Bulgaria versus România ca nivel de dezvoltare

5

Deși ambele țări au aderat în același an la Uniunea Europeană, adică în 2007, diferențele de dezvoltare se fac deja vizibile. Am avut ocazia să merg recent în Bulgaria, în stațiunea de ski Boroveț, din munții Rila. Și m-am convins pe pielea proprie de cele câteva lucruri care totuși fac diferența între cele două țări membre ale UE.

Bulgaria, o țară măcinată și ea de corupție, de oligarhi, de monopoluri, inclusiv în media, te întâmpină cu răceală și atmosferă sumbră. Blocuri de locuit în stil sovietic, drumuri fără marcaje și fără indicatoare și mult, mult praf. Acolo unde era zăpadă, împrejurimile arătau mai frumos.

Iată câteva diferențe între Bulgaria și România pe care le-am sesizat la prima vedere:

1. Drumurile. În România se circulă foarte bine, sunt drumuri bune, cu marcaje vizibile și indicatoare destul de multe pe traseu. În Bulgaria, drumurile sunt cu asfalt din perioada mai veche, lipsesc indicatoarele și marcajele. Erau momente când aproape am fi ieșit de pe carosabil din cauza lipsei marcajului rutier. Cu siguranță drumul nostru spre Soroca este mult mai bun decât ce am văzut în Bulgaria.

2. Localitățile. În Bulgaria casele sunt mult mai modeste, mai nearanjate, mai vechi, străzile lasă de dorit, spre deosebire de România, unde localitățile par mult mai aranjate.

3. Limba engleză. În Bulgaria, deși eram într-o stațiune de ski, unde vin mulți turiști, vorbitul în limba engleză a chelnerilor sau angajaților din hotel lasă mult de dorit. Surprinzător, dar nici limba rusă nu este cunoscută, deși bulgara se aseamănă mai mult cu rusa decât cu engleza. În România situația este cu totul alta, limba engleză este vorbită aproape peste tot.

4. Prețurile. În Bulgaria prețurile sunt mai accesibile la cazare, mâncare decât în România. Din această cauză România pierde mulți turiști (chiar și români) care preferă să meargă în vacanță în Bulgaria.

5. Ospitalitatea. Majoritatea restaurantelor din Bulgaria au muzică live, dar și dansatori care au programe speciale. Toate se fac pentru ca turiștii să se simtă bine. La restaurantele din România se cântă muzică live, dar nu există dansatori.

În concluzie, de departe România a reușit în ultimii 5-7 ani să se dezvolte mult mai bine și mai rapid decât Bulgaria. Deși ambele țări au probleme de corupție și integritate a demnitarilor de stat, totuși în România există premieri, miniștri deputați care stau la pușcărie pentru acte de corupție. Bulgaria este încă departe de așa ceva. Și ca stare de spirit, România pare la un nivel avansat față de Bulgaria. Deci, lucrurile se pot schimba dacă există totuși minimă voință politică în acest sens. România poate deveni mult mai mult pentru UE, pentru economia comunitară. Trebuie doar să se vrea, să se lase interesele de grup și de partid la bucătărie și să fie unite eforturile pentru ca România să devină o forță, o voce, un nume în UE.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Pingback: România Vs Bulgaria ca dezvoltare, prin ochii unui jurnalist din Republica Moldova. Iată câteva diferențe între Bulgaria și România pe care le-a sesizat la prima vedere | România Breaking News – RBN Press

 2. populatia romaniei e mai mare, cred ca de aici se trage …, dar nu numai

  Acuma ca sa o luam asa, membrii UE nu sunt la fel, cum nu sunt la fel orasele, cartierele sau judetele unei tari, diferentele pot fi foarte mari. Nu mai zic de diferente de mentalitate, obiceiuri, etc.

  In privinta limbii, in statiunile mari vorbeau si germana si engleza si franceza, si romana, si rusa in bulgaria, spre deosebire de romania unde stiau doar romana, ultimii ani s-a mai schimbat. Daca credeti ca puteti merge in italia, franta, germania in statiuni si o sa stie sa va serveasca in engleza, puteti avea surprize 🙂

  Eu personal ma simt bine in bulgaria la vecini 🙂 cum si la unguri si in alte tari europene.

