Candidați care vor să își salveze onoarea pe ultima sută de metri

16

Retragerile din cursa electorală pe ultima sută de metri cu câteva zile înainte de alegeri, cu forța sau benevol, în opinia mea nu înseamnă decât încercarea de a ieși onorabil din această cursă electorală. De asemenea, aceste ieșiri disperate de pe “câmpul de luptă” ar ușura drumul altora (unuia) către Președinție.

Pentru liderul PL, Mihai Ghimpu, retragerea din această cursă electorală ar fi extrem de favorabilă pentru el, pentru că în felul acesta nu se va cunoaște cât de mult a căzut liberalul în preferințele oamenilor și care este procentul de alegători care încă îl mai susțin. Din fericire pentru ei și din păcate pentru noi. Totuși, un lucru bun se poate întâmpla. Înclin să cred totuși că electoratul PL este mai degrabă predispus să voteze pentru candidatul comun Maia Sandu, decât pentru socialistul Igor Dodon (dar cine știe care poate fi directiva de la partid).

Ceea ce am remarcat este că pentru prima dată când Partidul Liberal și-a construit o campanie electorală atât de prezentă în spațiul public, cu nenumărate panouri electorale nu doar la Chișinău, dar în toată țara. Alteori, liberalii se lăudau că ei cheltuiau cel mai puțin în campanie electorală, dar obțineau un scor electoral extrem de bun. Se pare că acum această strategie nu mai funcționează. Cred că dacă se retrage din cursa electorală candidatul PL, Mihai Ghimpu, candidata PAS/PPDA Maia Sandu va acumula ceva voturi în plus, dar nu foarte multe.

În plus scorul mic pe care îl va acumula Mihai Ghimpu în aceste alegeri nu va constitui motiv de speculații pentru a discredita idealul unirii. Apropo, cei care se declară unioniști, ar trebui să treacă de la vorbe la fapte, și nu doar în campanie electorală, și nu doar atunci când le convine.

Despre retragerea candidatului PD, Marian Lupu din această campanie s-au spus multe, însă cea mai plauzibilă versiune pare a fi cea de susținere tacită a candidatului PSRM, Igor Dodon. Și ce mai contează cele peste 15 milioane de lei cheltuite în campania electorală.

Îmi este destul de greu să fac prognoze, pentru că prea multe scenarii sunt în joc și prea imprevizibil este electoratul moldovenesc. Ceea ce se dorește cu orice preț este ca socialistul Igor Dodon să câștige din primul tur, iar turul II de scrutin să nu mai existe. Poate acumula Dodon 50+1 voturi din primul tur? Îmi vine greu să cred, dar mari și multe sunt mașinăriile care sunt puse în funcțiune.

Iată de ce este extrem de important să conștientizăm ce înseamnă de fapt alegerile de duminică, 30 octombrie, să ieșim la vot, să votăm conștient, uitându-ne în trecut și analizând faptele pe care le-au făcut toți cei care au rămas în cursa electorală. Fiecare dintre noi votează așa cum îl duce capul, însă roadele le culegem împreună. Până acum roadele au fost doar amare și acre. Poate a venit timpul să sădim altfel de semințe, care să dea roade bune pentru această palmă de pământ?!

De 20 de ani nu ne-am mai ales noi președintele. E timpul să o facem conștient!

Să nu uităm că de fiecare dintre noi depinde cum va arăta viitorul acestei republici. Și să nu ne fie frică! Să votăm fără frică, informat și conștient! Să redăm șansa pentru R. Moldova.

Distribuie.