R. Moldova va adera la uniunea vamala pentru ca oamenii pro rusia vor fi in majoritate. Ucraina chiar daca se va fedelariza NU va intra in uniunea vamala pentru ca oamenii pro rusia sunt in minoritate. Ucraina poate opri legaturile feroviare si rutiere intre R. Moldova si rusia si moldovenii vor fi nevoiti sa ramana in tara sau sa merga spre ROMANIA, U.E.

 2. După reîntregirea Republicii Moldova cu România într-un stat unitar şi cei aşa zişi „unionişti” şi cei zişi „statalişti” se vor schimba. Deoarece noul stat unit va solicita diverse reforme inclusiv cele socio-psihologice oamenii cu timpul se vor schimba. Cu timpul şi nu deodată după unire. Apoi majoritatea vor deveni statalişti susţinînd independenţa şi suveranitatea României unite. Acum mare deosebire între „statalişti” şi „Unionişti” nu este deoarece ambele tabere doresc fericirea popurului prin diferite mijloace. 45 de ani Germania era dezbinată şi cetăţenii acestor două state doreau independenţa statelor şi după unire aceeaşi cetăţeni doresc independenţa Germaniei unite.

  • Ucraina va fi obligata de rusia sa intre cu armata in transnistria si sa lipeasca/ataseze aceasta regiune chiar daca vor fi multi morti in cativa ani. Ucraina nu va putea accepta ca rusia cu armata din regiune sa ii fure LITORALUL si Odessa.

 3. Daca Rep Moldova e un stat independent, de ce 80% din media tv, radio, ziare e in limba ocupantilor rusi si nu in limba majoritatii ? De ce ocupanti rusi inca au armata pe teritoriu Rep Moldova si tin ocupat o parte a acestui teritoriu ? E Rep Moldova independenta in asa o situatie ? Evident NU !
  E evident ca Rep Moldova e inca sub ocupatie rusa, si direct prin armata si indirect prin alte mijloace.

 4. „Probabil, că toți cei care doresc binele poporului nostru ar trebui să fie de acord cu fostul ambasador al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei” – sigur. Sa fii de acord cu un tip de origine maghiara care si-a petrecut timpul in Moldova prin locuri nobile ocupandu-se cu lucruri mai putin nobile si care uraste genetic tot ce este ROMANESC, si viseaza disparitia nu numai a ROMANIEI dar si a ROMANILOR ca natie. Tot acelas lucru este promovat si de urmasii comintern-ului evreesc ramasi in ROMANIA (Iiliescu, ponta & Co) care au decapitalizat tara transformand-o in sursa de materie prima si forta de munca cu datorii care vor fi platite de un sir de generatii, De cei plecati din ROMANIA ca Nuland, de altii care au adaugat o litera ca sa nu fie asa de „mici”. Acestea sunt cei musamalizati. Se cei din est, care de aproape doua secole incearca deschis sa ne inrobeasca si sa ne distruga identitatea. Ne urasc deoarece stramosii nostri DACI au fost aici pe vremuri cand Roma nici nu exista, Si nu este clar, dar cred ca va fi o mare surpriza cand se va demonstra ca vechea ROMANA a fost prima apoi Latina. Uite asa Dle patriot si statalist Puscas…si PUNCTUM!

 5. Diplomatul maghiar Kalman Mizsei –
  Moldova trebuie recunoscută în mod serios ca un stat independent
  cu un amestec al identităților.
  ?????????????????????????????????????????????????????????????

  ————————————————————-
  În numele României Mari
  chem cei trei candidaţi-
  -Mihai Ghimpu,
  -Vitalia Pavlicenco,
  -Ana Guţu
  la unitate naţională şi în al doisprezecelea ceas
  să înaintăm cu toţi împreună un Candidat Unionist,
  care să asigure PACEA în familia noastră a românilor
  şi să terminăm cu războiul meritelor.
  Să-l urmăm pe Eminescu care a spus profetic:
  Tăria noastră este în Unirea noastră,
  Puterea noastră este întro Partidă Naţională a Unirii.
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  Cu respect, Mihai Ciubotaru
  redactor-șef
  http://basarabialiterara.com.md/?p=21270
  N.B.
  Unicul Candidat Unionist – General Ion Costaș !

