Ce proiecte au realizat reprezentanții din diasporă după offline-ul de la Veneția

7

Unul dintre organizatorii offline-ului Adoptă un Vot care a avut loc la Veneția, Italia între 18-19 martie, Dumitru Vicol, a făcut, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, un raport succint despre ceea ce s-a realizat până acum. Există voci care îi acuză pe cei care au participat la evenimentul de la Veneția că au servit mai mult cafea și au mâncat pizza, decât să realizeze proiecte concrete. Pe site-ul www.offlineauv.info există un plan de acțiuni și grupuri de lucru, uunde puteți vedea cine și ce și-a asumat să realizeze.

Iată ce a fost propus și ce s-a realizat până acum:

Grupul de lucru alegeri a livrat deja tot ce a promis. A fost o declarație de dezacord privind schimbarea sistemului electoral, imediat după evenimentul din martie. Apoi au elaborat o opinie juridică referitor la modificarea sistemului electoral care a fost trimisă Comisiei de la Veneția. A fost un document de aproape 14 pagini care a fost scris de avocații diasporei Eduard Digore, Veronica Mihailov și deputatul din primul Parlament, un cetățean foarte activ din diasporă Mihail Druță. Documentul a fost tradus de o studentă de la drept Mariana Verdeș.

Pe grupul economic s-a venit cu un proiect privind adoptă o afacere, un fel de bază de date prin care să se facă schimb de ore de muncă. Un alt proiect se referă la curățarea câtorva fântâni din țară. Suntem la etapa de identificare a localităților. Mai este un proiect de microfinanțare a unui antreprenor din Moldova. L-am găsit deja, aproape toți banii sunt, dar mai există chestiuni birocratice. Antreprenorul care confecționează ii vrea să își extindă afacerea.

Grupul social și-a propus ca toate proiectele sociale de strângere de fonduri să fie comasate pe o platformă unică, apoi era vorba despre un training de scriere de proiecte de finanțare.

Grupul educație a propus o campanie de promovare a activismului civic, cu extinderea programului Mentor Me pentru studenții din RM care vor să plece la studii peste hotare. Mai era un proiect de colaborare pe domeniul IT.

Pe grupul mass-media era vorba despre crearea unei rețele de jurnaliști care să contracareze sursele de propagandă. Nu sunt la curent la ce etapă sunt. Apoi o școală de videobloggeri. Vocea diasporei prin emisiuni, interviuri regulate. Acest domeniu este acoperit. Este emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, moderată de Elena Robu este pagina diasporei în Ziarul de Gardă și este emisiunea Cealaltă Basarabie la Jurnal TV, moderată de Val Butnaru .

Grupul eco-juridic și-a propus crearea unei baze de date cu experți locali în Italia și Belgia, pentru cei care au probleme, ca să poată apela la juriști. De asemenea, au propus câteva traininguri despre drepturile lor.

Grupul cultură a propus proiectul ”Cultura Bus” ceea ce presupune că mai mulți elevi din zone îndepărtate au fost aduși în excursie la Chișinău. Proiectul a fost realizat. Un alt proiect se referă la amenajarea câtorva spitale raionale cu tablouri, pentru a înfrumuseța locul.

Potrivit lui Dumitru Vicol, acestea sunt proiectele pe care și le-au asumat reprezentanții din diasporă care au fost la offline-ul de la Veneția să le realizeze până în luna august, la a doua ediție a offline-ului Adoptă un Vot care va avea loc la Chișinău, în perioada 18-20 august.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Grupul se numeste „Adopta un vot”. Nu ii putem numi reprezentanti ai diasporei fiind foarte putini, v-a atras atentia si el. Cum altii nu pot vorbi din numele poporului (ca in urss) , nu se pot numi societate civila si vorbi din numele ei. E o traditie in moldova sa dam denumiri la organizatii gen „Partidul comunist” unde sunt capitalisti, „Partidul socialist”, „Partidul popular european” desi nu are treaba cu europa si familia ppe, „Partidul Liberal” desi nu are treaba cu liberalismul, „Partidul democrat” desi e in internationala socialista!? Partide pro-europene, desi nu sunt. Si putem continua, si continua.

  In primul rand trebuie sa fim cea ce suntem si sa nu incercam sa ne atribuim nume sau competente care nu sunt ale noastre. Nu trebuie ascuns dupa alt nume, fiindca odata pacalit, omul nu mai are incredere, si se intampla ce avem noi acum in moldova. Eu inteleg ca in diaspora sunt multi si exista o dorinta mare sa se profite de ei, mai ales ca sunt dispersati si dezorganizati, dar parca vad ca va deveni un cuvant de batjocura cum e acum „partide pro-europene”. Moldova e tara de camelioni, asta au invatat pana si cei din romania si bruxelles.

