Beneficiile Unirii în cifre

22

Cred din ce în ce mai mult și cu fermitate că dacă nu se întâmplă Unirea, atunci R. Moldova (acest teritoriu românesc) nu va mai avea niciun fel de viitor. Va fi rupt în bucăți și depopulat.
Însă apare întrebarea de ce oamenii încă se mai tem de unire, le este frică și sunt destul de rezervați? În primul rând din cauza mesajului anti-românesc promovat în continuare cu multă ardoare de aproape toți politicienii, de la stânga la dreapta. În al doilea rând, din cauza influenței ruse puternice de-a lungul secolelor (mai ales prin intermediul bisericii). În al treilea rând, pentru că populația nu este informată cu privire la beneficiile Unirii. Nu este informată, pentru că nu se vrea. O populație dezinformată este mult mai ușor de manipulat.

În continuare, prezint câteva dintre beneficiile pe care le-am putea avea imediat ce se produce Unirea. Pentru că România este parte a Uniunii Europene din 2007, multe dintre aceste beneficii sunt legate anume de ceea ce oferă astăzi Comunitatea Europeană României.

Așadar, dacă s-ar produce Unirea:

1. Fiecare fermier ar beneficia de subvenții medii pe hectar. În 2016, fermierul român a putut încasa între între 180 de euro/ha și 244 de euro/ha. În 2007, după aderarea României la UE, subvenţia medie pe hectar era în jur de 100 de euro şi a crescut gradual.

2. Fermierii ar beneficia de ajutoare dacă vor să își deschidă ferme. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015-2020 este de 881.100.000 lei românești, din care 267.000.000 lei românești pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, respectiv 614.100.000 lei românești pentru speciile ovine si caprine.

3. Oportunități pentru tinerii fermieri. Uniunea Europeana oferă între 10.000 și 25.000 de euro pentru finanțare. Banii se primesc în doua tranșe: 60% la momentul aprobării cererii de finanțare, iar 40% la finalizarea acțiunilor din planul de afaceri, dupa verificarea acestora de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).

4. Acces la diferite programe UE pe domeniul cultural. Se oferă granturi pentru educație (inclusiv învățarea limbilor străine), cercetare științifică, tehnologii ale informației și comunicațiilor, politică socială, dezvoltare regională, cinematografie. De asemenea,  asistență tehnică pentru dezvoltarea unei strategii pentru transformarea economică a regiunii. Serviciile de consiliere sunt în valoare de 200 000 €.

5. Din 15 iunie, dacă ești în străinătate, adică în una din țările UE, poți să vorbești la telefon și să navighezi pe internet, la același preț ca în România.

6. Acces liber la studii universitare și la Bursele Erasmus.

7. Dacă ai 18 ani, poți călători gratuit în țările UE. Tinerii vor putea primi, în anul în care împlinesc vârstă de 18 ani, câte un bilet de tren gratuit, pentru a putea călători în ţările Uniunii Europene. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan este cel care a promovat în Parlamentul European acest proiect în cadrul bugetului UE pentru anul 2018.

8. Aplicare la Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin care persoanele fizice autorizate, societățile cu răspundere limitată și alte mici firme vor putea obține până la 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru afaceri neagricole în mediul rural.

9. Un mediu înconjurător mai curat. Recent, Uniunea Europeană a anunțat o investiție de 3,6 milioane de euro într-un program de reducere a emisiilor de carbon și a consumului de apă din sectorul industriei textile europene. Va fi implementat în 11 țări, printre care și România. De asemenea, UE aplică unele dintre cele mai avansate standarde de protecție a mediului din lume. Politica de mediu a UE contribuie la ecologizarea economiei și la protejarea naturii și a sănătății și calității vieții persoanelor care trăiesc pe teritoriul Uniunii.

10. Adăugăm aici valoarea pensiilor (cea minimă fiind în medie 977 lei românești sau 4800 de lei moldovenești), a salariilor (salariul minim brut este în prezent 1450 de lei românești sau 7200 de lei moldovenești), a burselor (cea minimă fiind de 578 lei românești sau aproape 3000 de lei moldovenești, începând cu luna martie 2017).

