Ce va face Igor Dodon dacă armata a 14-a trece Nistrul?

6

Președintele republicii Igor Dodon devine un pericol tot mai mare pentru securitatea acestui teritoriu. Nu este prima dată când șeful statului, în calitate de comandant suprem al Armatei, blochează participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate. Ieri președintele Igor Dodon a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina, pe motiv că R. Moldova este un stat neutru. Astăzi la ședința Guvernului s-a decis totuși trimiterea militarilor moldoveni în Ucraina. Dar președintele Dodon face uz de dreptul său constituțional și anulează hotârârea de astăzi a Guvernului.

Așadar, Guvernul zice da, președinția zice ba, iar Curtea Constituțională urmează să facă lumină și să explice dacă are prerogative șeful statului să interzică militarilor moldoveni plecarea în stagii peste hotare.

Pornind de la această situație creată artificial de către președintele Dodon să analizăm următorul scenariu. Cum va proceda comandantul suprem al Armatei dacă Armata a 14-a va trece Nistrul? Va spune la fel că suntem stat neutru și nu ne implicăm? Va ordona militarilor să lase armele jos, până la o decizie a Curții Constituționale? Guvernul va decide să ne apărăm, iar președinția – nu? Cum vine asta? Un fel de struțocămilă. Un comandant suprem al Armatei care, în loc să garanteze securtate statului pentru care a depus jurământul, seamănă și mai multă insecuritate, pericol și destabilizare a situației în regiune. Și asta pentru că a demonstrat cu vârf și îndesat că servește intereselor Rusiei și nu ale R. Moldova.
Oare cei care anul trecut și-au dat votul pentru socialistul Dodon, asta au așteptat? Pentru asta au votat?

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Rarița Sadoveanca on

  RETRO
  ————————
  Cartea: “Sânge pe Nistru”, de Cristian Negrea
  /după prima carte, „Când armele vorbesc ” apărută în 2010/
  În 2014, armata română trece Prutul și va lupta
  cu Transnistria și Ucraina.
  http://unimedia.md/?mod=news&id=45956

  În anul 2014, armata română trece Prutul în patru locuri
  și va înainta spre Chișinău, unde va avea loc cea mai importantă
  bătălie cu soldații transnistreni și unitățile militare ucrainene.
  Luptele, de asemenea, vor avea loc pe teritoriul României.
  Acesta este subiectul unui thriller politico-militar, „Sânge pe Nistru”
  scris de Cristian Negrea, care a devenit foarte popular în România.

  Basarabia se va RE-UNI cu România, mai devreme sau mai târziu.
  Dar dacă ocazia se va ivi mai devreme decât credem?
  Dacă, căzută din nou sub robia comunistă, se declanşează
  o revoluţie mai puternică ca şi cea din 7 aprilie 2009,
  şi nu o revoluţie portocalie, ci una roşie-galbenă-albastră?
  Care va fi reacţia Transnistriei? Dar a Rusiei? Dar a României?

  Ce va face poporul şi armata română atunci când va răsuna strigătul de ajutor
  al fraţilor din Basarabia?
  Se va ridica România la înălţimea chemării istoriei şi a înaintaşilor,
  ascultând glasul fraţilor de peste Prut?

  • Mare grija totusi cu pronosticuri la unire. RO este un stat national si unitar. Maldavanii nu au ce cauta in formula maldavana. Ciumagu jandar’ului sau glontelele NKVDistului (la alegere) va fi dupa soba pe principiu „lupu schimba paru’ da naravu’ ba” . Starea asta de dolce vita si cade para maleatza in gura lu’ natafleatza cum e acu RM nu va mai exista in RO Mare daca va fi sa fie. Toata lumea pe o voce si aia romaneasca. Crezi ca maldavany vor lasa zona lor de confort pentru a se trezi din mahmureala istorica si specifica direct in salopeta si cu cocarda tricolora la piept sa contribuie la RO ?…eu nu…Aci discutam de 30% din populatia RM ca 30% sunt sau 50% la moment considerand rusofonii si mancurtii (statalistii est + vest). Eu personal cred mancurtii si rusofonii se vor cara care pe unde in CSI si Rusia. RM cred ca odata rupta Transnistria f. democrat – lucru cert – va fi lasata tabula rasa cum zic latinii…Asta vor maldavanii haos si nelege de ce credeti ca s-a intervenit in 1917 de catre armata romana la cererea guvernului RDM sa stopeze crima si jaful maldavan …!…asta-i natura homo moldavus (specie inferioara homo soviéticus inferioara homo sapiens deci un fel de babuin, cimpanzeu sau cam asa ceva 🙂 asta-i maldavanu’).

 2. 1 din Romania on

  Problemele cuprinse in articol se vor rezolva cand R. Moldova si Romania vot infaptui reUnirea. In aceasta situatie, Basarabia va fi teritoriu NATO iar Dodon si altii ca el vor ajunge acolo unde le este locul: la lada de gunoi a istoriei…

 3. Informatia are putere????
  .
  pai atunci doamna Elena sunteti informata ce prezinta asa numita Armata 14???
  in primul rind de 15 ani nu maie este armata, nici de jure nici de facto
  dupa state „Grupul operativ” are 1400 de oameni, real la moment sunt ~~ 800 de oameni, din care 90% sunt inrolati din transnistreni, inarmarea e la nivel de regiment de infanterie, fara tancuri si blindate
  nici un pericol in plan militar aceasta grupare NU prezinta, (alta chestie pericolul politic si geostrategic) si poate fi oprita si fara Armata Nationala cu puterile carabinerilor si restul efectivului MAI care nu se subordaneaza presedintelui

 4. Democratia se ghideaza dupa o lege- majoritatea decide, iar minoritatea cu alte pareri se conformeaza.Dodon a fost ales democratic de majoritate, prin urmare nu Dodon e buba , majoritatea are probleme de perceptie. Dodon va pleca urmatorul fiind tot de factura lui daca nu se modifica baza de constituire a acestei societati prutonistrene. Vreti unitatea tuturor romanilor cand o parte dintre ei se inchina lui Ivan? imposibil, contra naturii umane ! La buna vedere!

Lasă un răspuns