 6. Este o iluzie desarta ca Moldova va ramine statalista, stapina pe destinul ei. Vise de adormit copiii. Ursul, pardon, rusul o va inghiti cum inghite pestele nada.
  Este o iluzie desarta ca Moldova va ramine statalista, stapina pe destinul ei. Vise de adormit copiii.
  Ursul, pardon, rusul o va inghiti cum inghite pestele nada.

  Au spus pe la UE, de mai multe ori, ca Republica Moldova nu va intra în veci nici în UE, nici în NATO, atâta timp cât va avea atârnată de coadă tinicheaua numită Transnistria.
  Și asta pentru că în UE și în NATO intră țările fără dispute cu vecinii.
  In acest sens, nici măcar o unire cu România nu se poate face fără acordul acestor două organizații, UE si NATO care, de bine de rău, garantează acum integritatea României, așa cum este ea azi.
  Integrare depinde în primul rând de Moldova, nu de UE, în al doilea rând, că Moldova și-ar face mult rău singură să intre în UE mai nepregătită decât era chiar România în 2007, iar în al treilea rând, că Moldova are nevoie de garanția NATO împotriva Rusiei, nu de integrarea în UE.
  Mai bine cu Romania, dar statalistii ca dl. de mai sus… nu vor!
  Partea cea mai tristă este aceea, că chiar și o parte a populației băștinașe și-a pierdut conștiința originii sale.
  Moldova este singura ,,tara” din lume ce tine cu agresorul …
  Mama Rasia abia asteapta sa redeschida robinetul prin care suge tot ce a mai ramas din Moldova!
  De asta nici nu se grabesc rusii din ,,respublica” sa invete romaneste…
  Rusii au furat Moldova 200 de ani neintrerupti si acum miliardul, dar se prefac ca nu stiu….
  Vine Putin sa salveze Moldova!? Treaba nu-i buna cu atita asteptare si cu jocul la doua capete!
  Uite unde a dus politica de rusificare !

 7. dar in care conditii,teritoriul anexat si peste noi se va veni cu noi reguli ca peste prizonieri.Nu, avind libertate am putea schimba capusele,poporul pus in valoare sa dezvolte tara copiilor si apoi moldovenii,gagautii au statut de tara cu asta ce facem ne declaram nimeni sa vina altii sa ne dea fonduri tot din UE deja prin bucuresti ,ca Ro nu e germania .Ce ne ramine e calea cea mai grea dar cu onoare. Respect d-i Robu,vreau sa fie actrita de filme,sa ne vada si alta lume,frumosi la chip -moldoveni europeni.Pacat ca de multe din astea se agata si dodon-prostanacul.Mesajul statalitatii cu onoare tre sa-l preia Anatol Stati,Sturza,Nedelciuc-oameni cu creeri de presedinte,primmin.Nu diletantii

 8. dar in care conditii,teritoriul anexat si peste noi se va veni cu noi reguli ca peste prizonieri.Nu, avind libertate am putea schimba capusele,poporul pus in valoare sa dezvolte tara copiilor si apoi moldovenii,gagautii au statut de tara cu asta ce facem ne declaram nimeni sa vina altii sa ne dea fonduri tot din UE deja prin bucuresti ,ca Ro nu e germania .Ce ne ramine e calea cea mai grea dar cu onoare. Respect d-i Robu,vreau sa fie actrita de filme,sa ne vada si alta lume,frumosi la chip -moldoveni europeni.Pacat ca de multe din astea si agata si dodon-prostanacul.Mesajul statalitatii cu onoare tre sa-l preia Anatol Stati,Sturza,Nedelciuc,oameni cu creeri de pres,primmin verificati in timp

