Cazul Jurnal TV: Încă un pas în prăpastie

6

Pe 2 decembrie 2016, Suedia şi Finlanda au sărbătorit 250 de ani de libertate a presei. Adică, în anul 1776, Parlamentul Suediei a adoptat Actul Libertății Presei, prima lege din lume care garantează libertatea presei. Cu două secole și jumătate în urmă, parlamentarii au abolit cenzura, au făcut posibilă dezbaterea politică, inclusiv critica grupurilor conducătoare. Pentru prima dată, a fost decretat ca toate documentele administrative şi judiciare să fie publice, iar cetăţenii să aibă dreptul de a le accesa.

„Există întotdeauna oameni care încearcă să abuzeze de libertăţile unei societăţi deschise. Nu putem răspunde folosind aceleaşi instrumente. Dezinformarea trebuie să fie combătută prin informare. Denaturarea informaţiilor trebuie să fie combătută cu adevărul. Atunci când susţinem valorile democratice şi libertăţile unei societăţi deschise jucăm pentru echipa câştigătoare!”, au declarat pentru adevarul.ro, ambasadoarea Finlandei în România Päivi Pohjanheimo și ambasadoarea Suediei în România, Anneli Lindahl Kenny.

Ce se întâmplă în Republica Moldova, în anul 2017? Instituții de presă care sunt reduse la tăcere, iar din această cauză are de suferit cetățeanul, pentru că nu are acces la cât mai multe surse de informare. Cazul Jurnal TV, instituție de presă care a fost somată să își schimbe sediul în 35 de zile, pentru că a fost reziliat unilateral contractul de chirie, ar fi absolut de neînțeles în țări precum Suedia sau Finlanda, dar este absolut firesc în R. Moldova, unde nimeni nu te mai poate proteja, unde legea nu funcționează, unde frica pentru viața personală și ziua de mâine este din ce în ce mai acută.

http://unimedia.info/stiri/jurnal-tv–somat-sa-paraseasca-sediul-in-35-de-zile-consideram-imposibila-si-inoportuna-activitatea-normala-a-trustului-in-conditiile-actuale-126144.html

În Republica Moldova a anului 2017 jurnaliștii nu mai pot avea viață personală, pentru că sunt urmăriți, ascultați la propriul telefon, fotografiați când merg în vacanță. Asistăm la tot felul de campanii de denigrare a unor jurnaliști care fac investigații, care scriu despre corupția din R. Moldova. E din ce în ce mai greu să îți faci meseria onest, echidistant, imparțial. Iar cel mai grav lucru este că în loc să avansăm ca societate democratică, ne transformăm într-o dictatură.

Câte secole ar trebui să mai treacă să fim și noi în rând cu lumea civilizată?!

UPDATE: Administratia Centrului International de Business SKYTOWER, Compania “Capital Estate” S.R.L. a venit recent cu precizarea că dezaprobă ”orice încercare de a se face speculații pe un subiect extrem de clar, unul comercial, ce se referă la neexecutarea unor obligații contractuale care țin de plata chiriei pe o perioadă îndelungată”, fără a se preciza însă suma datoriei acumulate în această perioadă.
http://unimedia.info/stiri/skytower-vine-cu-precizari-decizia-de-reziliere-a-contractului-cu-jurnal-de-chisinau-plus-a-fost-luata-din-cauza-datoriilor-126168.html

UPDATE: Iată și reacția din partea administrației Jurnal Trust Media.

http://unimedia.info/stiri/jurnal-tv-neaga-informatiile-lansate-de-sky-tower-s-a-invocat-formal-existenta-unei-datorii-126177.html

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. cred ca este o problema de management si organizare deficitara.Jurnalistii de la Jurnal md pot sa-si faca meseria in alt spatiu daca exista amplasamente in RM unde nu se plateste chirie!!!! mira-m-as!Daca sti ca esti in vizorul autoritatilor si ti se vaneaza orice greseala nu prea ai voie sa lasi loc de intors, trebuie sa fii la zi cu toate, altminteri patesti ca Jurnal md.La buna vedere!

