Au promovat Unirea și au murit în condiții suspecte

10

Ziua de 27 martie, care iată în România a fost declarată Sărbătoare Națională, este un bun prilej să ne amintim, să cinstim personalitățile neamului românesc, cei mai înflăcărați promotori ai Unirii și care, din păcate, nu mai sunt în viață, decedând în condiții cel puțin suspecte. Unii în accidente rutiere misterioase, alții subit sau răpuși de cancer. Sistemul sovietic, KGB-ul a avut mare ”grijă” ca  aceste decese să pară firești și nevinovate.

Iată mai jos lista eroilor neamului nostru a căror moarte trezește și astăzi mari semne de întrebare.

Ion și Doina Aldea Teodorvici – interpreți, militanți ai ideii de reunire a Republicii Moldova cu România.

 • deces – în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992
 • cauza – un accident pe pe șoseaua DN2, în zona localităţii Coşereni, maşina în care se aflau cântăreții s-a lovit de un copac de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât Doina şi Ion Aldea Teodorovici au murit pe loc

*De-a lungul anilor au existat voci care au spus că moartea artiştilor ar fi fost provocată de promovarea ideii de unitate a Basarabiei cu România.

*Marii artiști au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90′ au cântat despre limba română, despre poetul neamului nostru, Mihai Eminescu.

*Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din mun. Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost prezentă de la proclamarea Independenței.

http://www.avantaje.ro/articol/amanunte-halucinante-despre-moartea-artistilor-doina-si-ion-aldea-teodorovici

http://www.istoria.md/articol/680/Ion_%C5%9Fi_Doina_Aldea___Teodorovici

Ion Vatamanu – poet, publicist, om politic, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova, unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională

 • deces – 9 august 1993
 • cauza – moarte fulgerătoare, se presupune că a fost otrăvit

*Una dintre fiicele sale, cineasta Leontina Vatamanu spune, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că moartea tatălui său a fost fulgerătoare: Am certitudinea că dacă mai trăiau Ion Vatamanu, Nicolae Costin, Doina şi Ion, Lidia Istrati şi alţi patrioţi adevăraţi, astăzi am fi fost şi noi parte a unei lumi mai civilizate, aşa cum s-a întâmplat cu Ţările Baltice.

*Discursurile sale la diverse întruniri erau convingătoare, argumentate, emoţionante. Vorbea cu drag despre istoria şi tradiţiile neamului, despre libertate şi necesitatea de a lupta pentru valorile naţionale.

http://www.zdg.md/editia-print/exclusiv/ma-surprind-la-ideea-ca-moartea-poate-fi-o-iluzie-o-himera

Nicolae Costin – om politic moldovean și unul din fruntașii mișcării de emancipare națională, primar general al mun. Chișinău între anii 1990-1994

 • deces – 16 februarie 1995
 • cauza – leucemie, se presupune că a fost iradiat cu o  sursă de radiaţie laser

*Șoferul lui Nicolae Costin, Tudor Condrea a declarat într-un interviu pentru ziarul Timpul că serviciile secrete rusești vor să scape de primarul Chișinăului, Nicolae Costin.

*Medicii l-au diagnosticat cu leucemie. Dar el, până atunci, n-a suferit de o asemenea boală. Eu cred că a fost ca şi în cazul disidentului rus Litvinenko, plecat în Anglia, caz cunoscut cu implicarea serviciilor secrete ruseşti.

*Costin era un mare patriot şi ştia că serviciile secrete vor să scape de el. Pe atunci, multor activişti naţionali li se organizau accidente rutiere.

*Atunci se vorbea mult despre faptul că serviciile secrete ruseşti ar fi plasat în maşina de serviciu a primarului o sursă de radiaţie laser de la care i s-a tras moartea.

http://flacaratv.md/tudor-condrea-soferul-lui-nicolae-costin-dezvaluiri-despre-uciderea-lenta-a-vrednicului-primar-de-chisinau.html

Lidia Istrati – politiciană, scriitoare, luptătoare, patriotă, deputată în primul Parlament, semnatară a Declarației de Independență a R. Moldova, preşedintă a Ligii Creştin-Democrate a Femeilor din Moldova

 • deces – 25 aprilie 1997
 • cauza – cancer

*Una dintre colegele din primul Parlament și prietenele sale,  Nadejda Brânzan spunea într-un interviu pentru Ziarul de Gardă despre Lidia Istrati că a fost o femeie tribun. ”Ceea ce promova Lidia Istrati atunci este atât de actual: lupta cu corupţia şi mafia. Noi nici nu ştiam ce-i aceea mafie. Lidia promova lupta pentru adevăr, dreptate, independenţă, libertate, demnitate şi conştiinţă naţională. Părea că această femeie nu are frică în ea. Chiar şi bărbaţii din Parlament se temeau când ieşea ea la tribună”

*A fost femeia care, dacă ar fi în viaţă, ar fi candidata perfectă la Preşedinţia R. Moldova. Doar cu un preşedinte ca Lidia Istrati, Moldova ar avea şanse să devină o a doua Georgie, sunt convinşi cei care au cunoscut-o.

http://www.zdg.md/editia-print/oameni/femeia-care-ar-fi-putut-fi-presedinte

Grigore Vieru – poet, un simbol al românismului, se găsea în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova, printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989

 • deces – 18 ianuarie 2009
 • cauza – grav accident rutier

*Poetul a fost implicat într-un grav accident rutier, produs în condiţii de ceaţă pe un segment avariat de şosea. Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni. Grigore Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat poetului Mihai Eminescu.

