Ce ne lipsește ca să dispară frontiera de pe Prut?

25

În contextul discuțiilor despre cei 25 de ani de independență a R. Moldova, deputatul din primul Parlament, Alecu Reniță, a vorbit la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, despre entuziasmul pe care l-au avut unioniștii în 1991, dar și despre profunda dezamăgire care a urmat mai apoi.

Chiar și după 25 de ani, ne întrebăm ce ne lipsește că să facem să dispară frontiera de pe Prut. Dar, probabil, ceva ne lipsește… Salvarea este în tănăra generație. Dar unde este tânăra generație?!

Iată aici, câteva declarații pe care le-a făcut unul dintre cei mai activi deputați din primul Parlament, Alecu Reniță, la emisiunea Alb&Negru:

*Eram un grup de 27 de deputați care în acea zi de 27 august 1991 am stat foarte mult la îndoială pentru că am vrut să facem o Declarație de unire și nu una de independență.

*Tot ce a urmat după 1985 a avut o anumită logică a evenimentelor. Dacă ne gândim la marile mișcări ale populației la recăpătarea drepturilor fundamentale, toate se înscriu într-un urcuș cu un demers foarte clar către Moscova că noi dorim să ne desprindem de ei.

*Și cei de la București și cei de la Chișinău erau legați de Moscova, pe atunci. M-a durut când am citit în arhive discuțiile mai camuflate dintre trimisul lui Iliescu la Moscova în care Iliescu îl ruga pe Gorbaciov să potolească pe naționaliștii de la Chișinău, fiindcă ei creează probleme. Din conducerea de vârf la Chișinău, doar președintele Parlamentului, Alexandru Moșanu, era pe ideea unionistă. Nu pot să spun că am certitudinea președintelui Mircea Snegur care a susținut deschis independența, care a spus că mai întâi independența și apoi a urmat fraza lui celebră: „Atunci când va veni unirea vă voi spune când se va coace”.

*Ar putea și dl Snegur și dl Iliescu să pună pentru istorie o rugăminte ca acele discuții ale lor să devină publice. Sunt sigur că s-au discutat nu o singură dată despre problemele de reîntregire.

*Dacă ne reușea să facem reîntregirea, astăzi acest teritoriu nu ajungea în halul în care se află, azi eram în UE și NATO, iar această populație nu ar fi fost una de fugari.

*Îmi amintesc foarte bine cum tremurau anumiți deputați, nu erau amenințați, dar cetățeanul sovietic se autocenzura. Această duplicitate, ipocrizie a ajuns și la deputați.

*Aveam convingerea că nu se va usca cerneala pe Declarația de independență și se va trece la următorul pas și vom face Declarația de reîntregire a națiunii române. Eram sigur de asta.

*Declanșarea războiului de către Rusia pe teritoriul nostru a oprit acest proces. Dacă nu se organiza acel război în 1992 de către serviciile speciale și nomenclatura comunistă rămas aici, noi am fi către următorul pas și în 1992-1993 să se producă unirea.

*Basarabenii nu prea au primit cadouri de la Est. Singurele cadouri de la Moscova au fost comunismul, foametea programată, deportările și lupta cu naționalismul.

*Aici populația era total analfabetă la 1918, după 106 ani de ocupație țaristă. În perioada 1918-1940 unde nu era nicio școală primară în limba română, în Basarabia, s-au deschis 2648 de școli primare cu peste 7000 de învățători și peste 350 de mii de elevi care au învățat.

*În 106 ani de ocupație țaristă s-au făcut doar 100 km de drumuri pavate sau pietruite, iar între 1918-1940 s-au construit peste 1100 km și peste 4000 de poduri. Toate s-au făcut doar în 22 de ani. Azi am fi fost cu totul alții.

*Cel mai rău lucru care se produce aici este demoralizarea acestei populații. Ni s-au creat complexele de inferioritate. Avem aceste mentalități de om învins.

*Această generație pe care noi o așteptăm și mizăm foarte mult vedem că atunci când își face primele cucuie în viață caută o altă țară, se duc în altă parte. De multe ori nu trec doar Prutul, dar ajung la Paris, Sena, Gibraltar. Generația tânără o găsim în alte țări, nu la noi. Nu împărtășesc acest model și am zis că nu o să-le placă multora.

*Este foarte ușor să te duci într-o țară construită de un popor ca nemții. Mulți preferă să stea într-un vagonaș la marginea Parisului, decât să vină să își facă propria casă aici la Chișinău.

