Au făcut mii de km ca să fie alături de popor la proteste

16

Câteva moldovence de la Roma, Italia, membre ale Asociației ”Soarele în viața ta” au făcut mii de km dus-întors ca să participe la protestele organizate de societatea civilă și partidele de opoziție extraparlamentare care au avut loc duminică, 11 iunie. Vorbim despre Cristina Pruteanu, Lilia Lebădă, Diana Sandu care par a fi cu gândul mereu la ceea ce se întâmplă în Moldova. Conaționalele noastre spun cu voce tare că nu susțin niciun partid politic și că au participat la proteste pentru a fi alături de popor, de oamenii care au fost în fața Parlamentului.

Una dintre femei, Cristina Pruteanu, care a intervenit prin skype la emisiunea Alb&Negru spunea că sunt oameni care nici măcar nu știu ce înseamnă diasporă și că au crezut că e un cuvând mai degrabă de rău decât de bine. S-au gândit că o fi vreun dușman care vrea să le invadeze țara. E atât de mult de lucru în privința informării populației, dar adevărul e că și oamenii par a fi ignoranți pe alocuri și nu-i mai interesează decât să aibă o bucată de pâine pe masă, indiferent de prețul acesteia. Frica pe care ne-au băgat-o adânc în oase sovieticii ne-a transformat în niște ignoranți.

Iată un exemplu de implicare a diasoprei. Sunt sigură că mulți dintre ei ar vrea să revină acasă cât mai curând și din acest motiv le pasă de ce se întâmplă acasă. Doar că deciziile se iau acolo sus, nici măcar în Parlament, iar o veritabilă schimbare a clasei politice ar înseamna că și tinerii școliți în străinătate ar trebui să ajungă în Legislativ și de acolo să ia decizii în favoarea cetățenilor. Până acolo mai este, nu știu cât, dar mai este…

Anterior, moldovencele care au creat Asociația ”Soarele în viața ta” au organizat o acțiune prin care au acumulat fonduri pentru campania Diaspora înverzește Moldova, ca urmare a calamităților naturale din aprilie, în urma cărora zeci de mii de arbori au fost distruși.

Este bine ca despre aceste lucruri să se cunoască acasă, de asta scriu pe blog și dedic articole diasporei. Nu ar trebui să existe disensiuni între cei plecați și cei rămași acasă. Doar uniți, putem fi o forță. Să uneși e greu, să divizezi e cel mai ușor.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Distribuie.