Catedrala gigant din Suceava

13

Se vede din orice colț al orașului, pentru că este înălțată pe o colină, dar și pentru că are dimensiuni uriașe. Așa am descoperit Catedrala ”Nașterea Domnului” din Suceava. Acest edificiu religios este cel mai mare din provincie și al doilea ca mărime din România, după Catedrala Mântuirii Neamului din București.

Are dimensiuni impunătoare:

Construcția catedralei a durat mai bine de 16 ani. Pentru aceste lucrări, Primăria Suceava a alocat 1,8 milioane de euro.

Edificiul este cu adevărat unul remarcabil, este cel mai impunător lăcaș de cult construit după revoluția din 1989 care a pus capăt regimului ceaușist din România.

Deși a fost sfințită cu mare fast în octombrie 2015, Catedrala încă nu este definitivată. Urmează o etapă destul de migăloasă – pictatul. Suprafaţa care trebuie pictată este în jur de 15 mii de metri pătraţi, iar acest lucru ar putea dura câțiva ani sau chiar peste 15 ani, așa cum scrie presa din România.

Orice s-ar spune, cu siguranță acest edificiu religios a devenit un nou punct de atracție a orașului Suceava, capitala de altă dată a Țării Moldovei. Până acum mii de cedincioși au venit să vadă Catedrala gigant din Bucovina.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

13 comentarii

 1. Nu vad credinciosii, si turistii. I-ati dat afara ca sa faceti poze?

  Biserica are probleme mari in ziua de azi, ar trebui sa se gandeasca cum le rezolva. Nu cladirile sunt problema (majoritatea sunt goale). Ar trebui sa-si mai studieze istoria, sa inteleaga fundamentele, sa revina mai aproape de valori.

  E si o problema de urbanism, faci o catedrala mare, si e inconjurata de strazi circulate de masini, situata intre blocuri. Nu exista o idee sa faca o zona mai continua, parc, cetate, stradute pietonale, catedrale.

 2. Mitru Unionistu on

  E mare și urâtă, ca și altele pretins ortodoxe din România.
  Doar acoperișul mai amintește ceva din tradiția arhitectonică veche moldoveanească.
  La Cluj, credeam că văd în față o moscheie turcească, atât de fanariotă îți apare la vedere.
  Cea de la Arad e megalomană, stil Ceaușescu, etc.
  O altă prostie românească, să-mi fie iertată vorba.

  • Cladirile reflecta stilul de viata, gusturile si conceptele oamenilor. Se fac tot felul de incercari sa le faca mai altfel. Nu le poti face toate exact la fel. Mai ales dupa perioada de comunism oamenii incearca sa se reinventeze.

   Eu as pune pe primul loc relatiile cu oameni, ideile si comportamentul, nu e nevoie de cladiri pentru a fi un crestin, pentru a fi un om.

 3. moldovlahul on

  poate fi comparata cu o catedrala gotica din Occident dpdv al monumentalitatii.Chiar daca nu este cel mai important lucru(te poti ruga oriunde),bisericile ortodoxe din Basarabia,Romania, au dimensiuni mici,fiind incomod sa asisti la slujba(inghesuiala,lipsa ventilatie,lipsa bun simt etc).Piramidele din Egiptul Antic(intr un fel, tot lacase de cult) sint cunoscute in toata lumea mai ales datorita monumentalitatii.Domnule Ion parca i ti pare rau ca in Romania se construiesc lacase de cult mai mari,mai frumoase,mai civilizate.Bunului Dumnezeu ii place ca un lucru sa fie bine facut si durabil.

  • Nu imi pare rau ca se construiesc lacase de cult mai mari. Nu am pretentii la arhitectura, felul in care arata. Lucrurile bine facute si durabile le plac si la oameni. Arata ca catedralele mari din vest. E normal sa apara astfel de catedrale, fiindca avem doar biserici mici, mai ales in moldova, din cate stiu eu nu era voie de la turci sa le faca mari, iar dupa comunistii nu le prea sufereau.

   Ma ingrijoreaza ca este goala. De sarbatori lumea vine isi face cruce si merge la discoteca. Daca ati mai fost prin astfel de catedrale o sa observati ca sunt cam reci, din lipsa de oameni, imi plac mai mult acelea mici si vechi. Daca mergem in vest sau in america in catedrale mari, vedem preoti, oameni, turisti, par mai folosite, te simti mai bine. Sa speram ca odata pictata si cu trecerea anilor va parea mai calda.

   Imi pare rau ca locul e intre blocuri, intre strazi puternic circulate de masini, astfel catedrala arata mai prost, accesul e prost mai ales in caz ca vin multi oameni. Aceleasi greseli au facut la Arad, Targu Mures de exemplu. Suceava ar putea fi un oras frumos, daca ar avea un arhitect care ar pozitiona corect aceste cladiri, ar crea spatii publice, zone pietonale, s-ar gandi cum sa faca orasul simplu si frumos. De ce nu au facut o piata, zona pietonala in jurul bisericii asa cum e cazul. Ar fi fost un loc unde sucevenii si turistii isi petrec timpul, ar fi fost mai putin praf, poluare, zgomot de la masinile din jur.

   Imi pare rau ca unii oameni „credinciosi” numesc pe alti oameni cozi de topor, califica de rau popoare intregi, si fara sa cunoasca omul il judeca. Imi pare rau ca devin nervosi si ies din spiritul uman si crestin din cauza unei cladiri. Inseamna ca nu a inteles, nu e convins de ideile crestine. Poate dumnezeului i-ar place sa nu ne mai certam, sa facem lucrurile cu cap, sa ne ascultam, sa nu fim fatarnici, sa nu mai vorbim din numele lui.

