Câți deputați din actualul Parlament au părăsit partidul care i-a adus în funcție

6

Deputații moldoveni au o performanță incredibilă. În doi ani de activitate în Legislativ aproape 30% dintre ei au reușit deja să părăsească formațiunea din care făceau parte la început de mandat, iar unii chiar să adere la alte fracțiuni. Am făcut o analiză matematică a componenței actualului Parlament, iar faptul că aproape 30% din parlamentari au părăsit partidul care i-a propulsat în această funcție este cât se poate de îngrijorător. Mai mult, jumătate dintre aceștia au aderat la alte fracțiuni, adică la fracțiunea PDM din Parlament. Cu alte cuvinte, acești deputați nu își respectă alegătorii și nici promisiunile pe care le-au făcut în campanie electorală. Și acest lucru este extrem de grav, pentru că prin minciună au ajuns unde au ajuns, primesc salarii din banii cetățenilor și reprezintă la nivel înalt statul R. Moldova.

Din păcate, fenomenul traseismului politic ia amploare în R. Moldova și așa cum a spus și unul dintre promotorii votului uninominal, Corneliu Ciurea, uninominalul nu va rezolva această problemă și nu va reduce traseismul în politica moldovenească.

Dacă în actualul Parlament PD a reușit să aibă cea mai numeroasă fracțiune parlamentară, anume prin acest traseism politic (pe care l-a criticat până și liderul PDM, Vlad Plahotniuc), ce va împiedica PD să acționeze la fel și în viitorul Legislativ? Mai ales că oamenii care vor ajunge în Parlament în urma votului uninominal nu vor mai avea nici un fel de răspundere politică, vor lua decizii de sine stătător, după principiul cine plătește mai mult.

Iată cum s-a schimbat componența Parlamentului la peste 2 ani de activitate:

Fracțiuni parlamentare 2014 2017
PSRM 25 MANDATE 24 MANDATE
PLDM 23 MANDATE 8 MANDATE
PCRM 21 MANDATE 7 MANDATE
PDM 19 MANDATE 34 MANDATE
PL 13 MANDATE 13 MANDATE

 

Am sistematizat informația și am făcut un tabel despre cum au migrat actualii deputați de la un partid la altul, câți au părăsit formațiunea care i-a adus în Parlament. Mai sunt aproape 2 ani de activitate a actualului Legislativ. S-ar putea ca acest tabel să arate și mai rău până la finele acestei legislaturi.

NUME PARTIDUL PE LISTELE CĂRUIA A CANDIDAT FRACȚIUNEA LA CARE A ADERAT DUPĂ CE A PĂRĂSIT PARTIDUL DIN CE PARTIDE A FĂCUT PARTE ÎN TRECUT
ZINAIDA GRECEANÎI PSRM PCRM
ANDREI NEGUȚA PSRM PCRM
VASILE BOLEA PSRM
VLAD BĂTRÂNCEA PSRM PCRM
ALLA DOLINȚĂ PSRM
CORNELIU FURCULIȚĂ PSRM
FIODOR GĂGĂUZ PSRM MIȘCAREA GĂGĂUZIA UNITĂ
VLADIMIR GOLOVATIUC PSRM
ELENA HRENOVA PSRM PCRM
ANATOLIE LABUNEȚ PSRM
ADRIAN LEBEDINSCHI PSRM
OLEG LIPSKI PSRM
GHENADII MITRIUC PSRM
IRINA MÎZDRENCO PSRM
RADU MUDREAC PSRM
ALEXANDRU NESTEROVSCHI PSRM
GRIGORE NOVAC PSRM
VLADIMIR ODNOSTALCO PSRM
MARINA RADVAN PSRM
OLEG SAVVA PSRM
EDUARD SMIRNOV PSRM
VICTOR SOROCEAN PSRM
BOGDAN ȚÎRDEA PSRM PSD
VLADIMIR ȚURCAN PSRM PCRM, PARTIDUL MOLDOVA UNITĂ
LIDIA LUPU PSRM PDM
TUDOR DELIU PLDM
ION BALAN PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
EUGEN CARPOV PLDM PPEM
ȘTEFAN CRANGĂ PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
VALERIU GHILEȚCHI PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL PARTIDUL FORȚELOR DEMOCRATICE
ALIONA GOTA PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
VADIM PISTRINCIUC PLDM
ANGEL AGAGHI PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
ALEXANDRU BARBĂROȘIE PLDM
MARIA CIOBANU PLDM
GRIGORE COBZAC PLDM
LILIANA PALIHOVICI PLDM
VICTOR ROȘCA PLDM
IURIE ȚAP PLDM
OCTAVIAN GRAMA PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
SIMION GRIȘCIUC PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
VLADIMIR HOTINEANU PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
IURIE LEANCĂ PLDM A CONSTITUIT PPEM
GEORGE MOCANU PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
NAE-SIMION PLEȘCA PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
MIHAELA SPĂTARI PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
PETRU ȘTIRBATE PLDM A PĂRĂSIT PARTIDUL
INNA ȘUPAC PCRM
OLEG REIDMAN PCRM
ELENA BODNARENCO PCRM
OXANA DOMENTI PCRM
VASILII PANCIUC PCRM
MARIA POSTOICO PCRM
VLADIMIR VORONIN PCRM
GALINA BALMOȘ PCRM PDM
ALEXANDR BANICOV PCRM PDM
BORIS GOLOVIN PCRM PDM
ANATOLIE GORILĂ PCRM PDM
ELENA GUDUMAC PCRM PDM
VIOLETA IVANOV PCRM PDM
CORNELIU MIHALACHE PCRM PDM
VICTOR MÎNDRU PCRM PDM
PETRU PORCESCU PCRM PDM
ARTUR REȘETNICOV PCRM PDM
SERGIU STATI PCRM PDM
VLADIMIR VITIUC PCRM PDM
IGOR VREMEA PCRM PDM
ANATOLIE ZAGORODNÎI PCRM PDM
MARIAN LUPU PDM PCUS, PCRM
DUMITRU DIACOV PDM
SERGHEI SÂRBU PDM PCRM
VLADIMIR ANDRONACHI PDM
RAISA APOLSCHI PDM
ELENA BACALU PDM
VALENTINA BULIGA PDM
ANDRIAN CANDU PDM
DEMIAN CARASENI PDM
SERGHEI CHISELIOV PDM
CORNELIU DUDNIC PDM
NICOLAI DUDOGLO PDM
EUGENIU NICHIFORCIUC PDM
CORNELIU PANDEVICI PDM
MARCEL RĂDUCAN PDM BMD
VALENTINA ROTARU PDM
OLEG SÂRBU PDM
VALENTINA STRATAN PDM PSL
CONSTANTIN ȚUȚU PDM
MIHAI GHIMPU PL
ION APOSTOL PL
VALERIAN BEJAN PL
ROMAN BOȚAN PL
LILIAN CARP PL
ION CASIAN PL
VLADIMIR CERNAT PL
PETRU COSOI PL
IURIE DÎRDA PL
ARTUR GUTIUM PL
OLEG OGOR PL
ȘTEFAN VLAS PL
ALINA ZOTEA PL

