Presa și autoritățile: pe baricade!

4

La sfârșitul acestei săptămâni, la Chișinău și-a ținut lucrările cea de-a doua ediție a Forumului mass-media, un eveniment care a adunat aproape 250 de jurnaliști. Invitații Forumului au vorbit despre starea presei din R. Moldova. La eveniment au fost prezenți patru ambasadori ai țărilor Uniunii Europene și SUA, unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație americani, senior editor la publicația The New York Times, laureat al Premiului Pulitzer, David Barstow, jurnaliști din Bulgaria și România.
forum-mass-media

Și doar autoritățile de la Chișinău nu au binevoit să onoreze invitația la Forum, motivând agenda încărcată și ședințele Parlamentului care au loc, de regulă, joia și vinerea. De fapt, cred că asta și este atitudinea autorităților față de presă. La eveniment erau așteptați premierul Pavel Filip și speakerul Andrian Candu. Însă nici unul dintre ei nu a venit în fața jurnaliștilor. La o adică, la ce să vină? Ce să ne spună? Că majoritatea punctelor din rezoluția forumului de anul trecut nu au fost realizate? Că pe domeniul mass-media lucrurile în loc să evolueze, ele regresează?

Ce ar fi însemnat prezența oficialilor la Forumul mass-media? Un minim respect față de cei care își fac corect meseria, care au menirea de a-i informa pe cetățeni, de a pune întrebări pentru cetățeni, de a afla adevărul pentru public.

Totuși, pentru câteva minute și-a făcut apariția la eveniment președintele Comisiei parlamentare de profil Vladimir Hotineanu, medic de profesie. Deputatul a vorbit despre realizările guvernării pe segmentul mass-media, fără a prezenta fapte concrete și i-a criticat pe jurnaliști pentru faptul că au organizat această întâlnire în zilele de joi și vineri, când au loc ședințele Parlamentului. Cu alte cuvinte, nimic nu se poate mișca în țara asta, joi și vineri, pentru că deputații sunt în ședință. Este mai mult decât ridicol acest motiv invocat de demnitar.

Pozele realizate în cadrul evenimentului de către fotograful Constantin Grigoriță, vorbesc de la sine. Iată adevărata față a guvernării când este vorba despre presă.

hotineanu-la-forum

hotineanu-forum1

Culmea însă este faptul că ședința Parlamentului s-a încheiat mult mai repede decât a fost planificată, din lipsă de cvorum. Dar președintele Parlamentului, Andrian Candu așa și nu și-a făcut apariția.

Constatările jurnaliștilor sunt triste: starea presei din Moldova este într-o continuă degradare. Angajamentele asumate pentru modificarea legislației de către guvernare au rămas pe hârtie. Nu există, în prezent, o Strategie cu privire la dezvoltarea presei, iar de aici derivă multe alte lucruri. Prăpastia dintre autorităţi şi presă devine din ce în ce mai mare. Ba mai mult, acum există o prăpastie şi între jurnalişti: între ai noştri şi ai lor. Unii au propus întocmirea unei liste negre a instituţiilor de presă care manipulează şi dezinformează publicul.

Anterior scriam un articol despre instituţiile de presă care îmi par credibile şi pe care le urmăresc. Decât să arătăm cu degetul, poate ar fi o soluţie să prezentăm o listă a mass-media pe care o urmărim, fiecare dintre noi şi în care avem cât de cât încredere.

