Câteva gânduri despre ce va urma…

6

De câteva zile istoria se scrie sub ochii noștri, o istorie cu toate bunele și relele sale. De data aceasta, deciziile oamenilor sunt cele care vor schimba cursul istoriei. Nu războailele sau dictatorii.

Brexit-ul le-a venit ca o mănușă guvernanților de la Chișinău, deși aparent nu ar fi nicio legătură. La o adică, suntem atât de departe de Marea Britanie, deși Regatul Unit ocupă locul trei dintre țările UE la capitolul schimburi economice cu R. MOldova. La o altă adică, de ce ne-ar influența pe noi decizia britanicilor.

Iată doar câteva dintre consecințele pentru R. Moldova:

1. Va crește euroscepticismul, alimentat și de discreditarea cursului european de către guvernările de la Chișinău

2. Găgăuzia a anunțat deja că și R. Moldova trebuie să țină cont de voința britanicilor și să renunțe la acest curs, să se organizeze un referendum la Chișinău în această chestiune așa cum a făcut Autonomia acum câțiva ani

3. Brexit-ul va fi utilizat în scopuri populiste la viitoarele alegeri, iar partidele pro-europene vor trebui să vină cu argumente extrem de puternice de ce modelul european este cel mai bun pentru R. Moldova

4. Chestiunea R. Moldova a căzut pe ultimile poziții în agenda europeană, asta înseamnă că va trebui noi singuri să ne descurcăm cu această țară coruptă, să facem curățenie singuri în clasa politică, să culegem roadele a ceea ce am ales

5. UE nu va mai monitoriza cu atâta insistență temele de acasă pe care le are de făcut guvernarea de la Chișinău

6. Pentru cine își va mai face temele Guvernarea de la Chișinău? Sau legile vor fi votate doar pentru a bifa că în R. Moldova se fac reforme? Ce fel de reforme?

7. Fondurile europene vor fi tot mai subțiri pentru R. Moldova

Nu vreau să par pesimistă, dar pe fundalul a tot ce se întâmplă, împărtășesc gândul directorului Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, că R. Moldova nu va ajunge niciodată membră a UE de una singură.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Moldova nici temele nu isi face, de ce ar intra in UE?
  Faceti temele, si va fi mult mai usor, nu asteptati sa vina nenea sa va dea bani, sa stati la baruri. Incepeti sa lichidati barurile asa cum exista la tara in si in oras. Prefaceti in cafenele (cu ceai, cafea, fara alcool) poate se mai trezeste lumea.

 2. Au spus cei la UE, de mai multe ori, ca Republica Moldova nu va intra în veci nici în UE, nici în NATO, atâta timp cât va avea atârnată de coadă tinicheaua numită Transnistria.
  Și asta pentru că în UE și în NATO intră țările fără dispute cu vecinii.
  In acest sens, nici măcar o unire cu România nu se poate face fără acordul acestor două organizații, UE si NATO care, de bine de rău, garantează acum integritatea României, așa cum este ea azi.
  Integrare depinde:
  – în primul rând de Moldova, nu de UE,
  – în al doilea rând, că Moldova și-ar face mult rău singură să intre în UE mai nepregătită decât era chiar România în 2007,
  – iar în al treilea rând, că Moldova are nevoie de garanția NATO împotriva Rusiei, nu de integrarea în UE.
  Mai bine cu Romania, dar coruptii, statalistii… nu vor!
  Cine este patriot judeca dur aceasta situatie de compromis. Sute de ani bastinasii au fost fortati sa asculte de cei care ne-au ocupant!
  Moldovenii vor libertate si lupta cu totii pentru visul lor, vor UE si nu UV!
  Rusia a facut si face rau! Secole la rind a subjugat popoare si a pradat teritorii si tari pe care apoi le-au asimilat ca si ungurii, bulgarii, iugoslavii, etc .
  Pactul Ribentrop-Molotov, anulat pentru celelalte tari cucerite, continua sa ramina activ pentru Romania. Deznaţionalizarea la care au fost supuşi românii din Ucraina a fost una cruntă. Rezistenţa redusă a băştinaşilor şi lipsa unei reacţii coerente a statului român faţă de cea de a treia etnie ca număr de pe teritoriul Ucrainei face ca limba română să fie din ce în ce mai puţin auzită pe meleagurile unde odinioară trăia dascălul Aron Pumnul. Nici o carte scrisa in limba romana nu am gasit in librarii!!
  Nu exista macar o gradinita in romana!
  Teritoriile romanesti Basarabia, Cernauti, Ținutul Herta, Insula Serpilor au ramas la rusi (ucrainieni) fiind si acum o rana deschisa pentru Ro.

