Care 25 de ani de independență?

15

Un OM de mare valoare, cu verticalitate, demnitate, principii și valori pe care le respectă. A acceptat cu greu să vină la emisiunea Alb&Negru, pentru că este total dezamăgit de starea lucrurilor din țară și de parcursul pe care l-am avut în acești 25 de ani. Vorbesc despre generalul Ion Costaș, deputat în primul Parlament, dar și ministru de Interne în anii 1990-1992 și ministru al Apărării în 1992.

Mă bucur că am reușit până la urmă să îl conving pe generalul Costaș să accepte invitația la emisiune și să vorbească despre tot ce îl frământă și îl doare. Păcat că avem tot mai puțini asemenea oameni fără frică și cu demnitate.

Îi consideră mari apărători ai independenței pe cei care și-au dat viața în războiul de pe Nistru, un război care de altfel nu a putut fi câștigat. Cu bețe de răsărită nu faci mare treabă.

A vorbit și despre dușmanii din interior ai acestui teritoriu, dar și despre greșelile care au fost comise în acest sfert de secol.

Mai multe declarații ale generalului Ion Costaș în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA le vedeți mai jos:
*Nu avem motive de sărbătoare. Ar fi un păcat să spun că avem motive. Care sărbătoare? Care 25 de ani de independență, de suveranitate, de bunăstare? Care paradă militară, când societatea este pusă pe brânci, la pământ? Oamenii mor de foame. Satele sunt golite, tineretul a plecat, cei mici care sunt în supravegherea bunicilor nu frecventează școala, multe școli se închid, medicina este la pământ. Despre care bucurie putem vorbi?

*Guvernarea de pe timpul lui Mircea Druc și Valeriu Muravschi a fost mai sănătoasă și se gândea la bunăstarea poporului. Restul după 1992 și pe timpul lui Snegur, și pe timpul lui Lucinschi, și pe timpul lui Voronin, dar și pe timpul copiilor adoptivi ai generației respective, mă refer la pleiada aceasta din 2009, rechinii tineri, situația devine tot mai rea și mai rea.

*Nu avem ce demonstra. Tehnica militară este învechită, de pe timpul sovieticilor. Care paradă poate fi, când armata a 14-a împreună cu separatiștii defilează cu artilerie, tancuri, armament, muniție, unități, trec Nistru, intră forțat pe teritoriul chipurile independent al R. Moldova. Care suveranitate, integritate sau independență poate fi? Armata imperială încă mult timp va fi pe teritoriul R. Moldova. Nu are de gând să plece.

*Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, noi am avut în 1990-1992. A fost un război în toată regula. Implicarea armatei a 14-a în susținerea separatismului, la indicațiile Moscovei, a fost o adevărată tragedie.

*Nu am distincția Ordinul Republicii, nu merit. Acum ei prind pe oricine de pe stradă și îi dă acest ordin. Nu meritau să primească Ordinul Republicii semnatarii Declarației de Independență. Nu este un eveniment că a semnat o hârtie Ei au luptat, au mers prin tranșee? S-au sacrificat pentru această independență și peurmă să primească glorie? Să fim serioși. Este o făcătură despre care e mult de discutat, iar ordinele s-au dat în stânga și în dreapta.

*Naivul de mine, în 2009 când a venit altă echipă la guvernare, am crezut că au venit oameni devotați. Și am propus la o ședință să comemorăm Ziua Independenței cu niște lucruri pentru cei care au murit. Să fie decorați post-mortem sau să fie înmânate disctințiile copiilor orfani, dacă nu mai sunt părinții. Numai morți erau cam 320, după datele pe care le avem. Dar sunt o mulțime care au participat și au rămas cu sechele. Nimeni nu i-a luat în atenție. Ei nu au primit distincții.

*E o degradare totală. Este o bătaie de joc. Aici, în Republica Moldova, la vârsta de 32 – 33 de ani poți să devii general. Sunt tineri care peste noapte au devenit generali. S-a acordat distincția respectivă care este una specială, care cere niște merite. Pe timpul lui Voronin, mai în glumă mai în serios, și pădurarii au devenit generali.