Menționez aici că România a avut, în anul 2016, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Actualmente, în România marea problemă, din punctul meu de vedere, este actuala guvernare PSD, pentru care propriile interese sunt mult mai importante decât interesele cetățenilor. România are nevoie de un Macron care să pună interesele țării sale în prim planul discuțiilor de la Bruxelles și, evident, să realizeze Unirea celor două state românești.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

22 comentarii

 1. Rusia fiind implicata in spatiul prutonistrean peste tot si oriunde, vom putea discuta despre unire daca decidentul moscovit va actiona in consecinta.Prima masura ar fi trecerea Mitropoliei de la Chisinau in subordinea Patriarhiei romane cu acordul si binecuvantarea Patriarhului Kiril’De aici porneste totul, dar absolut totul, derusificare, constientizarea unitatii romanesti de neam si altele asemenea lor necesare pentru consolidarea formatiunii statale. Unirea fara aceasta masura absolut necesara ar fi o invitatie la destramarea teritoriului national pentru forte ostile tarii nostre, invitate in acest fel si cu masa pusa in inconstienta creatoare de monstri. Problemele care denota antiunionism sunt localizate in marea lor majoritate la stanga Prutului, prin urmare in orice casatorie ca sa dureze este nevoie de intelegere si apropiere sufleteasca nu doar de interese pecuniare, !!!!!!la buna vedere!

  • Întradevăr, influența Rusiei în Basarabia se exercită mult prin intermediul bisericii. Ați pus punctul pe „i”. Dacă se dorește conștientizarea importanței unirii, beneficiile pe care le poate aduce populației basarabene, primul și cel mai important pas ăsta ar fi-atragerea bisericii de partea României. Senzația mea e că Patriarhul Daniel e conștient de acest lucru și de aici invitația lui Chiril la București.

  • Excelent! …nici ca se putea zice mai bine. Maldavanismul este intradevar sustinut prin puncte cheie in sistemul (inventat) statalist molotovian de orientare pravo gen biserica, limba rusa, media rusa etc. Astea sint critice a fii desfiintate inainte de a se vorbi nu numai de unire dar de un stat romanesc la stinga de Prut. Un Cod audio-video al RM care trebuia sa mearga spre cel ukrainean cu interzicerea aproape a tot rusesc a esuat in mici corectii pe ici pe colo deci raminind nociv si toxic (inca singura arma evidenta Rusiei in teritoriu si chiar de succes (creind haos)). Armiile de popi pravo fac bine si infloresc prin teritoriu. In acest timp teritoriul se depopuleaza, evident UE a transmis ca punga este goala$ (sau aproape) recent si initativa de marketing statalist denumit RM trebuie sa gaseasca un nou „face-lift” sponsor (sau un alt fraier$ , banuiesc RO ca Rusia nu are bani nici de mers la toaleta cum se zice (o kopeika daca se gaseste asta-i pentru Transinistria nici vorba de RM in care interesul este sa creeze haos si sa o sparga in bucati (federalizare) acum ca UE se da la o parte iar RO nu ii poate tine piept singura cred mai ales daca RM nu vrea neam cu RO si nu intelege ca lucrurile devin grave$)

 2. Franta e republica prezidentiala ca si rusia, Romania nu. Macron nu e posibil in Romania, presedintele nu are putere. Nu dezinformati. PSD = rezultatul votului pe liste, sustinut de dumneavoastra. Nu ati trait in romania mult timp ca sa intelegeti aceasta tara, este straina pentru dumneavoastra. E una sa ai in cap o romanie din propaganda unionista cu stefan cel mare, patria mama, etc. si alta e sa o stii asa cum este, sa-ti platesti impozitele, sa lupti cu coruptia, birocratia, sa mergi in strada, sa votezi constient, sa sustii activ miscari politice, sa-ti cresti copii, sa folosesti serviciile publice. Repetati niste aberatii a unor moldoveni din diaspora sau din moldova, care habar nu au cum functioneaza aceasta tara, nu sunt aproape de mentalitatea si oamenii din romania, nu stiu care e raportul de forte politice, care sunt structurile statului. Sa mergi in excursie e una, sa locuiesti e alta. Cu bruxelles si unirea ati dat cu bata’n balta. Ar fi bine sa comentati ce stiti, moldova, si nu romania pe care nu o cunoasteti. Banuiesc ca sunteti si o adepta a manei forte, va place sa vina un tatuca sa faca ordine, nu prea credeti in democratie.

