Alte cifre despre Unire

15

Cu ocazia celor 25 de ani de independență, IMAS Moldova a lansat cercetarea „Libertatea de a fi liberi: concluzii după 25 de ani”. Studiul prezintă niște cifre cu care mulți dintre noi poate nu am fi de acord, dar pe cifre nu putem și nu trebuie să fim supărați pentru că sndajele prezintă de fapt starea de lucruri din societate, dar și mentalitatea celor care formează această societate.

Oricât de mult am vrea ca amprenta dominației sovietice să fi fost ștearsă, iată că lucrul acesta nu s-a întâmplat nici peste 25 de ani de la căderea URSS. Cifrele pe care le prezintă IMAS vin să demontreze odată în plus tragismul acestui teritoriu care se cheamă R. MOldova și al cetățenilor care trăiesc aici. De ce spun tragism? Pentru că jumătate din ei și-ar dori în Uniunea Europeană și altă jumătate – în Uniunea Vamală, pentru că 43% consideră că limba moldovenească este o limbă separată de cea română, pentru că 44% cred că istoria R. Moldova este legată de URSS.

Cifrele acestea pot fi într-o oarecare măsură explicate, dacă ne uităm în trecut li facem referință la deportări, rusificarea în masă a acestui teritoriu, studierea unei istorii trunchiate, crearea artificială a unui popor moldovenesc. E de înțeles că oamenii vor răspunde anume așa la întrebările legate de limbă, istorie, identitate.

Sunt curioasă dacă s-ar face un sodaj cu aceleași întrebări dar pe un eșantion de tineri între 14-30 de ani, care ar fi rezultatele? Înclin să cred că tânăra generație are o altă viziune asupra chestiunilor identitare și a viitorului R. Moldova.

Iată mai jos câteva cifre relevante din studiul IMAS despre cei 25 de ani de independență a R. Moldova:
Dvs va considerați mai degrabă:

cetățean al R. Moldova – 53% din respondenți (primul răspuns)

moldovean/rus/ucrainean/găgăuz/român – 9% din respondenți (primul răspuns)

european – 10% din respondenți (primul răspuns)

Care este patria dvs de suflet?

R. Moldova – 80% din respondenți
Rusia sau fosta URSS – 11% din respondenți
România – 4% din respondenți
43% din respondenți consideră că limba moldovenească este o limbă separată de cea română. (Ca un punct de vedere, mesajul trupei Carla’s Dreams cu privire la limba română ar fi bine să fie rostit și la Chișinău, în sate, orașe, când se fac concerte, când merg în turneee, să le fie explicat oamenilor de aici și apoi și rușilor cum stau lucrurile cu privire la denumirea limbii vorbite în R. Moldova. Se pare că nu doar rușii, dar și cei care trăiesc în R. Moldova așa și nu au înțeles că limba moldovenească nu există și că este o invenție a fostului imperiu care a vrut să ne creeze o altă identitate)
Cât de mândru vă simțiți ca cetățean al R. Moldova moldovean?
44% din respondenți – mândru într-o anumită măsură
25% din respondenți – foarte mândru
9% din respondenți – deloc mândru
19% din respondenți – nu prea mândru

Relația dintre etniile din R. Moldova:
– 71% din respondenți consideră că între moldoveni și români există relații de colaborare, iar alți 13% văd aceste relații ca fiind ignorare reciprocă.
Dacă acum ar fi anul 1991 şi ați putea alege între …, ce ați alege?

Uniunea Sovietică să se destrame şi R. Moldova să devină independentă – 40% din respondenți

Să rămână Uniunea Sovietică chiar dacă asta ar însemna ca R. Moldova să nu devină independentă – 37% din respondenți

R. Moldova să devină parte a României – 14% din respondenți

La 25 de ani de independență, 44% din respondenți consideră că istoria R. Moldova este legată de URSS, iar alți 12% – de România.
Cum credeți că va fi R. Moldova peste alți 25 de ani?
Va fi un stat independent – 31% din respondenți
Va fi membru al Uniunii Europene – 21% din respondenți
Va fi membru al Uniunii Vamale – 14% din respondenți
Va fi unită cu România – 8% din respondenți

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votați) cu privire la … Dvs. ați vota pentru sau contra?
Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană – 47% din respondenți
Uniunea Vamală Rusia-BelarusKazahstan – 47% din respondenți
Unirea Rep. Moldova cu România – 19% din respondenți

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1144 respondenţi, de la 18 ani şi peste, din 77 de localități selectate din 12 unități administrativ-teritoriale, în perioada 25 iulie – 09 august 2016. Marja de eroare este de ±3.0%.