*Am luptat pe linia de front pentru independență. Am apărat demnitatea, integritatea acestui neam, nu ca să semnez o hârtie.

*Cum să iasă ceva dacă la guvernare au venit doar profitorii, nu ca să guverneze, dar să fure. Din 1992 au fost create structurile respective de privatizare (prihvatizare).

*Dacă s-ar fi mers pe ideea de creat o confederație de state românești, cum era la început, am fi putut să ne integrăm încet. Cu deputați de la noi în Parlamentul României. O reîntregire treptată, nu peste noapte, nu prin referendum sau declarații politice. Trebuia o integrare treptată, cu circulația leului în R. Moldova și România, să fi fost creată o structură mixtă dintre Guvernele de la Chișinău și București. În timp de 10-12 ani, ar fi putut să se întâmple această integrare firească. Decizia trebuia luată în 1992, dar mai mult trebuia să se ia această decizie la Chișinău. Trebuia să se insiste pe crearea unor structuri comune pe domeniile energetic, de producție petrolieră, gaze naturale și să ne rupem de buricul care ne lega de Moscova.

*Sunt foarte mulți dușmani din interior ai R. Moldova. În primul rând sunt cei de la guvernare, care și-au făcut bine pentru ei. Nicio guvernare nu a dorit unirea cu țara pentru că el va dispărea după asta. Ei se țin scai unul de altul. Dacă se produce unirea și vine DNA aici, unii vor fi încătușați și le va fi confiscată averea, ei știu foarte bine acest lucru. Cei care au fost și sunt la guvernare nu au fost devotați pentru această fâșie de pământ, pentru românii din R. Moldova. Și nici nu vor fi.

*CU ce? Cu bețe de răsărită să câștigăm războiul împotriva Rusiei? Să fim serioși.Nu am putut câștiga războiul din 1992. A fost o provocare din partea imperiului ca să ne țină în zona de influență. Rusia vrea să facă UE cu centrul la Moscova nu la Bruxelles.

*Președintele Snegur trebuie întrebat de ce l-a eliberat pe Smirnov. El era comandantul suprem al armatei.

*Nu sunt de acord să lăsăm regiunea Transnistreană ca să facem unirea. Este o tâmpenie. Nicio țară nu a dat din teritoriul său benevol niciun centimetru, mai ales cu tot cu populație. Dar un schimb de teritoriu, un schimb de populație este posibil.

*Trebuia să se lucreze 48 de ore din 24 pentru retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul nostru.

*Ei nu au venit la guvernare, dar la furat. Populația, când vine la vot, trebuie să se gândească de 20 de ori. Oamenii integri care nu se bagă în această balegă ar putea să salveze această fâșie de pământ dar ei nu se bagă în acest rahat.

*Ei, cei de la guvernare, trăiesc bine, dar noi trăim de azi pe mâine.

*Pentru un kg de hrișcă l-au votat pe un animal și dobitoc politic care ar trebui să stea la pușcărie. Până oamenii de jos nu vor înțelege niște lucruri simple de tot, nu se va schimba situația. Suntem ceea ce am votat.

*Suntem într-un haos total în ceea ce privește mentalitatea și structura noastră națională.

*Sunt deschis, dacă cineva se gândește că aș fi un bun candidat pentru funcția de președinte. Am viziune, sănătatea îmi permite. Oamenii vor hotărî pe cine să aleagă.

**Peste 10 ani, aș dori să văd R. Moldova în componența spațiului românesc. Dar este foarte complicat. Se pot întâmpla cazuri extreme pe plan mondial așa cum a fost în 1918 și atunci este posibil să apară peste noapte. Nu exclud nici această variantă, acum e bulversare totală și nu știm unde am putea să ajungem.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

15 comentarii

 1. Iata ca aveti si oameni destepti, unde l-ati tinut pe acest domn, rar mi-a fost dat sa aud un cetatean al RM atat de logic si de constieny fata de situatia in ansamblu a acestei fasii de pamnt, RM. Dar, sa nu uit, excelenta ziarista Elena Robu, EXCELENT aceasta femei, EXCELENT dl Ion Costas.

