Când scăpăm de gheretele din Chișinău

1

V-ați imaginat vreodată cum ar arăta orașele Roma, Paris, Budapesta, Londra, Madrid, Lisabona împânzite cu gherete? Nici nu trebuie să vă imaginați pentru că ar arăta oribil, așa cum arată Chișinăul de altfel, plin de gherete. Încă nicio administrație a capitalei nu a făcut ordine în acest sens, nu a evacuat toate gheretele, însă continuă să ofere autorizații pentru un asemenea tip de comerț.

De altfel, un asemenea tip de comerț pare a fi cel mai atractiv în municipiul Chișinău. Din 2010 și până acum ghereta a fost cel mai răspândit tip de obiect indicat în autorizații. Peste 4600 de gherete dețin în prezent acte pentru comerț, majoritatea pentru o perioadă nedefinită. Suprafața comercială totală a acestora este de peste 40.000 m². Datele le puteți găsi pe  openmd.info.

Companiile cu cele mai multe acte de comerț în posesie sunt Moldpresa Grup cu 168 acte, Vis-Strom – 120, Cebacot – 118 și Akm-Veteran – 105.

Întreprinderea MOLDPRESA GRUP S.R.L. activează pe piață din anul 1994 și are peste 600 de angajați. Majoritatea dintre aceștia sunt vânzători în gheretele Moldpresa Grup. În iunie 2017, aceștia au ieșit la proteste cerând să fie reinstalate gheretele de vânzare a presei periodice, care au fost scoase de pe bulevardul Ștefan cel Mare odată cu începerea lucrărilor de reparație a acestuia.

Gheretele Cebacot sunt și ele cu probleme. Anterior în presă a apărut informația despre gheretele Cebacot care ar aparține consilierului municipal din partea PL, Mihai Ceban. Asemenea gherete pot fi văzute în continuare în centrul istoric al orașului.

http://www.e-democracy.md/elections/chisinau/2015/docs/marcel-darie/201506081/

Gheretele AKM-Veteran sunt specializate în comercializarea articolelor din tutun. La acest SRL activează circa 450 de angajați.

În martie 2017, Consiliul Municipal Chișinău a decis stoparea amplasării de noi gherete și unități mobile în afara piețelor autorizate.

Dar pe cele vechi, care au acte de comerț pentru o perioadă nedeterminată, cât le mai suportăm?

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

Un comentariu

 1. da Parisul cu chioscurile celebre de ziare va place? apropo dupa reforma din 2016-2017 au devenit si mai mari, cu tualete si fast-food
  deja dimineata pe Stefan nu poti cumpara un servetel sau o apa, nui nimic,
  optam pentru turism, si acum un turist unde sa cumpere o harta a orasului??? la N1?
  samd
  din o extrema in alta…. da Moldpresa vinde tutun, dar vinde si ziare si carti….
  dar cui trebuie um moldovan destept????
  se citeste mult in tarile scandinave, putin in tarile latine,
  si cum e nivelul de viata in aceste tari? vreti ca la cine???????????

Lasă un răspuns