*Fraților, de ce nu faceți presiuni asupra instituțiilor europene ca să aveți măcar dreptul la votul electronic. În aceste acorduri legate de bani, se putea, sub presiunea tineretului nostru din țările europene să se prevadă dreptul la alegeri, ca ei să participe la viața politică de aici. Diasporele altor țări sunt foarte puternice. Protestele nu sunt întotdeauna cele mai eficiente.

*Nu că este trist, este foarte trist. Este foarte greu să mergi prin satele moldovenești și să te simți parte din acest pământ și să vezi ce se întâmplă. Până la urmă sunt părinții noștri, frații noștri. Eu chiar mă întreb cum poți să ții oamenii ăștia cu 700 de lei și să faci prăpădul ăsta în sistemul bancar. Nu mai este acel racket când trimitea 2-3 polițiști și…acum au intrat direct în bancă. Este o performanță uriașă. Tu muncești, îți pui banii la bancă, dar banca a falimentat și îți falimentează întreaga construcție pe care ai făcut-o. Eu îmi amintesc anii 90.

*Eu am fost ales deputat pe circumscripții. Una e să fii pe liste de partid și să te ascunzi după un lider și alta este să fii ales pe circumscripție. Acum deputații sunt proprietatea liderilor.

*Peste 10 ani vreau să văd Moldova în cadrul României, așa cum a gândit-o Dumnezeu. Real, totul depinde de generația tânără. Noi am făcut câțiva pași importanți. A mai rămas ultimul pas. Suntem la ultimul capitol, nu se poate să ne înecăm la mal. Suntem chiar lângă mal. Fraților, ce ne lipsește ca să dispară această frontieră de pe Prut.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

25 comentarii

 1. 1. Ion Iliescu este EVREU nu roman (Evreii nu doresc Re-Unirea asa cum nu au dorit-o nici in 1918)
  2. Iliescu e casatorit cu o rusoaica.
  3. Iliescu si-a facut studiile la Moscova fiind coleg cu Gorbaciov si probabil agent rus KGB
  4. Tatal lui Iliescu a fost un EVREU comunist bolsevic pro-rus ce lupta deschis impotriva existentei statului Roman

 2. Tinerii din strainatate sa faca presiuni pe autoritatile europene pentru votul electronic unde? Sa voteze electronic unde? Sa puna diaspora presiune pe ce? Acei din interior ce zic, care e mesajul lor concret, ce vor?

  Diaspora nu exista. Foarte multi nu vor sa auda de concetateni, ei se dizolva. Acei care mai tin legatura nu le arde neaparat de politica. Nu sunt asa de multi moldoveni si nu detin functii foarte importante ca sa faca lobby. Ca sa ai asa ceva, va lua timp, iar acuma nici nu stii la ce sa faci lobby, decat sa spui ca toti sunt mafioti acolo. La ce sa faci lobby? Sa ceri ce? Sa sustii in fata relatiilor pe care le ai pe cine?

  Moldovenii plecati sunt sovietici, ei abia invata de fapt sa traiasca in mod civilizat, multi nu o sa invete niciodata, o sa moara sovietici, chiar daca traiesc in vest de zeci de ani si au copii care nu mai sunt moldoveni. Apropos de copii, ei nu mai sunt moldoveni, unii au uitat limba, nu se identifica cu moldova, pentru ei moldova e tara straina.

  Multi care au plecat au lasat o casa proprie, sa vina sa mai faca una? Pentru ce? Ce viitor ai in moldova, pentru ce motive sa vii? Ce model mai bun propune acest om pentru tinerii care pleaca? Unii poate stau in vagonas la marginea parisului, dar au in acel vagonas o speranta. Apropos, a fost cineva la ei din politicieni sa le vorbeasca, sa le explice cum sa faca o casa proprie in moldova?

  • Ion, este interesant mesajul tau cu privire la diaspora. Intr-adevar tara a ajuns intr-o situatie, unde cei mai dezghetati au fost nevoiti sa ia drumul emigratiei, sa uite de ce a fost si de unde au venit. Si e adevarat, ca daca mai fac efort si studii, desi mai putini sunt moldovenii decit alte natii (pentru ca multi se opresc la curatenie si la constructii), acestea pina la urma ajung sa se realizeze si sa isi faca viata frumoasa peste hotare, si desigur ca nu le mai arde de politica, si de problemele din tara lor. Cu atit mai mult sa se intoarca si sa isi construiasca casa acolo, sa isi porneasca o afacere, ca apoi sa vina cineva sa te santajeze si sa iti ceara bani, cui ii trebuie asta? Totusi eu cred ca mai sunt, putini, foarte putin, dar mai sunt din cei care desi sunt plecati de mai multi ani, si ii mai intereseaza, ii mai doare soarta concetatenilor lor.