*”În viața mea am trecut prin mai multe cumpene. Bunul Dumnezeu m-a ajutat să ies din ele. (…) Pentru prima oară, poate, am luat în serios moartea și am căutat să dialoghez cu ea. Pe un ton destul de senin. Gândurile însă mi s-au îndreptat mai mult spre Dumnezeu. (…). Mă bucur că s-a redeschis biserica din satul meu de pe malul Prutului”.

*Fostul președinte al Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, spunea despre poetul Grigore Vieru: ”Un simbol al renașterii naționale, conștiința unității spațiului cultural românesc, unind prin opera sa cele două maluri ale Prutului”

Leonida Lari – poetă, publicistă, scriitoare, activistă om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România

 • deces -11 decembrie 2011
 • cauza – cancer la sân

*Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. Scriitoarea a optat întotdeauna pentru unirea cu România

*Leonida Lari a fost o prezenţă excentrică pe scena politicii româneşti. S-a certat, de la pupitrul Camerei Deputaţilor, cu colegii ei, recomandându-le să-şi facă de urgenţă controale la cap. Tot ea a susţinut că în jurul Pământului există un sistem informaţional mai puternic decât Serviciul Român de Informaţii, sistem pe care îl controlează însuşi Dumnezeu.

Dumitru Matcovschi – poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia

 • deces – 26 iunie 2013
 • cauza – tumoare cerebrală

*La 17 mai 1989, este implicat într-un grav accident, este strivit de un autobuz. După accident, care se presupune că ar fi fost organizat, suportă peste douăzeci de intervenţii chirurgicale.

*Accidentul, care se presupune că a fost organizat, a generat interes național, iar chirurgul care a condus operația declara atunci că supraviețuirea maestrului este o minune. În iunie 2013, poetul a fost supus unei intervenții chirurgicale repetate,[19] după ce a fost internat cu tumoare cerebrală. A fost înmormântat cu onoruri militare

http://www.cuvintul.md/article/Dumitru-Matcovschi-Viata-este-o-lupta-cea-mai-grea-din-toate/

Constantin Tănase – lingvist, doctor în filologie, jurnalist, publicist, scriitor și lider de opinie, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova.

 • deces – 30 octombrie 2014
 • cauza- boală incurabilă

*Scriitorul Vladimir Beşleagă, prieten cu Constantin Tănase, a spus că a fost un jurnalist curajos, care a spus mereu adevărul, iar prin scrisul său inspirat a confirmat tradiţia marilor spirite polemice din perioada interbelică. „Adio frate, întru credinţă şi spirit românesc”.

*Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova a publicat un necrolog. „Constantin Tănase a militat cu pasiune pentru corectitudinea şi obiectivitatea presei, independenţa ei editorială, pentru curăţenia deontologică a jurnalistului.

Cu siguranță, lista celor care au plătit cu viața lor pentru cauza românească este mult mai mare, am evocat aici numele sonore care au făcut și sunt în istoria neamului românesc.

Ce ar fi fost dacă regretații Ion și Doina Aldea Teodorvici, Ion Vatamanu, Nicolae Costin, Lidia Istrati, Leonida Lari, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Constantin Tănase ar fi trăit și astăzi sau ar fi trăit mai mult? Poate nu ajungeam în băltoaca politică de astăzi, așa cum s-a exprimat șoferul regretatului Nicolae Costin.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. In opinia mea eu cred ca trebuie interzis sahul in RM. Sahistii (politruci) sunt vinovati nu rusii cred (mai ales aia (fosti) rurali tip tarani colhoznici bolnavi de jigodie la creier). Sunt convins de mana mankurtilor (rusi si/ sau nerusi) aci dar nu cea a rusilor din Rusia. Astia au educatie si bun simt si chiar respect sunt ca si romanii o natiune puternica si demna. Interesul geo politic al Rusiei este si va fi exact in unire (fara Transintria bineinteles care ar merge cred in Rusia (sau Ucraina). Interesul Rusiei este prin aceasta perspectiva ca sa manuiasca mai bine Romania (membru important NATO si UE) tinand cont ca rusii nu prea au o priza in RO chiar deloc. Numeri pe degetele de la un picior cu glod tip Sadova cati vorbesc ruseste intre Prut si Tisa si chiar mult mai putin cine chiar ar vrea sa auda asa ceva inainte sa-si ia campii (poate doar un deget de copita tip Sadova dar nu mai mult). RM in RO poate deveni acea priza pe care o au in Tarile Baltice prin comunitati si simpatizanti (mankurtii baltici) si/ sau politic in Ungaria / Bulgaria. Sahul in RM duce cateodata la schizofrenie si delirium traemens gen moldoveni, moldovenism, voturi imbecile, consum de alcool in nestire si furturi de miliarde sau mai rau: spalari de zeci de miliarde sau si mai rau: Elvetia Estului 🙂 . Apoi dupa principiul mankurt sovietoid si elanul bolsevic statalist sahist: cine nu-i cu mine ii impotriva mea si gata cu eticheta: inamicii. De aci la mai sus este un pas mic din pacate ! …oameni foarte mari mai sus dar nu pentru un asa zis stat mic la propriu si la figurat (RM)