  Sunteti o socialista pur sange. Daca erati capitalista ati fi spus ca beneficiile sunt urmatoarele:
  – Acces deplin la piata europeana.
  – Acces deplin la sistemul financiar bancar european. Garantia depozitelor, creditare, plati, euro.
  – Acces deplin la infrastructura europeana.
  – Produsele fabricate in moldova automat devin fabricate in UE.
  – Lipsa barierelor vamale, circulatie libera in uniunea europeana, si in o serie de state in afara UE.
  – Drepturi la munca, scoala si rezidenta in orice tara europeana.
  – Securitate sporita, ajutor militar, vama, schimb de date cu tarile din uniunea europeana, securizarea frontierilor.
  – Orice ambasada a unei tari europene din lume, poate ajuta un moldovean.
  – Acces la standardele europene.
  – Acces la justitia europeana, la monitorizare a reformelor din partea UE, arbitraj european.
  – Garantarea drepturilor si libertatilor.
  – Legislatia UE care poate completa legislatia proasta moldoveneasca.
  – Reprezentanti in organele UE
  – Ratingurile de tara, capacitatea de a se imprumuta, atrage investitori si investitii
  – Ruperea din sistemul sovietic, si revenirea lenta la valorile europene
  – Atentie sporita din partea organelor europene
  – Cel mai important, speranta pentru acei din moldova ca pot avea un viitor. Recapatarea respectului si mandriei de a fi din europa.

  Dar daca s-ar uni cu statele unite, ce beneficii ar mai avea moldovenii? Se pot uni fara a da din deget?

  Nimic nu se intampla insa fara sa muncesti si sa-ti faci singur curat acasa. Nu vedeti ca nu aveti nici un comentariu la articolele cu medicina? Fiindca sunt oameni salbatici, lor le plac articole de acest gen, articole fara sens, de propaganda, aici poti tipa si lauda ca la fotbal in favoarea unei sau altei tabere, fara nici o consecinta. Aceasta arata ca societatea din moldova nu e in stare sa-si faca ordine in nici un sistem: medical, gradinite, scoala, nimic, doar gargara. A, mai stiu sa profite de tot ce e gratuit, doar asta ii mai poate convinge.

 3. 1) DA. este o problema (chiar majora !) PSD in RO ! A castigat alegerile cu 60 % din voturile celor care au participat la alegeri, dar participarea la vot a fost de 32 ,4 % din electorat. Deci o neparticipare la vot pe principiul f vinovat al boicotarii alegerilor! Un principu fals, ipocrit si f pagubos. Nu, in politica nu se poate accepta responsabil acest principiu-” mi s-a facut lehamite ” indiferent cine-l promoveaza ( in Ro acest principiu a fost promovat la ultimele alegeri , din pacate, chiar de… elita intelectuala, constient sau idealist !) Acum acest PSD , profitand de supermajoritatea dobandita, depaseste orice limita, ajungand chiar sa depaseasca …liniile rosii . Si totusi , nu va reusi , in cele din urmă!
  2)Macron nu e …presedintele RO si nu ar putea nicio clipa ajunge. Modelul politic francez actual nu mai reprezinta o atractie benefică pt RO.Oricat ar parea de contradictoriu si paradoxal !Chiar in conditiile cand cultura si civilizatia fanceza își mentine magnetul( valabil si benefic!) Ro nu mai este politic in sec. al XIX-. Nici macar XX.Johannis trebuie sa-si duca pana la capat mandatul incredintat de 60 % din electoratul care l-a votat , si o participare la vot mult peste 51 % . Mai mult : ar trebui sa aiba si un al doilea mandat pt a consolida ceea ce au vrut f constient alegatorii romani sa evidentieze !! Iar el,OMUL si PRESEDINTELE nu a dezmintit pana acum aceasta incredere. DIMPOTRIVA! Isi duce cu succes actiunea. Că sunt cârcotasii care fac cat mai mult zgomot ? Asta e …altceva. Si tine de multe lucruri, Am speranta ca RO le va tine sub control . Ca țară cu vocatie certa europeana, constatabila si in trecut si in prezent. In primul si in primul rand ca destin asumat !
  3) Patriarhul Romaniei este dincolo de clericul consacrat al termenului, un om cu o cultura vasta. Atat teologica cat si …mireana.Chiar si cei care …carcotesc împotriva lui si a bisericii …”sale” sunt constienti însă de dimnensiunea personalitatii cu care au de a face. Inclusiv atacatorii si detractorii cei mai puternici. El are simțul …geoortodoxiei si al ecumenismului si ac. calitate nu i-o poate nimeni contesta . Cât despre manipulare , clar ca nu poate fi vorba. Particularitatile ortodoxiei romanesti nu el le-a ctitorit in sutele de ani ai istoriei, dar , cunoscandu-le bine le duce mai departe. Fiind vorba de traditionalism, de un ”conservatorism” in sensul calitativ al termenului,nu am îndoieli ca nu va fi asa si pe mai departe cu ORTODOXIA ROMANEASCA
  4) Nu, de data asta nu mi se par ”puerile” argumentele jurnalistei . Cu toate ca loc de mai bine exista. Poate, probabil, conceptul de ”mai bine” va castiga si va deveni ascendent. Sigur ca domnisoara Robu … nu traieste in ROMÂNIA , iar ”sentimentul de român ” duce uneori și la ”derapaje”.E de inteles , de corectat si de …criticat atunci cand disproportiile devin evidente si paguboase. Nimanui dintre noi nu-i este cusut in guler omnistiența.