 3. Academia Cașa-Vencu de Chișinău / Jocuri ne-vinovate de cuvinte
  ——————————————————————————————-

  1127.
  Foarte bine: scrie bancul,
  pentru cei ce merg ca tancul.
  ghidușii și anecdoate,
  iar la lume toate date.
  1128.
  tu începe chiar cu tine:
  cine ești tu pentru mine ?
  – CĂRCOTAȘ sunt din născare,
  altul lumea asta n-are.
  1129.
  ardelenii fandosiți-
  mutre acre de oropsiți.
  crișnănenii din Crișana,
  chiar vin ei din Krishna-Ana ?
  bănățenii cucuvele-
  lefăiți prin cafenele.
  mureșenii-mari de stat,
  sunt ei buni toți de urat.
  1130.
  și secuii, unguri-maghiari-
  pe la Recea sunt doar „măgari”.
  și saxonii șvabi-germani:
  cetăți-case peste ani !
  doar țiganii-s europeeni-
  „nică” știu de indieni !
  1131.
  Bucovina, dulce plai
  tari sunt toți de-s dați cu-n mai
  iar Moldova toată Mare
  de nimic habar nu are
  chiar la Nistru de te duci
  veți vedea numai năluci
  1132.
  Basarabia-i țâfnoasă
  chiar de crede ea că-i țață
  Cașa-Vencu -n Chișinău
  bate acolo unde-i rău !
  în Bugeac spre Marea Neagră
  toate joacă „alba-neagră”
  în Lăpușna, Țară hâncească
  au băut doar rostopască !
  1133.
  și oltenii țipălăi
  strigași-tu mereu că-s „băi”
  turco-manii dobro-geni-
  chiar sunt toți ei alo-geni ?
  iar valahii traco-daci-
  muntenește să-i îmbraci.
  nu-incurcați dulăi, căței, grivei:
  bucur-eștenii sunt marii Zei.
  asta e Țara Măreață-
  ca o pară mălăiață !

  Cașa-Vencu eu v-am zis-
  să nu vă uitați chiorâș !
  Cașa-Vencu-i ziarul meu-
  Zboară sus el, ca un zmeu !

  N.B.
  – în localitatea Recea din fostul județ interbelic basarabean Lăpușna, există mai multe nume de familie de „Măgari”, o calchiere cu timpul de la „maghiari”, care au venit prin Evul Mediu pe acolo. Nu departe de orășelul Nisporeni există un alt sat „Șendreni” de la ungurescul „Sándor”. Chiar și Chișinăul ar proveni de la ungurescul „Kis Eno” / Micul Eugen.

  traducere în maghiară cu google:
  Az egykori megyeszékhely „Recea” háború besszarábiai Lăpușna sok vezeték- „szamár” mintájára egy ideje, hogy „magyar”, aki eljött a középkorban. Nem messze van egy másik falu város Nisporeni „Şendreni” magyar neve „Sándor”. Még Chișinău származott magyar neve „Kis Eno” / Micul Eugen.

 4. O ultimă remarcă:
  zilele acestea la televizor am văzut o imagine cu o inscripție înălțătoare
  pe o piatră pe undeva prin România:
  „Zalmoxis te iubește” !

  /și aș mai adăuga eu/: Zalmoxis ne-ar iubi și mai mult-

  – DACĂ am strânge tot gunoiul din jurul nostru;
  – am zâmbi mai des; fără acele mutre prea serioase de post perpetuu și atot-judecătoare,
  – nu am mai critica mereu și fatal această țară, deci pe noi înșine/ o ultimă perlă despre România la Jurnalul PROTV din 12 Sept.2016- …într-o țară care stă să cadă, … etc.
  – am prelua mai multe lucruri bune și pozitive de la alte popoare performante din lume ! Nu mai suntem noi chiar buricul Pământului !

  – ar fi bine ca inscripțiile din spațiile și unitățile publice să fie traduse și în alte limbi pt. turiști – engleză, maghiară, germană, etc.

  – conducătorii auto de pe șoselile din localitățile rurale TREBUIE să respecte limita de viteză, iar polițiștii TREBUIE să-i amendeze gros pe viitorii asasini de pietoni de pe margiea drumului. Zilnic zeci de trecători sunt spulberați de șoferii zburători prin sate. Eu am rămas îngrozit de nesăbuința criminală a majorității șoferilor de avioane zburătoare din zonele rurale. S.O.S. !

Lasă un răspuns