   Pe de alta parte unii din cei ramasi isi mai pun niste sperante in diaspora. Da, cu presiunile e situatie mai complicata, asa cum ai zis si tu. Totusi eu cred ca multi din diaspora ar aduce un mare potential tarii, asa cum, locuind peste hotare, poti sa vezi si sa intelegi multe lucruri, sistemul cum functioneaza, cum se face ca oamenii de acolo o duc mai bine, poti sa cunosti aspectele pozitive, cit si cele negative ale societatii. Cred ca daca politicienii nostri mai revolutionari, mai noi ar explora aceste potentialuri, s-ar mai putea schimba ceva.

   De altfel, eu cred ca cum au zis unii, noi singuri trebuie sa ne facem regula si modele economice acasa la noi. Sa nu credeti ca cei straini tare le mai pasa de problemele altora. Ei vor fi interesati si vor zimbi, fie se vor proteja sa nu ajunga sa aiba si ei aceleasi probleme.

   In plus nici unirea cu Romania sau UE, nu va rezolva prea mult problemele noastre. Mai degraba cineva ar putea sa profite de noi. Asa cum aud si printre multe cunostinte romani, ca si Romania a avut cea de pierdut economic vorbind, cu aderarea la UE. Stiu ca multi nu accepta asemenea concluzii, dar de multe ori ne face iluzii si visam roz.

   In privinta unirii cu Romania, asta desigur va impune ceva costuri importante, dar va fi mai degraba o implinire istorica. Si mai putin crestere importanta a bunastarii cetatenilor. Si eu zic ca trebuie sa o facem dar cu demnitate, si nu din cauza sperantei la un viitor mai luminos, fiind cu economia la pamint. Iar bunastare in tara se poate face si acum in independenta, depinde de managementul ei, politicile care se duc, si in plus este necesara schimbarea mentalitatii, care la multi a ramas, inca sovietica.

   • Dom PEDRO !
    Vorbesti bazaconii de om total neinformat(ca sa nu spun mai mult) S-ar putea ca in cele din urma sa-ti …revii din ignoranta sau reavointa (ori si una si alta) dar trebuie sa te informezi mult mai temeinic. Ori ce ai face, la nivelul la care te afli acum cu informatiile despre Ro , dar si cu posibilele interpretari,… nu poti rezista in niciun caz.Ai mare grija sa nu te transormi intr-un romanofob cu idei fixe si comuniste.Cred ca ar fi pacat si iesi din discutie fara drept de apel.
    Ro ajuns sub ”comunismul nationalist”( progresiv dupa celebra Declaratie din aprile 1963 canceputa de Gh. Gheorghiu Dej si Emil Bodnăraș – ambii moldoveni de la noi) la sfarsitul ei in 1989, o TARA INDUSTRIALIZATA. A atins la aproape toti indicatorii economici nivelul fostei Cehoslovacii, inclusiv la tehnologie moderna.Nu scot asta ex -burtibus. O spune realitatea cea mai demonstrabila statistic si ca… nostalgie a romanilor dupa epoca Ceausescu.Atunci Ro ajunsese sa aiba industrie mare, agricultura eficienta, export considerabil, lipsa totala a somajului Ba chiar ajunsese la un pas de a produce arma atomica ! La Tn .Severin se construise uzina de ”apa grea” , (a treia din Europa dupa Anglia si Franta) ceea ce a facut posibil producerea 190 de gr. de Plutoniu imbunatatit. Fireste ca l- a produs pe ascuns si se banuia asta in NATO si URSS. In 1990 Ro a predat aceasta materie prima de producerea a celei mai periculoasde bombe cu hidrogen cunoscute atunci, AGENTIEI INTERNATIONALE A ENERGIEI NUCLEARE cu sediul la Viena !
    NU; NU A FOST O MANDRIE PENTRU ROMANIA , nici pentru noi cetatenii de ieri si de azi ai RO aceasta pornire miltarista a comunismului romanesc. Cu toata secretomania nemaipomenita a regimului ceausist. lucrurile tot au ”transpirat ” si, crede-ma, foarte , foarte putini dintre noi au apreciat acest model nord coreean adoptat de Ceausescu si camarila lui , desi il stia multa lume. Poate ca asta si este, de altfel , una din caderile ceausismului precum un castel de carti de joc si iesirea lui din scena. NU asa ceva putea sa fie o perspectiva pentru Romania.
    S-au facut mari greseli cu privatizarea marilor intreprinderi din constructia de masini, din cea alimentara , chimica, de medicamente, a lemnului etc.Sigur, toate astea s-au petrecut pe fondul desparitiei totale a pietelor de desfacere care au absorbit pana atunci productia romaneasca, la care, in noile conditii istorice, nu s-a putut face fata concurentei si frimelor internationale mamut.Si totusi, Ro a progresat foarte mult de atunci. Constructia de locuinte noi si confortabile( mai mult rezidentiale) a cunoscut un adevarat boom,industria IT este in mare avant (Bc.Cj,TM . IS ) cea de masini Dacia la fel. Ro a intarziat f mult constr. de autostrazi si asta trage muly in jos economia!
    In agricultura . la fel s-au facut mari greseli odata cu desfacerea CAP-urilor.Dupa 1989 taranul roman nu mai voia sa auda de CAP nici daca-l ardeai la talpi! AbiA ACUM DE VREO 4-5 ANI lucrurile incep sa se redreseze. Se refac asociatile agricole pe alte baze, s-au format multe proprietati de cate 50- 100 de ha, un sistem de arenda avantajos, impaduriri numeroase sre si solarii moderne, noi culturi industriale(rapita, soia etc) livezi private numeroase. Productia industriala a crescut si ea f mult, la fel ca si PIB. Salariul mediu pe economie atinge aproape 500 de euro si de anul viitor s-ar putea ajunge la aproape 600 de euro. Mai noua a parut fenomenul lipse fortei de munca (calificate si necalificate) in special in Banat- Crisana. Asa ca nene PEDRO, ai de ce sa …visezi roz . O Romania re-intregita are tOATE SANSELE SA AJUNGA LA NIVELUL POLONIEI. iN TOATE PRIVINTELE !
    MINTE SA FIE LA ROMANI CAT MAI MULTA. DE ASTA AVEM NEVOIE. cat MAI MULTA !!!