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. spuneti: „Cu alte cuvinte, acești deputați nu își respectă alegătorii și nici promisiunile pe care le-au făcut în campanie electorală.”

  Avem vot pe liste, asta inseamna ca votam partide, nu deputati. Acest lucru inseamna ca deputatii nu au promis nimic, au promis leaderii de partid. Daca votam partide, la ce ne mai trebuiesc deputati? Dam o pondere de vot fiecarui partid si gata, reprezentantul partidului cand voteaza se va aplica un coeficient si gata. La ce ne mai trebuiesc deputati? La ce ne mai trebuie cladire a parlamentului? Fiecare partid isi deleaga cate un reprezentant care stie ca el are X voturi, si face ce a spus partidul.

  Daca lasam deputatii sa voteze independent, aceasta inseamna ca ei au fiecare parerea lui pe ce voteaza, inseamna ca ei pot sa fie sau nu de acord cu decizia partidului. Inseamna ca ei pot migra din partid in partid sau pot deveni independenti. Daca asa, atuncea traseismul nu e ceva anormal, dimpotriva e ceva normal. Putem aduce o multime de cazuri cand traseismul a fost in favoarea unei sau altei parti, cand rupeam din PD, PCRM in favoarea aliantei era ok, acuma nu e ok?

  Pe de alta parte daca lasam deputatii sa voteze independent, sa migreze, admitem ca ei pot avea o parere a lor diferita de partid, de ce mai alegem partide si nu deputati?

  Alegeri pe liste de partid, exclud independentii, adica noi putem vota doar programe de partid, nu putem vota o persoana care nu apartine unui partid si are un program independent. Din cate inteleg eu chiar Maia Sandu a fost deputat independent, nu am inteles a fost sau nu in PLDM? Daca a fost in PLDM de ce nu recunoaste? Daca nu a fost in pldm, cum a ajuns acolo?

  Corect a spus Ciurea, uninominalul nu va rezolva problema traseismului, dar o minimizeaza, fiindca votand omul, nu votezi partidul. Daca partidul o ia heisa, omul poate ramane la convingerile lui. Omul poate avea viziuni comune cu un partid pe anumite probleme si alte viziuni pe alte probleme. Se voteaza omul, partidele vor face lucrul de fundal, ele practic toate devin organizatii extraparlamentare, care pot doar influenta deputati, dar nu le pot dicta ce si cum sa voteze! Partidele devin un grup de lucru a oamenilor cu viziuni politice comune, in loc de mici armate unde leaderii de partid hotarasc tot, iar restul executa.

  Acuma ce propuneti? Sa ramana votul pe lista, adica votam partide, si deputatii sa nu poata schimba partidul. El poate vota diferit fata de colegii de partid? Daca da, atuncea care mai e sensul sa interzici schimbarea partidului? Daca ati spus a, spuneti b, nu le permitem migrarea si trebuie sa voteze la fel toti din partid. Atunci de la inceput, dupa alegeri se stabileste un raport matematic si e clar cum se vor vota toate legile. Eventual pe parcurs partidele pot rupe sau nu aliante intre ei, dar si aceasta este o forma a migrarii, eu cand votez, eu votez foarte des o alianta de partide, si ei dupa schimba aliantele?! Sa interzicem si aliantele.