 4. Domnule Nicolae Balanuta, ati fost vreodata in R Moldova sa vedeti cum traiesc fratii nostri romani? In primul rand merita unirea cu ei pt conditiile si viata pe care o duc ei si nu pt figurile si pretenriile noastre. Din TOATE aspectele ei sunt defavorizati si merita mai mult!

 5. 1 din Romania on

  Mai devreme sau mai tarziu, R. Moldova se va uni cu Romania. Se va intampla fara mari pregatiri, dupa vorba romaneasca „N-aduce anul ce-aduce ceasul”. Pana atunci, sa vorbim deschis si sincer despre noi si despre problemele noastre. Sa intelegem care este efortul pe care trebuie sa-l facem noi si generatiile urmatoare. Noi, cei care dorim Unirea.
  Basarabenii trebuie sa stie, printre altele, si urmatoarele aspecte:
  – Romania actuala nu este o tara bogata si are foarte multe probleme. Majoritatea cetatenilor din R. Moldova nu vor sa faca parte din Romania, dar exista chiar si cetateni romani care nu vor sa faca parte din Romania. Multi au plecat, altii au ramas si le pute tot ce inseamna romani si Romania.
  – Romania actuala nu are elite, nu are intelectualitate in adevaratul sens al cuvantului, nu are vizionari, nu are politicieni valorosi in prim-planul vietii sociale, economice, politice. Majoritatea lucrurilor pozitive in Romania se intampla datorita presiunilor constante din vest, directionate in scopul consolidarii justitiei, constructiei infrastructurii, echilibrului economico-financiar, etc.
  – In politica romaneasca nu exista politicieni „buni” (dreapta PNL, PMP, ALDE) sau „rai” (stanga PSD). Exista mercenari conectati la resursele statului, fara doctrina poitica, fara convingeri civice. Toti politicienii din Romania sunt fosti membri ai PCR, ai fostei Securitati, copiii, nepotii, neamurile si clanurile acestora, dar si ofiteri ai actualelor servicii de informatii romanesti si straine. Toti acesti indivizi nu au proiecte, principii, sunt slab pregatiti, hoti, tupeisti, nesimtiti, rau-voitori, lenesi, lacomi, etc.
  – Dimensiunea hotiei in Romania este greu de imaginat. Majoritatea specialistilor estimeaza ca anual se fura in jur de 50 de miliarde de euro, adica aproximativ 30% din PIB sau echivalentul bugetului Romaniei pe anul 2017. Fura si romanii si strainii (romanii nu sunt singurii hoti din lume…). Cu un buget dublu (fara hotie), salariile, pensiile, alocarile pentru invatamant, sanatate, valoarea investitiilor, etc. ar fi duble in Romania comparativ cu situatia actuala.
  – Intre regiunile Romaniei exista unele „animozitati” , care se opresc la glume, bancuri, in majoritatea cazurilor. Totusi, uneori glumele deviaza spre un gen de sfidare, iar intre unii cetateni, locuitori ai unor regiuni, si alti cetateni, locuitori ai altor regiuni, apar exprimate sentimente de dispret, iar pe alocuri, de ura. Pornind de la aceste derapaje, ideea ar fi ca In Romania unii sunt frumosi, destepti, harnici, educati, de dreapta, iar altii sunt urati (tigani), prosti, lenesi, grobieni, de stanga. Cei „plini” de calitati se afla in anumite regiuni ale tarii, cei „plini” de defecte se afla in celelalte regiuni ale tarii.
  – In Romania, meritocratia este dispretuita. Profesionistul este un pericol, cel care vrea sa-si faca cinstit treaba are parte de dispret, izolare, respingere din partea sistemului. Apartenenta la un clan, cumpararea unei pozitii sociale, spaga, reprezinta calea spre „realizare” profesionala, sociala.
  Cu toate cele spuse pana acum, in Romania PIB/cap de locuitor este de peste 6 ori mai mare in comparatie cu R. Moldova, PIB-ul nominal al Romaniei s-a dublat in ultimii 10 ani, Romania este a 13-a economie a UE (din 28 tari UE), cu sanse bune de crestere in urmatorii ani si perspective bune spre locul 10. Exista si cativa pasi in directia buna,…
  Prin urmare, Romania este tara paradoxurilor. Asa a fost si asa va fi…

