Când și cum este sărbătorit Crăciunul în lume

3

Ajunul Crăciunului în R. Moldova readuce de fiecare dată întrebarea care nici până acum nu a fost rezolvată și anume: de ce continuăm să sărbătorim Crăciunul diferit de restul Europei? Ce avem la ziua de azi? Două zile pentru sărbătorirea Crăciunului: pe 25 decembrie, în majoritatea bisericilor ortodoxe din lume și pe 7 ianuarie în doar câteva biserici ortodoxe din lume.

Cum am ajuns la această situație? Este nevoie să ne uităm în  trecut, pentru a înțelege de ce am ajuns în această situație.  

Am găsit pe site-ul crestinortodox.ro o explicație destul de simplă, pe care o împart aici.

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor de 365 de zile și altul al romanilor de 355 de zile. După această constatare, s-a simtit nevoia de îndreptare a lor și a punerii lor în acord cu calendarul ceresc. Astfel, imparatul roman Iuliu Cezar, în anul 46 i.Hr., adopta sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit „calendarul iulian”. Acest calendar a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Și tot de calendarul iulian s-au servit și Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paștilor.

Deoarece între calculul calendarului iulian de 365 de zile și 6 ore și cel al calendarului solar de 365 zile, 5 ore, 43 minute si 46 secunde rezulta anual o diferenta de 11 minute si 14 secunde, s-a ajuns dupa 330 de ani la o diferență de trei zile (cu cât a ramas în urma calendarul iulian).

Astfel că, în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocțiul de primavară se afla la 21 martie în loc de 24 martie, cât a fost în anul 46 i.Hr., când împăratul Iuliu Cezar a îndreptat calendarul. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Paștilor, ziua de 21 martie, când a fost atunci echinocțiul de primăvară.

Specialiștii astronomi au constatat că, și după aceea, din 123 în 123 de ani echinocțiul de primăvară retrogradează cu o zi. Acest lucru fiind constatat de-a lungul secolelor, învățatii vremii – în Răsărit ca și în Apus – au sesizat faptul și au propus conducătorilor Bisericii îndreptarea calendarului, pentru că tabelele pascale nu mai corespundeau cu ziua lunii pline astronomice.

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

Adoptarea calendarului de Bisericile ortodoxe autocefale

La Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol (1923) n-au participat, însa, toate Bisericile Ortodoxe autocefale sau naționale. De aceea, îndreptarea calendarului adoptată aici a rămas să fie introdusă de fiecare Biserică Ortodoxă la data pe care o va crede potrivit, pentru a nu da nastere la tulburări.

Convinse de necesitatea îndreptării calendarului, din 1924 cele mai multe Biserici Ortodoxe au adoptat acest calendar astfel: Patriarhia Ecumenică de Constantinopol (1924), Patriarhia Antiohiei (1924), Patriarhia Alexandriei (1928), Arhiepiscopia Ciprului (1924), Biserica Greciei (1924) și Biserica Ortodoxă Româna (1924), socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sărind peste cele 13 zile cu care rămăsese în urmă calendarul iulian, Biserica Gruziei, Biserica Ortodoxă din Polonia (1924), Biserica Ortodoxă din Cehoslovacia (1951), Biserica Ortodoxă din Finlanda (1917, cu aprobarea Bisericii Ruse), Biserica Ortodoxă Bulgară (1968).

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Paștele și toate sărbătorile după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”.

***

Iată această mică incursiune în istorie care sper să dezlege mai multe întrebări și fiecare dintre noi să ne răspundem la întrebarea când și cum să sărbătorim Crăciunul.

Să aveți parte de sărbători luminate alături de cei dragi!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Problema nu e chiar asa cum se explica. Sunt o gramada de inexactitati. As avea si o intrebare, daca sarbatorim craciunul pe stil nou gregorian, de ce nu sarbatorim si pastele dupa sistem nou? Am inteles ca avem aici multi credinciosi ortodoxsi care ne pot explica in detaliu.

  Cea mai simpla explicatie pe care am primito, a fost asa: „se sarbatoreste odata cu toata lumea, fiindca suntem o mare familie crestina”. Restul, cu calendare nu conteaza, iulian a facut un calendar simplu determinist, restul sunt mai complicate dar care nu rezolva problema sau nedeterministe, nu calendarul este explicatia. Pastele se calculeaza dupa echinoctiu, nu are mare treaba cu calendarul.

  In general daca incepem sa analizam, ce sarbatorim, ce se spune in urari, haituri si colinde, de ce numim craciun si nu nasterea domnului? Cine e craciun? Cand s-a nascut Iisus? Ce comportament avem de sarbatori si cum ne comportam si de ce, o sa descoperim ca de fapt suntem niste rataciti, vai de capul nostru.

 2. Sihastrul de la Cetatea-Albă on

  Centenar Re-Unire 1918-2018
  ——————————————————
  Basarabia
  /Moldova de Est istorică de la Cetatea Hotin la Dunăre și Marea Neagră/
  a fost prima provincie românesacă înstrăinată de ocupația străină-cea rusească-
  care prin Sfatul Țării din Chișinău a votat la 27 Martie 1918
  Re-Unirea noastră pt. TOTDEAUNA cu România
  /Ion Inculeț, Pan. Halippa, Constantin Stere, Ion Pelivan, Daniel Ciugureanu,
  Anton Crihan, Pan. Erhan, primarul Gherman Pântea, Ileana Alistar din Ismail,
  rusul Nicolae Cernov din Tighina, polonezul Felix Dudkiewicz din Galiția, etc. /
  —————————————————————————————————————-
  Re-Unire – împlinire !
  Re-Unire – ne-murire !
  Re-Unire – fericire !
  Re-Unire – făurire !
  Re-Unire – primenire !
  Re-Unire – contopire !
  Re-Unire – re-înnoire !
  Re-Unire – bună știre !
  Re-Unire – des-tăinuire !
  Re-Unire – ne-mărginire !
  Re-Unire – re-amintire !
  Re-Unire – bucurie !
  Re-Unire – doar iubire !

  RE-UNIRE:
  aurire – cinstire – dezrobire – dăinuire – dăruire – desăvârșire – devenire –
  grămădire- hărăzire – împăciuire -înflorire – întinerire – întregire –
  limpezire – mântuire – milostivire – miruire- moștenire –
  mulțumire – omenire – prevestire- propășire –
  prorocire – rânduire – regăsire – restabilire –
  restituire – rotunjire -rumenire –
  statornicire – străduire –
  TĂMĂDUIRE !
  ——————————————

Lasă un răspuns