Ce se întâmplă în cazul în care Curtea Constituțională invalidează alegerile

15

Curtea Constituțională ne-a obișnuit în ultima perioadă cu decizii mai puțin populare care au trezit polemici aprinse în societate. Și astăzi mai sunt juriști care consideră că alegerile prezidențiale din 30 octombrie sunt anticonstituționale, pentru că magistrații de la Curtea Constituțională nu pot modifica Legea Supremă a țării așa încât președintele să fie ales de popor. Dar, scrutinul deja s-a consumat. Urmează verdictul Înaltei Curți.

Nu sunt juristă, nu am studii în drept constituțional, dar am câteva întrebări și neclarități în legătură cu ce urmează. Până în momentul de față este clar un singur lucru: ori alegerile vor fi validate și socialistul Igor Dodon devine președinte, ori sunt invalidate și se organizează alte alegeri (nu cunosc exact în ce termen). Probabil, decizia se va lua în funcție de scenariul care îi este comod guvernării.

Haideți să presupunem că Înalta Curte nu validează alegerile, iar motivele principale vor fi cele legate de diasporă (lipsa buletinelor de vot și insuficiența secțiilor de votare). Și atunci sunt organizate alegeri repetate, acum depinde dacă va fi repetat turul II sau în general vor fi organizate alegeri noi. Dar cu siguranță regulile de joc se vor schimba, adică vor fi deschise mai multe secții de votare și s-ar putea ca și această limită de 3000 de buletine de vot să fie exclusă sau mărită.

Dacă e să ținem cont de numărul de alegători din diaspora pentru a deschide secții de votare, atunci în Federația Rusă ar trebui să fie cele mai multe secții de votare. Cum votează cetățenii din Federația Rusă este deja clar pentru fiecare. Așa că indiferent cât de mult se vor mobiliza alegătorii moldoveni din Italia, Marea Britanie, România, oricum numeric vor fi insuficienți față de numărul de alegători din Federația Rusă. Poate acesta este scenariul care convine cel mai mult guvernării în acest moment? Poate e nevoie de o mai mare legitimitate pentru Igor Dodon sau poate să i se arate unde îi este locul și cine decide în țara asta? Ne va fi mai clar în funcție de decizia CC, pentru că acum toată responsabilitatea este pasată pe umerii magistraților de la Curtea Constituțională. Asta după ce Comisia Electorală Centrală a validat, fără mari discuții sau contradicții, alegerile și a transmis pachetul de documente către CC.

Și încă un detaliu, de vreo două zile președintele ales al R. Moldova, Igor Dodon nu apare în spațiul public. De ce oare? Nu vin cu teorii conspiraționiste, este doar un mic detaliu.

Așadar, unde e problema? Consider că fiecărui cetățean ar trebui să i se creeze condiții de vot, indiferent de culoarea sau simpatia politică. Al doilea lucru este să acceptăm decizia cetățenilor, în cazul în care ei sunt informați corect, nu sunt manipulați și zombați.

Interzicerea nu este o soluție. Educația, informarea, explicarea, stabilirea unor principii și valori, respectul, patriotismul, sentimentul că această țară îți aparține, că merită să te implici pentru viitorul ei – iată care ar fi soluțiile pentru a cultiva un alegător conștient în R. Moldova. Rolul de a se implica în acest proces este al întregii societăți. Să nu ne ascundem după deget, dar să privim lucrurile așa cum sunt ele și să găsim soluții. Este bine să rezolvăm problemele care sunt în interiorul nostru și apoi să decidem ce vrem să facem mai departe.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

15 comentarii

 1. „comod guvernării” – mmm, caracterul asta al vostru manipulatoriu, iese la iveala cat de finut nu ati incerca sa-l camuflati in filosofia adinca… fiti serioasa d-na Elena, nu e obligatoriu sa fii jurist, ca sa pui mana si sa citesti legea, si apoi sa veniti cu abordari si viziuni. Pace!