 2. Marghita din Dobrica on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ==1918== BUCOV­INA DE NOR­D ==2018== ­
  ——— ♥ – ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA – ♥ ———
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 3. Marghita din Dobrica on

  IMPERATIV-
  Alegerile din toamna 2016 –
  un nou președinte pan-unionist – generalul Ion Costaș –

  http://ioncoja.ro/domnule-general-ion-costas-sublocotenentul-ion-coja-va-ordona-candidati/
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ==1918== BUCOV­INA DE NOR­D ==2018== ­
  ——— ♥ – ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA – ♥ ———
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. DA, generalul ION COSTAS ar fi un candidat redutabil pentru BASARABIA !
  I-am citit cartea despre razboiul din Transnistria. Gandeste perfect romaneste. Si asta e mare lucru, indiferent de generatia din care face parte ! Cred ca toate partidele unioniste e bine sa-l sustina ca si candidat UNIC ! In acelasi timp generalul Costas reprezinta un simbol si pentru Transnistria si romanii de acolo.Personalitatea lui impune respect si poate fi un model pentru foarte multi din parlamentarii romani …idioti !

 5. domnul Costas viseaza cu ochii deschisi- unirea cu tot cu Transnistria!????- cand o fi fost Transnistria in componenta Romaniei pe de-o parte iar pe de alta parte ni s-a urat cu binele noua romanilor , sa-l invitam pe dracul in propria curte!??Sau se vine cu propunerea unor schimburi de teritorii Transnistria pentru??????? desigur sudul Basarabiei istorice care nu va fi cedat de ucrainiei nici la pastele cailor! sa cedezi controlul gurilor Dunarii pentru adeptii lui Putin? doar sa fii nebun sau sa te sinucizi politic.Am aflar deasemenea ca nu se vrea unirea pentru ca DNA ar trece Prutul!!! ce copilarie! Unirea daca o va dori majoritatea populatiei basarabene se va face cu voia sau fara voia politicienilor.De ce nu cereti referendum in aceasta privinta, sa vedem cum stam? asa vorbim sa ne aflam in treaba. Apropo, cum o sa credeti ca basarabeanii crestini vor vrea unirea daca il pomenesc pe vladica Ivan de la rasarit mereu si in mod constant? Cititi-l pe Eminescu care a scris un articol despre Basarabia foarte actual si astazi. La buna vedere!

 6. Independenţi fără independenţă

  ,,La 27 august 1991, când din URSS ieşiseră toate fostele republici sovietice, inclusiv Federaţia Rusă şi Ucraina, în ea rămânând doar RSS Moldovenească, ne-am declarat şi noi „independenţa”. Faţă de cine? Nu faţă de URSS, care nu exista. Ci faţă de România. Ca să nu mai putem reveni Acasă.
  Poporul român este unul dintre cele mai mari din Europa. Dar şi cel mai fărâmiţat.
  Părţi din el cu tot cu teritoriul istoric de formare a acestuia se regăsesc aproape în toate ţările care îl înconjoară.
  Ne stă bine aşa? Unii cred că da. Eu cred că nu.
  Avem toate şansele să devenim o ţară prosperă dacă reuşim să adunăm teritoriile pierdute (furate de vecini) într-o singură ţară.
  Iar Republica Moldova (Basarabia) n-a fost, în istorie, niciodată ţară. Ea a fost doar parte de ţară. Ruptă de la întreg şi proclamându-se stat, ar fi firesc ca ea să nu mai condamne trecutul blestemat, care a detaşat-o de la întreg, creându-i un alt destin, ci să-l venereze, să laude tot ce a binecuvântat-o ca ţară: rapt, crime contra propriei populaţii, deportări, lipsirea de nume, de limbă, de istorie…

  Din punctul de vedere al logicii, părinţii Republicii Moldova sunt Hitler şi Stalin, nu deputaţii de la ’91.