  Daca observati in toate interviurile pe care le-ati facut, toti au fost neutri si nu si-au asumat ca sunt vocea diasporei, nu mai insistati.

  Eu sunt de acord cu el in majoritatea ce spune, dar are unele lacune si nelamuriri, si eu am multe. Nu isi da seama ce sunt moldovenii din romania, sunt diaspora? Dar acei din rusia? E o tabara, sau mai multe? Realitatea este ca sunt mai multe tabere, si sunt mai multe tabere mari. Realitatea este ca ei nu ii pot organiza, fiindca pur si simplu nimeni nu vrea sa se implice. Venim la alegeri si votam cu cineva pro european (cei din vest), nu e suficient? Realitatea este ca suntem foarte diferiti din acei plecati iar multi nici nu vor sa auda de conationali, ei vor pur si simplu sa se integreze, sa-si traiasca viata, si foarte bine fac.

  Adopta un vot a avut tractiune in vest in timpul alegerilor, super. Dar s-ar putea sa nu mai aiba la alegerile viitoare, mai ales daca il tot folosim incolo si incoace, si incercam sa-i atribuim chestii pe care nu le poate face, pur si simplu il descreditati.

  In privinta proiectelor, am inteles din interviu ca pare o pierdere de timp. Am ajuns sa curatam 2-3 fantani gratis …, in timp ce barurile sunt pline in sate de dimineata. Sunt proiecte cu impact aproape zero.

  P.S. apropos de fantani, oamenii ar trebui sa aiba apa potabila curata, curenta si canalizare. Ce apa poti avea in fantana cand toti vecinii tin animale si au wc in sol? Dumneavoastra o sa beti apa din fantana?

 2. „Vocea diasporei prin emisiuni, interviuri regulate. Acest domeniu este acoperit. Este emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, moderată de Elena Robu este pagina diasporei în Ziarul de Gardă și este emisiunea Cealaltă Basarabie la Jurnal TV, moderată de Val Butnaru .”

  Acesta e un proiect bun. Interviurile sunt bune, si cred ca ar fi utile pentru a trezi un pic acei din moldova. Sunt insa cam putine, si nu stiu cati le privesc. Ar trebui sa lucrati mai mult pentru a le face cunoscute, sa aveti o audienta mai mare. De ce nu ati invita si cativa voluntari europeni, americani in emisiune la un interviu, sa vedeti ce fac in moldova, cum vad tara noastra.

 3. Marghita dela Cetatea Hotin on

  Există acolo, eventual, și un Grup Venețian Unionist ?

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. Ne uitam atent in europa la cum functioneaza scolile. De cateva ori pe an copii pleaca in excursii de 1-5 zile cu clasa. Excursiile sunt platite de parinti, pentru acei fara bani se gasesc solutii, sponsori, fonduri speciale, practic toti copii pleaca, nu ramane nimeni acasa. Pleaca nu numai acei de la tara, dar si acei din oras. Ne uitam la tari cu mai multe limbi de stat si observam ca pleaca mult in zona unde se vorbeste alta limba. De ce se organizeaza aceste excursii? Pentru ca copii sa-si cunoasca tara, sa cunoasca si sa se apropie de alti locuitori, sa nu existe snobisme „eu sunt orasean, tu esti de la sat”. Ca ei sa invete si respecte intre ei, sa invete limbile din tara in care traiesc. Pentru a crea o unitate, pe care o doriti.

  De ce copii din chisinau nu merg in excursii in gagauzia? Din gagauzia in nordul moldovei? Copii rusi, ucrainieni, bulgari sa stea in sate moldovenesti si sa fie tratati ca orice copil.

  Proiectul cu atobuzul da peste, dar nu arata cum sa pescuiesti. Ar trebui in primul rand povestit tuturor politicienilor, primarilor, directorilor de scoli, profesori, parinti, cum functioneaza sistemul in vest. De ce asa functioneaza si care sunt beneficiile. Sa explice care sunt schemele de finantare. In mod normal ar fi trebui ministrii de educatie sa faca acest lucru. Dar ultimii nu au copii in scoala in europa, nu au invatat in scoala in europa, nu stiu cum functioneaza sistemul acolo mai in detaliu. Ei sunt produsul sistemului moldovenesc si l-au perpetuat. Acest proiect ar putea elabora un plan si introduce acest sistem din vest in moldova, sa faca ca in 5 ani, fiecare clasa sa mearga cel putin odata pe in excursie de 1-3 zile in coltul opus al moldovei, parintii sa plateasca excursiile, statul sa creeze cadrul legal, logistica, facilitati fiscale pentru acei care gazduiesc, transport, etc. Copiati 1:1 sistemul din europa de vest, si in romania el functioneaza.

  Noi avem populatie care nu isi cunoaste tara, oameni care traiesc in grupuri care nu se respecta intre ele.

Lasă un răspuns