 4. moldovlahul on

  slavii astia te obliga sa le raspunzi chiar daca Bunul Isus Mintuitorul ne invata sa i iertam; aceasta catedrala din Suceava o putem asemana cu unele din Grecia,patria credintei ortodoxe.Proiectantii sa fiti siguri ca au proiectat conform canoanelor . Numai slavonii si cozile lor de topor mancurte care sarbatoresc la diferenta de 2 saptamini Sfintele Sarbatori de Craciun,Paste,etc. fata de RESTUL GLOBULUI comenteaza cu invidie si rautate ceea ce ii place si Bunului Dumnezeu,care este Creatorul Omenirii nu numai al slavonilor.

 5. moldovlahul on

  (pentru mitru );multe biserici din Basarabia nu sint proiectate si construite in Sfinta traditie moldoveneasca cu radacini bizantine,unde e patria ortodoxiei(vezi cele construite de Sfintul Stefan cel Mare sa ) ele au ca model IMPUS, cel slavon, care e si el necesar,frumos etc in felul lui,dar pentru noi romanii moldoveni ,credinta crestina a fost semanata de Apostolul Andrei,care nu a pastorit in stepa slavona . „S ai dam Cezarului ce e al Cezarului” ;”Iarta i Damne ca nu stiu ce fac”

 6. Este o realizare mare a RO si puterilor$ locale (consiliul judetean) intradevar dar si fondurilor$ europene (nefiind un lacas pravo care nu s-ar califica pentru fonduri$ de nici un fel). Bucovinenii desi au fost vreo 300 de ani parte a Principatului Moldovei (pina la 1770) au propria lor apartenenta (si istorie) ca si basarabenii in fapt (pina la 1812). Daca basarabenii sunt legati istoriceste de muscali pentru 200 de ani bucovinenii sunt pentru mult mai putini ani cei drept legati de habsburgi si ceva de austro-ungari. Alaturi de banateni (considerati eronat ardeleni) si dobrogeni (considerati eronat munteni) de exemplu bucovinenii sunt regiune aparte a RO nu numai geografic si istoric dar si politic si mai nou economic (zonele economice ale RO). Bineinteles ca in +150 de ani mioarele s-au amestecat masiv de-a lungul si latul RO si mai ales in ultimii 70 de ani prin industrializare Suceava si Iasi ramin totusi distinctiv capitalele din nordul RO ambele parte puternica din trunchiul romanismului impartasind totusi traditii diferite intre ele ma gindesc mai ales la port, istorie si chiar la grai din ce se vede mai sus.

  • Foarte frumoasa recunoasterea a identitatii romanesti de la Guvernul Canadei cu ocazia zilei Iei romanesti: La Blouse Roumaine (Asociația Moldovenilor din Ottawa-Gatineau)

   http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/cultura–culte/25114-canada-recunoaste-oficial-republica-moldova-ca-parte-a-poporului-roman.html

   Exact cum zicea o Dna basarbeanca din Italia nu demult la emisiunea dvoastra. Prin Vest (euro-atlantic) unirea este facuta cam de mult, pacat totusi ca sunt inca citeva comunitati (nu multe) de basarabeni care se „inchina” inca la biserica lui Putin si Kiril deci vulnerabili mental si ideologic sa speram ca nu cetateni romani (redobindire) printre ei totusi si aceste comunitati se vor alipi la comunitatile romanesti sau moldo romanesti de prin Vest.

   • In vest, bisericile astea in lumea migrantilor functioneaza mult mai complicat. De fapt lumea se orienteaza dupa preot mai mult. Am vazut botezuri facute de preoti romani in biserica catolica, nu stiu cum inchiriaza sau pur si simplu li se ofera de catolici acolo posibilitate sa lucreze. Mai sunt biserici ortodoxe grecesti care primesc si romani. Acum si moldoveni sunt diferiti, unii merg la acelea romane, altii la moldovenesti, altii la rusesti. Unii moldoveni merg la catolici sau protestanti nefacand deosebirea intre ortodoxie si restu, mai ales daca s-au asimilat acolo. Nu mai spun de familii mixte.

    Ca fapt divrers, si intre rusi sunt mai multe biserici, exista acelea vechi cu staroveri, exista o retea mare de biserici facute de emigrantii fugiti de regimul comunist, si exista biserica moderna rusa care incearca sa lichideze sau preia primele doua. E o lupta si intre ei.

    Unirea e facuta la fel in vest ca si in moldova. Multi in vest au copii care nu vorbesc romana si se declara rusi (ca e mai cool) dar de fapt sunt moldoveni si vorbesc moldoveneasca. La altii copii nu mai vorbesc romana si nici rusa, ei nici nu mai au treaba cu moldova sunt asimilati complet. De fapt copii majoritatea se considera nemoldoveni chiar daca s-au nascut si trait in moldova. Ce sa mai zicem de copii nascuti in afara moldovei, ei nu au treaba cu moldova, moldova e o tara exotica pentru ei. Multi in varsta care sunt, isi fac si ei prieteni, iar acei din moldova chiar daca sunt unionisti isi fac multi prieteni rusi sau sovietici.

    Realitatea e mult mai complexa decat vi se pare. Important este sa aveti respect si sa tratati orice om cum ati dori sa fiti tratati dumneavoastra. Aceasta de fapt e esenta religiilor iudaica, crestina, musulmana si nu numai.

Lasă un răspuns