Când mâna Bucureștiului e mai puternică decât mâna corupției

14

Gestul României de a acorda Guvernului de la Chișinău prima tranșă din creditul rambursabil promis de 150 milioane de euro doar după ce se vor vedea reforme realizate de actuala guvernare mi se pare lăudabil, dar un pic întârziat. Explic de ce. Încă de la primele abateri de la normele democratice și europene, partenerii noștri de dezvoltare ar fi trebuit să dea peste mâini guvernării așa-zis europene și să condiționeze mai dur acordarea susținerii financiare.

De ce au închis ochii și europenii și România, ca țară – membră a UE la fărădelegile care se comiteau în R. Moldova? Pentru că și europenilor le convenea să arate lumii cum pot construi o poveste de succes într-un spațiu post-sovietic, aflat încă sub influență rusească. Doar că sistemul corupt construit atâția ani la Chișinău a funcționat mai bine și a fost mai puternic decât dorința europenilor de a ne democratiza.

Cu siguranță, vor exista critici în adresa României precum că fratele la nevoie se cunoaște. De asemenea, se va spune că Bucureștiul ne-a lăsat să ne descurcăm singuri, atunci când am avut cea mai mare nevoie de sprijin financiar. Ceea ce nu înțeleg eu este de ce se plânge guvernarea că suntem într-o situație critică. Cine ne-a adus în această situație? Că doar nu suntem în război așa cum este Ucraina, unde situația economică este destul de gravă. De ce am ajuns să nu avem cu ce plăti salariile bugetarilor și pensiile? Asta în condițiile în care am avut susținere financiară din exterior destul de generoasă în ultimii 6 ani.

Problema este în politicienii prea lacomi, prea avizi de putere și bani, care nu au mai lăsat nicio speranță oamenilor că se poate trăi mai bine și care, prin scheme bine puse la punct, au jefuit acest popor. Dacă problema este în ei, atunci tot ei să o rezolve, fără niciun ajutor. Sunt datori față de cetățenii care i-au hrănit și îmbogățit atâția ani.

P.S. E clar că în comunicatul de presă primit de la Guvern nu găsim niciun cuvânt despre condiționările puse de partea română, se vorbește doar despre sprijin și despre mulțumirile pentru acest sprijin.

 

 

Distribuie.