Candidați care vor să își salveze onoarea pe ultima sută de metri

8

Retragerile din cursa electorală pe ultima sută de metri cu câteva zile înainte de alegeri, cu forța sau benevol, în opinia mea nu înseamnă decât încercarea de a ieși onorabil din această cursă electorală. De asemenea, aceste ieșiri disperate de pe „câmpul de luptă” ar ușura drumul altora (unuia) către Președinție.

Pentru liderul PL, Mihai Ghimpu, retragerea din această cursă electorală ar fi extrem de favorabilă pentru el, pentru că în felul acesta nu se va cunoaște cât de mult a căzut liberalul în preferințele oamenilor și care este procentul de alegători care încă îl mai susțin. Din fericire pentru ei și din păcate pentru noi. Totuși, un lucru bun se poate întâmpla. Înclin să cred totuși că electoratul PL este mai degrabă predispus să voteze pentru candidatul comun Maia Sandu, decât pentru socialistul Igor Dodon (dar cine știe care poate fi directiva de la partid).

Ceea ce am remarcat este că pentru prima dată când Partidul Liberal și-a construit o campanie electorală atât de prezentă în spațiul public, cu nenumărate panouri electorale nu doar la Chișinău, dar în toată țara. Alteori, liberalii se lăudau că ei cheltuiau cel mai puțin în campanie electorală, dar obțineau un scor electoral extrem de bun. Se pare că acum această strategie nu mai funcționează. Cred că dacă se retrage din cursa electorală candidatul PL, Mihai Ghimpu, candidata PAS/PPDA Maia Sandu va acumula ceva voturi în plus, dar nu foarte multe.

În plus scorul mic pe care îl va acumula Mihai Ghimpu în aceste alegeri nu va constitui motiv de speculații pentru a discredita idealul unirii. Apropo, cei care se declară unioniști, ar trebui să treacă de la vorbe la fapte, și nu doar în campanie electorală, și nu doar atunci când le convine.

Despre retragerea candidatului PD, Marian Lupu din această campanie s-au spus multe, însă cea mai plauzibilă versiune pare a fi cea de susținere tacită a candidatului PSRM, Igor Dodon. Și ce mai contează cele peste 15 milioane de lei cheltuite în campania electorală.

Îmi este destul de greu să fac prognoze, pentru că prea multe scenarii sunt în joc și prea imprevizibil este electoratul moldovenesc. Ceea ce se dorește cu orice preț este ca socialistul Igor Dodon să câștige din primul tur, iar turul II de scrutin să nu mai existe. Poate acumula Dodon 50+1 voturi din primul tur? Îmi vine greu să cred, dar mari și multe sunt mașinăriile care sunt puse în funcțiune.

Iată de ce este extrem de important să conștientizăm ce înseamnă de fapt alegerile de duminică, 30 octombrie, să ieșim la vot, să votăm conștient, uitându-ne în trecut și analizând faptele pe care le-au făcut toți cei care au rămas în cursa electorală. Fiecare dintre noi votează așa cum îl duce capul, însă roadele le culegem împreună. Până acum roadele au fost doar amare și acre. Poate a venit timpul să sădim altfel de semințe, care să dea roade bune pentru această palmă de pământ?!

De 20 de ani nu ne-am mai ales noi președintele. E timpul să o facem conștient!

Să nu uităm că de fiecare dintre noi depinde cum va arăta viitorul acestei republici. Și să nu ne fie frică! Să votăm fără frică, informat și conștient! Să redăm șansa pentru R. Moldova.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Eu cred ca este de speriat faptul si ca mancurtismul bolsevic ca si curent politic-social (reprezentat de Dodon) are atata popularitate in RM. Chiar si 30% ar fi f. sus (chiar mai sus ca in Rusia) si de 10 ori mai mare ca media UE. Intradevar intre Prut si Nistru nu sunt europeni ci o adunatura pestrita de grupuri etnice fara mult in comun supuse religios la Kremlin si politic unei fantasmagorii care nu mai exista nici unde s-a inventat(bolsevismul de tip mancurt sovieto-tarist). In RO un amic zicea cateodata sa faca misto de careva mai slab de ingeri sau sarac la duh: „asta inca mai crede in spridusi”. Eu cred ca RM isi merita soarta si va fi un efect de boomerang de data asta f. puternic pentru clasa politica care a lasat populatia sa mai creada in basme cu spiridusi (ocupati cu altele gen hotie si mancurtie) in loc sa faca educatie cetateneasca. Cam asta cred.