   • Diaspora face, in primul rand acei plecati mai vorbesc cu parinti, frati, surori, mai povestesc, explica cum functioneaza sistemul mai bine. Tot ei isi mai aduc rudele in vizita, aceasi parinti, frati matusi sa vada cu ochii lor. Nu mai zic de sustinera financiara. Deocamdata mai mult nu vad ce pot face.

    Desigur ca trebuie moldovenii singuri sa-si faca curat in casa, sa-si refaca economia, nu o sa vina nimeni sa le faca. Fie intra in UE fie se uneste in RO, nu inseamna ca automat vor avea pensii si salarii mai mari, intai trebuie sa-si rezolve problemele cu mafia, justitia, securitatea, economia, productivitatea munctii, etc. si dupa sa se integreze. Tot ce pot altii sa faca este sa-ti arate, sa te ghideze, si ei o fac.

    Intreaba prietenii tai concret ce a pierdut economic sau pe alta linie romania intrand in UE, chiar sunt curios. Si spune-mi cum mai poate profita cineva de moldova, stiu ca mai rau de atata se poate, dar sincer mi se pare o prostie ca cineva va profita de moldova.

  • Mult iubite si stimate , nene Ioane,
   DIASPORA ROMANEASCA EXISTA ! Mai puternica decat oricand. Ea se intareste de la o luna la alta tot mai mult. (vezi rgnpres.ro )
   Diaspora…molotoveneasca nu exista ! Nici n-a fost. Diaspora basarabeana veche a fost tot romaneasca (vezi cazul acad, EUGEN COSERIU, unul din cei mai mari lingvisti ai sec XX; liceul in care a terminat la Balti îi poarta numele si acest liceu a fost construit de statul roman in 1935. Iformeaza-te !) Diaspora basarabeana se va uni cu diaspora romaneasca sau …ruseasca ori ucrainieana, dupa caz ! Dispora” sovietica ”nu exista si nu va fi . Sper ca iti dai seama de asta.
   ” La ce sa faci lobby? Sa ceri ce? Sa sustii in fata relatiilor pe care le ai pe cine? ”
   Ai pentru ce sa faci lobby si ai ce sa ceri .SA CERI RE-ÎNTREGIREA ROMANIEI, ABROGAREA DE JURE SI DE FACTO A RAPTULUI TERITORIAL EXERCITAT DE STALIN IN IUNIE 1940(ultimatumul de evacuare a Basarabiei ) Si revenirea acelor teritorii la PATRIA MAMA in virtutea dreptuli international incalcat brutal de ex -statul URSS. Unirea din 1918 s-a facut international legal pe principiul autodeterminarii popoarelor unanim acceptat de popoarele lumii inca de la constituirea LIGII NATIUNILOR.