 6. Popa Duhu dela Mănăstirea Căpriana on

  Ianuarie 2012: Popimea kremlinistă apăra mafioții-
  —————————————————————————
  – Un est-moldovean, Ion Corcodel /28 de ani la acea dată/, a violat o turistă, Domnica Novac /20 de ani/ la o pensiune de la Cetatea Râșnov de lângă Brașov, /sosiți cu un grup de ortodocși de rit vechi la Crăciunul rusesc/ apoi, beat, a aruncat-o de la etaj. Un anume Eustasie, părintele-secretar al mănăstirii Ţipova/Rezina trimite o scrisoare la Tribunalul din Brașov
  în care îl apără energic pe criminal.
  E același Ion Corcodel, membru al unei grupări criminale, implicat în trafic de droguri, arestat
  dar apoi eliberat de poliție în legătură cu asasinarea lui Alecu Veretcu de lângă Orhei în 2016.

  – Septembrie 2017:
  Irina Cacealova, o tânără mamă /31 de ani/ cu 2 copii din Ialoveni este găsită fără suflare lângă Cascada Moartă, ea venise în pelerinaj la mănăstirea Țipova iar apoi dispăruse misterios.
  Făcea parte dintr-un grup de turiști de 18 persoane reuniți pe Internet/ /soțul Igor Cacealov/.

  http://www.timpul.md/articol/moldoveanul-acuzat-ca-a-violat-o-tanara-la-o-pensiune-din-ranov-eliberat-din-arest–victima-nu-si-aminteste-nimic-30911.html

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html
  https://www.youtube.com/watch?v=SYHWQP6t_VI

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html

 7. 1.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Salar mediu net (in mana) 2017
  Romania – 515 euro
  Rusia – 474 euro
  Rep Moldova – 194 euro

  2. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_minimum_wage
  Salar minim brut 2017
  Romania – 316 euro
  Rusia – 115 euro
  Rep Moldova – 115 euro

  3. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
  Pib per capita 2016
  Romania – 9.500 $
  Rusia – 9.000 $
  Rep Moldova – 1.900 $

