Ce va fi cu unioniștii în următorii 100 de ani

44

Mă bucură nespus de mult faptul ca blogul meu este din ce în ce mai citit, iar unii chiar doresc să dea replici la anumite articole. Este cazul deputatul din primul Parlament, Victor Pușcaș, un promotor al statalității R. Moldova. Fostul deputat mi-a trimis pe mail replica sa la articolul Și cu stataliștii ce facem, pe care, evidend nu sunt obligată o o public, pentru că blogul nu este un portal de știri. Dar am hotărât că este bine ca cititorii blogului meu să fie la curent și cu alte opinii care sunt lansate în spațiul public referitor la viitorul R. Moldova.

Așadar, mai jos este articolul- replică al fostului președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș “Ce va fi cu voi, unioniștii, în următorii 100 de ani?”:

Elena Robu, moderatoarea emisiunii „Alb & Negru” de la portalul de știri „Unimedia”, după participarea autorului acestor rînduri la dezbaterile din 18.08.2016, dedicate Zilei Independenței, pe blogul de atitudine a postat un material, intitulat „Și cu stataliștii ce facem?”. Probabil că doamna astăzi face unirea, iar mâine va decide ce va trebui să facă cu stataliștii. Ne permitem să-i răspundem doamnei E. Robu – poate că se va proceda cu stataliștii așa cum s-a procedat cu Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Moldovei, fondatorul „Principatelor Unite Moldova și Valahia în 1859” ca el peste puțin timp după unire să apuce drumurile pribegiei prin statele Europene cu interzicerea de a mai reveni la baștină. Dar, poate că doamna a pus o întrebare retorică? În orice caz, cum ni se pare, întrebarea ei o combate o persoană care se identifică cu „alexandra”. Citind articolul „Și cu stataliștii ce facem?”, Alexandra zice „Întrebarea din titlu e incorectă, de parcă ar fi vorba de o minoritate problematică. Formularea corectă ar fi „Și ce au să facă stataliștii cu noi”.., pentru că ei sunt majoritari și „la butoane”… Răspund doamnei Alexandra la întrebare, ce o să facă majoritatea? Nimic doamnă. Nici un fel de represii. Suveranitatea și Independența statului moldovenesc aparține tuturor cetățenilor săi care sînt egali în fața legii și a autorităților publice, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere, origine socială, starea sănătății etc.

          Consolidarea independenței depinde de fiecare din noi – astăzi, mâine și peste o sută de ani. Ideea unirii, împărtășită de unii cetățeni ai statului moldovenesc (realizarea dreptului la opinie și libera exprimare) nu este un proiect politic și în mod legal nu s-a discutat nici o dată în acești 25 de ani și cred că nici nu se va discuta în viitor. Cei care afirmă cu răutate că Republica Moldova a eșuat ca stat reiese din problema eșuării unirii și fiind influențați de problemele, pe care, sînt ferm convins, le putem rezolva. Dar trebuie ca căutătorii permanenți de identitate să dorească acest lucru. Și atunci statalitatea Rapublicii Moldova va pătrunde în adîncimea secolelor.

          Probabil, că toți cei care doresc binele poporului nostru ar trebui să fie de acord cu fostul ambasador al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei care concluzionează urmatoarele: „În timpul cînd unirea cu România este irealizabilă, iar potrivit sondajelor și nepopulară, întoarcerea sub tutela Rusiei ar fi o nenorocire națională. Moldova trebuie recunoscută în mod serios ca un stat independent  cu un amestec al identităților. Însă oamenii, indiferent de problemele lingvistice, trebuie foarte serios să perceapă obligațiunea civică de a construi statul independent și înfloritor al fiecăruia.” (traducere de către autor din limba rusă).

Ultimul sondaj sociologic petrecut de IMAS în perioada 25.07-08.08.2016 demonstrează faptul că majoritatea respondenților susțin statalitatea Republicii Moldova, și necătând la o sumedenie de probleme, se mândresc cu statul său și demonstrează încredere în viitor.

Distribuie.