   • Vad ca confirmi ce am spus, ca nu exista diaspora moldoveneasca puternica. De romaneasca stiu, aici e cu totul alta treaba, iar omul din interviu nu s-a adresat diasporei romanesti, si nu are un mesaj clar ce doreste!
    Mie mi se pare ca tu un pic visezi cu abrogarea, cine sa abroge, zi cu nume si prenume? Liga natiunilor nu exista si nu are putere.

   • Domnul Ion, sa va raspund la intrebarea ce a pierdut economic RO. E adevarat ca perceptia mea se bazeaza pe discutii mai mult cu colegi de breasla romani (economisti, contabili, finantisti) dar si cu alti prieteni si cunostinte de ale mele, plus ce mai citesc in ziarele romanesti, si nu exclud ca poate fi limitata sau usor alterata. Ma rog, poate e si din cauza e romanul e mereu nemultimit cu ceva.

    Profitul consta in 2 lucruri: forta de munca mai ieftina si piata de desfacere.

    Asa cum a spus si Polilogu mai sus, RO devenise o tara destul de industrializata. Mai mult, ea aproape ca nu avea datorii externe. Astazi unde au ajuns: au contractat o groaza de datorii, industria a fost in mare parte distrusa, lumea a plecat si de acolo in mare parte in occident. Iata ca odata cu aderarea la UE, s-au impus standartele europeene, multi producatori nefacind fata sunt nevoiti sa isi arunce productia. Produsele europeene au invadat in schimb piata romaneasca. Astfel, astazi RO mai mult importa decit exporta. Si nici nu prea ai cum sa iti protejezi piata,

    Eu ma intreb de ce sa mearga romanii la munca peste hotare, sa creeze plus valoare acolo, mai ales ca pleaca si multi intelectuali, dar care ar putea mai degraba sa creeze un beneficiu economiei tarii lor. Si totusi nu prea aud ca din cei ce au plecat, desi servesc unei sclavii moderne, cum spunea cineva, nu aud sa doreasca sa se intoarca acasa. Oricum le e mai bine printre straini.
    Totusi apreciez destul de mult cind citesc despre unii concetateni care au curajul sa se intoarca, sa profite de experienta care au acumulat-o printre straini si sa porneasca o afacere. Dar sunt inca prea putini de astea. Sunt totusi o forta, in care statul roman a investit in educatia lor, iar altii ni-i «fura» pe gratis (de fapt se duc ei singuri).

    De ce sa nu ne invatam sa producem noi singuri produse de calitate si competitive, cu forta de munca care a preferat sa plece, si mai degraba sa oferim noi europeenilor produse competitive, sa marim exporturile, sa ne batem pentru piata lor, astfel s-ar crea locuri de munca acasa, respectiv si bunastare a cetatenilor. Iar in UE romanii sa mearga mai degraba in vacanta sau turism.

    Inteleg, ca totul se intimpla din cauza tranzitiei, dar totusi aceasta dureaza prea mult.

   • Petre, da, Romania nu a avut datorii in ultimii ani ai lui ceausescu si mai mult exporta decat importa. Dar stii de ce? Fiindca nu dadea curent, caldura, mancare, haine la oameni, nu aveau nici un nivel de viata. Pur si simplu nu importa nimic, iar ce exporta se exporta la cost de productie extrem de ridicat, si nici nu era asa de calitativ, nu era competitiv, produceau pe pierdere. Tu ai vazut in anii 90 cum arata orasul Galati, Ploiesti ce poluare era? Tu ai vazut vreodata cum arata o uzina din asta? Tu ai vazut vreodata ce produceau acele uzine? Eu am vazut foarte bine, ce ineficienta si saracie era. Tu de fapt repeti ce spun nostalgicii dupa comunism din romania, majoritatea pensionari care nu faceau nimic util in acele uzine 🙂 , si daca citesc atent ce zici cu standarde europene, repeti exact ce zice propaganda de la est. Iar cand zici de ce sa nu ne invatam noi singuri acasa sa producem ceva competitiv, imi dau seama ca nu ai produs in viata ta nimic competitiv si modern.
    Ca sa poti produce ceva in romania si moldova in primul rand trebuie sa fie stat de drept, stabil, sa ai infrastructura, sa ai invatamant, medicina, perspectiva pentru oameni. Unul care munceste stie sa si aleaga un teren bun, altfel isi pierde timpul.