 8. Apropo de pensii. Dna Elena, dnilor, stiti prin ce calvar trec pensionarii basarabeni, stabiliti definitiv in Romania? Vai de capul lor! Sunt pensionari cu pensie moldoveneasca si atat. Niciun ajutor din partea statulului Roman, nici macar talon de pensie. Ba mai mult, ANAF le impoziteaza pensia primita din RM, considerand pensia moldoveneasca venit. Inteleg, in alte state, mai ales in cele occidentale, dar aici avem de-a face cu cetateni romani carora li s-a facut o nedreptate istorica. Cetateni care… Repet, vai de ei! Nici caini, nici ogari. Stau in aer, in copaci. Pana sa ajunga la medicul de familie, il mananca cea cu coasa. Sunt obligati sa plateasca Asigurarea de Sanatate. Cand le spun ca au platit deja in RM, le raspund cinic: – Plecati in RM. Asta e! Si asta din cauza legii Boc-Basescu din 2010.

  • Sistemul de Pensii este peste tot la fel. In Germania in Franta in Canada dar si in ROmania este bazat pe contributivitate (iti vezi pe Internet cit iei la pensie (sistem d puncte). Muncesti ai dai si primesti cit esti activ. Nu inteleg comentariul dumneavoastra chiar deloc Dl. Dragos. (?) Cei nascuti in RO daca nu muncesc si nu contribuie la fondul de pensii in RO primesc exact nimic la pensie – sau ca sa fiu mai corect doar ajutorul social minim garantat de statul RO (cred ca-i undeva pe la 150 euro pe luna ca sa nu mori de foame). Chiar nu inteleg comentariul , ce anume este asteptat sa se primeasca si nu se rimeste la care face referirr ?….mergeti in Franta sau in Rusia si vedeti ca veti fi tratat la fel relativ la Pensie. Sunt avantaje intradevar altele pe langa cele banesti gen transport gratuit, asigurare medicala publica intradevar prin RO dar daca nu este un tratat intre RO si RM sa fie recunoscute reciproc de asa ceva nu se beneficiaza cred si nici nu este de obicei parte a unui asa tratat (asigurari social). Ca pensionar din RO nu pot avea acces gratuit la sistemul public din RM de sanatate si reciproc. Cei din RO au totusi acces la sistemul public – partial acces nu 100% – din UE pe baze reciproce dar doar ca RO fiind parte a UE. Daca sunteti cetatean RO puteti avea acces la sistemul public de sanatate daca aveti domiciliul in RO / UE . Chiar nu stiu ce vreti in comentariul dvoastra – bani de pomana de la RO sau de la UE, atunci mutati-va in UE/ RO si incepeti sa contribuiti la sistem sau luati domiciliul permanent si pe linga pensia RM primiti cei 150 euro daca va calificati (cred ca trebuie sa demeonstrati ca nu sunteti apt de munca, fie in virsta fie bolnav) sau fceti-va unionist cu Rusia sau RO (la alegere) daca vreti pensii mai bune si un viitor ca RM este clar ca este in colaps. S-auzim de bine !

   • Dle, e vorba de rudele mele, unionisti si pensionari cu probleme de sanatate, care s-au stabilit definitiv, la copilul lor, ca sa aiba grija de nepoti. Ca sa ajunga la medicul de familie, ai nevoie de rezidenta fiscala (183 de zile), dupa care mergi la ANAF, completezi un formular si achiti, lunar, 80 de lei, timp de un an. Din pensia mizera moldoveneasca, statul Roman stoarce bani!!! Oricum, ei, cetateni romani, cu domiciliu in Romania, nu intra in categoria pensionarilor ai statului Roman. Ca sa obtina o stampila pe Certificatul de viata, au fost nevoiti sa apeleze la pile, pentru ca nimeni, dar absolut nimeni in Romania nu voia sa aplice stampila. Cum am mai spus, statul Roman nu le ofera acestor „intrusi” talon de pensie. De alte facilitate, nici vorba! Multe ar fu de spus, dar nu e cazul…acum. Mori, dle, la usa spitalului, daca nu ai bani. E nevoie de un accord intre RM si Romania. Urgent.

    • Ca sa fie acord intre romania si moldova, inseamna ca moldova va trebui sa plateasca acea pensie datorata, acelor care au dorit sa se stabileasca in romania. Sunt doua probleme: moldova nu are bani si nu doreste sa plateasca acea pensie, acea pensie oricum e mica pentru preturile din romania.