 2. Judele de Apoi on

  Dacă Curtea Constituțională
  nu invalidează Alegerile Furate și Invalidate
  ————————————————————————————————————
  Maia Sandu și alți lideri opozanți, cu documentele în mână
  și cu ajutorul avocaților independenți voluntari de peste hotare /din Estonia, Polonia, România, etc./
  TREBUIE SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERNUL MAFIOT ANTI-POPOR DE LA CHIȘINĂU
  pt. NEPERMITEREA MIILOR DE EST-MOLDOVENI ROMÂNI DE A VOTA la 13 Nov.2016
  ÎN CONFORMITATE CU CONSTITUȚIA-
  – LA CURTEA EUROPEANĂ a DREPTURILOR OMULUI CONSILIUL EUROPEI DE LA STRASBOURG/CEDO/
  -și LA TRIBUNALUL PENAL INTERNAȚIONAL DE LA HAGA /OLANDA
  ——————————————————————————
  ALEGERI PREZIDENȚIALE FURATE ȘI FRAUDATE !
  JOS HUNTA ROȘIE MAFIOTĂ TERORISTĂ !
  MAI BINE MORT DECÂT COMUNIST MINCIUNOS !

 3. Nu inteleg de ce spuneti ca Curtea Constitutionala „Probabil, decizia se va lua în funcție de scenariul care îi este comod guvernării” ?! Mie mi se pare ca curtea e destul de independenta, e clar ca la multi nu convine si zic ca canta dupa guvern sau plahotniuc sau altcineva. Eu insa nu prea sunt de acord, par destul de independenti. Alta treaba ca forteaza foarte mult lucrurile fiindca asa de prost e facuta constitutia si legislatia. Incearca prea mult sa traga de urechi moldova inainte, tot da sanse in directia buna, dar actorii nu vor sa mearga in acea directie. Nici nu prea au instrumente, nici nu prea se respecta deciziile lor dupa, dar se ocolesc.

  Nu imi este clar care scenariu e comod si cui, Maia Sandu ce zice care scenariu ii este comod? Vad ca tace. Dupa emisiunea cu Slusari de ieri …, imi dau seama ca cu asa profesionisti nu mergem nicaieri. Mi-a placut insa interviurile cu Branzeanu parca ii zice, acela care a incercat sa candideze si el la presedintie, se vede ca a lucrat in vest, spune cam asa cum este. Cred ca deocamdata chiar daca va fi turul 3 sau 4 rezultatul ar putea sa fie si mai rau.

  Acuma o sa ziceti ca bine a facut acel deputat PL care a limitat voturile la 3000 incepeti sa intelegeti logica evenimentelor si situatia reala. Eu sunt de parerea ca ar trebui sa poata vota toti, cati o fi. Probabil rezultatul va fi foarte negativ pentru directia europeana, majoritatea vor dori in uniunea sovietica. Dar punand limite unul impotriva altuia incercam sa ne pacalim pe noi insusi, piedica pentru oponent dupa ne loveste pe noi. Ne loveste fiindca nu suntem corecti intotdeauna, iar reputatia costa.

  Se pare ca asa doreste poporul, asta avem. Informarea si educarea nu se fac peste noapte, unii nu se vor educa va trebui sa asteptam sa moara. Nici nu e vorba sa educati sau informati, stiu ei si singuri ca in vest se traieste mult mai bine, dar nu se vad acolo, ei traiesc in mediul urss. Deocamdata nu se propune de nimeni un model economic, solutii la situatia creata, nu exista o viziune geopolitica, nimeni nu prea stie ce ii este comod sau nu. La tv avem filme, divertisment, la radio muzica 🙂 poate se va imbunatati totoul de la sine, mai asteptam, oricum multi nu mai au mult sa traiasca sau ating varsta cand pot pleca.