  Tocmai asta si este parlamentul si democratia, e de la cuvantul „parler” adica discutii, schimb de idei, lupta de idei. El trebuie sa fiarba permanent, altfel facem ceva monolit pe 4 ani, ca in urss, ridica toti mana, nu e nimeni in potriva. Ei trebuie sa lupte pentru voturi, sa fie mereu alegeri, referendumuri, sa putem sa-i retragem daca nu ne mai reprezinta. Altfel avem urss, cu oameni care odata intrati ies cu picioarele inainte.

  Deputatii acuma nu promit nimic, ei nici juramant nu depun. Noi votam un partid, care zice ce vrea poate si sa minta doar sa castige alegeri, partidul nu are nici o responsabilitate, nu suporta nici o consecinta juridica, penala, financiara. Partidul trimite acolo niste oameni necunoscuti care au imunitate 4 ani, si nici o responsabilitate morala, juridica, penala, financiara, nimic! Nu poti trage la raspundere un deputat sau partid.

 2. De fapt daca ne uitam in tabelul de mai sus, cel mai mult au migrat din PLDM. Ce deputati am votat noi de fapt din 2009 incoace pentru PL si PLDM de s-au dizolvat aceste partide? Noi am votat leaderii vedeta, directia, dar in realitate am avut deputati foarte slabi, care unde sunt? Macar sa-i vedem in ochi. Am putut noi sa schimbam dezertorii cu altii? Am putut noi sa nu fim de acord cu partidul cand a actionat in interes propriu? Am fost spectatori, si se pare ca asa vom ramane. Mai e sens sa mergem la vot?

 3. spuneti: „Mai ales că oamenii care vor ajunge în Parlament în urma votului uninominal nu vor mai avea nici un fel de răspundere politică, vor lua decizii de sine stătător, după principiul cine plătește mai mult.”

  puteti sa-mi confirmati ca nu pot lua decizii de sine statator acuma dupa acelasi principiu, si ca a purtat careva raspundere politica? Acuma cu votul pe liste.

  Daca va uitati atent, la votul uninominal ca si acuma pe liste, deciziile se iau de sine statator. Daca va uitati atent exista raspundere politica individuala in cazul votului uninominal acel deputat e mort politic daca nu face ce vor alegatorii, spre deosebire de raspundere colectiva in cazul votului pe liste unde moare partidul dar nu si membrii, membrii reinvie bine mersi in alte partide.

  Puteti sa ma lamuriti ce inseamna raspundere politica? Asta cum? Face inchisoare, aduce bani de acasa? Nu exista raspundere politica, juridica, penala sau financiara pentru deputati. Eu sunt pentru introducerea tuturor raspunderilor, ca si pentru orice alta meserie.

  Eu inteleg ca momenul e nepotrivit, dar trebuie recunoscut ca sistemul actual e foarte prost si ne scufunda tot mai mult.

 4. Apropos, e foarte bine ca PAS a inceput sa faca conferinte de presa cu oameni din partid si nu invita si pe Maia Sandu intotdeauna. Astfel ii face cunoscuti. Ei toti vor avea nevoie de antrenament. Nu inseamna ca ea trebuie sa lipseasca intotdeauna, dimpotriva. Ati putea organiza chiar dezbateri intre ei, eu chiar as invita oponenti, fiindca discutia intre ai nostri e buna, dar nu asa va fi in campanie. Practic trebuie sa stim cel putin 10-20 de oameni din pas foarte bine, sa vedem ce si cum spun, sa convinga de pe acum electoratul ca se pot organiza si pot organiza, ca gandesc corect.

  In cazul votului uninominal, fiecare va candida pentru el, pas va avea mai putine cheltuieli, poate insa face transfer de imagine foarte usor. Ascultati atent ce a spus Ciurea, nu faceti inca odata greseala sa dati cu piciorul in voturi la fierbinteala.

  Nu numai informati-va corect, dar si ganditi, analizati.

 5. Eeu as adauga la votul uninominal, locale, referendum, presedinte, sa poata vota cetatenii din orice punct al globului, prin corespondenta sau electronic.

  Problema majora acum este ca nu putem vota decat de pe loc, dar in realitate din diverse motive oamenii nu sunt pe loc, ei circula. Daca esti in registru, trebuie sa poti vota de oriunde.

  Acest aspect este foarte important! Ar trebui insistat.

  Astfel acei din diaspora (cu resedinta in strainatate) isi vor vota candidatii diasporei. Iar acei care nu sunt cu resedinta in strainatate pe documente moldovenesti, vor practic fiecare in circumscriptia unde e el in registru. Astfel va putea imbunatati scorul direct in moldova.

 6. Raluca Sadoveanca on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOV­INA DE NOR­D ========
  ——— ♥ ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

Lasă un răspuns