     Ca sa ei din fondul de pensii, trebuie sa pui in fondul de pensii. Ca sa consumi medicina, trebuie sa platesti medicina. Altfel sistemul nu functioneaza, chiar daca unii ar lucra gratis ca medici, ai nevoie de echipamente, consumabile, medicamente, cine le plateste? Sfantul duh?

     Hai sa ne uitam ce se intampla in Marea Britanie, la ultimele alegeri, Teresa May a propus ca batranii sa-si plateasca ingrijiriea medicala in ultimii ani de viata cu casa pe care o au. Si a fost votata!

     Statul poate si ia din buget, plateste pensionarilor si nu numai, problema ca sunt foarte multi, si toti bolnavi (cand mananca mici si merg la bar toata viata nu se gandesc la sanatate). Cum nu prea ajung bani sa plateasca la toti cum ar trebui, sistemul e de calitate proasta. Daca e de calitate proasta, tinerii se uita si pleaca, fiindca ei lucreaza, si nu vor sa pateasca la fel la batranete, si nici acum, ei aleg ce e mai bine pentru ei si copii, ei protejeaza copii. Nu ai tineri, nu ai bani, se stinge lumina.

     Care e solutia? Nu stiu, in primul rand sa nu mai fure, sa gestioneze banul cu cap, lupta cu coruptia (cunostintele tale fac invers). Dupa, crestere economica, nu ai economie nu ai pensie, nu ai medicina. Modernizarea sistemului, cresterea calitatii. Oricum nu se face peste noapte. Marirea varstei de pensionare. Taxe mai mari pe produse toxice, tigari, alcool, dulciuri, sare, grasimi. Asigurari mai scumpe pe accidente auto, legislatie functionala de despagubiri serioase in caz de vatamare, acel care a dat un pumn sa plateasca toate cheltuielile victimei cu sanatatea.

     Cand zici statul roman „nu imi ofera”, „stoarce bani” tu faci comparatie cu statul moldova care „iti ofera”, „nu stoarce bani”. Cand zici stat pe cine ai in vedere?

     Deocamdata statul roman iti ofera securitate, legislatie si un mediu de viata mai bun ca in moldova, ofera speranta, ofera mai multe oportunitati si posibilitati, iti ofera servicii pe care in moldova nu le poti obtine nici cu bani. Statul roman iti ofera posibilitatea sa devii contributor, da platesti 80 lei/luna timp de un an, dar banuiesc ca dupa ai sa obtii tratament de o suma mult mai mare, daca nu, mergi la privat. El chiar iti ofera o portita sa platesti simbolic ceva ca sa poti beneficia de servicii, pretul il vor plati toti care cotizeaza in sistem si isi pazesc sanatatea.

     • Nu spun ce spui. Spun ca acesti oameni nu vor bani, pentru ca isi dau seama ca nu au cotizat. Si au sperat ca vor beneficia de o hartie, numita talon de pensie. Si mai sunt revoltati ca pensia lor moldoveneasca, transferata conform cursului rol in RM, este considerata venit, deci este impozitata „gratie” legii Boc-Basescu. Cand a fost anulat acordul biletaral RM & Romania? In anii de glorie Boc-Basescu!!! Putea fi revizuit, acordul, dar nu anulat. S-a gandit Basescu la repercusiuni? Pe dracu! Il doare in basca pe Basescu…

  • Omul cand lucreaza contribuie in sistemul de pensii. Daca te muti in alta tara poti lua din fondul lor de pensii cat ai contribuit acolo, adica 0. Daca exista acord intre tari, tara in care ai mai contribuit va plati datoria catre tine tarii in care tu vrei sa primesti pensia, dar asta daca exista acord intre tari, si trebuie sa citesti atent acordurile cum se intampla exact. Daca te afli in uniunea europeana si te muti din o tara in alta, idea este ca la varsta pensionarii sa primesti de la tarile in care ai lucrat in limita contributiei tale in fiecare tara, iti usureaza munca birocratica daca vrei. Dar asta nu inseamna ca functioneaza cu tari din afara UE, nu inseamna ca inca functioneaza bine pentru acei din UE, daca totul va fi bine, va functiona probabil pentru acei care se vor pensiona pe viitor, posibil pentru urmatoarele generatii, pentru noi vor fi doar imbunatatiri.