 3. Corecta logica, și nu doar pentru Moldova sunt valabile temerile, si pentru tarile membre poate fi o problema.
  Daca cei de la conducere vor relaxa politicile, vor merge cu îngăduințe sau vor ceda oricăror urme de șantaj, UE se va duce de râpă.
  Sper sa continuie cât mai dur.

 4. brexit. cale libera pentru Dodon si compania. Desi motivele divortului britanic nu au nimic de-a face cu antioccidentalismele basarabenilor prorusi. ceea ce s-a intamplat pune de fapt punct extinderii imediate a UE in est.Prin urmare ,sa ne asteptam la pasapoarte si garduri cu sarma la Prut.

 5. Cred ca trebuie sa fie de-a dreptul idiot sa se lege asa numitul Brexit de optiunea geo politica a RM si oricarui alt stat similar catre Europa ! sunt 2 lucruri chiar diferite. Este ca si cum ai compara o directie in prapastie (CSI, Rusia) cu un drum spre progres si dezvoltare care este reprezentat de vestul european bogat oricare ar fi el incepand (probabil) de la Nistru la Atlantic. Ce treaba mai vrea RM cu o regiune care i-a adus si ii aduce atatea probleme si saracie gen Rusia si CSI ? ii vedeti pe Baltici sa se simta amenintati de Brexit sau sa o duca rau sau ce ? Aici este vorba de renuntarea la o relatie care a terminat RM social si economic si politic alienand-o adica cea cu Rusia si CSI vis-a-vis o optiune catre o alta piata mai propsera si dinamica (UE) (inca cea mai mare si bogata din lume) pe baza de afinitati identitare si sociale. Cred ca mai putin TV rusofil si demagogie ieftina de stanga si mai multa informare (online pe Internet) independent pentru limpezirea ideilor ca si recomandare se impune. Daca se crede ca a fost bine cu Rusia si CSI atunci este f. trist si f. ciudat intradevar si probabil valorile populatiei RM nu sunt cele europene dar cele de stepa (euro) asiatica si siberiene si cu alea merita ramas ca omul si-o mai face si cu mana lui zice vorba si in atunci chiar isi merita soarta. Eu cred ca nu are absolut nici o legatura ce fac britanicii (si oricare altii) cu optiunea identitara si de apartanenta geo sociala si politica a RM la Europa daca este una (?) atunci trebuie sa fie una naturala. In orice caz RM nu va mai supravietui in aceste timpuri internationale atat de dificile social / economic dar si chiar politic (sau chiar ca stat) la inca o perioada alienatorie gen 1995-2009 cu toate acele consecinte referitoare la saracie lucie si deznationalizare si in cele din urma mancurtizare totala din ce mai zic si scriu si unii si altii. Optiunea europeana a RM trebuie sa fie una identitara pe cale naturala (ca la Baltici) si nu una impusa ca un fel de cadou primit la o pomana aiurea 🙁 de unde informarea clara si multipla (ca surse de informare) dar si judecata limpede a situatiilor este critica in a lua decizii si a face alegeri dar si a suporta eventuale consecinte mai tarziu cred. In cele din urma este optiunea fiecaruia cum isi vrea locul in care traieste isi are familia si isi cladeste viitorul sau si al urmasilor sai…

Lasă un răspuns