 4. Judele de Apoi on

  ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE
  http://basarabialiterara.com.md/?p=21952

  Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar deține probe care atestă implicarea serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni. O declarație în acest sens a fost făcută de analistul politic Petru Bogatu.
  „Prin târg circulă nişte vorbe că SIS a prezentat deja probe care atestă implicarea serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni. Moscova avea nevoie de câştigul lui Dodon pentru a bifa o victorie politică simbolică pe plan extern: Un preşedinte prorus la Sofia, altul la Chişinău. Rămâne de văzut dacă aceste informaţii vor fi luate în consideraţie”, a menționat acesta.

  Și directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a solicitat SIS să își facă meseria și să investigheze cazul alegătorilor din regiunea transnistreană, care ar fi fost aduși forțat și plătiți să voteze pentru un anumit candidat, ceea ce înseamnă atentat la democrația R. Moldova.

  „Cred că SIS trebuie să tragă anumite concluzii. Aici cineva din exterior manipulează oamenii și a influențat decizii importante, inclusiv rezultatul votului. Maia Sandu nu va putea demonstra acest lucru, doar SIS. Fac un apel către SIS să își facă meseria și să investigheze acest caz, pentru a evita situații mult mai grave la alegerile parlamentare din 2018”, a subliniat Chirilă în cadrul unei emisiuni de la Unimedia. În același context, directorul APE crede că informațiile venite de la SIS ar fi suficiente pentru ca judecătorii Curții Constituționale să nu valideze alegerile câștigate de socialistul Igor Dodon.

  • Auzi, dar SIS asta, el doar investigheaza dupa ce s-a intamplat, la apel? Nu ar fi trebuit sa ia masuri inainte de alegeri si sa previna in timpul alegerilor? Nu sunt expert in SIS-uri dar ma gandesc ca ar trebui sa fie un serviciu care lucreaza si reactiv nu doar retroactiv. Daca se manipuleaza alegeri asa grosolan, ar trebui consiliul de securitate al statului sa functioneze.

 5. Gabriel Savu on

  Buna seara, am citit comentariile la articolele Dv.
  Ma mira ca nimeni nu discuta despre urmatoarele probleme, care dupa parerea mea sunt cel putin la fel de importante:
  1. participarea redusa la vot pentru scrutinul prezidential si in primul tur, dar mai ales in al doilea tur: 47% din populatia cu drept de vot nu a votat ! De ce ? Ar trebui facuta o cercetare sociologica pentru a stabili ce profil au acesti oameni si cum ar putea fi ei mobilizati la vot pe viitor.
  2. legea electorala cu limita de 3000 voturi la sectiile din strainatate trebuia criticata de la inceput, cu mult inaintea alegerilor si trebuia atunci de protestat, sau macar dupa primul tur. Aceasta limita de 3000 este o aberatie , dat fiind ca votul trebuie sa fie liber si neingradit de nimeni si nimic.
  3. populatia din stanga Nistrului, fiind pe teritoriul care nu e controlat de autoritatile R.M., nu ar fi trebuit acceptata la vot: trebuia declarat teritoriu ocupat, iar populatia de acolo exclusa de la votare: acest lucru iar trebuia spus expres in legea electorala: dar se pare ca toti politicienii din R.M., chiar si cei declarati pro-europa si pro-românia, sunt de fapt mincinosi si ipocriti, au de fapt tot interesul in mentinerea Transnistriei: altfel justificarea existentei lor risca sa dispara prin apropierea naturala a populatiei spre Romania.
  4. trebuie mentionata si a treia cale ( pe langa apropierea de Rusia, si statalism ), si anume: re-Unirea cu Romania: dar pentru asta trebuie pusa presiune pe partidele declarate unioniste: PL, PNL, Dreapta, sa se uneasca intr-un singur pol politic unionist ( Blocul Unitatii Nationale , B.U.N. ) si mai ales trebuiesc resetati conducatorii acestor partide: mai ales Ghimpu&Chirtoaca, Gutu si Pavlicenco, care au luat scoruri penibile de mici in alegeri. Trebuiesc adusi oameni noi, mai tineri, care sa fie cu adevarat dedicati cauzei. In loc de alegeri ”prezidentiale” pentru un petic de Moldova ,repetate si refraudate, ce-ar fi daca s-ar decide o Mare Adunare Nationala care ar repune in validitate actul din 27 Martie 1918, care de fapt nu a fost niciodata clar anulat?
  Va Multumesc pentru atentie.