 2. Cazul Jurnal TV – caz patologic! Jurnal TV i-a provocat angoase infamului coordonator . Toata natura de jivina a monstrului mitologic ArguS-S care poarta pe frunte coroana spinoasa de Edelwe-SS a iesit la suprafata. Plahateka are scoala KGB-isto-Putinista. Si un arsenal de tortura pe masura. Incepe viclean, ataca prin interpusi, in stanga si in dreapta, linseaza, justificandu-si nerozia prin stiri false. Curand, fara sfiala, va institui o dictatura primitivo-personala. Duupa principiul: sa moara capra, sa arda s(t)atul! Sa creasca mlastina cu gunoi politic putrezit, stagnalitatea&perestroika, sa piara speranta, piara neposlusnicii din tara. Numai in tarile bananiere se poate intampla asa ceva. Numai in tarile de lumea a 3-ea, banditii, talharii si impostorii conduc distrugand, spanzurand, spintecand. Plaha este cosorul Pazvante Chioru! Plaha este toporul Jac Spintecatorul! Ce canta moldovenii? Vesnica pomenire, UE, libertate, dreptate! Ce este RM? O tara bantuita de dezmatati. O Itaca, daca vreti. Curand moldovenii o sa zboare prin copaci ca maimutele.

 3. Cea ce intimpla la noi,este ceva de asteptat.Moldova de la independenta a avut tot timpul conduceri ce erau legate cu clanuri mafiote.Atunci clanurile mafiote aveau nevoie de conducere loiala pentru a putea lua cea ce a ramas de la imperiu,si de a se imbogati.dar nu este vorba de imbogatire ,dar in ce mod a avut loc aceasta imbogatire.S-a facut prin furturi masive ,nimicirea concurentilor.Mimarea reformelor liberale dar de fapt distrugerea liberei concurente,mecanismului de relatii producator-oferta -productie -piata -pret-vinzare-cuparator.Au avut toate posibilitatile in fata.Poate tacit poate prin sondaje sa facut starea de spirit in societate ,coeziunea ,valorile,nivelul constiintei sociale .Clanul mafiotic a simtit ca societatea tolereaza toate nelegiuirile ce se faceau,si se pot face.S-a constatat ca societatea se poate de manipulat prin fobii diferite false,dar de fapt scopul era dezbinarea de mai departe a societatii .Prin aceasta punindu-se temeliile formarii unei clase de avuti.dar aceasta clasa de avuti pentru asi mentine averile nelegitime are nevoie de o putere absoluta.dar cum se poate de facut aceasta.Ei sunt avuti adica se socot nobilime dar de fapt mentalitatea le este de pebeu.Si deacea in mintea lor nu exista asa ceva ca concurent concurenta loiala.In mintea lor exista numai ei si numai ei,deacea ei au nevoie de dictatura la moment.Dar pentru aceasta este nevoie:
  1.controlul asupra justitiei,ca prin intermediul justitiei corupte sa poata sa se rafuiasca cu persoanele care opun rezistenta.
  2.Controlul asupra prlamentului,cumpararea si coruperea deputatilor.
  3Controlul asupra presei pentru a putea legitima necesitatea unei dictaturi.
  Primele doua lea reusit oligarhului, a treia aproape este pe cale de a reusi.
  Cu parere de rau la noi persoane capabile sa opuna rezistna sunt putine.la moment totul este pentru a consolida puterea mafiota .Pentru noi cei care dorim dreptate este periculos de a ne afla in Moldova.Si cel mai rau ca Europa ne lasa sa traim si sa muncim,sa ne simtim cetateni liberi ,dar mentalitatea noastra de cetatean onest si dornic de a trai ,rasufla munci pe pamintul natal ne provoaca starea acesta de neliniste.

 4. Dochița dela Fântâna Zânelor on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 5. Duminică, la 15 Ianuarie 2017
  1152.
  Eminescu Zeu a fost
  într-o lume fără rost
  Eminescu ne-amintește
  de la Daci e-a noastră zestre
  Eminescu ne-a ‘mpăcat
  Apă Vie mult ne-a dat
  Eminescu vrăji-tor
  ne privește de pe-un nor
  Eminescu asasinat
  cu mercur el leșinat
  Eminescu-i tot ce-mi place
  viața bună el ne face
  Eminescu ne-muritor
  A plecat doar cu un dor
  Eminescu zbor ne-frânt
  noi suntem de ne-înfrânt !

Lasă un răspuns