 9. Acest tovaras invitat demonstreaza exact de ce lucrurile au mers total aiurea in RM. O prestatie execrabila la interviu de aceea si atat de putine comentarii comparativ cu alti invitati. Cat despre sondaje eu cred ca este important sa se stie fapte: o treime din populatia RM a luat-o din loc care incotro iar alta o treime din cei ramasi sunt deja cetateni romani. Daca acest tovaras zice ca cel mai bine era pe acest teritoriu (ca tara nu se poate zice fiind doar o hrisca de pamant fie ruseasca fie romaneasca depinde cum o vezi cu ceva populatie amestecata pe ea suprvietuind ca vietuind este mult spus) cand rusii au plecat si romanii inca nu luasera Basarabia atunci acea perioada este cunsocuta ca banditeasca si fara de lege de anarhie si la 1918 si la 1940 (vedeti: wikipedia – internet). Cam asta este situatia si acum de vreo 25 de ani incoace cu tovarasi gen acesta (anarhisiti bolsevici) fara rusi si fara romani: 20 mild.$ spalate de mafie si 1 mild$ furat plus #2 la consum alcool in lume si coruptie si banditism si bolsevism si haiducie la drum deschis. Acest tovaras si gloata care o reprezinta este raspunsul la situatia din RM dupa parerea mea de 25 de ani incoace. Eu cred ca trebuie sa-si ia o proprietate pe la Tiraspol (sau alt loc nelegiuit) ca locul lui nu-i prin RM cu sau fara unire. Asta nici statalist nu poate fi numit ci mai rau: anarhist dupa modul cum gandeste iar cei ca el in general nu sunt bineveniti cam pe nici unde in lume buni doar la complotat (pedepsibil cu inchisoare pe viata prin UE si pedeapsa capitala la rusi sau CSI). Cat despre Cuza Voda ca si Ceausescu sau Antonescu sau Maria Antoaneta sau Romanovii au fost parte dintr-o istorie si un destin al marilor oameni de stat si nimic mai mult ca si pe la altii din ce se vede. In vremea lui Cuza cei ca acest tovaras erau prinsi cu ocaua mica si la beciul domnesc cu ei pe viata. Bineinteles pareri personale dar cu greu imi stapanesc senzatia de greata profunda chiar sa si comentez la comentariile acestui maldavan tinand cont de situatia RM si opiniile tovarasiei sale atat de deplasate si cinice.

 10. Ce mă frământă la stataliştii cu nume româneşti este motivul nebuniei.
  La ruşi, ucrainieni este foarte simplu, ei nu fac parte din naţiunea română, le convine să se declare moldoveni, chiar nu pot fi acuzaţi. Maxim pot fi acuzaţi de o lipsă de previziune. La românii statalişti este complicat.

  De exemplu, acest Victor Puşcaş, care se declară moldovean, vrea un stat moldovenesc, când majoritatea moldovenilor locuiesc în România şi l-ar contrazice.
  Când statul medieval Moldova a fuzionat cu Ţara Rumânească pentru a da România, când toată inima Moldovei este în România, cum poate el susţine că vrea un stat moldovenesc!?
  Păi statul moldovenesc se numeşte România! După orice drept internaţional.
  El şi-a pus vreodată nişte întrebări logice pentru un om raţional?
  Dacă noi nu vrem ca Moldova lui să poarte acea denumire?
  Dacă noi nu vrem ca produsele de peste Prut să poarte acea denumire şi să facă concurs produselor noastre?
  De exemplu vinurile!
  Dacă privim fondarea unei clone a statului medieval român Moldova ca o ameninţare directă la independeţa şi integritatea României şi a Moldovei noastre?
  Ce s-ar întâmpla cu clona lui izolată şi cu o Românie adversă, care i-ar declara embargo?

  Ori este vorba de prostie, fiind spălat pe creier de URSS, ori este vorba de slugărnicie faţă de Moscova, ori acel domn doar vrea să-şi păstreze moşia, iar o Unire l-ar priva pe el şi pe gaşca lui de la nişte beneficii, functii, corupţie

  Pe alocuri avea dreptate în materialul precedent, sunt majoritari, i-am urmărit interviul şi cel puţin la nivel declarativ are câteva idei bune, chiar dacă nu vrea unirea, dar acuma văd că este arogant. El crede că a făcut ceva atunci, a creat un stat din nimic.