 2. Am observat in randul vip-urilor din moldova un fenomen foarte interesant. Conduc sau soferii care ii conduc nu prea respecta regulile de circulatie, conduc cu viteza si neatent, uneori bauti. Ei chiar se lauda ca daca ii opreste un politist nu le face nimic! Cum poti sa-i faci ceva lui Grigore Vieru? Ei chiar incurajeaza soferul sa mearga mai repede …

  Eu sunt de parere ca ei trebuie coborati pe pamant. Regulile de circulatie sunt sfinte pentru toata lumea, si trebuie si in iaurt sa sufli cand conduci. Un exemplu bun e cum se conduce in california, tarile nordice si multe alte state. Mai ales cand esti vip, sau ai un vip in masina, trebuie sa fii triplu atent. Trebuie sa verifici starea tehnica a masinei foarte bine. Trebuie sa conduci cu viteza adaptata la conditiile de drum. Cand vezi posibile probleme pe sosea trebuie sa stii sa le eviti. Trebuie sa te uiti la conditiile meteo! Natura nu face deosebire dintre un poet sau nu.

  In privinta otravirilor si bolilor, si aici ei nu respecta reguli elementare de siguranta! Daca esti vip si stii ce pot face dusmanii, ia masuri de siguranta.

  Cate dintre cazuri au fost cercetate de politie si a fost gasita cauza, iar faptasul pedepsit? Asta ne arata inca odata cat de bine isi face treaba politia si justitia.

  • Dar eu cred,fiecare om e liber sa decida ce sa publice,aici este si pricina,nu putem fi identic dupa forma si continut.Numai in regimul comunist trebuia toti sa aiba un gind si un port asemeni tovarasului Lenin.
   Dumnezeu sa-i ierte.Dar totus ei au fost fericit, prin idea care o promovau,si noi cei care cu suflet eram si suntem ientuziasmatti de trecerea la grafia latina si prin limba frumoasa pe care tindem sa o vorbim,poate si sunt unele carente la capitolul vorbire.Omul cu demnitate este fericit prin insasi viata pe care o traeste fiind demn de numele OM.Dusmanii care i-au nimicit s-au bucurat de fapta pe care au facut-o,dar nu-si dau seama ca cei plecati dintre noi pentru dreptate au plecat fericiti si impliniti,in ciuda lor …..

 3. Pingback: Jurnalista Elena Robu despre „Au promovat Unirea și au murit în condiții suspecte” | România Breaking News – RBN Press

 4. Pingback: Jurnalista Elena Robu: „Au promovat Unirea și au murit în condiții suspecte” | România Breaking News – RBN Press

 5. In RSSMoldoveneasca, nu numai patriotii promotori ai Unirii au avut sfirsit tragic, dar si adevaratii gospodari, promotori ai liberalizmului economic au avut parte de sfirsit tragic.Ei au stat in umbra, i-si duceau activitatea economica in mod onest. Adevarati promotori ai prosperarii economice,dar, au fost nimiciti. Si tot, rapusi de cancer, de accidente tragice.Cei mai activi oameni sunt nimiciti in continuare.Unica sansa de a supravietui a oamenilor activi si onesti, este activitatea economica in vest.Aici este o garantie de a-ti pastra viata,si de a te promova si a-ti indeplini visul sa-ti treesti viata dupa bunul plac..

 6. Marghita dela Cetatea Hotin on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 7. I-AM CUNOSCUT APROAPE PE TOȚI ȘI AM LUCRAT CU DOMNIILE LOR ÎNCĂ DINAINTE DE 1987. FOARTE PUȚINĂ LUME ȘTIE CE ȘI CUM. VINE O ZI. DUMNEZEU SĂ-I RÂNDUIASCĂ ÎN CETELE LUI!
  Nick de TEODOREANU,
  Președinte al Centrului Ortodox FILOCALIA
  Director General al Centrului Diplomației Culturale MAIEUTICA
  Prim-Vicepreședinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat

 8. Pingback: Morţi suspecte în rândul militanţilor patrioţi basarabeni pentru Unirea cu România « CER SI PAMANT ROMANESC

Lasă un răspuns