Ce facem cu Scuarul „Mihai Eminescu” din centrul Chișinăului

12

Primăria Chișinău organizează dezbateri publice asupra proiectului de amenajare a Scuarului „Mihai Eminescu” din centrul capitalei. Salut această inițiativă. Într-adevăr, este necesară o nouă abordare, o nouă amenajare a acestui Scuar aflat în inima capitalei.

Sper, ca în urma acestor dezbateri, să dispară tarabele în care se vând tricouri cu mesaje pro-Kremlin, în care Putin își etalează mușchii. Sper să dispară și restul obiectelor cu însemne sovietice.

Despre această problemă am scris în urmă cu ceva timp.

https://elenarobu.wordpress.com/2016/05/15/vizita-de-lunga-durata-a-lui-putin-la-chisinau/

O soluție ar fi ca primăria să ofere spațiu pe strada pietonală comercianților care acum vând obiecte de artizanat în Scuarul „Mihai Eminescu”, așa cum se întâmplă în alte orașe de exemplu. Aș vrea foarte mult să pot să găsesc pe strada pietonală tarabe în care să se vândă costume naționale, ie, catrință, drapele naționale, bijuterii, alte obiecte de artizanat românești.

Municipalitatea propune însă două locaţii – Scuarul Catedralei (în spatele Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” până la strada pietonală Eugen Doga) şi pasajul subteran de la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – str. Ciuflea.

Consider că strada pietonală este o locație mai bună pentru comercianții care vând obiecte de artizanat decât cele identificate de Primăria Chișinău.

Aștept opiniile dvs. la rubrica „comentarii”.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

  1. In toata lumea civilizata, comerciantii isi inchiriaza sau cumpara aceste spatii in cladirile din jurul scuarului. Ati ramas in URSS cand totul vine de la stat. Interzis astfel de vanzatori ambulanti. Orice comert are reguli, spatiu, casa de marcat, etc. Si terminati cu pomenile, trebuie lucrat nu asteptat pomeni.

    Asa a facut de exemplu Basescu in Romania

  2. faceti-ma sa inteleg cum judeca un statalist sadea! ce legatura o fi intre Eminescu si conceptiile nationale ale spatiului pruto-nistrean? Pe de alta parte de ce Eminescu si nu Eminovici,mai apropiat etosului basarabean?

    • de acord… mesterii populari si pictorii pot sa ramina… e frumos parcul inundat de tablouri si obiecte de artizanat… e ca o expozitie permanenta in aer liber… e o pata de culoare pentru imaginea orasului… si turistii cunosc locul, si locuitorii pot trece pe acolo mai des, e mai aproape de artera principala a orasului…

  3. un turist cind vine in chisinau primele distinatii e micul (arbat de chisinau)unde i se face un portret chiar pe loc dar cred ca un om cu influenta deja vrea sa faca niste terase creind vreo 20 de locuri de munca dar vreo 400 de oameni carese hranesc de acolo sai trimata la gunoi

  4. Scuarul Mihai Eminescu a fost transformat intr-un bazar cu tot felul de „suvenire” sovietice! Acest lucru trebuie sa se termine! Pictorii si vanzatorii de artizanat ar putea sa se integreze foarte bine in zona strazii pietonale…

Lasă un răspuns