 2. Cati candidati isi vor salva sau nu onoarea, cum sugerati dv. ,nu stiu, domnisoara ELENA ROBU. DAR STIU UN LUCRU CAT SE POATE DE SIGUR .Cei care nu vor vota in primul tur de scrutin UNIREA, nu-si vor putea spala rusinea ,nici sa mai treaca de 2 x 200 de ani peste REPUBLICA MOLOTOVA! Precizez inca o data ce spun: e vorba de primul tur de scrutin si nu de al doilea, cand voturile unionistilor vor trebui acordate obligatoriu la pachet MAIEI SANDU ! In caz ca domnia sa va intra in turul II. (pentru ca …regruparile pe dreapta s-au realizat mult prea tarziu decat era normal.)
  Asa stau lucrurile …adevarului in actuala REPUBLICA MOLOTOVA !! DIN PACATE !!!

  • Se pare ca Ucraina va fi prima care va declansa ostilitatile (militare) impotriva RM daca Dodon iese presedinte. Probabil Rusia va fi a-2-a prin re declararea independentei Transnistriei odata federalizarea va fi pusa in discutie de Dodon. Eu personal nu inteleg ce-i cu acest stat RM ca a devenit si devine din ce in ce mai destablizator pentru regiune. A fost o mare greseala decalarea independentei, fara istorie (decat legata de Sovietici si tzaristi) risca sa fie subiect al unor dispute deja majore cu state in conflict (Rusia, Ucraina). Mai bine se atasa la Rusia sau Ucraina ca si provincie in 1991 daca unirea naturala cu Romania n-a fost posibila pe baza comuniunii aceluiasi popor. Nu vad lucruri bune deloc tinand cont ca Ucraina si Rusia sunt 2 uriasi deja in conflict si ce le mai lipseste este unul ca Dodon sa toarne benzina pe foc. Nu cred ca Romania va putea ajuta politic mai ales ca unul ca Dodon in fruntea RM este perceput ca un factor ostil la adresa Romaniei deasemenea.

   http://infoprut.ro/45577-declaratii-furioase-in-ucraina-la-adresa-lui-dodon-deputat-vom-impune-blocada-economica-rep-moldova.html

  • Eu nu vad realist unirea, urmatorii 5 ani, urmatorii ani vor fi statalisti la putere si se vor manca intre ei. Moldovenii trebuie sa se trezeasca, si sa-si faca curat singuri acasa. Iar romania trebuie sa se intareasca ea singura, eventual sa mai acorde sustinere politica pe parcursul european. Daca se face pe directie europeana, daca doar se mimeaza sau se umbla cu pacaleli nimic. Nu ar trebui acordate ajutoare materiale, sa inceapa lumea sa lucreze serios.

 3. Odarca din Herța on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. Exista si un scenariu catastrofa.
  La aceste alegeri preshedintziale Dl Plahotniuc a jucat cartzile cu o mana de mare maestru!!! IN primul rand a sustzinut-o pe Doamna Maia sandu, sus si tare .
  STUPOARE in ograda !!!!!!!!!! POPORUL a sarit in sus ca pe jaratic, entuziasmat si beat de fericire. Dodon este pe pae, ziiceau adeptzii domnitzei cazute din cer in Maldafania . Plahotniuc radea in mustatza !!!!!!!!!! Il cheama pe Dl Lupu la telefon si – i spune pe sleau :::::::::Noi trebue sa umflam cat mai mult acest balon roz. Hai sa o sustzinem si cu Partidul, de-a binelea. Dl Lupu a ramas fara voce.
  NU trebue sa nicio grija totul este pus la punct in cel mai mic detaliu.
  Nu intzeleg nimic spune – mi in clar., a ripostat DL Lupu.
  Uite ce, draga prietene, tu vei fi ACUL. Acul care va sparge balonul roz la momentul oportun. Si astfel, prietenul nostru Dodon va iesi SHEFF din primul tur.
  Dl Lulu ii raspunde imediat ca nu este de acord cu acese baliverne insa Plahotniuc i-o taie scurt :::::: Este ORDIN de SUS !!!!!!!!!!
  Retragerea Dlui Lupu a intzepat balonul roz si acum noi totzi asteptam sa salutam pe marele SHEFFF !!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns