(ANIMAȚIE) Șansele ca o femeie să ajungă președintă în R. Moldova

16

Deși ambii se nasc cu șanse egale, în R. Moldova fetele și băieții sunt, de cele mai dese ori, pregătiți pentru roluri diferite în viață. Se întâmplă pentru că așa sunt educați în familie, la școală, acesta este modelul pe care îl văd la părinții lor, dar și în societate.

Prezint mai jos o animație despre cum o femeie din R. Moldova poate să ajungă președintă a țării. Animația am realizat-o în 2015, în cadrul proiectului Moldova plus egalitatea de gen lansat de Centrul pentru Jurnalism Independentm proiect pe care l-am câștigat.

În cadrul acestui filmuleț vorbesc despre impedimente, dar ofer și soluții pentru ca femeile să aibă mai multe șanse în luarea deciziilor.

După studii, fetele aleg, de obicei, să se căsătorească, iar după naștere — să aibă grijă de copii și să îi educe. Statisticile arată că doar 15,3% dintre femeile care au copii de până la 2 ani se încadrează activ în câmpul muncii.

În medie, salariul femeii, în R. Moldova este cu 13% mai mic decât al bărbatului, chiar dacă femeile cu o calificare superioară constituie 65%, față de 35% — bărbați. Cu toate acestea bărbații sunt conducători de toate nivelele în proporție de 56%, față de 44% — femei.

Situația însă s-ar putea schimba, iar șansele femeii să ajungă președintă ar putea crește dacă părinții ar pregăti și fetele, și băieții pentru aceleași roluri în viață, dacă ,după nașterea copilului, femeia ar împărți responsabilitățile cu soțul.

În plus, dacă ar fi redus nivelul sărăciei și al migrației în rândul femeilor, dacă societatea ar accepta femei în funcții de conducere, dacă s-ar respecta legislația în vigoare privind egalitatea de gen și s-ar aplica sancțiuni pentru nerespectarea acesteia, dacă ar exista cota de reprezentare pentru femei în listele electorale de 40%, dacă liderul de partid s-ar alege prin vot secret, atunci și șansele femeii să fie aleasă șef de stat ar putea crește.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!