   Asigurarile medicale functioneaza cam la fel, cand te muti in alta tara (depinde de tara) studiezi atent sistemul de asigurari medicale. In unele tari trebuie sa contribui 3-5 ani de zile ca sa poti beneficia de el, dupa sunt o gramada de reguli care iti calculeaza prima pe care o platesti, ce primesti si conditiile. In unele tari iti pot lua in vedere contributiile deja platite in alta tara UE, in altele nu. Medicina e scumpa, ca sa beneficiezi trebuie sa platesti.

   Asa ca, ganditi de cand sunteti tineri unde si ce contribuiti, luptati ca statul sa nu ia bani din fond, sa nu devalorizeze banii, sa functioneze sistemul corect. Planificati cariera si pensionarea din timp si cu grija.

   Acei care sunt in moldova, s-au intrebat unde sunt banii depusi de ei in tinerete in sistemul de pensii? Au facut ceva concret sa recupereze acei bani? Au facut pasii necesari ca sa faca un sistem de pensii? Au facut ceva pentru ca economia sa functioneze? Nu ai economie, nu ai pensie.

   Cu cat mai mult asteapta, cu atat mai tarziu se vor produce schimbari. Daca in romania, sistemul se va curata de pensionarii care nu au contribuit (comunism + perioada de tranzitie) si in 30 de ani vom avea fonduri in care nu vor fi multi care nu au contribuit. In moldova procesul e mult in urma, va fi mai dureros si va durea mai mult. Diferenta este ca in romania sufera acei care acum sunt la pensie, vor suferi care acum lucreaza, si mai putin vor suferi nepotii. In moldova vor suferi si nepotii, fiindca nu se face aproape nimic.

   Solutie individuala, plecarea cu cat mai devreme, ca sa apuci sa contribui cat mai mult acolo unde te vei pensiona. Care sunt inainte de pensie, merita sa lucreze macar cativa ani in inainte de pensie acolo unde pleaca, tot mai mult ca in moldova ai sa ai. Care sunt deja la pensie sa voteze drumul european, se face sau nu unirea directia e exact aceasi. Nu poti vota cu Dodon si tipa ca Romania nu te primeste la spital si nu iti plateste inca o pensie.

   Apropos, exista o gramada de pensionari din moldova, care iau pensie in romania, si beneficiaza de medicina. Ei si-au luat cetatenia in anii 1990-2000 si sunt pe alte legi, puteai face cetatenie usor atuncea, de ce nu si-au facut? De ce nu au facut unirea atunci? Ar fi fost mult mai usor pentru toti daca o faceau atunci.

   Dupa parerea mea, unirea nu inseamna automat pensie si salariu mare pentru basarabeni. Nici in germania nu a fost acest lucru. Eu inteleg ca alt argument de a convinge nu exista, dar e un argument fals, care va exploda dupa unire.

   • Acordul intre RM si Romania a fost lichidat. Din cauza asta, oamenii astia s-au ciocntit cu o multime de episoade pe care le-as putea deconta ca umilitoare, poate chiar si negative. Traind odiseea ratacirii intr-o lume care parca nu mai este a lor, lume care parca nu seamana cu nimic de pana la plecarea in Tara-muma. O Tara a Fagaduintei si o situatie ingrata in care s-a pomenit. O lume care are un gust plin de depresii. O lume cu usile inchise sau cu usile trantite in nas…Fragment de dialog. -Cat costa asigurarea de sanatate pe o luna, in Romania? – A, nu merge asa, N-ati contribuit, platiti din urma, sase luni… – Dar eu sunt cetatean roman, m-am stabilit cu traiul aici. Am platit la sanatate, cat am muncit in RM. De ce sa platesc, daca nu am avut nimic de-a face cu medicii din Romania?…- Asa e legea, mergeti inapoi, daca nu va place…- Deci, in caz de urgenta medicala, dau ortul popii, in strada, pentru ca nu sunt pensionari ai Statului Roman.

Lasă un răspuns