  Dar ce nu cunoaşte acel domn, este că el are moşia respectivă tocmai din cauza României. Dacă România nu ar privi Moldova ca pe un stat prieten, dacă Moldova nu şi-ar baza existenţa pe românism, azi statul lui ar fi o Transnistrie II, o fortăreaţă a Moscovei bine supravegheată de NATO, demult „unită” cu Russia
  O fi naţiunea română în minoritate, dar acea minoritate ţine în spate acest stat şi susţine şi restul poporului adormit. Din cauza acelei minorităţi, acest moş sovietic ne poate râde în faţă, ne poate clama istoria, poate contesta indirect securitatea şi integritatea statului Român, se poate crede voievod. Ar trebui ca în fiecare zi să mulţumească acelei naţiuni minoritare fiindcă i-a permis să fie altceva decât un nimeni dintr-o fortăreaţă violată de cazacii Rusiei.
  La momentul ăsta poate ştergea cizme, nu ne explica ce înseamnă să fii moldovean, nu spunea că el este pilonul independeţei.
  Pilonul independeţei a fost Gheorghe Ghimpu şi ceilalţi ce au luptat în trenşee, nu el, un nimeni ce a trădat idealul oamenilor ce i-au permis să fie cineva.
  El nu redacta nimic fără mişcarea de eliberarea, mişcare românească, poate doar imnuri lui Putin. El să-şi analizeze istoria familiei lui, nu a României, Cuza este un erou în România, Gheorghe Ghimpu este un erou în România, el este un nimeni pentru România.

  • @IVGA Foarte de acord si foarte bune comentariile. Mihai Ghimpu ar trebui sa fie presedintele RM. ROmania asteapta de la UE 42 miliarde euro in urmatorii max. 6 ani. Este singurul care poate aduce o parte in RM fie direct fie prin unire daca unionistii cresc randurile la 70%. ROmania este plina de fonduri$ interne si externe pe cand RUsia si CSI nu au iar altii (FMI/ UE/ USA) nu or sa dea tinand cont de credibilitatea nula a RM. Este o chestie de supravietuire si a avea omul potrivit cred eu. Este critic ca RM sa ia RON (leul romanilor) ca sa stabilizeze economia altfel totul este f. volatil.

 11. Acest Pușcaș nefericit este un om cu școala făcută la ruși, comunismul ia intrat în sânge,
  nu se poate depăși, se mai laudă cu cuvintele tatălui său, țăran de la sat,
  dar se cuvine să mai asculte și vorbele înețelepte ale intelectualilor care se declară în majoritate – români est-moldoveni !
  Nu are înțelepciunea să-i înțeleagă pe cei înțelepți – Grigore Vieru, Leonida Lari, Andrei Vartic, etc
  Și vorbele unui erou – Gheorghe Ghimpu – doar românismul ne va salva !
  Căci ce însemană românism ? Același zis moldovenism cu tradițiile noastre de la sate – Crăciun, Paște, dansuri, obiceie., aceeași limbă.
  Dar asta Pușcaș nu poate înțelege.
  Mintea lui de pe urmă !

 12. R.Moldova trebuie sa ramana independenta si pro-europeana, Romania nu-si poate permite acum financiar o unire iar clasa politica din Romania nu are nici viziunea, nici capacitatea de a duce la indeplinire un asemenea proiect…e nevoie de autostrazi, de linii de cale ferata de mare viteza, de poduri peste Prut, ce bine ar fi ca cele doua tari sa munceasca mai mult si mai eficient si sa vorbeasca mai putin…