 3. raspund la intrebarea: „Ce ne lipseste ca sa dispara frontiera de pe Prut” hotararea si implementarea de a deveni membru al uniunii europene.

  Intai toata lumea sa fie de acord ca aceasta e directia, acuma nu este nici pe departe. Dupa toata lumea sa lucreze in directia aceasta. Parcursul e cunoscut, exista si foaie de parcurs, nu sunt pasi concreti in aceasta directie.

 4. Anica dinDeal on

  Testamentul politic al lui Pan Halippa/1883-1979/
  Președintele Sfatului Țării din 1918 din Chișinău-
  —————————————————————————————————————–
  „Vrăjmaşii noştri stau la hotare – vrăjmaşi câtă frunză şi iarbă,
  la spatele nostru şi înăuntrul ţării noastre,
  dar cel mai mare duşman este în mijlocul nostru.
  Acesta este NE-UNIREA.
  Fraţii mei!
  Biruiţi acest straşnic duşman şi noi vom birui totul.”
  ——————————————————————————————————
  Acest testament ne-a fost lăsat nouă de apostolul Unirii
  şi el rămâne a fi valabil şi pentru urmaşii noştri.

  http://www.timpul.md/articol/testamentul-lui-pan-halippa-86645.html
  / un articol de Iurie Colesnic/

  • Romanii au avut dintre basarabeni intotdeauna OAMENI MARI ! Sa vi-i numar? Sa stiu eu mai bine ca banatean ce sunt, decat toata suflarea basarabeana cine sunt si cati au fost? Nu este rusinos chiar asa ceva? FARA MARII BASARABENI AI ISTORIEI ROMANESTI, ROMANIA NU AR FI, OAMENI BUNI!! NU E CLAR ???

 5. Stiu prea putine despre dl Alecu Renita. Dar , doamne Dumnezeule , cata dreptate are, omul asta !!Citind zisele sale, imi vin in minte evenimentele istorice din 1848 din Ardeal. S-au adunat la Blaj pe Campia Libertatii ( atunci botezata asa !) in luna mai, 40.000 de oameni, iar la Lugoj la inceputul lunii iunie 1848 si au strigat cu totii ” VREM SA NE UNIM CU TARA” ! Iar TARA inca nici NU ERA era!Abia dupa 11 ANI S-A INTRUPAT IDEEA ! N-aveau trenuri, autobuse, masini particulare … ERAU 90 la suta dintre ei IOBAGI ANALFABETI ,subjugati de un imperiu . N-au fost nici televiziuni , nici radiouri ,nici ziare care sa-i cheme, sa le explice sau care sa-i dezbine. Au avut insa vocea lor interioara intretinuta la sezatori, la botezuri si la inmormantari, duminicile la biserici si aceasta voce si-au ascultat-o singuri veacuri intregi pana au indraznit si au vorbit toti pe acelasi glas….Imi amintesc de strabunica mea, care la 98 de ani imi povestea, copil fiind, cum ridicasera satenii ei din pamant batut ,in Tara Hălmagiului (Apuseni) scoala lor in doua zile de claca facuta de tot satul cu mic cu mare… Imi amintesc de primul razboi mondial si luptele de la Marasesti si Oituz duse de pe o palma de pamant romanesc mai mica decat Basarabia de azi. Cum au putut ei, niste paduchiosi decimati de tifos in toata regula, sa castige una din cele mai importante batalii ale primului razboi mondial in urma carora s-a si realizat DEMOCRTATIC – statul roman unitar. pentru prima data in istorie ! Puteti sa-mi raspundeti? Cine vrea sa ma combata ? Potiti. liber la …combatere ! Se incrie cineva ? Sa auzim argumentele combaterii ! Asta vrem cei 89 la suta populatie romaneasca din Romania ! (potrivit ultimului recensamant din 2011 )

 6. Mai lasati-ma cu „cei mai dezghetati pleaca..”.Pleaca lasii,pleaca cei slabi care nu pot sau nu vor sa lupte,pleaca cei care refuza sa lupte din greu pentru viitorul lor,si aleg „calea usoara” adica sclavia moderna.Asta pentru ca „Omul face locul,nu locul face omul.”Iar cei care pleaca sint doar o migratie de oameni slabi,care nu vor si nici nu pot schimba mersul lucrurilor pe acest pamint.