  Care n-au făcut decât să reconfirme ceea ce făcuseră cei doi fii ai lui Satan în 1940.

  Monumentele celor doi criminali ar fi trebuit să fie azi înălţate în toată Basarabia, şi nu cele ale lui Ştefan cel Mare, care nu a sfâşiat, ci a apărat ţara ca ea să fie întreagă, a unit-o, el n-a pus graniţă pe Prut şi nici în mintea moldovenilor săi.
  Marele voievod azi s-ar întreba: cum să rupi o limbă în două şi să faci două limbi? Cum să rupi o ţară în trei sau patru şi să ai tot atâtea „ţărişoare” şi „ţărişoricuţe”? Cum să construieşti stat dintr-o nedreptate şi să te mândreşti cu asta?

 7. Donald Trump - 2 on

  REVOLTĂTOR !
  James Pettit – Un Anti-Român și Anti-Unionist notoriu !
  28 august 2016
  A).
  Cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Rep.Moldova,
  ambasadorul american de la Chișinău, James Pettit, respinge ideea unei eventuale RE-UNIRI a Moldovei cu România,
  notează qmagazine.ro care citează dintr-un interviu acordat postului Public de Televiziune.

  http://unimedia.info/stiri/ambasadorul-sua-la-chisinau-moldova-nu-este-romania-120585.html

  – „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure.
  Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv,
  nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova.
  Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova
  pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni.
  Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări,
  printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite
  și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central,
  dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Rep. Moldova”, a declarat James Pettit.
  B).
  comentarii tot de acolo-
  http://unimedia.info/stiri/ambasadorul-sua-la-chisinau-moldova-nu-este-romania-120585.html

  – Carpathia – 28 aug 2016
  – Problema e taman că în pregătiri de alegeri,
  prostovanul ăsta se implică susținând pe cei pe care nici SUA nici Europa nu ar vrea să-i vadă câștigând.
  Pentru că absolut toți candidații ne-rusofoni sunt unionisti intr-o măsură mai mare sau mai mică.
  Practic îi indeamnă pe cetățenii Moldovei să voteze cu Dodon sau cu vreo altă marionetă a Moscovei.
  Ar trebui rechemat în țara sa urgent.
  Probabil că e vreun fan ascuns al lui Trump.

  – Cu asemenea idioți ca ambasadori, nu e de mirare că toată planeta urăște America la concurență cu Rusia.
  Chiar și când știi că jidanul retardat nu exprimă o poziție oficială, tot îți vine să-i crapi capul pentru aroganță,
  superficialitatea analizei și amestecul în chestiuni atât de sensibile
  pe care numai cei ce fac parte dintr-o anumită națiune au dreptul să le decidă.
  Și eu zic că Sudul Statelor Unite ar trebui să redevină independent și să expulzeze toți negrii și jidanii în Nord.

  – decebal USA – 28 aug 2016
  I CANT BELIEVE HOW BIG LIE THIS AMERICAN CITIZEN CAN SAY ….
  YOU MR PETTIT SHOULD REPRESENT THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE TRUTH …..
  BUT NOT MOSCOW INTERESTS …

  – ACEST ipocrit nu reprezintă poziția SUA … este un corupt uns de promoscoviți …
  așa că stați liniștiți călăilor … românii se vor uni și nimeni și nimic nu-i va opri … dumnezeu este cu noi …

  C).
  N.B.
  Cine-i acest individ, ruso-fil și ruso-fon ?
  http://www.allgov.com/news/appointments-and-resignations/us-ambassador-to-moldova-who-is-james-pettit-140803?news=853866