 13. Domnule… fzr,
  Am constat demult ca atat in Ro , ca sa nu mai vorbesc de R. MOLOTOVA, lipsesc din partea noastra cu desavarsire cunostintele istorice exacte despre ROMANIA MARE , cum se zicea indeobste atunci, REGATULUI ROMANIEI (denumirea oficiala constitutional a statului , consacrata prin Constitutia din 1923) procesul efectiv de integrare a provinciilor romanesti a durat 9 ani! Primii pasi au fost :1)reforma agrara (1918-1921) 2) reforma monetara – moneda unica (1920) care a facut posibil ca LEUL ROMANESC sa ajunga valuta forte , pe locul III in EUROPA, ba la un moment dat pe locul al II-lea, la egalitate cu FRANTA ( daca poti sa-mi explici chestia asta cum de a fost posibil iti dau un …premiu !)3) buget unic (1921) 4) Legea electorala-vot universal garantat pt toate sexele, religiile,nationalitatile,orientare politica etc(1921) 5)reforma administrativa pt toate provinciile (1922) 6) primele alegeri parlamentare in noua forma democratica(1922) 7)noua Constitutie a REGATULUI ROMANIEI (1923) 8) Legea reparatiilor( ”cotei de eliberare” )convenite la Conferinta pentru pace de la PARIS( nov.1924) 9)legi diverse de dezvoltare economica -industrie, agricultura, comert, transporturi , ale muncii si armatei (1924-1929) In toata aceasta perioada puterea economica a RO a crescut cu 235 %. Bineinteles ca tabloul nu e complect si are fiecare punct din cele cateva care le-am amintit , nenumarate amanunte, care ar fi f bine sa fie cunoscute de cat mai multi.,Atat in RO , si cu atat m.m. in R.Molotova de azi , comunismul si comunistii au ascuns premeditat aceste lucruri. In primul rand prin politica educationala(invatamant ,cultura,sanatate etc) iar pe cele care le-a scos la iveala le-au masluit cum au vrut( f f grav in RM!)
  Ce vreau sa zic , de fapt, cu aceste exemple date? TOATE CATE S-AU INFAPTUIT SE DATOREAZA FAPTULUI CA UNIREA LE- A PRECEDAT… TEXTUAL SI POLITIC . ADICA S-A EXPRIMAT MAI INTAI VOINTA POLITICA, DUPA CARE S-AU STABILIT ETAPELE !
  Exact in acelasi fel e posibil, foarte posibil sa se infaptuiasca si acum lucrurile.Adica RE-UNIREA ( mai propriu zis RE-INTREGIREA) !!! VOINTA POLITICA SĂ FIE, celelalte urmeaza. .Iar asta o poate face parlamentele celor doua…” tari”(in realitate una si aceeasi ca si atunci!)Ea trebuie doar sa fie trecuta si legiferata parlamentar ! Nici macar nu e nevoie de un referendum. Pentru ca legiferarea oricum nu se poate face decat prin legi si hotarîri parlamentare.Toate astea au fost insa spuse de TRAIAN BASESCU cu cativa ani mai inainte. E primul politician roman postbelic (nu numai din 1989 incoace!) care are o luciditate politica clar exprimata in acest sens. E mult prea evidenta si mult prea puternica aceasta luciditate ca sa am motive de a-l combate !Nu sunt inscris in niciun partid si nu fac politica niciunui partid… dar ce-i a CEZARULUI e a cezarului si n-ai ce face !Restul sunt barfe , mofturi,pisarea apei in piuă , darea poalelor peste cap șcl.
  In urma cu trei zile Basescu a facut o dezvaluire extrem de grava. A facut public faptul ca a fost de doua ori gata , gata sa fie ASASINAT si sa-i fie rapite una din fiicele sale, fapte ce se pot dovedi cu informatiile care atunci i-au fost transmise de catre SRI si care sunt detinute de SRI si acum! Ce se intampla insa? TOATA… LUMEA TACE ! Președenția, Parlamentul SRI , SIE, DIMI , mas media … Si totusi , lucrurile nu pot ramane așa ! ABSOLUT DELOC!

  • Romania in vremea la care faceti referire avea o clasa politica mult peste ce are astazi, acei oameni aveau viziune plus suficiente dorinta si patriotism pentru a impinge lucrurile inainte, se aseamana vreun pic cu ce avem acum?, in sensul asta am postat, nu am nimic impotriva unei uniri insa nu cred ca pe moment clasa politica din Romania e capabila de asa ceva…vad o mare diferenta intre oamenii de atunci si ce avem acum..vorbm de un Ion I.C Bratianu, de regele Ferdinad, de regina Maria si alti oameni de mare valoare, nu putem face comparatii…

 14. Sincer, acest articol induce si mai mult in eroare si impune si mai multe intrebari. Consider ca statalitatea noastra e ca o ciuma care distruge toata cultura , educația, identitatea noastra si gonește pe cei mai inteligenți afara din țară. Toti inteleg de ce pseudo-unionistii care ajung la guvernare nu incearca macar sa puna priblema unirii, dupa cum singuru s-au exprimat se tema piarda treuca. Trebuie sa scoatem din seltar Unirea sa o stergem putin de colb, sa o si mai spălăm, impachetam frumos si sa o aducem/impunem societății, si atunci fara doar si poate peste maxim un an vom avea 50%+ unionisti in tara. Un PR, publicitate si promovare buna face mai mult decat mii de vorbe si flori depuse la monumentul lui Ștefan ‘ sau Cuza’!