Pentru comparație, vedeți aici cifre care se conțin într-un alt studiu, cel al FUMN-Magenta, intitulat „Părerile moldovenilor faţă de unirea Republicii Moldova cu România”.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

15 comentarii

 1. Adevărul despre unire!
  Mai mult de jumătate dintre moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia.

  MOLDOVA A RAMAS VICTIMA CARE TINE CU AGRESORUL!

  Moldova a ramas victima care ţine cu agresorul! Palma jandarmului român se ţine minte, dar deportările în Siberia s-au uitat… sutele de mii de oameni – nici astăzi nu este cunoscut numărul exact – din Basarabia şi nordul Bucovinei care au fost deportaţi de sovietici în Siberia

  Mai grav este ca multi nici nu stiu ca au fost deportari!

 2. cu unirea nui simplu um pare… sunt multe intrebari care unionistii evita sa le discute
  .
  – pentru inceput o intrebare retorica – de ce Moldova romaneasca e cel mai sarac teritoriu in RO?
  – cum se va proceda cu miile de bugetari din RM care peste noapte ramin fara munca? (clar ca statul roman nu va reangaja fosti procurori, vamesi, judecatori si toti restul de angajati din organele administratiei publice….)
  – ce facem cu Gagauzia si Transnistria? In legislatia in vigoare este expres indicat – Gagauzia are dreptul la autodeterminare in cazul pierderii independentei a RM.
  – merge vorba de unire in forma de absorbtie sau totusi o autonomie (cel putin pe un termen) ca in cazul unirii din martie 1918 (putini stiu ca initial Basarabia a avut statut autonom in cadrul Romaniei, pina in noiembrie 1918 cind prin siretlicuri a fost eliminata autonomia)
  – vor fi EGALATE pensiile si subventiile? sau ca in Germania – pina la urma sau intrus multe formule care practic a nivelat la pensia minima pe toti cei din est….
  etc etc etc

  • Moldova din Romania este si va fi cea mai saraca regiune din tara datorita pozitiei geografice de la periferia tarii, dincolo de muntii, se invecineaza cu tari foarte sarace (Moldova), investitori straini se duc inainte in restul Romaniei. La fel si Republica Moldova alaturi de Ucraina vor ramane cele mai sarace tarii din toata Europa datorita pozitiei geografice la marginea tarilor dezvoltate (Rusia nu este tara dezvoltata). Regiunea Moldova din ROMANIA si oamenii de acolo au o economie, un PIB/LOCUITOR de 2-3 ori mai mare decat in Ucraina si R. Moldova. gagauzia nu se va face independenta pentru ca 100.000 de oameni nu pot face ceea ce vor ei, ce au chef si ARMATA ROMANIEI, NATO vor intra in autonomie chiar daca rusia SE VA OPUNE.

 3. Saveta din Ciotcărie on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ==1918== BUCOV­INA DE NOR­D ==2018== ­
  ——— ♥ – ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA – ♥ ———
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. In cele din urma fiecare isi alege propriul destin (la urne) iar majoritatea va dictata fie bine fie rau din pacate. Ce se reproseaza cred clase politice este ca in 25 de ani nu s-a facut o educatie reala romaeasca la cetateni (politica, isorica, sociala) dar nici documentele oficiale in RM nu s-au aliniat la ceva care face sens si mai usor integrabil sau digerabil in Est sau Vest (romani, romanism) ci a ramas blocat in ceva vechi, perimat neexistent, inventat si neacceptat (soveit-tzarist) de majoritatea comunitatii internationale dca nu chiar toata dar si in mod larg si a celei interne ( cuentul sovietic-tzarist moldoveni, moldovenism). Inca mai exista la sate oameni care cred ca pensie este platita de Putin. Sindromul Stockholm este prezent (se vede din sondaj). Mancurtismul este inca prezent peste tot. Ce este sigur pentru RM este ca inapoi la URSS nu se mai poate ca acest concept nu mai exista iar RUsia nu este URSS ci este un stat militarist (mult asemenator Imperiului Tzarist) din ce in ce mai agresiv iar RM in strategia lor nu exista decat dezintegrat (min. 3 bucati). Partea si mai proasta este ca singura care doreste ca un stat sa nu dispara (considerente birocratice numai) este UE dar RM este foarte departe de UE in termeni de integrare si chiar mentalitate (vezi sondajul) iar de aderare nici nu se pune vorba. Un alt lucru sigur este ca un presedinte de stanga sau centru-stanga va deraia complet RM tinand cont ca finantarea externa se va opri dar si statul va intra pe o traiectorie izolationista eventual dezintegrationista (vize cu UE etc.) sau mai pe moldoveneste va bate la porti care nu se vor deschide vreodata pentru RM (Rusia).. Eu cred ca RM trebuie sa plateasca ceea ce a creat, deci sa dispara probabil prin autodistrugere daca asta se vrea zic eu iar in toamna la urne ar if din pacate o „sansa” in acest sens. Un stat ostil in coasta UE si mai ales a RO cu moldoveni, moldovenism si granita cu Rusia prin Transnistria nici ca se poate mai rau prentu toata lumea (Est/ Vest) (mai ales pentru romanii, rusii si ucraineeni din RM ma refer care trebuie protejati de maldavani de aceasta ramasita sovieto-tzarista agresiva care ia turnuri kafkiene din ce in ce mai mult). Cum militar nu se poate interveni banuiesc ca disolutia statului deja in progres prin tonul dat de Kremlin recent probabil va fi auzit la Kiev si eventual la Bucuresti. Moldoveni-moldovenism a cancerizat RM fiind ne naturala si va duce proabil la un deces . Dar cine sa spuna la oras si la sat ca toti de 25 de ani in RM sunt pusi pe hotie si demaggie si manipulare / mancurtizare stiind ca RM nu va exista la infinit si o alta sansa s-ar putea sa nu mai aiba sa se chiverniseasca. Pareri personale

 5. Mihai – Moldova romaneasca e evident de ce e mai saraca decat Transilvania sau Muntenia, pentru ca are cel mai sarac vecin din toata Europa – Rep Molotova, o gluma de stat, rusinea Europei ! Transilvania are vecin Ungaria (Ungaria are 550 euro salar mediu net), Muntenia are vecin Bulgaria (380 euro salar mediu net) iar Moldova romaneasca are vecin Rep Molotova (190 euro salar mediu net).

 6. frati moldoveni..vei mai saraci din Romania sunt oltenii..si chiar daca am fi noi moldovenii de la vest de prut oricum traim de zeci de ori mai bine decit voi cei de la est de prut..si nu uitati ..puteti vota ce doriti-nu moare natia romana fara voi asa cum de 200 de ani nu a murit, nu uitati insa ca tinerii nu cred ce spun sondajele voastre fabricate.

 7. Conform cercetărilor istoricului american Rudolf Joseph Rummel, de la Universitatea din Hawaii:
  -Între iunie 1940 și iunie 1941, 300.000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 57.000 au murit;
  -Între martie 1944 și mai 1945, 390.000 de de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 51.000 au murit[47];
  -Între mai 1945 și decembrie 1953, 1.654.000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 215.000 au murit (majoritatea în Gulag și pe drum
  În total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, în mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în 1940 în dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezintă o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe lună, ceea ce înseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.
  Potrivit cercetărilor istoricului american Charles King, diferența dintre populația teritoriului anexat la recensămintele din 1938 (românesc) și 1959 (sovietic), ținând cont de cei 280.000 de evrei deportați și uciși în perioada iulie 1941- martie 1944 și de intensa colonizare sovietică după august 1944, arată că deficitul demografic a fost compensat prin colonizare, dar, simultan, populația băștinașă a românilor moldoveni s-a menținut la fața locului în proporție de 59% (pentru tot teritoriul anexat, dar fără Transnistria) față de proporția de 74% înainte de război. Procentul de 15% din o medie de trei milioane de persoane reprezintă aproximativ 450.000 de persoane. Mulți locuitori români, ruși albi sau refugiați anticomuniști din Basarabia care nu au reușit să fugă în România când URSS a preluat controlul asupra acestui teritoriu, au fost capturați de către forțele NKVD sovietice; un procent ridicat din aceștia au fost împușcați sau deportații.