  – James Pettit, Ambasador în Rep. Moldova din 30 Ianuarie 2015, numit de Obama.
  Sudii la Universitatea din Iowa în relații internaționale și Limba Rusă.
  A lucrat la Ambasada SUA de la Moscova din 1983 și apoi iarăși din 1992, din 2003,
  apoi la Kiev din 2007.
  Căsătorit cu Nancy Bikoff /alias Bâkova/ de religie iudaică / wikipedia./
  Ambasadoare în Letonia din sept. 2015, vorbește și lmbile rusă și ucrainiană.
  D).
  ActiveNews
  îi invită pe toți românii de pe ambele maluri ale Prutului
  să-i transmită un mesaj lui James Pettit pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA de la Chișinău
  prin care să-i reamntească de faptul că moldovenii sunt tot români.
  Pentru a nu face nicio discriminare,
  românii îi pot transmite un mesaj de același tip și lui Hans Klemm, ambasadorul SUA la București.

  http://www.activenews.ro/stiri/Sa-le-transmitem-americanilor-ca-moldovenii-sunt-tot-romani.-Ambasadorul-american-de-la-Chisinau-nu-vrea-unirea-Basarabiei-cu-Romania-136088
  E).
  MPORTANT-
  Propun de organizat o Petiție cu semnături ale Est-Moldovenilor din SUA
  contra acestui Ambasador anti-român James Pettit și de rechemat de la Chișinău,
  să meargă la Moscova și să-și perfecționeze limba rusă cu prietenii de acolo.

 8. Hilara Clinton on

  Beție și Nebunie în capul lui „Little One” = Mr. James Petitesse= Minte Scurtă !
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Traian+Basescu+Declaratia+lui+James+Pettit+un+afront+gosolan+adu

  Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, duminică, pe Facebook,
  că declaraţia Ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit,
  potrivit căreia Rep. Moldova trebuie să rămână un stat independent,
  iar unirea cu România nu este o alegere practică,
  este „un afront gosolan adus Istoriei României”,
  potrivit News.ro.

  • Cred ca afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau sunt cumva ipocrite dar trebuie luate in seama zic eu, reflecta deja zic eu o decizie clara ca lumina zilei probabil luata recent de SUA. Pe de o parte zice ca sprijina suveranitatea si independenta Moldovei pe de alta zice sa dea Transnistria statut special in acelasi comunicat (citeste: federalizare). Acest proces care a fost comunicat si de Germania recent pentru cine a stiut sa citeasca (asa numitul statut special al Transnistriei) este o concesie facuta Rusiei probabil printre ultimele in reglementarea conflictului ucraineean (Donetsk). Americanii au un stil diplomatic tip „sugarcoated” cum se zice pe acolo. Iti „vand” o decizie rea cu „zahar” dulce pe ea sa nu ti se aplece sau mai rau sa nu vomiti cumva 🙁 Se pare ca in cele din urma planul Kozak al Moscovei est pe tapet „good to go” deci gata de implementare. Nu m-as mira sa li urce la cap si gagauzilor si prin Nord RM ceva similar vazand atata „generozitate” internationala. Asta este ceea ce nu inteleg americanii dar zic ca se refera la ea intotdeauna: istoria locului. RM nu ar fi prima in care traditiile si istoria sunt neintelese de marile puteri in fata intereselor cu inamicii (Moscova in acest caz). Asa s-a creat din pacate si situatia actuala din Orient si altele de-a lungul timpului (Vietnam). Cu rusii le dai degetul si iti iau mana intreaga. Pana nu le dai peste nas nu se opresc 🙂 Pacat ca americanii inca nu au invatat lectia cel putin cea cu Rusia. De pe timpul lui Stefan Cel Mare vine zicala: Ii dai nas lui Ivan si se suie pe divan 🙂 S-a deschis „Cutia Pandorei” deci in RM si cred ca are „zilele numarate” ca stat asa cum este acum ma refer. (ii dau maxim 7 ani pana la dezintegrare sau chiar mai putin daca iese Dodon sau careva din stanga). Saracia va fi mai mare de acum incolo. (un loc al nimanui practic) . Cred ca decizia a fost luata prin prisma stabilitatii Varsovia – Bucuresti – Washington. SUA probabil au fost ultimii care au luat aceasta decizie deja luata de UE (vocea Germaniei). Nimeni nu vrea o RM cu „madavi” si mancurti in RO gazduind echipament militar nuclear NATO. Din pacate este si acum vina RM ca in 25 de ani s-a facut hotie si hipnoza bolsevica in loc de educare si demancurtizare a maldavilor !!! vina este si a intelectualilor care au facut revolutia in 1990 dar au lasat-o sa fie furata si au stat cu nasul in carti prea mult sau prin aulele academiei RM in loc sa stea la TV sa demancurtizeze niste venetici care lucreaza pentru stapanii lor moscoviti care i-au pripasit pe aci ca intr-un clan. Cred ca in ceea ce s-a intamplat in 25 de ani ca stat marile puteri au concis ca nu merita sa existe intradevar. (mancurtizare, ura de frati, hotie de miliarde, limba si natiune macurta inventata..s.a). Eu cred ca nimeni prin politica RM nu trebuie sa se bucure la asemenea declaratii ale Ambasadei SUA din nici o parte politica (stanga, dreapta, centru). RM tocmai a pierdut orice sansa de finantare externa (oricare alta decat a RO care o va da bazat pe % de romani din zona se pare, cu cat mai mare cu atat mai multa finantare cred). Cam asta cred eu referitor la un comunicat, ultimul in linia unei serii de comunicate de la marile puteri ca RM este in fapt lasata „sa cada”.