https://elenarobu.md/de-unde-si-cum-ne-informam-corect/

Cum putem îmbunătăţi starea presei? Părerea mea este că responsabilitatea pentru ceea ce facem, respectul faţă de om, conştientizarea impactului minciunilor noastre pentru public ar putea fi unele dintre soluţiile de îmbunătăţire a lucrurilor. Curăţarea se poate face doar în interiorul breslei, nu prin legi sau implicarea autorităţilor. Atunci când vom înţelege fiecare dintre noi asta, atunci lucrurile se vor schimba, se vor schimba în bine pentru publicul nostru.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. Foarte bine ca te ”cenzureaza” cei de la ziarul TIMPUL, care CATEGORIC NU SUNT ANTI UNIONISTI , cum sustii tu ! Nu- ți convine ? Iata, ai tot spatiul de exprimare la dispozitie AICI sa-ti raspandesti balele dezbinarii( ! )printre romanii cu cetatenie romaneasca din BASARABIA! NETREBNICULE!! Noteaza ca sunt chiar din ROMANIA cel care-ti transmite lucrul acesta !!!

 2. Limba Romana trebuie sa predomine spatiul cultural si mass media in RM. Modificari trebuie aduse urgent la codul audio-video (blocat inca in parlamentul RM) si Constitutia RM (art. #13) care sa confirme ceea ce este si de facto deja: apartenenta la cultura romaneasca a RM. Massmedia in RM inca dominata de Rusia dupa cum se vede schimba sau mentine opinii politice si influenteaza voturi. O pozitie politica si publica trebuie sa clarifice in RM pentru toata lumea (mai mult sau mai putin informata sau specializata) ca acceptarea de jure a RM la spatiul cultural romanesc al mass- media nu are de a face nimic cu unirea daca asta r produce temeri (2 chestii diferite, este deci cam si cum ai zice ca Australia se uneste cu SUA doar ca vorbesc engleza ceea ce nu este posibil ca au etnogeneze diferite (popoare diferite) dar totusi ambele tari impart spatiul cultural al limbii engleze (nu exista americana sau australiana ci doar graiuri ale limbii engleze ca si romana sau germana sau franceza)). Dupa cum zicea Dimitrie Cantemir limba vorbita este romana si moldoveneasca in acceptiunea stiintifica a fost chirilica si s-a cam oprit prin evul mediu fiind preluata, evoluata si mentinuta de lb. romana de sute de ani. Stiintific normele limbii vorbite in RM sunt cele ale limbii romane (cod literar, norme, standard, gramatica, vocabular, versiune) iar filologii stiu bine asta. Unirea ar insemna o etapa urmatoare daca va fi si cand va fi acceptata care inseamna acceptarea etnogenezei comune a RM si RO (acceptata acum de doar +30% din populatie desi acceptul unirii este ceva mai mare (interes economic)), etnogeneza care este documentata de facto dar trebuie admisa si de jure (oficial) cand va fi (inca opozitie si influenta sovieto-tarista la populatie inca fiind in spatiul rus cu mintea si gandirea).

 3. Ne invartim in jurul cozii cand este vorba de REUNIREA Basarabiei cu Romania.
  Un MAZOKISM greu de intzeles al politicienilor impinge populatzia mai departe in saracie si mizerie , in timp ce ar putea rezolva TOATE problemele Basarabiei prin REUNIREA IMEDIATA cu Romania.
  NICI UE,nici SUA, nici toate rusiile din lume nu vor putea ajuta Moldova cat poate face ROMANIA.
  Din simplul motiv ca Moldova este un teritoriu ANONIM pentru lumea intreaga pe cand pantru Romania Basarabia este o rana sangeranda. Rana creata de catziva criminali prin smulgerea Basarabiei din trupul Romaniei.Acesti criminali sunt Hitler, Stalin, Molotoff, Ribentrop si inca altzi catziva .

  Tavarici Dodon va ordona facera de statui pentru acesti fauritori ai noii republici in CARTON odata cu inmultzirea statuilor komuniste existente :::: inca si mai multzi LENINI, Kutuzofi etc.

  Chiar daca ReUNIREA nu se va face in 2018, Reunirea va ramane in permanentza ca un conflict inghetzat care nu va aduce nimic bun pentru ambele tzari.Mai ales ca o logica elementara spune ca aceasta UNIRE va avea loc, cu SIGURANTZA.

Lasă un răspuns