  • @Andrei Z – Bune idei. Eu cred si am mai vazut scris pe blog cateva considerente. expuse relativ bine ca si pasi premergatori inainte de vreo unire. #1 ar fi ca documentele oficiale trebuie aliniate, alipind a fasie de pamant (ceea ce a mai ramas din Basarabia pe nume RM acuma) care statistic are 73% moldoveni (nu romani) si o limba moldoveneasca in Consitutie seamana mai mult o a anexare in ochii marilor puteri care nu stiu ca moldovean este roman si moldoveneasca este romana ca nu cunosc istorie si nu cred ca le pasa mult (pragmatic se merge direct la documente). Deci hai sa aliniem aceste documente ca primul si primul pas spre unire: limba romana in Constitutie si etnicitate impreuna aliniind identitatea (RM este (o bucata) de stat romanesc) la ceva real si care pare mai mult a unire intru limba si neam. O integrare economica este deja pe rol deci o adoptare a leului romanesc ar integra RM nu numai cu RO mai bine dar ar crea legaturi mai stranse cu UE ceea ce ar crea apartnenta (virtuala) via RO la UE. #2 Biserica mancurta pravo-slava a RM. Este imposibil de asimilat intr-un stat national unitar unde 90% sunt romani ortodoxi (BOR) o alta biserica ortodoxa care ar reprezenta o coloana 5-a pentru Rusia in RO la o adica. O solutie se impune inainte de unire referitor la o asimilare celor 2 entitati. (atentie: aceasta biserica este un potential element major de destabilizare intr-un viitor stat comun nu numai a RO dar si a UE). Lucrurile trebuie sa prinda ceva viteza cred ca Rusia si Transnistria nu mai asteapta se pare (mai jos) si vor partea lor a strategiei implementata cat mai repede. O rezistenta a RM in fata acestui proces este echivalenta cu dezintegrarea RM in 3-4 bucati mai ales cu unul de stanga ca presedinte (practic toata finantarea si suportul politic (intern/ extern) se va opri). Ceea ce am mentionat mai sus mai bine se face mai repede decat mai tarziu. Pe de alta parte se stie ca RM nu mai primeste fonduri (decat de la RO) care va opri finantarea daca dezintegrarea va incepe pe fondul destablizarii situatiei (cum se vede deja mai jos). Probabil finantarea va lua numai o turnura umanitara de tipul actual in RM al FMI, UE sau USA (un million$ azi unul$ peste o luna ..etc.). Opinii personal bineinteles. (…prioritati pentru parlament si guvern la intoarcerea din vacanta daca mai vor RM).

   http://unimedia.info/stiri/evghenii-Sevciuk-a-demarat-procedura-de-aderare-a-regiunii-transnistrene-la-federatia-rusa-121201.html

 15. Tavarici Maldafani,
  In fine , Romania se va debarasa fara voia sa de obligatzia de a sustzine FINANCIAR MALDAFANIA in parcursul sau spre NIMIC.
  Compatriotzii mei o tzin UNA si BUNA :::::::: Noi vrem sa fim rusi.
  Dealtfel
  discursul american prin Dl PETIT are un efect devastator in ce priveste
  UNIREA Romaniei cu Basarabia si a paralizat definitiv aceasta actziune
  mareatza de UNIRE pentru orice popor din lume.
  Germania nu a beneficiat de un ambasador de talia dlui PETIT si iata -i unitzi peste noapte cu acte in regula date de SUA .
  Noul post 10TV destinat UNIRII nu va servi la nimic caci cine poate sa se opuna celei mai tari puteri din lume ????????
  Cine vrea sa lupte cu morile de vant ????????
  Moscova jubileaza si pregateste miliarde de promisiuni sa ajute vechea KOLONIE.
  Ar fi interesant de stiut daca Dl Petit doreste o intalnire cu Dna Pavlicencu sau DL Bogatu pe acest subiect.
  Caci Dl PETIT s-a intalnit in premiera cu komunisti :::::::: Zina Karabina si Dodon.
  Maldafanii nu vor jandarm roman, ei vor jandarm rus

Lasă un răspuns