   25 de ani de existenta a RM a adus numai idiotenii si curiozitati folclorice nemaivazute: natiune moldoveneasca, limba moldoveneasca, eu cred ca se umflau cei de pe la CIA si MI6 sau FSB de ras in rapoartele lor in fiecare zi de asemena cretinitati. Au facut deliciul international 🙂 din pacate o sa ii coste acum existenta RM

 9. Hilara Clin-toana on

  Expulzarea ambasadorului SUA din Moldova
  Petiție on-line
  Semnați aici –
  http://www.petitieonline.com/expulzarea_ambasadorului_sua_din_moldova

  Moldova reprezinta teritoriile de la r.Moldova, r.Siret, Bucovina, Hotin,
  Rep. Moldova si Basarabia (tinutul de la Marea Neagra intre Dunare si Limanul Nistrului.
  Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania si Valahia au format un singur stat,
  in granitele micsorate ale vechii Dacii, un stat cu numele Romania.
  Acest act nu si-a pierdut valabilitatea fiind grosolan incalcat de catre Germania nazista si URSS comunista. Dupa destramarea URSS, descendenta sa Russia a format un pseudostat românesc,
  cu ajutorul persoanelor influentate de la Chisinau si Bucuresti,
  Mircea Snegur, Iurie Rosca, Ion Iliescu si altii.
  In asa fel Romania nu si-a putut recapata teritoriile pierdute.
  In acest context a spune ca Moldova nu este România
  este un fals istoric si o sudalma la adresa tuturor românilor.

  Dl Ambasador James Pettit trebuie sa paraseasca Rep. Moldova pâna la expirarea mandatului.
  —————————————————————————————————————————————-
  Hey, Little One !
  Go back home !
  You are NOT Welcome here !
  Go to speak Russian in Moscow !
  We are East-Moldavian Romanians and we are Romania !
  Remember 1939 Ribbentrop-Molotov !