  • s-ar putea ca din acei 47% o mare parte sa fie demult morti, iar o si mai mare parte sa nu fie fizic in moldova sau in raza unei circumscriptii electorale, o parte o fi si studenti sau alti oameni care au buletinul pe o adresa dar locuiesc cu totul in alta parte

   Cu transnistria ar trebui declarat teritoriu ocupat acei de acolo nu ar trebui sa voteze in acest caz. Dar de ce nu lucreaza SIS-ul si restul serviciilor? Acolo e o mana de oameni izolata de fapt, teritoriul e ridicol de mic, ar putea sa o lichideze sau sa-i faca viata foarte grea foarte rapid. Unii din ei mai ies din transnistria si ar putea sa nu mai vina niciodata, sa ramana unde au fost. Daca ar fi facut cu cap si s-ar dori ar putea lichida aceasta problema foarte rapid, eu cred ca populatia de acolo s-ar bucura (inlaturati rapid care mai pot face galagie). Dar nu vor, fiindca se pot face bani gri acolo, ai o marja de manevra la alegeri in caz de ceva. Prietenul nostru Filat nu avea cu cine la fotbal sa mearga. Puneti pe Costas ministru al apararii, va rezolva el repede problema.

   In rest sunt de acord, mai ales cu resetarea capilor, sunt cam expirati acolo.

  • la 1-ul punct – ultimul recensamint -din mai 2014 inca e in procesare (???), astfel si listele elect. au la baza datele celui din 2004, si asta cind RM-ul zilnic parasesc peste 100 de cetateni… la restul punctelor – chiar nimeni nu isi face astfel de griji -fie candidati sau deja „politicieni”

 6. Imi pare rau doamna Elena! Cind o sa terminati sa manipulati si sa zombati oamenii? O faceti singura personal in emisiuni, in postari! Si tot odata va dati seama ca oricum Maia Sandu nu cistiga! Iata cuvintele dumneavoastra :Dacă e să ținem cont de numărul de alegători din diaspora pentru a deschide secții de votare, atunci în Federația Rusă ar trebui să fie cele mai multe secții de votare. Cum votează cetățenii din Federația Rusă este deja clar pentru fiecare. Așa că indiferent cât de mult se vor mobiliza alegătorii moldoveni din Italia, Marea Britanie, România, oricum numeric vor fi insuficienți față de numărul de alegători din Federația Rusă. Poate acesta este scenariul care convine cel mai mult guvernării în acest moment? Poate e nevoie de o mai mare legitimitate pentru Igor Dodon. Deci Recunoasteti ca Dodon a cistigat, dar nu vreti ca in tara asta sa fie liniste, vreti maidanuri si revolte si de desubt turnati benzina in foc! Rusine de voi! Foarte corect a spus prietenul lui Maia Sandu, Filat de la tribuna parlamentului. El a spus asa : Voi ”jurnalistii” sinte-ti chileri morali! Dar Putin sa exprimat inca mai bine, spunind : Voua jurnalistilor nu va este frica ca o sa stati in fata Lui Dumnezeu si veti raspunde pentru toate minciunile si manipularile pe care le-ti facut? Datorita voua se dezleaga noi razboiea, si pe miinele voastre este mult singe!

 7. Pot fi validate, daca nu se gasesc fraude pe intern. Pedepsirea persoanelor de la CEC si Externe nu tine de competenta CC. Conducerea CEC si ministrul trebuiesc judecati pentru abuz in serviciu si obstructionarea dreptului la vot…

Lasă un răspuns