  (sursa: Wikipedia)

  • @Vlad In locul basrabenilor romani deportati si a celor ucisi miseleste ca sa repopuleze fisia de pamant (Basarabia apoi RM) sovieticii si taristii au adus intradevar masiv pe buneii maldavanilor de azi. Ii vezi la TV sau pe strada dupa figura chit ca unii si-au schimbat numele in timp (in moldoveneste) si s-au amestecat cu bastinasii ca sunt cu figuri tipic Siberia (Krasnodarsk sau Murmansk) sau eurasiatice (stepa kazaha mongola) unii se dau chiar si istorici din aia la apelul bocancilor mai fac si conferinte de presa cica de istorie de te umfla risul (bineinteles multe in rusa ca moldoveneste vorbesc cu accent aiurea sau vorbesc incorect). Maldavanii sunt deci atat de moldoveni cat de indochinezi de exemplu (au ocupat un teritoriu prin crima si jaf fiind adusi ca venetici (RM)(wiki mai sus bine arata), au luat o denumire din patrimoniul unui stat vecin (RO) ca sa aiba o eticheta de firma cu ceva legatura relativa la un teritoriu (RM) ocupat (desi denumirea a fost Bessarabia totusi) dupa care s-au apucat mai recent sa dreneze dovedit (sau sa spele) fonduri internationale in propriile buzunare in cel mai curat tip bratva vory (20 miliarde spalate la Rusia/ CSI + 1 milard furat in 25 de ani), Ca sa nu se stie totul a fost infasurat intr-un bolsevism izolationist de joasa speta si mai tarziu in asa zisa democratie (oligocratie). Pentru perpetuare s-a asigurat ca „afacerea” nu va fi deranajata prin exacerbarea unui statalism sovin si ciudat (sovieto-tzarist: moldoveni-moldovensim) promovat mai ales de cei care chiar nu au nici o legatura (mai ales ultimii 25 de ani). Deci statalistii pe cine reprezinta ? oligocratia sau bolsevicii ? Banuiesc ca si pe unii si pe altii si este foarte rau ca nimeni nu reprezinta in fapt deci populatia. Cam asta cred eu referitor la comentariu care este excelent documentat si deci pragmatic. Personal eu cred ca rusiii au facut si rusiii sa desfaca acest Frankenstein dintre Prut si Nistru ca numai ei stiu secretele si codurile de acces la creatia lor (ce si cum) dar nu este deloc bine

 8. Jean Tancelin · Paris
  Tavarici Maldafani,
  In fine , Romania se va debarasa fara voia sa de obligatzia de a sustzine FINANCIAR MALDAFANIA in parcursul sau spre NIMIC.
  Compatriotzii mei o tzin UNA si BUNA :::::::: Noi vrem sa fim rusi.
  Dealtfel
  discursul american prin Dl PETIT are un efect devastator in ce priveste
  UNIREA Romaniei cu Basarabia si a paralizat definitiv aceasta actziune
  mareatza de UNIRE pentru orice popor din lume.
  Germania nu a beneficiat de un ambasador de talia dlui PETIT si iata -i unitzi peste noapte cu acte in regula date de SUA .
  Noul post 10TV destinat UNIRII nu va servi la nimic caci cine poate sa se opuna celei mai tari puteri din lume ????????
  Cine vrea sa lupte cu morile de vant ????????
  Moscova jubileaza si pregateste miliarde de promisiuni sa ajute vechea KOLONIE.
  Ar fi interesant de stiut daca Dl Petit doreste o intalnire cu DL Bogatu pe acest subiect.
  Caci Dl PETIT s-a intalnit in premiera cu komunisti :::::::: Zina Karabina si Dodon.
  Maldafanii nu vor jandarm roman, ei vor jandarm ru

 9. si ce e rau in sondaje,ca oamenii sunt conservativi.Ei se uita in jur si vad cladiri si edificii construite ,abandonate pe alocuri,de fosta urss.25 ani guvernantii sovieticitilhari au dezintegrat tara si familiile.Ei vor dezvoltare acasa si ce daca in Ro e mai bine,pina in 89 la ei a fost mai prost..Sa terminam cu lozincile ,sa o alegem pe Sandu sa primim fonduri Eu sa integram populatia si atunci pe bune oamenii se vor schimba simtind ca ei sunt apreciati la justa valoare.Unire, in ce conditii cine va plati costurile.

 10. Aveţi nişte cifre de acum 10 sau 5 ani?
  La prima vedere par destul de îngrozitoare, dar sunt şi câteva cifre de înţeles, câteva bune.
  Pentru a vedea dacă sunt cifre bune trebuie să ştim ce a fost înainte.
  19% mi se pare un procent foarte interesant, foarte bun.

Lasă un răspuns