Andrei Năstase și Vlad Plahotniuc împreună la o emisiune?

18

Acest colaj arată cel mai bine traiectoria protestelor mele: 2002 – 2016.PROTESTPrima dată am protestat în 1999. În fața primăriei Chișinău, pe timpul lui Serafim Urechean. Se luase decizia ca și studenții să plătească pentru călătoriile cu troleibuzul sau autobuzul. Îmi amintesc că s-a aruncat și cu ouă în primărie. Studenții au blocat bd. Stefan cel Mare și Sfânt în perimetrul primăriei Chișinău. Protestele au durat câteva zile. De atunci, studenții își cumpără bilete/abonamente pentru transportul public în capitală.

Au urmat apoi protestele din 2002 organizate de PPDC și liderul de pe atunci, Iurie Roșca, la care am participat. Mii de oameni au crescut atunci un idol la care se închinau, dormeau în Orășelul libertății, pe frig, pe ploaie, indiferent de condiții. Îl credeau orbește, nu-și puneau niciun fel de întrebări, cu atât mai mult nu puteau să își imagineze că 3 ani mai târziu, la 4 aprilie 2005 Iurie Roșca urma să îl voteze pe cel mai mare dușman al său, Vladimir Voronin în funcția de președinte al țării. Dezamăgirea a fost imensă. PPCD a rămas printre ruinele istoriei, iar liderul de pe atunci, Iurie Roșca, iată, după 14 ani, realizează o emisiune cu participarea liderului PCRM, Vladimir Voronin, într-o atmosferă de maximă prietenie.

rosca-voronin

Iurie Roșca îi punea întrebări lui Vladimir Voronin, întrebări care îl prezentau într-o lumină favorabilă pe cel mai mare comunist din R. Moldova. Noi, alegătorii, cu ce ne-am ales? Vă las să trageți singuri concluziile.

A venit și 7 aprilie 2009, o zi în care tinerii au ieșit să își recapete libertatea, după 8 ani de guvernare comunistă. Tinerii/protestatarii au fost sinceri, nu însă și politicienii care au utilizat aceste proteste în scopuri personale. Oamenii și-au pus speranța într-un nou lider, cel al PLDM, Vlad Filat, care odată ajuns la putere a pierdut contactul cu realitatea, cu viața de zi cu zi a oamenilor. Banii, puterea l-au adus acolo unde este acum.

Alte proteste care au zguduit Chișinăul în 2015 – 2016. Este bine că oamenii s-au deșteptat. Dar deocamdată finalitatea este neclară, dar ca și în 2002, oamenii vor să își creeze iarăși idoli. Atenție însă ca acești idoli să nu dezamăgească mai târziu. În niciun caz nu vreau ca mesajul meu să fie interpretat că aș fi contra protestelor, sunt mai degrabă pentru ca oamenii să își pună întrebări, să se informeze, să nu creadă orbește în tot ce li se spune, să fie parte activă a acestei societăți, decât o turmă care poate fi ușor condusă de către cei cărora le convine. Mesajul meu este să nu vă creați idoli, aveți încredere doar în voi înșivă, în principiile și valorile pe care le aveți.
Ar fi foarte curios ca după 14 ani să îi vedem pe Andrei Năstase și Vlad Plahotniuc împreună la o emisiune. Vă las pe voi să distribuiți rolurile.

Emisiunea lui Iurie Roșca în care invitat este Vladimir Voronin o puteți urmări mai jos:

Distribuie.