 10. Hilara Clin-toana on

  Recall the US Ambassador to the Republic of Moldova, Mr. James Pettit.
  Created by M.I. on August 29, 2016

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

  The statement made on August 26 on the Moldavian national TV channel by Mr. James Pettit, the US Ambassador to the Republic of Moldova, is the first position of an US official regarding the reunification of Moldova and Romania. IT IS A STATEMENT OF EXTREME GRAVITY that can SERIOUSLY DAMAGE the relationship between Romania and the United States:
  1.
  ”Moldova IS NOT Romania”, an INSULTING response to the popular Romanian statement
  ”Basarabia IS Romania” (Basarabia is the old name of the Republic of Moldova)
  2.
  ”Joining Romania … as a means to get into the EU, or FOR WHATEVER REASON, …
  is NOT a choice that will make things better here in Moldova”

  The reunification of the two countries is a PRECIOUS GOAL for the Romanians
  living both in Romania and in Moldova (they are 85% of population).
  ————————————————-
  Mihai Ionescu-
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ce-crede-sua-despre-unirea-republicii-moldova-cu-romania-426580

  DACĂ AI O INIMĂ DE ROMÂN, SEMNEAZĂ PETIȚIA!
  Am înregistrat în sistemul oficial de petiții online al Casei Albe petiția pentru RECHEMAREA AMBASADORULUI SUA LA CHIȘINĂU.

  Pentru ca Administrația Obama să RĂSPUNDĂ OFICIAL acestei petiții TREBUIE SĂ FIE SEMNATĂ DE MINIM 100,000 DE OAMENI ÎN 30 DE ZILE DE LA DEPUNEREA EI (29 August).

  Dar suntem 23 DE MILIOANE DE ROMÂNI, pe ambele maluri ale Prutului și în Diaspora. Haideți să arătăm americanilor, rușilor și oricui altcuiva ce înseamnă să ai suflet de român.

  Textul petiției este limitat de numărul maxim de caractere acceptat de o petiție în sistemul online al Casei Albe:

  ● Titlul petiției:
  RECHEMAȚI AMBASADORUL SUA ÎN REPUBLICA MOLDOVA, DL. JAMES PETTIT
  ● Textul petiției:
  ————————
  Declarația făcută pe 26 August pe postul național de televiziune moldovenesc de dl. James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, este prima poziție a unui funcționar al SUA privind reunificarea Moldovei și României. ESTE O DECLARAȚIE DE GRAVITATE EXTREMĂ care poate AFECTA ÎN MOD GRAV relația dintre România și Statele Unite ale Americii:
  1. „Moldova NU ESTE România”, un răspuns INSULTĂTOR la declarația populară a românilor „Basarabia ESTE România” (Basarabia este numele vechi al Republicii Moldova)
  2. „Aderarea la România … ca un mijloc de a intra în UE, sau PENTRU ORICE ALT MOTIV, … nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”

  Reunificarea celor două țări este un OBIECTIV PREȚIOS pentru românii care trăiesc atât în România cât și în Moldova (unde sunt 85% din populație).
  ———————————————————————————————————–
  ÎNDEAMNĂ CÂT MAI MULȚI CUNOSCUȚI SĂ SEMNEZE PETIȚIA!

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

 11. Hilara Clin-toana on

  O fotografie „istorică”: Chișinău, 27 August 2016 – La Parada Guvernului Mafiot și Corupt, Ambasadorul SUA agentul rus Pettit /cu soție iudaică Nancy – Ambasadoarea SUA la Riga/
  merge la braț cu Ambasadorul pretins rus -Muhamed-șin, ambii anti-români și anti-unioniști.
  http://www.jc.md/drumul-european-al-republicii-moldova-trece-prin-bucuresti/
  –––––––––––––––––-
  Slogane de scris pe pancarte:
  Hey, Little One, Russian spy !
  Go Back back home to Moscow to speak Russian
  and take with you Russian Occupation Army from Transnistria !
  You are NOT Welcome here !
  We are East-Moldavian Romanians !
  We are European Romania !
  We know better who we are !
  Remember: 1939 Ribbentrop-Molotov secrete occupation !
  Remember: Russian Spy-American CIA diplomat Harold James Nicholson
  /and son- Nathaniel/- Bucharest 1990-1992/ now in jail in USA !

Lasă un răspuns