 7. In care din teritoriile care au apartinut sau nu Romaniei, dar care sunt locuite acum de un procent semnificativ de etnici romani, in afara teritoriului dintre Prut si Nistru, a aparut ideea ca romanii nu sunt romani iar limba pe care o vorbesc nu este limba romana? Sa nu vorbim de mancurti. Ei sunt peste tot. Totusi romanii din Ucraina ( Maramuresul Istoric, Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, sudul Bugeacului ), Ungaria, Serbia ( Valea Timocului ), Macedonia, Albania, Grecia, Bulgaria etc. etc. s-au considerat tot timpul romani. Numai in spatiul pruto-nistrean a aparut aceasta idee separatista ca locuitorii autohtoni romani ai acestei provincii nu sunt romani. Si din pacate nici cand au fost cetateni ai statului roman, romanii basarabeni nu s-au considerat romani. Sunt suficiente dovezi in acest sens. Povestea cu jandarmul roman nu este doar o poveste. Ea exprima atitudinea intima a basarabeanului fata de autoritatile romane, pe care le-a considerat tot timpul ca fiind ostile. Biserica Ortodoxa din Basarabia nu a aceptat niciodata calendarul gregorian si nu o face nici acum. Si astazi majoritatea enoriasilor ortodocsi din Basarabia se considera ca apartinand de biserica pravoslavnica rusa. Chiar credeti ca problema intima si sensibila a constiintei religioase poate fi trecuta asa usor cu vederea? In plus si astazi basarabenii care traiesc pe teritoriul Romaniei traiesc in comunitati separate si la fel procedeaza peste tot in lume. Eu sunt nascut din tata basarabean si cunosc fenomenul din interior. Si atunci despre care unire vorbim?

  • foarte multi s-au considerat romani si se considera si sunt romani, dar sunt multi care sunt oameni sovietici, iar altii pur si simplu derutati, aici e toata problema. Problema este ca nimeni nu mai stie care e proportia 🙂 si ce fac cu cei care nu vor, fiindca sunt cam rai.

  • Nene Theodore !
   Nu sunt basarabean.Parintii mei au fost banateni. Tatal meu a fost notar in Basarabia aproape un an. In 1944 s-a reintors odata cu Armata Romana dupa intoarcerea armelor de catre regatul Romaniei. Copil de taran get beget. Bun la carte, bun la suflet, bun roman asa cum a fost cresut de bunicii mei. Parintii lui -bunicii mei – au vandut jumatate din pamantul lor ca sa-l dea mai departe la scoala. A terminat inclusiv colegiul administrativ si de comert la Brasov. A venit razboiul si aplecat pe front in 1941 pe vremea lui Antonescu. A ajuns pana la Stalingrad. A scapat cu viata. In 1943 , fiind demobilizat, s-a dus si a dat concurs pentru un post de notar. A vrut sa vina la el acasa in Banat. A reusit al 4-lea pe tara. Nimeni nu a vrut sa-i indeplineasca dorinta de a reveni in Banat la ai sai(mai avea un frate )” Te duci in Basarabia. Acolo e nevoie de oameni ca tine”. In 1947 incepusem clasa I. Buchiseam literele si mi-a cazut in mana atlasul lui geografic dupa care invatase. Am vazut atunci prima data Harta Romaniei. Era intr-o seara de sfarsit de septembrie. Racoroasa. ” Tata, asta e Romania ?”-intreb, Vine langa mine , priveste si zice : NU !
   ” Cum , nu ?” zic eu.Se duce spre birou, ia un creion rosu si -l plimba pe linia Prutului. Incep sa-l descos. De ce asa ? Cum ? Cine ? Si nu ma las pana nu-mi …povesteste. Si-i dau lacrimile. Si plange si nu se mai poate opri. Si plang si eu. !”Cum se numeste partea aceea de dincolo de linia ta?” BASARABIA. Si iar intreb si iar imi povesteste. Mama ma purtase prin Basarabia , in… burta.” Cum de n-ati murit?” – zic eu. Si iar plangem amandoi.
   Imagineaza-ti acum, domnule Theodor, ce a simtit acel copil de sapte ani.Care auzise prima data de tara lui. Si de Basarabia prin care a fost purtat ! I s-a vorbit de oamenii locului, de fantasticii oameni ai locului. Solizi . Barbati puternici si lati in spete cu palmele cat lopata. Blanzi ,dar tristi, foarte tristi. De strugurii cei grozavi care-i placeau mamei mele atat de mult.De vecini, cu laptele adus in cofe de lemn , proaspat muls. De copiii orfani de la scoala mamei mele si de iarmaroacele de marti. De parintii lor. De caii lor suri si de caciulile lor de astrahan . De groaza din ochii lor, cand auzeau ca vin… rusii. care se strecoara de peste Nistru De atatea si atatea greutati si necazuri prin care au trecut.Despre rudele lor de peste Nistru, de comisarii care treceau noptile prin sate si-i terorizau . De lacrimile lor.De uimirea ca ei parintii mei, erau fii de tarani ca si ei.De darzenia si semetia lor ca romani ce se tineau. De corurile lor minunate .De cei care nu se fereau sa se dea cu comunistii si sa le tina partea.De relele spre care-i indemnau sa le faca, chiar amenintanadu-i drastic cu razbunari.De furtul carnatilor din camara,. De lasitati si de plutonierul de jandarmi al comunei( brailean de obarsie ) batut mar intr-o noapte. Nu se stie de cine , nu se stia de ce, De lasatul ochilor in pamant si de tacerile de piatra cu lacrimi in ochi ale femeilor maltratate bestial de barbatii lor betivi. Nu, nu l-am auzit niciodata pe tatal meu blestemand pe cineva, injurand vreo intamplare, plangandu- se de cineva din oamenii locului. A ramas in schimb cu o groaza de rusnaci pe care totdeuna am simtit-o prezenta in el.
   Despre ” povestea cu jandarmul roman care nu este doar o poveste”nu stiu numai povestea acelui jandarm brailean amintit mai sus, care a patimit ce a patimit (stiu ce !) dar nu e de spus. Nu e de spus , pentru ca nu-i avanajeaza deloc pe unii oameni ai locului ca omenie, corectitudine si fuga de lasitate. Asa ca asta e o concesie care o fac randurilor de fata si amintirii tatalui meu care mi-a predat prima lectie de geografie si istorie din viata mea.

 8. Parerea mea…unirea nu va fi simpla si va lua mult mai mult timp decat se crede daca va fi vreodata ma gandesc. Sunt (1) inca multi statalisti prin RM iar (2) (f. important) biserica (pravo-rusa) a RM unde este abonata majoritatea populatiei maldavane este inacceptabila pentru RO (este ok cred numai biserica rusa rusa a etnicilor rusi in baza normelor UE ca minoritati ). Pot sa creeze o situatie destablizatoare cele 2 elemente de mai susnoului stat national unitar abia (re) format. Din aceste puncte de vedere RM este mai aproape de Rusia decat de RO cred intr-o situatie de adica (anexare prin faliment de stat ca exemplu). Sunt fortze serioase in Nord (Balti), Est (Transnistria) si Sud (UTA) care nu se simt maldavani si vor mai bine sa fie rusi sau ucraineeni de exemplu si mai ales la o adica. Inca o natiune civica gen Kosovo si Bosnia in Europa dovedeste ca acest model civic statalist nu merge chiar deloc. RO nu cred ca va accepta aceasta institutie bisericeasca care nu are nici o legatura cu neamul romanesc Cum s-a mai mentionat pe blog uniunea spirituala trebuie facuta (mult) inainte de cea de stat si asta inseamna constitutie aliniata (#13), fortze politice reale in RM si nu caraghiosi de taiga (siberiana) care inca viseaza stele pe drapele rosii si sa invadeze alte state vecine calare pe mirtzoage bactriene, uniune audio-video totala, biserica, scoala, eventual moneda comuna si mai ales suflet / minte asemanatoare.(asta trebuie sa fie la vreo +70% din populatia RM altfel RO nu cred ca se va avanta in aceasta directie oricat de mare ar scrie acolo % la sondaje (pe un mal sau pe altul al Prutului). Cam asta cred eu !

 9. – Considerații de Leon Dănăilă, medic ascet octogenar:
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=10019

  – „România nu e formată numai din hoți, numai din bandiți, numai din oameni de nimic;
  sunt și oameni care au importanță. Eu asta vreau,
  să ridic cu ajutorul lui DUMNEZEU țara asta, să fac ceva pentru ea!”
  „Credința mea de nezdruncinat este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii
  pe care ajung să-i operez.”

  …fiindcă aici, în București, e o lume foarte pestriță, care nu mi-a plăcut –
  eu fiind din nordul Moldovei, unde oamenii sunt mult mai loiali, mai drăguți, mai amabili…

 10. „Ce ne lipsește ca să dispară frontiera de pe Prut?”

  Va spun la sigur: romanii lipsesc.
  Cei alde Renita sunt romani de profesie, niste renegati care viseaza prin smecherii si amageala sa vinda acest teritoriu. Anume teritoriu, de populatie lor le este in cot, la ei virsta vine singura, fara intelepciune.
  Mi-i scirba ca astfel de indivizi se pretind a fi elite.

Lasă un răspuns